М’ясо по-французьки – часте страву російської кухні. Насправді ж воно з’явилося у Франції. В Росії воно вкоренилося з-за свого чудового смаку, легкого приготування і красивої подачі.
Як вибрати правильний шматок м’яса
Щоб блюдо вийшло чудовим, необхідно купити гарне м’ясо. Воно повинно бути яскраво-червоного відтінку, приємно пахнути і мати хорошу структуру волокон. А щоб не витрачати багато часу на його очищення, у вибраному шматочку м’яса повинно бути якомога менше жиру, плівок і жив.
Крім цього, важливо придбати м’ясо тварини, якій було не більше 2 років. Тоді страва буде особливо ніжним і соковитим. Найкращим місцем для приготування є лопатка або спинка.
Класична яловичина по-французьки в духовці
Класичний варіант приготування страви передбачає використання в рецептурі соусу «Бешамель», твердий сорт сиру і картоплю.
Необхідні продукти:
- філе яловичини – 500 г;
- картопля – 500 г;
- часник – 2-3 зубчики;
- твердий сир – 250 г;
- оливкова олія – 100 мл;
- молоко – 0,3 л;
- вершкове масло – 35 г;
- борошно – 50 р;
- сіль і перець.
Молоко буде використовуватись для соусу «Бешамель». Тому краще взяти домашній продукт, воно корисніше і жирніше.
Спосіб приготування м’яса:
- Взяти глибоку форму для запікання, змастити її стінки маслом.
- Обробити яловичину – помити і просушити, очистити від жиру і жив.
- М’ясо відбити молоточком і нарізати тонкими смужками довжиною не більше 2 див.
- Почистити, помити і нарізати кружечками картоплю.
- Очистити, вимити і дрібно подрібнити зубчики часнику.
- Викласти у форму рівним шаром невелику порцію картоплі.
- Далі м’ясні пласти з часником, додати до них залишки картоплі.
- Все посолити і поперчити.
Алгоритм приготування соусу:
- Взяти посуд з антипригарним покриттям.
- Покласти вершкове масло і розтопити на середньому вогні.
- Поступово помішуючи протягом 6 хвилин всипати в масло борошно.
- Зменшити вогонь, поступово помішуючи додати сіль і повільно влити молоко.
- Після закипання, зняти з вогню і дати охолонути.
- Остиглий соус вилити на м’ясо.
- Відправити блюдо в духовку на 1 годину, вибравши температуру 200-220 градусів.
- За 15 хвилин до готовності відкрити духовку і посипати страву сиром.
Можна полегшити рецептуру приготування яловичини по-французьки в духовці і скористатися майонезом замість соусу «Бешамель».
Готуємо з грибами
Щоб урізноманітнити рецептуру, в попередній спосіб приготування додали гриби. Для цього підійдуть печериці, гливи або опеньки. Поміщають гриби поверх шматків м’яса. Так, виходить, розкрити весь смак страви.
Необхідні інгредієнти:
- яловичина – 0,6 кг;
- твердий і м’який плавлений сир – 350 г;
- майонез – 100 мл;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- гриби – 300 г;
- сметана – 200 мл;
- часник – 2 зубчики;
- спеції для яловичини;
- соняшникова олія;
- свіжа зелень.
Спосіб запікання:
- Яловичину зачистити від плівок і сухожиль, промити і промокнути.
- Порізати на невеликі бруски і відбити. Краще це зробити, помістивши м’ясо в пакет. Це врятує кухню від м’ясних бризок.
- Нанести на всі шматки м’яса спеції і трохи майонезу.
- Гриби помити і нашаткувати на дрібні шматочки.
- Смажити гриби з однією цибулиною до готовності.
- Часник подрібнити. Другу цибулину порізати тонкими кружальцями. Сир натерти на крупній тертці.
- У мисці змішати сметану, дрібно нашатковану зелень, 1/3 частки натертого сиру, сіль, спеції для яловичини і часник.
- Остиглі гриби з’єднати з плавленим сиром і помістити в миску зі сметаною заправкою. Все ретельно перемішати.
- Нанести на деко олію, викласти інгредієнти шарами: м’ясо, цибулю, сметанний соус. Верх присипати тертим сиром.
- Готувати страву близько 40 хвилин при температурі 220 градусів.
Подавати яловичину з грибами краще в гарячому вигляді, попередньо прикрасивши свіжою зеленню.
З додаванням картоплі
Це саме ситне блюдо з яловичини, адже воно поєднується з картоплею. Головна родзинка – всі інгредієнти викладаються шарами в строгій послідовності.
Необхідні компоненти:
- яловичина – 600-700 г;
- картопля – 0,7 кг;
- великі помідори – 2 шт.;
- сметана – 400-500 мл;
- сир твердий – 300 г;
- часник – 2-3 зубчики;
- соняшникова олія;
- будь-які спеції.
Алгоритм приготування м’яса:
- Включити духовку на 180-200 градусів, щоб вона встигла розігрітися.
- М’ясо ретельно вимити, очистити від плівок (якщо це необхідно).
- Порізати на шматочки товщиною в 1 сантиметр (приблизно, як на відбивні). Якщо м’ясо жорстке, його можна трохи відбити.
- Посипати сіллю, перцем і, при бажанні улюбленими приправами і залишити маринуватися на 5-10 хвилин.
- У сметану додати роздавлений часник, трохи солі, перцю, приправи – за смаком.
- Очистити, помити і порізати кружечки середньої товщини картоплю.
- Почистити цибулю, помідори вимити. Потім порізати помідори кільцями, а цибулю – півкільцями. Натерти крупно сир.
- Взяти форму, в якій буде запікатися м’ясо і змастити її олією.
- Сформувати блюдо. Першим шаром викласти картоплю, посолити і змастити її сметанним соусом. Слідом цибулю, а зверху м’ясо, политу соусом. На нього знову покласти шар цибулі, картоплі, помідор завершити всі соусом.
- Поставити в духовку і готувати 35-40 хвилин.
- Через 35 хвилин вийняти м’ясо, посипати його натертим сиром і відправити в духовку ще на 10-15 хвилин.
Перед подачею на стіл яловичину з картоплею по-французьки рекомендується акуратно розрізати на порції і пробувати.
Запечена по-французьки в фользі
Цей рецепт відрізняється від попередніх варіантів приготування використанням вина і фольги для запікання.
Необхідні продукти:
- вирізка – 0,5 кг;
- вино сухе, червоне – 150 мл;
- велика цибуля – 3 шт.;
- сир твердих сортів – 300 г;
- класичний майонез – 100 мл;
- сіль, перець червоний мелений;
- харчова фольга.
Спосіб приготування:
- Взяти м’ясо, ретельно вимити в прохолодній воді, очистити від плівок, промокнути паперовими серветками, порізати на шматочки, товщиною в 1 сантиметр. Якщо м’ясо жорсткувато, його акуратно відбити молоточком.
- Замаринувати. Натерти його сіллю, укласти в глибокий посуд і залити червоним вином.
- Очистити цибулю і порізати на кільця. Натерти сир.
- Застелити форму, в якій буде готуватися блюдо, фольгою так, щоб вся внутрішність і бортики були закриті.
- Викласти у форму мариновану яловичину, посипати цибулею і сиром, зверху тонким шаром помазати майонезом.
- Закрити блюдо фольгою так, щоб не залишилося ні одного отвору.
- Поставити блюдо в духовку і готувати 40-45 хвилин при 180-220 градусів.
- За 5 хвилин до готовності вийняти форму з духовки, прибрати фольгу і посипати на майонез сир. Духовку при цьому можна вимкнути, спека в ній вистачить, щоб сир запікся і підрум’янився.
М’ясо по-французьки буде готове, як тільки на сирі з’явиться золотисто-коричнева скоринка.
З помідорами і сиром
По цьому рецепту виходить дуже смачне і ситне блюдо, яке можна подати як до святкового столу, так і просто приготувати для вечері в тісному сімейному колі.
Необхідні інгредієнти:
- вирізка – 0,5 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- звичайний сир – 250 г;
- томати – 3 шт.;
- сметана – 100 мл;
- олія рослинна;
- улюблені приправи.
Спосіб запікання:
- Включити духовку на 180-200 градусів, щоб вона встигла прогрітися.
- Ретельно промити і порізати на невеликі рівні шматочки м’ясо.
- Натерти його приправами і залишити вбирати маринад на 5-10 хвилин.
- Помити помідори і цибулю. Нарізати їх обручками. Натерти сир.
- Взяти форму для приготування м’яса і змастити її олією.
- Викласти інгредієнти шарами в суворій послідовності: м’ясо, цибулю, помідори, сметана, сир.
- Поставити блюдо в духовку, яка заздалегідь нагрілася до 200 градусів і готувати 25-30 хвилин.
Страва буде готове, коли на ньому з’явиться рум’яна кірочка.
На закінчення варто сказати, що яловичина, запечена в духовці, це дійсно смачне, ситне і просте блюдо. Кінцевий результат кулінарних вишукувань оцінять запрошені до столу гості.