Яловичина по-французьки в духовці – 5 рецептів приготування

М’ясо по-французьки – часте страву російської кухні. Насправді ж воно з’явилося у Франції. В Росії воно вкоренилося з-за свого чудового смаку, легкого приготування і красивої подачі.

Як вибрати правильний шматок м’яса

Щоб блюдо вийшло чудовим, необхідно купити гарне м’ясо. Воно повинно бути яскраво-червоного відтінку, приємно пахнути і мати хорошу структуру волокон. А щоб не витрачати багато часу на його очищення, у вибраному шматочку м’яса повинно бути якомога менше жиру, плівок і жив.

Крім цього, важливо придбати м’ясо тварини, якій було не більше 2 років. Тоді страва буде особливо ніжним і соковитим. Найкращим місцем для приготування є лопатка або спинка.

Класична яловичина по-французьки в духовці

Класичний варіант приготування страви передбачає використання в рецептурі соусу «Бешамель», твердий сорт сиру і картоплю.

Необхідні продукти:

  • філе яловичини – 500 г;
  • картопля – 500 г;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • твердий сир – 250 г;
  • оливкова олія – 100 мл;
  • молоко – 0,3 л;
  • вершкове масло – 35 г;
  • борошно – 50 р;
  • сіль і перець.

Молоко буде використовуватись для соусу «Бешамель». Тому краще взяти домашній продукт, воно корисніше і жирніше.

Спосіб приготування м’яса:

  • Взяти глибоку форму для запікання, змастити її стінки маслом.
  • Обробити яловичину – помити і просушити, очистити від жиру і жив.
  • М’ясо відбити молоточком і нарізати тонкими смужками довжиною не більше 2 див.
  • Почистити, помити і нарізати кружечками картоплю.
  • Очистити, вимити і дрібно подрібнити зубчики часнику.
  • Викласти у форму рівним шаром невелику порцію картоплі.
  • Далі м’ясні пласти з часником, додати до них залишки картоплі.
  • Все посолити і поперчити.

Алгоритм приготування соусу:

  • Взяти посуд з антипригарним покриттям.
  • Покласти вершкове масло і розтопити на середньому вогні.
  • Поступово помішуючи протягом 6 хвилин всипати в масло борошно.
  • Зменшити вогонь, поступово помішуючи додати сіль і повільно влити молоко.
  • Після закипання, зняти з вогню і дати охолонути.
  • Остиглий соус вилити на м’ясо.
  • Відправити блюдо в духовку на 1 годину, вибравши температуру 200-220 градусів.
  • За 15 хвилин до готовності відкрити духовку і посипати страву сиром.
Дивіться також:  Хрін — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Можна полегшити рецептуру приготування яловичини по-французьки в духовці і скористатися майонезом замість соусу «Бешамель».

Готуємо з грибами

Щоб урізноманітнити рецептуру, в попередній спосіб приготування додали гриби. Для цього підійдуть печериці, гливи або опеньки. Поміщають гриби поверх шматків м’яса. Так, виходить, розкрити весь смак страви.

Необхідні інгредієнти:

  • яловичина – 0,6 кг;
  • твердий і м’який плавлений сир – 350 г;
  • майонез – 100 мл;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • гриби – 300 г;
  • сметана – 200 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • спеції для яловичини;
  • соняшникова олія;
  • свіжа зелень.

Спосіб запікання:

  • Яловичину зачистити від плівок і сухожиль, промити і промокнути.
  • Порізати на невеликі бруски і відбити. Краще це зробити, помістивши м’ясо в пакет. Це врятує кухню від м’ясних бризок.
  • Нанести на всі шматки м’яса спеції і трохи майонезу.
  • Гриби помити і нашаткувати на дрібні шматочки.
  • Смажити гриби з однією цибулиною до готовності.
  • Часник подрібнити. Другу цибулину порізати тонкими кружальцями. Сир натерти на крупній тертці.
  • У мисці змішати сметану, дрібно нашатковану зелень, 1/3 частки натертого сиру, сіль, спеції для яловичини і часник.
  • Остиглі гриби з’єднати з плавленим сиром і помістити в миску зі сметаною заправкою. Все ретельно перемішати.
  • Нанести на деко олію, викласти інгредієнти шарами: м’ясо, цибулю, сметанний соус. Верх присипати тертим сиром.
  • Готувати страву близько 40 хвилин при температурі 220 градусів.

Подавати яловичину з грибами краще в гарячому вигляді, попередньо прикрасивши свіжою зеленню.

З додаванням картоплі

Це саме ситне блюдо з яловичини, адже воно поєднується з картоплею. Головна родзинка – всі інгредієнти викладаються шарами в строгій послідовності.

Необхідні компоненти:

  • яловичина – 600-700 г;
  • картопля – 0,7 кг;
  • великі помідори – 2 шт.;
  • сметана – 400-500 мл;
  • сир твердий – 300 г;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • соняшникова олія;
  • будь-які спеції.
Дивіться також:  Як варити кукурудзяну кашу – 7 рецептів на молоці та воді

Алгоритм приготування м’яса:

  • Включити духовку на 180-200 градусів, щоб вона встигла розігрітися.
  • М’ясо ретельно вимити, очистити від плівок (якщо це необхідно).
  • Порізати на шматочки товщиною в 1 сантиметр (приблизно, як на відбивні). Якщо м’ясо жорстке, його можна трохи відбити.
  • Посипати сіллю, перцем і, при бажанні улюбленими приправами і залишити маринуватися на 5-10 хвилин.
  • У сметану додати роздавлений часник, трохи солі, перцю, приправи – за смаком.
  • Очистити, помити і порізати кружечки середньої товщини картоплю.
  • Почистити цибулю, помідори вимити. Потім порізати помідори кільцями, а цибулю – півкільцями. Натерти крупно сир.
  • Взяти форму, в якій буде запікатися м’ясо і змастити її олією.
  • Сформувати блюдо. Першим шаром викласти картоплю, посолити і змастити її сметанним соусом. Слідом цибулю, а зверху м’ясо, политу соусом. На нього знову покласти шар цибулі, картоплі, помідор завершити всі соусом.
  • Поставити в духовку і готувати 35-40 хвилин.
  • Через 35 хвилин вийняти м’ясо, посипати його натертим сиром і відправити в духовку ще на 10-15 хвилин.

Перед подачею на стіл яловичину з картоплею по-французьки рекомендується акуратно розрізати на порції і пробувати.

Запечена по-французьки в фользі

Цей рецепт відрізняється від попередніх варіантів приготування використанням вина і фольги для запікання.

Необхідні продукти:

  • вирізка – 0,5 кг;
  • вино сухе, червоне – 150 мл;
  • велика цибуля – 3 шт.;
  • сир твердих сортів – 300 г;
  • класичний майонез – 100 мл;
  • сіль, перець червоний мелений;
  • харчова фольга.

Спосіб приготування:

  • Взяти м’ясо, ретельно вимити в прохолодній воді, очистити від плівок, промокнути паперовими серветками, порізати на шматочки, товщиною в 1 сантиметр. Якщо м’ясо жорсткувато, його акуратно відбити молоточком.
  • Замаринувати. Натерти його сіллю, укласти в глибокий посуд і залити червоним вином.
  • Очистити цибулю і порізати на кільця. Натерти сир.
  • Застелити форму, в якій буде готуватися блюдо, фольгою так, щоб вся внутрішність і бортики були закриті.
  • Викласти у форму мариновану яловичину, посипати цибулею і сиром, зверху тонким шаром помазати майонезом.
  • Закрити блюдо фольгою так, щоб не залишилося ні одного отвору.
  • Поставити блюдо в духовку і готувати 40-45 хвилин при 180-220 градусів.
  • За 5 хвилин до готовності вийняти форму з духовки, прибрати фольгу і посипати на майонез сир. Духовку при цьому можна вимкнути, спека в ній вистачить, щоб сир запікся і підрум’янився.
Дивіться також:  Як зробити кляр для риби? 9 смачних і правильних рецептів

М’ясо по-французьки буде готове, як тільки на сирі з’явиться золотисто-коричнева скоринка.

З помідорами і сиром

По цьому рецепту виходить дуже смачне і ситне блюдо, яке можна подати як до святкового столу, так і просто приготувати для вечері в тісному сімейному колі.

Необхідні інгредієнти:

  • вирізка – 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • звичайний сир – 250 г;
  • томати – 3 шт.;
  • сметана – 100 мл;
  • олія рослинна;
  • улюблені приправи.

Спосіб запікання:

  • Включити духовку на 180-200 градусів, щоб вона встигла прогрітися.
  • Ретельно промити і порізати на невеликі рівні шматочки м’ясо.
  • Натерти його приправами і залишити вбирати маринад на 5-10 хвилин.
  • Помити помідори і цибулю. Нарізати їх обручками. Натерти сир.
  • Взяти форму для приготування м’яса і змастити її олією.
  • Викласти інгредієнти шарами в суворій послідовності: м’ясо, цибулю, помідори, сметана, сир.
  • Поставити блюдо в духовку, яка заздалегідь нагрілася до 200 градусів і готувати 25-30 хвилин.

Страва буде готове, коли на ньому з’явиться рум’яна кірочка.

На закінчення варто сказати, що яловичина, запечена в духовці, це дійсно смачне, ситне і просте блюдо. Кінцевий результат кулінарних вишукувань оцінять запрошені до столу гості.