Яловичина в духовці з будь-якого рецепту виходить соковитою, м’якою і ароматною. У приготуванні такого м’яса можна сміливо експериментувати зі спеціями та іншими добавками. Яловичина чудово поєднується з пікантними маринадами і соусами.
Соковита яловичина, запечена в духовці шматком
Інгредієнти: 1,5 кіло філейної частини яловичини, 6 – 7 зубков свіжого часнику, велика морквина солодких сортів, півсклянки чистого соєвого соусу, мікс мелених перців, сіль.
- Шматок яловичини миється, промакивается паперовими рушниками, добре обтирається сіллю і свежемолотыми перчиками.
- В соєвий соус додається подрібнений часник. Цією сумішшю з усіх боків обтирається м’ясо.
- Якщо є можливість, варто залишити яловичину в цьому вигляді на пару годин. У такому випадку вона вийде особливо соковитою. Але можна і відразу готувати м’ясо.
- На шматку робляться глибокі поздовжні надрізи, в які вставляються дрібні скибочки свіжої моркви.
- Підготовлена яловичина загортається в два шари фольги. Зробити це потрібно дуже щільно, щоб покриття не витікав м’ясний сік.
- Страва готуватиметься при 210 – 220 градусах 130 – 140 хвилин.
- Далі покриття розгортається, м’ясо поливається выделившимися соками і залишається нудитися при тій же температурі ще на 12 – 14 хвилин.
Яловичина, приготована таким чином, подається до обіду з будь-яким гарніром.
Рецепт приготування по-французьки
Інгредієнти: півкіло м’яса, 220 свіжих печериць, 3 помідора, головка цибулі, 170 г сиру, склянку майонезу, півсклянки оливкової олії і трохи соку лимона, сіль і перець.
- Яловичина ріжеться широкими порційними шматками, які добре відбиваються.
- У воду додається лимонний сік. У цій рідині миються гриби, після чого вони ріжуться тонкими пластинками.
- Крупно треться сир.
- Лук ріжеться кільцями, а помідори — тонкими кружечками.
- У масло оливи додається сіль і суміш перців. У цій рідині з усіх боків умочують підготовлені шматочки м’яса.
- Яловичина викладається на деко.
- Зверху розподіляються пластинки грибів, цибульні кільця, майонез.
- Далі викладаються помідори.
- Останнім шаром стане тертий сир.
Яловичина по-французьки запікається при середній температурі близько півгодини.
Відбивні з яловичини в духовці
Інгредієнти: півкіло яловичини, три головки цибулі, легкий майонез, 280 г сиру, ложечка гірчиці, сіль дрібна і мікс перців.
- М’ясна вирізка промивається, обсушивается паперовими серветками. Далі яловичина нарізається нетовстими порційними шматками і обов’язково поперек волокон. Оптимальна товщина шматочків – до сантиметра.
- У мисці змішується гірчиця, майонез, сіль і перець.
- М’ясні скибочки відбиваються спеціальним кухонним молоточком.
- Яловичина повністю натирається соусом з попереднього кроку.
- Цибуля мельчится найтоншими полуколечками. Сир натирається побільше.
- У жарочную форму відправляється вже промариновавшееся м’ясо. Зверху розподіляються цибулю і сир.
- У заздалегідь прогрітому до 140 – 150 градусів духовій шафі яловичина запікається 2/3 години. На м’ясі повинна з’явитися апетитна рум’яна кірочка.
Відбивні з яловичини в духовці виходять дуже соковитими і без зайвого жиру, що залишається після звичної смаження на сковороді.
Телятина в гірчичному маринаді
Інгредієнти: 720 г телятини, 120 г моркви, стільки ж солодкого болгарського перцю, зубок часнику, по 1 ст. ложці гірчиці і жирного майонезу, сіль, мелений чорний і білий перець.
- М’ясо добре промивається, позбувається жив. Воно залишається цілим шматком.
- Всі овочі чистяться, нарізаються короткою соломкою.
- Залишилися компоненти змішуються. Часник попередньо довільно подрібнюється.
- Получившимся маринадом натирається телятина з усіх боків.
- У м’ясному шматку робляться невеликі отвори, які потрібно нашпигувати підготовленої овочевий соломкою. У цьому вигляді телятина відпочиває півгодини.
- Блюдо запікається під кришкою при 220 – 230ºС близько 1,5 годин.
Періодично потрібно поливати м’ясо виділяються соками.
М’ясо в рукаві
Інгредієнти: кіло м’якоті яловичини, половина склянки соєвого соусу, ¼ ст. соняшникової олії, 3 ч. л. свіжого імбиру, 2 зуб. часнику, мелений чорний перчик.
- Імбир очищається від шкірки і нарізати шматочками. Разом з часточками часнику він відправляється в блендер. Інгредієнти перетворюються в кашку.
- Маса з першого кроку додається в соєвий соус. Маринад перчится, до нього виливається масло. Солі достатньо в соєвому соусі.
- В отриману рідину занурюється шматок м’яса. Прямо на столі в кімнаті він маринується близько 40 хвилин. Періодично яловичину потрібно перевертати.
- Потім м’ясо укладається в спеціальний рукав.
- Заготівля викладається на деко і випікають при 210 градусах в духовій шафі. У такій «одягу» м’ясо готується близько години.
Готова яловичина поливається соком, що виділився і подається до ситного вечері.
Класичний стейк з яловичини в духовці
Інгредієнти: великий стейк з м’якоті яловичини, сіль, суміш перців, 70 г масла вершкового.
- Стейк добре миється і промакивается паперовими рушниками від вологи. Яловичина промащується сумішшю солі з перцем.
- Спочатку шматок з кожної сторони обсмажується по 2 – 3 хвилини на шкварчащем соняшниковій олії. З’явилася скориночка збереже всередині м’ясо соковитим.
- Далі яловичина укладається у форму з розтопленим вершковим маслом і отримує путівку в духову шафу.
У ньому стейк з яловичини запікається 7 – 8 хвилин при 230ºС.
М’ясо, запечене з чорносливом
Інгредієнти: 2 кіло яловичини, 280 г чорносливу, 3 морквини, 3 ріпчасті цибулини, сіль.
- М’ясо ріжеться порційними шматками.
- Цибуля, морква і чорнослив крупно довільно нарізати.
- На розігрітому рафінованому маслі скибочки яловичини обсмажуються по парі хвилин з кожного боку.
- Потім яловичина перекладається в жароміцну форму. Зверху розподіляється подрібнений чорнослив, шматочки моркви і цибулі.
- Продукти заливаються солоною водою. Можна використовувати м’ясний або овочевий бульйон.
М’ясо з чорносливом запікається 2,5 години при 180 – 190 градусах в духовці.
Шашлик
Інгредієнти: 630 г яловичої вирізки, склянка майонезу, щіпка універсальної приправи для м’яса, 3 цибулинки, за 2 щіпки маленькій солі і перцевого міксу.
- М’ясо нарізати порційно.
- Цибуля мельчится тонкими кільцями і розминається пальцями.
- Яловичина перемішується з овочевими шматочками.
- В окремому посуді з’єднуються продукти, що залишилися.
- Соус з четвертого кроку викладається до м’яса з цибулею.
- Після чергового перемішування інгредієнти прибираються на добу в холод. Періодично їх потрібно струшувати.
- Шматочки м’яса нанизують на шампури разом з цибулею і відправляються на листі, покритому фольгою, в духовку.
Готується шашлик з яловичини в духовці близько години при 180 – 190 градусах.
Щоб не пересушити м’ясо, варто поставити під деко жароміцну ємність з водою.
Запікаємо у фользі
Інгредієнти: 730 г яловичини, 80 мл соєвого соусу, 2 ст. л. олії оливи, по 1 ч. л. солодкої меленої паприки і каррі, пара часникових зубчиків.
- Подрібнений часник з’єднується з сухими приправами. До них вливається соус.
- Получившимся маринадом гарненько натирається цільний шматок яловичини.
- Зверху на м’ясо виливається масло.
- У такому вигляді воно залишається години на 3 в прохолоді.
- М’ясо обертається двома шарами фольги. Не повинно залишитися навіть мінімальних просвітів в покритті.
Яловичина у фользі запікається в духовці 1,5 години при 220 градусах.
Готову страву остуджується прямо в загорнутому вигляді, тільки після цього розкривається і нарізають шматочками.
Котлети
Інгредієнти: півкіло фаршу з яловичини, цибулинка, 60 мл молока, 160 г Пармезану, 2 ст. л. сухарній крихти, велике яйце, сухий часник, сіль.
- Фарш разом з шматочками цибулі повторно пропускається через м’ясорубку.
- У масу додається трохи збите яйце і всі залишилися інгредієнти. Пармезан попередньо дрібно треться. Замість сухого часнику можна використовувати свіжий. У цьому випадку він також пропускається через м’ясорубку з м’ясом і цибулею.
- З фаршу ліпляться акуратні невеликі заготовки.
Котлети з яловичини викладаються на деко, застелений промасленим пергаментом. Вони запікаються в духовці при середній температурі 35 – 45 хвилин.
Варіант приготування з овочами
Інгредієнти: кіло яловичини, стакан жирної сметани, 6 шт. моркви, 3 картоплини, цибулина, солодкий болгарський перець, сіль, спеції.
- М’ясо нарізати дуже тонкими стейками і відразу викладається у підготовлену жароміцну форму.
- Зверху розподіляються кубики всіх заявлених сирих овочів. Картоплю слід нарізати самими мініатюрними шматочками, щоб вона встигла розм’якнути в процесі приготування.
- Сметана змішується з сіллю і спеціями. Соусом рівномірно покривається вміст форми.
Яловичина з овочами покривається фольгою і запікається близько години при середній температурі в духовці.
З картоплею
Інгредієнти: 330 г м’якоті яловичини, 5 – 6 картоплин, ріпчаста цибулька, по щіпці меленого червоного і чорного перцю, олія, 60 г Моцарели, сіль.
- М’ясо нарізати невеликими шматочками, відбивається кухонним молоточком.
- Цибуля мельчится найтоншими полуколечками.
- Картопля чиститься і ріжеться кружечками.
- У жароміцну форму викладається яловичина. Вона поливається маслом, посипається сіллю і перцем.
- Далі розподіляються цибуля і картопля. На останню також виливається трохи олії, додається сіль і спеції.
- Яловичина з картоплею відправляється в духовку приблизно на годину.
За 15 – 17 хвилин до готовності страву посипається тертим сиром.
Готуємо з мармурової яловичини
Інгредієнти: 2,5 кг мармурової яловичини на ребрах, 4 – 5 ст. л. олії оливи, 1 мал. л. кухонної солі, мелений чорний перець, суміш ароматних трав.
- М’ясо ретельно промивається водою, промакивается паперовими серветками і обв’язується кулінарною ниткою. Це необхідно, щоб шматок зберіг форму в процесі тривалого запікання.
- Яловичина змащується маслом, натирається сіллю і всіма спеціями. З трав краще всього вибирати розмарин, базилік, орегано.
- М’ясо викласти у термостійку форму ребрами вниз.
- В добре розігрітій духовій шафі яловичина готується 20 хвилин при 200 – 210 градусах до появи скоринки.
- Далі шматок покривається фольгою, температура зменшується приблизно на 50 градусів і приготування триває ще 110 хвилин.
Остигати готове м’ясо повинне прямо в духовці. Тільки після цього його можна нарізати шматочками.
У горщику
Інгредієнти: півкіло м’ясної м’якоті, 8 – 9 невеликих картоплин, луковичка, 80 г сиру, 4 – 5 зуб. часнику, 40 г вершкового масла, 3 – 4 ст. л. жирної сметани, сіль, спеції.
- Яловичина нарізають невеликими шматочками, які обсмажують на сильному вогні до рум’яності. Солиться.
- У що залишився від м’яса жир закладаються полуколечки цибулі і подрібнений часник. Продукти смажать до розм’якшення.
- Після цибулі на сковорідці до золотистої скоринки обсмажується соломка картоплі.
- В горщики насамперед вкладається м’ясо і вершкове масло. Зверху розподіляється цибулю з часником.
- Далі йде картопляна соломка.
- Вливається приблизно по 80 мл підсоленої гарячої води зі спеціями в кожен горщик.
- Продукти змазують сметаною і посипаються тертим сиром.
Яловичина в горщиках в духовці під кришкою готується 45 – 55 хвилин при середній температурі. Подається готове частування зі свіжою зеленню.
Телятина в фользі з часником та морквою
Інгредієнти: кіло телятини, велика солодка морква, 6 зуб. свіжого часнику, 2 мал. ложки солі, по дрібці солодкої меленої паприки, куркуми, чорного перцю, 90 мл гранатового соусу.
- Коренеплоди чистяться і ріжуться крупною соломкою. З одного боку шматочки повинні вийти загостреними. За таким же принципом нарізається і весь часник.
- У цілісному шматку підготовленого м’яса роблять глибокі надрізи. У них вставляються морква і часник.
- Зверху яловичина натирається сумішшю з солі і всіх спецій.
- М’ясо щедро поливається гранатовим соусом.
- У мисці під харчовою плівкою яловичина буде маринуватися приблизно 6 – 7 годин.
Далі м’ясо знову при необхідності натирається сіллю, загортається в фольгу і поставити в духовку на 1,5 години при 170 градусах.
Запечена яловичина з прянощами
Інгредієнти: 470 г м’ясної м’якоті, 1 ч. ложка меленого коріандру, по дрібці сушеного часнику, меленого кмину, сухого імбиру, куркуми, чорного і червоного перцю, солі.
- У невеликій мисці змішуються всі заявлені прянощі і сіль.
- З яловичини зрізати зайвий жир. На шматку робляться глибокі діагональні надрізи з усіх боків.
- Суміш спецій ретельно втирається в м’ясо.
- Яловичина викладається на решітку.
Блюдо запікається в дуже гарячій духовій шафі близько 40 хвилин.
Яловича вирізка в пікантному маринаді
Інгредієнти: 1,6 кг яловичої м’якоті, по половині склянки рафінованої олії, соусу Теріякі і міцного яловичого бульйону, 3 ст. л. тростинного (коричневого) цукру, 2 ст. л. дрібно посіченої ріпчастої цибулі, 1 ч. л. Вустерширського соусу, 3 часникового зубчики, 0.5 ч. л. будь-якого дуже гострого соусу.
- У великій мисці перемішати всі інгредієнти, крім м’яса. Часник попередньо подрібнюється будь-яким зручним чином.
- В отриманий маринад цілим шматком викладається яловичина. Ароматна суміш добре втирається в неї з усіх боків.
- Через 8 – 9 годин м’ясо виймають з маринаду, викладається на решітку гриля і готується 2 – 2,5 години.
Можна запекти його за той же час і в звичайній духовці при 180 градусах.
М’ясо по-селянськи
Інгредієнти: 620 г нежирної телятини, сіль, 3 бочкових солоних огірка, будь-які спеції, 1 ст. л. російської гірчиці, 2 сирих яйця, цибулина, 3 ст. л. соняшникової олії, 110 мл молока, 3 ст. л. огіркового розсолу.
- Чавунна глибока сковорідка змащується маслом. У неї викладаються тоненькі шматочки яловичини, попередньо нарізані поперек волокон, відбиті, натерті сіллю і спеціями.
- М’ясо змащується гірчицею, розбавленої розсолом.
- У такому вигляді яловичина буде маринуватися пару годин.
- Поверх підготовленого м’яса висипаються злегка обсмажені на розпеченому маслі цибульні кільця.
- Далі виливається збите яйце, змішане з тертими солоними огірками.
- Чавунна сковорода відправляється в гарячу духовку приблизно на годину.
За 20 хвилин до готовності страву поливається сумішшю з решти збитого яйця і молока.
Яловичина у вині по-флорентійськи
Інгредієнти: кіло яловичини, півлітра червоного сухого вина, 7 – 9 зуб. часнику, сіль, 1 ст. л. чорного перцю горошком.
- М’ясо ріжеться великими шматочками і обсмажується на розпеченому олії до рум’яності.
- Далі яловичина перекладається в глиняний горщик, посипається подрібненим часником, сіллю і третю розтертого в ступці перцю. Інші горошини зав’язуються в марлю і також опускають в ємність.
- Вливається вино.
Під кришкою м’ясо готується не менше 3 годин при 160 градусах.
Гуляш
Інгредієнти: 720 г м’ясної м’якоті, велика солодка морква, 2 цибулини, суміш східних спецій, сіль, 1 ст. м’ясного або овочевого бульйону.
- Яловичина без жив нарізається кубиками, цибулю – кільцями, морква – соломкою.
- М’ясо посипається сіллю, спеціями і обсмажується на розпеченому маслі до появи апетитною скоринки.
- Після додавання в сковорідку овочів маса гаситься 5 – 6 хвилин.
- Вміст сковорідки перекладається в горщик. Вливається киплячий бульйон.
Закритий горщик поставити в духовку на годину.
Запечена з грибами
Інгредієнти: кіло яловичини, кіло картоплі, 3 болгарських перцю, цибулина, 3 помідори, кабачок, морква, 90 г сушених білих грибів, сіль, перець.
- Гриби після годинного відмочування варяться до готовності.
- Шматочки м’яса солятся, перчатся і смажаться.
- Окремо на сковорідці розм’якшуються і всі подрібнені очищені овочі, крім картоплі.
- Всі підготовлені інгредієнти змішуються і викладають на деко. До них додаються картопляні кубики.
- Вміст дека заливається залишився від варіння грибів підсоленим бульйоном.
Частування готується в духовці 80 хвилин при середній температурі.