Яловичина в мультиварці – 12 рецептів приготування
Деякі господині вважають яловичину складних у приготуванні м’ясом і тому назавжди виключили її з свого раціону. Щоб змінити свою думку про обговорюваному продукті варто спробувати приготувати його в «розумній каструлі». Адже яловичина в мультиварці завжди виходить смачною, ароматною, ситної.
Гуляш із яловичини в мультиварці
Інгредієнти: трохи більше півкіло яловичини, 2 цибулини, 3 ст. л. томат-пасти, солодкий болгарський перчик, 1 ст. л. пшеничного борошна, 2 ст. л. жирної сметани, морквина, 1 ст. води, сіль, пахучі трави.
М’ясо дрібно ріжеться і півгодини готується в режимі смаження на невеликій кількості жиру.
Потім яловичина готується вже з цибулею, перцем і морквою.
М’ясо з овочами заливається соусом і нудиться 80-90 хвилин у програмі «Гасіння».
Гуляш із яловичини в мультиварці бажано також залишити потомитися ще 15-20 хвилин на підігріві.
В якості овочевої основи можна використовувати кабачки, гарбуз, спаржеву квасолю, стручки часнику.
Як приготувати бефстроганов?
Інгредієнти: 640-670 г м’якоті яловичини, 2-4 часникові часточки, столова ложка томат-пасти, по 3 ложки гірчиці і домашньої сметани, цибулина, спеції, сіль.
Промите, підсушені і нарізане шматками м’ясо гарненько натирається гірчицею. В такому маринаді яловичина повинна постояти хвилин 15.
Далі м’ясо разом з кубиками цибулі укладається в чашу і смажиться у відповідному режимі близько 20 хвилин.
В окремому посуді змішуються залишилися інгредієнти. Часник попередньо треться на тертці або пропускають через прес. Отриманий соус розводиться водою і виливається на м’ясо.
Ароматний бефстроганов з яловичини буде гаситися в мультиварці 110-120 хвилин.
Яловичина, тушкована з картоплею
Інгредієнти: 450-480 р помірно жирного м’яса без кісток, велика цибулина, сухий часник, півкіло картоплі, щіпка солодкої паприки, сіль.
Нарізана акуратними шматочками яловичина обсмажується в чаші «розумної каструлі» до рум’яності.
Цибуля блендером перетворюється в кашку і викладається до м’яса. Складові тушкуються у відповідній програмі 30-35 хвилин.
Після цього в ємність висипаються кубики картоплі. Додавати сіль і приправи поки не потрібно. Встановлюється режим ще на півгодини.
Тільки за 5-7 хвилин до готовності у страву додається сіль і приправи.
Нежирна яловичина без прожилок і полону нарізають невеликими шматками. Вони обсмажуються на розпеченому маслі відповідною програмою 15-20 хвилин. При цьому кришка пристрою залишається відкритою.
Коли м’ясо зменшиться в розмірі і потемніє, до нього висипають дрібні кубики цибулі. Разом інгредієнти готуються ще 6-7 хвилин.
До компонентів висипаються великі брусочки моркви. Маса готується в тій же програмі ще 8-9 хвилин.
Залишається додати сіль, подрібнений часник, заздалегідь промитий рис.
На продукти виливається приблизно пів-літра води. Страва готується в режимі для плову 40-45 хвилин.
Перемішувати страву не потрібно, інакше воно не вийде розсипчастим.
Шматочки м’яса з тонкими кільцями цибулі готуються 15-17 хвилин у програмі, призначеної для смаження.
Далі в каструлю висипаються кубики солоних огірочків. Коли всі продукти добре просмажиться, до них додається паста.
Залишається висипати в ємність сіль, приправи, залити все гарячою водою.
У програмі для гасіння страва буде нудитися під кришкою 90-110 хвилин.
Приблизно за півгодини до готовності в чашу засипаються брусочки відвареного до напівготовності картоплі.
Картопля також можна попередньо обсмажити на невеликій кількості олії.
Печеня з яловичини
Інгредієнти: трохи більше півкіло м’якоті яловичини, 60 г якісного вершкового масла, велика цибулина, 6-7 невеликих картопляних бульб, чайна ложка меленого чорного перчика, велика морквина, 4-6 часникових зубчиків, сіль.
На вершковому маслі в програмі для смаження страхуються кільця цибулі і брусочки моркви. Потім овочі готуються вже разом з шматочками яловичини, поки вона не потемніє.
Залишається покласти в чашу брусочки картоплі, тонкі слайсы часнику, перчик, сіль.
Всі компоненти заливаються невеликою кількістю води.
Тушкується страву в мультиварці 90-100 хвилин.
З чорносливом
Інгредієнти: 370 г м’якоті лопатки (яловичина), цибулина, 80 г томат-пасти, велика морквина, 80 г чорносливу без кісточок, сухий часник, мелена паприка, сіль.
Кільця цибулі, тонкі бруски морквини і шматочки м’яса разом смажаться в чаші приладу з відкритою кришкою 15-17 хвилин. Можна використовувати для цього і рослинне і вершкове масло.
У ємність додається ошпарений окропом і дрібно нарізаний чорнослив, сіль, приправи.
В останню чергу в мультиварку заливається вода. Вона повинна покривати всі складові. Можна використовувати для цього і м’ясний бульйон.
Режим гасіння включається на 60-70 хвилин.
Запечена в мультиварці шматком
Інгредієнти: кіло м’якоті лопатки (яловичина), будь-які відповідні спеції, літр води, сіль за смаком.
Шматок м’яса миється, при необхідності позбавляється від плівок і зайвого жиру.
Яловичина опускається в солону кип’ячену воду (холодну). Придавлюється тарілкою, щоб не спливала. М’ясо буде перебувати в рідини не менше 5-6 годин. А краще залишити його на всю ніч.
Вранці яловичина щедро натирається приправами. Можна додатково нашпигувати його і часником.
М’ясо щільно загортається в два шари фольги.
У чашу мультиварки наливається склянку води. Зверху поміщається згорток.
Готуватися в програмі випічки м’ясо буде 40-45 хвилин.
Після сигналу пристрою потрібно залишити згорток всередині нього ще на пару годин. В ідеалі – до повного охолодження.
Відбивні
Інгредієнти: 430 г яловичини, яйце, 90 г високосортного борошна, жменя сухарній крихти, дрібна сіль, італійські трави.
М’ясо ріжеться пластинками, добре відбивається, солиться, присипається приправами.
Підготовлені шматочки обвалюються в борошні, умочують в збите яйце, а потім в панірувальні сухарі.
Для обсмажування відбивних «розумної каструлі» підійде програма «Випічка» або «Смаження».
З овочами
Інгредієнти: 620 г яловичого гуляшу, морквина, 2 м’ясистих томату, цибулина, приправи для яловичини, великий болгарський перець, 3-4 часникові часточки, невеликий кабачок, сіль.
Шматочки м’яса обсмажуються до зміни кольору.
До яловичині відправляються все дрібно нарізані овочі по черзі.
Маса солиться, присипається приправою.
Часник можна покласти цілими зубчиками або пропустити через прес.
У ємність наливають стільки води, щоб вона покрила всі компоненти.
У відповідному режимі страва буде тушкуватися 80-90 хвилин.
Яловича пастрома
Інгредієнти: 1,5 кг м’яса, 1,4 л фільтрованої води, 125 г дрібної солі, 90 г цукрового піску, дрібку мускатного горіха, імбиру, коріандру, кориці, чорного перцю, сухого часнику, 60 г коричневого цукру, 40 г меду, 10 г гірчиці в зернах.
Всі інгредієнти, крім м’яса, з’єднуються в каструлі і доводяться до кипіння на плиті. Цукор, сіль, мед повинні повністю розчинитися в рідині.
Промитий водою шматок м’яса поміщається в каструлю з маринадом на 2 діб. Попередньо потрібно притиснути тарілкою.
Далі яловичини обсушивается паперовим рушником і поміщається в ємність печі.
Страва залишається в режимі підігріву мінімум на 11 годин.
На пару в мультиварці
Інгредієнти: 630 г яловичої м’якоті, ½ чайної ложки солі, суміш перчиком, столова ложка олії, гілочка розмарину.
Промите м’ясо ріжеться шматочками, змащується сіллю і кольоровими перчиками, після чого залишають маринуватися на півгодини.
У ємність для приготування страв на пару застеляється фольга. Вона змащується маслом. Туди ж вкладається підготовлене м’ясо і розмарин.
У чашу наливають 2 склянки води.
Готується м’ясо у відповідному режимі 30-45 хвилин.