Яловичина Веллінгтон – 6 рецептів приготування традиційної англійської страви

Яловичина «Веллінгтон» – смачна і вишукана страва, яке прекрасне не тільки в Англії, але й по всьому світу. Страва з яловичої вирізки в листковому тісті стане родзинкою будь-якого святкового столу, продемонструє кулінарні таланти господині, оскільки приготування страви вимагає певного досвіду і вправності.

Коротка історія страви

Багатьом ще з шкільної програми відома така легендарна особистість, як герцог Веллінгтон, який прославився в битві при Ватерлоо. Однак, незважаючи на наведене назва національної страви англійської кухні, його поява ніяк не пов’язано з відомою історичною постаттю: запечена в тесе яловичина отримала широке поширення задовго до проведеного бою. Існує думка, що батьківщиною традиційного на Туманному Альбіоні страви є столиця Нової Зеландії-Веллінгтон.

Класичний рецепт яловичини «Веллінгтон»

Сучасна класична рецептура яловичини по-веллингтонски, яка вперше була описана в 1960-х роках, передбачає наявність:

  • 1 шматка яловичої вирізки;
  • 100 г печінкового паштету;
  • 500 г печериць;
  • цибулини;
  • половину головки часнику;
  • упаковки листкового тіста;
  • соняшникової олії для смаження;
  • 100 г вершкового масла;
  • спецій і солі.

Спосіб приготування:

  • Яловичина промивається, обсушивается і натирається сумішшю прянощів, спецій, а також сіллю.
  • Коли м’ясо просочиться запашним ароматом трав, воно обсмажується на розпеченому маслі до рум’яної скоринки.
  • Рум’яний шматочок обмазується паштетом для збереження соковитості і обкладається перемеленої в блендері сумішшю з пасерованих цибулі, часнику, печериць.
  • Заготівля майбутнього страви обертається листковим тестом і отруюється в духовку, розігріту до 180°C, на 40 хвилин.

Щоб тісто набуло красивий колір і блиск, перед відправкою в духовку рекомендується змастити його відокремленим від білка жовтком.

Готуємо з Джеймі Олівером

Відомий кухар і автор кулінарних книг ділиться секретами приготування соковитої яловичини в тесті, для підготовки якої будуть потрібні:

  • 1 вирізка ПраймБиф;
  • шматочок вершкового масла;
  • олія оливкова для смаження;
  • 3 гілочки розмарину;
  • гілочка чебрецю;
  • червона цибулина;
  • ½ Часниковою головки;
  • 600 г грибного асорті;
  • 100 г курячої печінки;
  • 30 г Вустерського соусу;
  • пачка листкового тіста вагою в 400 м;
  • 30 г панірувальних сухарів;
  • жовток;
  • сіль і спеції.
Дивіться також:  Картопля по-французьки – 6 рецептів приготування картоплі

Щоб приготувати яловичину по цій рецептурі:

  • Вирізка витягується з вакууму, просушується паперовим рушником і залишається «подихати» близько 30 хвилин.
  • Біля м’ясного шматка обрізають краї, щоб залишилася тільки центральна частина, яка є найбільш однакової за обсягом.
  • Обробна дошка присипається сіллю, улюбленими спеціями з додаванням січених листочків розмарину, після чого у цій суміші обвалюється яловичина.
  • В оливковій олії розтоплюється вершкове, а потім за допомогою щипців в суміші масел «купаються» гілочки зелені (останні прибираються відразу, як тільки почнуть підсмажуватися).
  • Далі яловичина підрум’янюється на сковороді до рівної скоринки.
  • На цьому ж маслі пассеруется подрібнену цибулю, до якого після придбання золотистого кольору додаються поламані руками гриби.
  • Коли випарується рідина, вміст поміщаються курячі субпродукти з Вустерским соусом і невеликою кількістю оливкової олії.
  • Засмажені частини птиці викладається на дошку, де рубаються ножем і присипаються сухарями.
  • Тісто розкочується шаром в 0,5 см, яке покривається начинкою.
  • Зверху розміщується шматок яловичини, після чого формується рулет, який викладається на покритий пергаментом деко.
  • Готується страва 40 хвилин при 200 °C.

Щоб м’ясо не пересохло, після готовності його слід прямо з папером прибрати з гарячого листа.

Технологія приготування зі шпинатом

Знамените м’ясо в листковому тісті можна підготувати з додаванням 500 г шпинату і 10 скибочок бекону. Крім цього, беруться:

  • 1 кг вирізки у вигляді одного шматка циліндричної форми;
  • лист листкового тіста;
  • яйце;
  • трохи масла;
  • сіль і спеції.

Готується страва наступним чином:

  • На дошці, по якій розсипаються сіль і спеції, добре «прокочується» шматок яловичини, рівномірно «збираючи» розподілені приправи.
  • Підготовлене м’ясо обсмажується по 2 хвилини з кожного боку на розпеченому маслі, після чого остуджується.
  • На розкачане тісто кладуть скибочки бекону, які покриваються подрібненим шпинатом.
  • Далі укладається м’ясо, і формується рулет, смазывающийся яйцем.
  • Зверху роблять ромбовидні надрізи, після чого виріб відправляється в гарячу духовку (180 °C) на півгодини.
Дивіться також:  Овочеве рагу з куркою – 8 рецептів приготування

Подавати страву можна у вигляді красивого рулету або нарізаною невеликими стейками.

Яловичина по-веллингтонски від Іллі Лазерсона

Свою варіацію рецепта пропонує увазі читачів російський шеф-кухар Ілля Лазерсон, який для початку рекомендує підготувати наступні продукти:

  • яловичу вирізку – 1 кг;
  • бекон – 50 г;
  • гриби – ½ кг;
  • яйця – 1 шт.;
  • молоко –;200 мл;
  • борошно – 50 р;
  • вершкове масло – стільки ж;
  • цибулю-шалот – 1 шт.;
  • листкове тісто – 1 аркуш;
  • соняшникова олія – для смаження;
  • сіль, перець і чебрець – за смаком.

Хід роботи буде наступний:

  • Цибуля ділиться навпіл. Одна половина ріжеться великими шматочками, друга – дуже дрібно.
  • Великі частини цибулі пассеруются на соняшниковій олії до м’якості, після чого до них додаються гриби.
  • Отримана маса розбивається блендером.
  • Вирізка обсмажується до рум’яної скоринки.
  • У центрі розкатаного тіста викладається трохи грибної пасти, на яку поміщається м’ясо.
  • Також яловичина з усіх боків змащується меленими грибами.
  • Формується рулет, який відправляється в гарячу духовку (190 °C) на 40 хвилин.
  • Для створення соусу бешамель спочатку обсмажується бекон, викладається на тарілку. Замість нього пассеруется на вершковому маслі відкладений цибулю, далі додається борошно, при постійному помішуванні вливається молоко.
  • Коли заправка загусне, в неї поміщається обсмажений бекон.
  • Подається страва з делікатним вершковим соусом.

Для додання пікантності при підготовці страви можна використовувати 3 мл трюфельного масла.

Блюдо англійської кухні від Гордона Рамзі

Складність приготування яловичини «Веллінгтон» полягає в правильному виборі часу запікання: недотримати чи перетримати страву дуже легко. Впоратися зі складним завданням допоможуть рекомендації Гордона Рамзі.

Інгредієнти:

  • 750 г яловичини;
  • 400 г печериць;
  • 6 скибочок пармської шинки;
  • 15 г англійської гірчиці;
  • упаковка листкового тіста вагою 500 г;
  • 2 жовтка;
  • часникова головка;
  • оливкова олія для смаження;
  • гілочка чебрецю;
  • сіль і мелений перець.

Послідовність дій:

  • На гарячому маслі обсмажується приправлена і підсолена яловичина.
  • Коли м’ясо остигне, шматочок натирається гірчицею.
  • Подрібнені гриби з улюбленими спеціями обсмажуються до випаровування рідини.
  • На харчову плівку внапуск викладаються пластинки шинки, які покриваються грибний засмажкою.
  • В кінці оформлення страви поміщається м’ясо, а потім скочується рулет, який відправляється в холод на 15 хвилин.
  • Тим часом тісто розкочується товщиною в 3 мм
  • У центр пласта поміщається вміст з харчової плівки, після чого формується остаточний вигляд рулету, за яким робляться невеликі надрізи.
  • Виріб відправляється на деку на 10 хвилин в холод, а потім змащують жовтком і випікають 20 хвилин в духовці, розігрітій до 200 °C.
  • Після зазначеного часу температура опускається до 180 °C, і рулет продовжує випікатися ще 15 хвилин.
Дивіться також:  Рис відварний розсипчастий – 3 рецепту приготування

Яловичина «Веллінгтон» чудово поєднується з гарніром з картоплі або овочів.

Як приготувати з фаршем

Цікава варіація рецепта кулінарного творіння, в якій використовуються:

  • 450 р фаршу;
  • цибулина;
  • 1 морквина;
  • ½ Часниковою головки;
  • картопляний бульбу;
  • стебло селери;
  • 2 гілочки розмарину;
  • яйце;
  • 4 печериці;
  • 150 г зеленого горошку (замороженого);
  • шматочок вершкового масла;
  • рослинна олія;
  • 450 г листкового тіста;
  • сіль і спеції.

Спосіб приготування:

  • Часник, цибулю і селеру подрібнюються.
  • Морква, картопля і печериці ріжуться невеликими кубиками.
  • Підготовлені овочі та гриби разом з гілочками зелені, сіллю і спеціями обсмажуються на суміші масел близько 5 хвилин, після чого до складу додається горошок.
  • Яйце збивається в піалі виделкою.
  • Половина яєчної маси вливається у фарш, який разом з теплими овочами ретельно вимішується і розміщується по краю розкатаного тіста.
  • Скочується виріб у вигляді рулету, який змащується залишилися яйцем і випікають на притрушенном борошном деку при 185 °C близько 50 хвилин.

Якщо блюдо не планується подавати до столу відразу, то в холодильник його слід відправляти тільки після повного охолодження, щоб рулет не став «мокрим».

Яловичина «Веллінгтон» – досить складне у виконанні блюдо, результат якого з першого разу може не виправдати очікувань. Але зневірятися не варто: досвід і навички обов’язково принесуть перемогу на «кулінарному фронті».

Прокрутка до верху