Яловичина з чорносливом – цікаве блюдо, яке обов’язково оцінять любителі сухофруктів. Два продукту чудово поєднуються між собою, а якщо додати ще кілька складових, то результат вийде чудовим.
Яловичина, запечена з чорносливом в духовці
Це просте блюдо готуємо в духовці — так м’ясо добре просочується і виходить дуже насиченим і ароматним.
Необхідні продукти:
- кілограм яловичини;
- спеції та трави на свій смак;
- 0,3 кг чорносливу.
Процес приготування:
- М’ясо добре промиваємо, даємо йому обсохнути або прискорюємо процес, обтерши його паперовими рушниками.
- Нарізаємо на шматки середнього розміру, приправляємо їх обраними спеціями.
- Чорнослив теж промиваємо і пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо в блендері. За смаком можна додати мускатний горіх, коріандр або соєвий соус.
- Отриманою пастою ретельно обмазуємо шматочки яловичини і кладемо їх на подвійний шар фольги. Добре загорнути м’ясо так, щоб сік не витікав.
- Прибираємо в духовку і готуємо на грилі, не менше години, встановивши рівень нагріву на 170 градусів. Після цього відкриваємо фольгу і запікаємо ще 15 хвилин, але вже на 200 градусах — м’ясо підрум’яниться і набуде апетитну тонку скориночку.
Тушковане м’ясо з морквою і сухофруктами
Необхідні продукти:
- дві морквини;
- спеції;
- цибулина;
- 0,5 кг яловичини;
- ложка меду;
- 0,1 кг чорносливу;
- 50 грам кураги.
Процес приготування:
- Очищаємо овочі, подрібнюємо на шматочки і обсмажуємо до красивого кольору на гарячій сковороді. Після цього перекладаємо їх у тарілку, а на цю ж сковороду покласти промиту і нарізану на шматочки яловичину.
- Потім додаємо до м’яса овочі і вливаємо воду так, щоб вона прикривала всі інгредієнти. Заправляємо блюдо спеціями за смаком і тушкуємо близько 30 хвилин.
- Викладаємо в сковороду сухофрукти і продовжуємо готувати ще 30 хвилин.
В мультиварці
Яловичина з чорносливом в мультиварці – ще один варіант приготування смачної страви, яке не займе у вас багато часу.
Необхідні продукти:
- дві моркви;
- кілограм яловичини;
- спеції;
- три ложки томатної пасти;
- одна цибулина;
- 200 грам чорносливу.
Процес приготування:
- Овочі очищаємо, нарізаємо будь-яким способом, краще всього, на тонкі кільця. М’ясо добре промиваємо, видаляємо зайві частини і теж подрібнюємо.
- Поміщаємо яловичину в чашу, включаємо режим «Смаження» і, постійно помішуючи, злегка обсмажуємо її протягом 15 хвилин.
- Потім сюди ж викладаємо підготовлені овочі і томатну пасту, перемішуємо і заливаємо воду, щоб вона покривала всі продукти. На цьому етапі кладемо вибрані спеції, сіль і чорний мелений перець. Включаємо мультиварку в режим «Гасіння» на 60 хвилин.
- Коли пройде відведений час, пробуємо м’ясо. Якщо воно ще тверде, то вливаємо трохи води і доводимо до готовності. Якщо м’яке, то кладемо чорнослив і в режимі «Гасіння» тримаємо страву ще 20 хвилин.
Смачний гуляш
Гуляш з яловичини з чорносливом можна їсти як самостійне блюдо або подати з гарніром. Наприклад, з пюре.
Необхідні продукти:
- стакан води;
- спеції;
- 150 грам чорносливу;
- одна цибулина;
- 0,6 кг яловичини.
Процес приготування:
- Чорнослив заливаємо гарячою водою і залишаємо на 10 хвилин. М’ясо промиваємо, подрібнюємо на шматочки. Те ж саме робимо і з цибулею.
- На гарячу сковороду відправляємо спочатку цибулю і доводимо його до рум’яності. Потім відправляємо до нього м’ясо і, трохи приправте спеціями, обсмажуємо близько 30 хвилин.
- Додаємо чорнослив, тримаємо на плиті ще 10 хвилин, заливаємо водою, чекаємо, коли вміст закипить, і тушкуємо приблизно 25 хвилин під кришкою, встановивши слабкий рівень нагріву.
Рулетики з яловичини з чорносливом
Рулетики з чорносливом – відмінний варіант красивого і ситного страви для святкового столу.
Необхідні продукти:
- стакан червоного вина;
- приправи за смаком;
- три ложки майонезу;
- 0,5 кг яловичини;
- 3 зубчики часнику;
- 200 грам чорносливу.
Процес приготування:
- Шматок яловичини промиваємо, розрізаємо посередині, але не до кінця, а так щоб розкрити його у вигляді книги. Злегка відбиваємо для м’якості. Не перестарайтеся, щоб випадково не порвати м’ясо.
- З’єднуємо майонез і роздавлений часник. Цією сумішшю ретельно натираємо м’ясо і по центру шматка викладаємо нарізані на половинки чорнослив.
- Все це дуже туго згортаємо, щоб вийшов один великий рулет, а потім ділимо на невеликі частини, щоб вийшли порційні шматочки.
- Цибулю нарізаємо кільцями, доводимо до рум’яності на гарячій сковороді і викладаємо у форму. Зверху кладемо рулети, заливаємо їх вином, приправляємо спеціями і прибираємо в духовку на 2 години, встановивши нагрівання на 180 градусів.
Яловичина, тушкована з чорносливом і корицею
Необхідні продукти:
- дві цибулини;
- щіпка цукру;
- спеції;
- десять штук чорнослив;
- 0,5 кг яловичини;
- ложка томатної пасти;
- щіпка кориці.
Процес приготування:
- М’ясо добре промиваємо, обсушуємо, ріжемо на невеликі шматочки і швидко обсмажуємо на гарячій сковороді. Після цього перекладаємо його в казан або каструлю, заливаємо вміст водою і ставимо гаситися на повільному вогні.
- На сковороді смажимо подрібнену цибулю, з’єднуємо з томатною пастою, тримаємо пару хвилин додаємо до м’яса.
- Туди ж викладаємо чорнослив, кладемо цукор, корицю та інші спеції за смаком. Доводимо до готовності протягом 20 хвилин.
Варіант приготування в горщиках
Необхідні продукти:
- морква і цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- спеції;
- 100 грам чорносливу;
- 0,6 кг яловичини;
- 100 грам сметани.
Процес приготування:
- Овочі очищаємо, нарізаємо на невеликі шматочки. М’ясо промиваємо, перетворюємо на тонкі смужки. Чорнослив теж подрібнюємо в кубики.
- У кожен горщик спочатку укладаємо трохи овочів, потім м’ясо, приправлене спеціями, а потім чорнослив і знову овочі.
- Відправляємо заготовку в холодну духовку і тримаємо там 40 хвилин, виставивши нагрівання на 180 градусів.
- Перед подачею заливаємо страву сметаною, кладемо часник і залишаємо на 15 хвилин.
Печеня з яловичини з чорносливом
Необхідні продукти:
- 100 мл білого вина;
- спеції;
- 0,6 кг яловичини;
- цибулина;
- 8 чорнослив;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- М’ясо промийте, обсушіть і помістіть на гарячу сковороду. Його потрібно довести до рум’яності і зняти з вогню.
- В іншій сковороді обсмажуємо нарізану шматочками цибулю, з’єднуємо його з м’ясом, туди ж викладаємо чорнослив. Заливаємо все вином, додаємо часник і спеції.
- Увімкніть слабкий рівень нагріву і тримайте під кришкою до м’якості, приблизно 60 хвилин.
Рецепт самого смачного салату
Необхідні продукти:
- 30 грамів фундука;
- яблуко;
- 0,2 кг яловичини;
- 50 грам чорносливу;
- два яйця;
- 50 грам сиру;
- спеції і майонез за смаком.
Процес приготування:
- Салат листковий, тому всі продукти будуть чергуватися і їх потрібно промащувати майонезом. Яловичину і яйця слід відварити.
- Першим шаром викладаємо очищене і натерте яблуко, потім нарізані на кубики яйця, потім чорнослив тонкими смужками, м’ясо і подрібнені горіхи.
- Останній шар – тертий сир, але при цьому не забувайте на кожен шар прокладати майонез за смаком додати сіль і мелений перець.
М’ясо в кисло-солодкому соусі
Необхідні продукти:
- 100 грам чорносливу;
- 200 мл червоного вина;
- два помідора;
- ложка меду;
- цибулина;
- 0,5 кг яловичини;
- спеції.
Процес приготування:
- Промите і обсушенное м’ясо нарізаємо на шматочки, обсмажуємо на сковороді, потім додаємо до нього подрібнену цибулю, чорнослив і помідори. Все заливаємо вином, перемішуємо, додаємо мед і приправляємо спеціями.
- Готуємо близько 40 хвилин на повільному вогні, поки всі продукти не перетворяться в густу масу, а м’ясо не стане м’яким.
Серед представлених рецептів кожен обов’язково знайде собі той, який припаде до смаку. Не бійтеся експериментувати з новими поєднаннями і результат вас приємно здивує.