Яловичина – сорт м’яса, який завдяки своїм поживним якостям високо оцінений дієтологами світу. Вона чудово поєднується з різними продуктами і може використовуватися для приготування супів, салатів і других страв. Одним із таких універсальних страв є яловичина з грибами, яку можна подати в запеченому, тушкованому, смаженому вигляді або навіть в якості салату.
Яловичина з грибами у вершковому соусі
Ніжна і соковита яловичина з грибним ароматом і ніжним вершковими нотками виходить з:
- ½ Кг м’яса;
- 100 г грибів;
- шматочки масла аналогічного ваги;
- цибулини;
- головки часнику;
- 30 г борошна;
- 100 мл вершків;
- вдвічі більшого об’єму води;
- солі, перцю і мускатного горіха.
Етапи підготовки:
- Вирізка нарізають шматочками, які обсмажуються і злегка присаливаются.
- Цибулю і часник подрібнюються, після чого обсмажуються до прозорості.
- В овочеву масу всипається борошно, сіль і спеції.
- Вміст заливається вершками після додавання в ємність грибних пластинок.
- При необхідності додаються 200 мл теплої води.
- Через 10 хвилин гасіння в сковороду викладаються м’ясні шматочки.
- А вже через 15 хвилин томління страва готова.
Як смачно загасити зі сметаною
Яловичина, тушкована з грибами в сметані, являє собою чудове м’ясне блюдо, що поєднує ніжність і вишуканість смаку.
Для приготування апетитного страви, гідного меню ресторану, необхідні:
- 500 г м’якоті;
- 300 г грибів;
- 100 г цибулі;
- стільки ж моркви;
- 200 мл сметани;
- трохи соняшникової олії, борошна;
- сіль і спеції.
Хід роботи:
- М’ясо промивається, нарізають невеликими шматочками, які злегка відбивають, щоб зробити яловичину більш м’якою.
- На гарячому маслі порційно обсмажується яловичина, яка солиться і викладається в глибокий сотейник.
- Гриби відварюють 2 хвилини, подрібнюються і викладаються в ємність до м’яса, де все заливається склянкою теплої підсоленої води.
- Цибуля подрібнюється і пассеруется на сковороді, в яку також відправляється морквяна стружка.
- Зажарка заливається сметаною, солиться і приправляється.
- Через 30 хвилин гасіння м’яса на повільному вогні в сотейник вливається сметанний соус.
- Через 5 хвилин страва забирається з вогню.
Рецепт запікання в духовці
Пересушити яловиче м’ясо легко. Маринад покликаний впоратися з такою складністю і наситити продукт необхідною вологою.
Щоб насолодитися смаком соковитою яловичини, будуть потрібні:
- 700 г м’яса;
- 600 г печериць;
- стакан червоного вина;
- велика голівка часнику;
- головка цибулі;
- сіль, італійські трави, паприка і трохи свіжого розмарину;
- соняшникова олія.
Спосіб приготування:
- Цибуля шинкуется півкільцями, якими посипається порізане порційними шматками м’ясо.
- З часнику ½ готується крихта, яка також додається в посуд з м’ясом, де вже знаходяться сіль і спеції.
- М’ясний продукт заливають вином і відправляється в холод на 5 годин.
- Через зазначеної час м’ясо розкладається на деку, застеленому фольгою і заливають процідженим маринадом.
- Запікається яловичина 40 хвилин під фольгою.
- Далі навколо м’яса розкладаються пластинки грибів і залишився часнику, після чого страва відправляється в відкритому вигляді в духовку ще на 20 хвилин.
Бефстроганов з яловичини з грибами
Бефстроганов – широко відоме блюдо російської кухні, яке завдяки використанню грибів набуває тонкий аромат.
Інгредієнти:
- ½ Кг вирізки;
- вдвічі менше жирної сметани;
- 1 кг печериць;
- 2 цибулини;
- по 30 г негострої гірчиці і муки;
- шматочок вершкового масла;
- сіль і перець.
Схема приготування:
- З цибулин готуються кубики, а з грибних капелюшків – пластинки.
- У сотейнику на половині олії обсмажують цибулю і гриби до випаровування рідини, але перед цим 50 мл спочатку выпарившегося соку вычерпываются в окремий посуд, куди додаються сметана, гірчиця і перець.
- Зажарка заливають сметанним соусом.
- На сковороді обсмажують присипані борошном відбиті, а потім порізані смужками шматочки м’яса.
- Яловичина відправляється в сотейник з соусом, де прогрівається 10 хвилин.
З картоплею в мультиварці
Печеня з яловичини в мультиварці підкорює не тільки смаком і поживністю, а також простотою виконання.
Для підготовки страви необхідні:
- 500 г м’яса;
- стільки ж картоплі;
- трохи менше грибів;
- цибулина;
- соняшникову олію, сіль і спеції.
Черговість дій:
- Гриби і картоплю ріжуться часточками, цибулю – кубиками.
- Невеликі шматочки м’яса обсмажуються 20 хвилин на режимі «Випічка» з періодичним помішуванням.
- Далі в чашу відправляються цибулю, гриби і сіль, які продовжують готуватися 10 хвилин.
- Коли в чаші виявиться картопля, час приготування збільшується ще на 12 хвилин, по закінченні яких страву можна подавати до столу.
Закусочні рулетики на святковий стіл
За цим рецептом страва з яловичини виходить не просто соковитим і ароматним, але і ошатним, що дуже до речі на святковому столі.
Для створення закуски необхідні:
- 600 г м’яса;
- 100 г грибів;
- 2 цибулини;
- головка часнику;
- 500 мл бульйону;
- 30 г борошна;
- сіль, суміш перців і сушених трав.
Основні кроки створення закуски:
- На ніч гриби замочуються у воді, а потім відварюють близько 30 хвилин.
- Остиглі і откинутые на друшляк печериці перемелюються за допомогою блендера.
- Бульйон проціджують.
- Цибулю і гриби подрібнюються, а потім обсмажуються разом з сіллю і перцем.
- З м’яса готуються шматки, які добре відбиваються.
- По м’ясним смужкам розподіляється цибульно-грибна маса, після чого формуються рулетики, які закріплюються шпажками.
- Коли вироби підрум’яняться на сковороді, вони вирушають у вогнетривку форму, де заливається бульйоном.
- Через 90 хвилин запікання в форму вливається 30 мл води з розчиненою борошном.
- Через півгодини закуска переміщається в холод.
Теплий салат з яловичиною і грибами
Ще одна варіація смачної м’ясної закуски готується з:
- 200 г вирізки;
- цибулини;
- 100 г печериць;
- 150 г салатних листків;
- 30 мл салатної заправки з бальзамічним оцтом;
- 10 мл оливкової олії;
- солі і спецій.
Етапи створення закуски:
- М’ясо обсмажується 4 хвилини в гарячому маслі, після чого нарізане тонкими смужками.
- Далі по черзі обсмажуються подрібнену цибулю і грибні пластинки.
- М’ясо, цибулю і гриби викладаються на листя салату, а потім все залити заправкою.
Як приготувати гуляш
Смачне і ароматне блюдо, яке в залежності від консистенції соусу може подаватися як перше, так і друге, готується з наступного продуктового набору:
- ½ Кг яловичини;
- 300 г томатів у власному соку;
- трохи томатної пасти;
- 200 г печериць;
- цибулина;
- 1 болгарський перець;
- паприка, сіль, перець і олію соняшникову.
Щоб скуштувати запашну гуляш з яловичини:
- М’ясо нарізають шматочками, які солятся і перчатся.
- Потім яловича нарізка обсмажується.
- З цибулини готуються півкільця, з перцю – соломка.
- Цибулю і перець відправляються до м’яса.
- Після придбання овочами м’якості в сотейник викладаються кубики томатів та паста, розведена в ½ склянки води.
- У фіналі блюдо приправляється і досаливается при необхідності.
Багато хто не люблять яловичину з-за сухості і жорсткості, однак якщо господиня виконає всі рекомендації, то приємно здивує домочадців соковитим і дуже апетитним стравою, до складу якого входить такий поживний продукт.