Яловичий язик – 10 смачних рецептів приготування

Яловичий язик – це делікатес, який може стати основою багатьох закусок та гарячих страв. Його можна варити, заливати холодцем, запікати, готувати з ним супи та салати – і це не весь вичерпний перелік. Однак у кожному рецепті є свої тонкощі технології, без яких не вийде смачної страви. Тому ми постаралися зібрати лише найвдаліші перевірені рецепти для чудового результату.

Відварений яловичий язик в каструлі

Відварений яловичий язик в каструлі – це перший і найпростіший спосіб приготування. По-перше, необхідно запастись достатньою кількістю для варіння. Якщо ви вирішили приготувати салат із язиком, то варити його краще напередодні. По-друге, необхідно дотриматися технології варіння і зміну води.

Інгредієнти:

на – 1 порції

  • Яловичий язик – 1.3 кг
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Морква – 200 гр.
  • Соль – 2 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Перець чорний горошок – 12 шт.
  • Зелень – для подачі
  • Вода – 6 л.

Процес приготування:

Як смачно приготувати яловичий язик? Підготуйте язик, овочі та спеції.

Добре промийте проточною водою яловичий язик, покладіть його в об’ємну ємність і замочіть на півгодини. Після цього промийте ще раз під краном.

У каструлю влийте 2 літри води, поставте ємність на вогонь і доведіть до кипіння. У киплячу воду покладіть язик.

Після того, як вода закипить повторно, варіть язик 20 хвилин на середньому вогні. Паралельно в чайнику закип’ятіть ще 2 літри води.

Воду, в якій варився язик, злийте. Каструлю промийте, знову покладіть в неї язик і залийте 2 літрами окропу. Доведіть воду до кипіння та варіть язик протягом години на невеликому вогні.

Цибулю і моркву очистіть і розріжте навпіл.

У бульйон із язиком додайте овочі, перець горошком та лавровий лист, продовжуйте варити ще 20-25 хвилин.

Після цього всипте сіль, перемішайте і готуйте ще півгодини.

Вийміть яловичий язик з бульйону і опустіть в холодну воду на 7-8 хвилин. Бульйон залиште в каструлі.

Дістаньте варений язик із води та очистіть його від верхнього шару. При перепаді температури шкіра легко знімається.

Покладіть варений язик назад у бульйон та проваріть на мінімальному вогні 15-20 хвилин. Вимкніть плиту і залиште мову в бульйоні до повного остигання.

Варений яловичий язик можна подавати як нарізку або додавати в різні закуски. Смачного!

Заливне з яловичиго язика

Заливне з яловичого язика – це дуже популярна страва для великих святкових застіль. Ще б пак, воно смачне, легке і, що важливо, – оригінально і красиво виглядає на столі. Для яскравого виду в заливне можна додати різні варені овочі та свіжу зелень.

Час приготування: 4-5 год.

Час приготування: 50 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яловичий язик – 1 шт.
  • Желатин швидкорозчинний – 50 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошком -10 шт.
  • Перець запашний горошком – 5-10 шт.
  • Сіль за смаком
  • Петрушка – для прикраси

Процес приготування:

Крок 1. Яловичий язик добре помийте. Цибулю і моркву очистіть від лушпиння і шкірки, і промийте водою.

Крок 2. Покладіть язик у каструлю, залийте холодною водою. Поставте каструлю на вогонь і доведіть її до кипіння. При появі пінки на поверхні бульйону воду злийте.

Крок 3. Залийте язик свіжою водою і доведіть до кипіння. Через півгодини додайте цибулю, моркву та перець горщиком. Варіть язик на повільному вогні під кришкою.

Крок 4. Через 1,5-2 години варіння язика всипте сіль і покладіть у бульйон лавровий лист. Продовжуйте варити до готовності. Готовий язик легко проколюється ножем.

Крок 5. Щоб язик після варіння легко чистився, з гарячого бульйону одразу перекладіть його в крижану воду і залиште його там на 3 хвилини.

Крок 6. Починайте чистити з кінчика язика. Потім покладіть язик у бульйон, доведіть до кипіння, вимкніть плиту і залиште його в такому вигляді до повного остигання.

Крок 7. Бульйон від яловичого язика процідіть через дрібне сито.

Крок 8. Відміряйте півтора літри бульйону, додайте швидкодіючий желатин, перемішайте і доведіть до кипіння, але не кип’ятіть.

Крок 9. Варений язик наріжте тонкими шматочками. Також для заливного можна використовувати варену морквину, красиво наріжте її. Петрушку помийте і обірвіть листочки з гілочок.

Крок 10. Тепер можна переходити до збирання заливного. Влийте трохи бульйону на дно форми, потім розкладіть шматочки язика, моркви та листя петрушки. Акуратно влийте у форму бульйон, що залишився.

Крок 11. Заберіть форму із заливним з яловичого язика в холодильник, до повного застигання.

Крок 12. Заливне подавайте на стіл як закуску. Воно стане справжньою окрасою свята. Смачного!

Дивіться також:  Овочеве рагу з баклажанами і кабачками – 8 рецептів

Відварений яловичий язик з цибулею та морквою в каструлі

Відварена яловича мова з цибулею та морквою в каструлі виходить смачною і м’якою. Овочі, безперечно, вносять свої відтінки смаку, але також не варто нехтувати і пряними спеціями. За цим рецептом у вас вийде чудова закуска з яловичої мови.

Час приготування: 4 год.

Час приготування: 50-60 хв.

порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Морквина – 1 шт.
  • Мова яловича – 1 шт.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Корінь селери – 0,25 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Все, що вам знадобиться, зазначено у списку. Також підготуйте глибоку каструлю.

Крок 2. Замочіть язик на півгодини у холодній воді. Після цього пошкребти його ножем і промийте від бруду і жиру. Покладіть язик у каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Першу воду злийте, промийте каструлю, налийте чисту воду, закип’ятіть її і покладіть в каструлю язик, головку цибулі, моркву і корінь селери.

Крок 3. Варіть язик протягом 1,5-2 годин на повільному вогні. Після цього витягніть його з бульйону і перекладіть у холодну воду. Потім очистіть варену мову від шкіри.

Крок 4. Каструлю з бульйоном поставте на помірний вогонь, посоліть. Покладіть у бульйон язик і варіть на повільному вогні протягом 30 хвилин. Потім приберіть каструлю з вогню і дайте повністю охолонути в бульйоні.

Крок 5. Варену яловичу мову можна нарізати і подавати до столу з овочами та різними соусами. Смачного!

Салат з яловичим язиком та солоним огірком

Салат з яловичою мовою та солоним огірком – це чудова закуска для буднів та свят. Салат виходить соковитим і легким, солоні огірки додає йому приємну кислинку. Щоб зробити закуску менш калорійною, замість майонезу ми приготуємо заправку із зелені та олії.

Час приготування: 160 хв.

Час приготування: 40 хв.

порцій – 2.

Інгредієнти:

Для варіння яловичої мови:

  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний горщиком – 6 шт.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.

Для салату:

  • Огірки солоні – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Мова яловича – 1 шт.

Для соусу:

  • Петрушка – 6 гілок
  • Чилі стручковий – 0,5 шт.
  • Олія оливкова – 5 ст.л.
  • Оцет винний – 1 ст.
  • Сіль за смаком
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі продукти для салату. Картоплю необхідно відварити в мундирах, а щоб вона не розварилася, у воду додайте трохи олії.

Крок 2. У глибоку каструлю влийте воду, покладіть в неї вимитий яловичий язик, один лавровий лист, 4 горошини запашного та 6 горошин чорного перцю. Варіть мову протягом 2-2,5 годин.

Крок 3. Варений язик перекладіть у крижану воду і потім очистіть його від шкіри.

Крок 4. Почистіть картоплю та наріжте її кубиками. Солоні огірки та варений яловичий язик також наріжте кубиками.

Крок 5 Тепер можна переходити до приготування соусу. Петрушку помийте, наріжте крупно і перекладіть в чашу блендера.

Крок 6. Половинку стручка чилі очистіть від насіння. Крупно наріжте чилі та зубчики часнику, також відправте у чашу блендера.

Крок 7. Влийте 5 столових ложок оливкової олії.

Крок 8. Додайте столову ложку винного укусу та сіль за смаком. Пробийте ці інгредієнти у блендері до отримання однорідної маси.

Крок 9. Складіть у миску нарізану картоплю, огірки та язик, додайте соус і добре перемішайте. Щоб салат просочився, залиште на 30-60 хвилин.

Крок 10. Подавайте салат з яловичою мовою на стіл як закуску в охолодженому вигляді. Смачного!

Відварений яловичий язик з цибулею

Відварена яловича мова з цибулею – це популярна закуска. Варену мову часто додають у різноманітні м’ясні нарізки та салати. Така любов господарок до цього продукту обумовлена ​​не лише його смаковими якостями, а й багатим вмістом вітамінів, мікро та макроелементів.

Час приготування: 3 год.

Час приготування: 30 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Лист лавровий – 1-2 шт.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Мова яловича – 500 гр.
  • Кориандр в зернах – 0,5 ч.л.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Кмин – 0,5 ч.л.
  • Сіль – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Добре помийте яловичу мову проточною водою від усіх забруднень.

Крок 2. У каструлю влийте воду та закип’ятіть її. Викладіть язик у каструлю і повторно доведіть воду до кипіння.

Крок 3. Після закипання злийте воду, каструлю обмийте, поверніть у неї язик та очищену цибулину.

Крок 4. Влийте холодну воду в каструлю і поставте на вогонь. Варіть на повільному вогні 1,5 години. Після цього додайте всі спеції та готуйте ще годину. Якщо мова готова, то при проколюванні ножем виділятиметься прозорий сік.

Дивіться також:  Пшоняна каша з гарбузом – 7 рецептів на молоці та воді

Крок 5. Готову мову перекладіть із каструлі у крижану воду.

Крок 6. Потім легко зніміть шкіру, починаючи з кінчика язика.

Крок 7. Очищену мову поверніть у бульйон і проваріть ще 15 хвилин. Потім бульйон можна використовувати при варінні супу.

Крок 8. Яловичу мову остудіть, потім наріжте порційно і подавайте на стіл як закуску. Смачного!

Салат Олів’є з яловичим язиком

Салат Олів’є з яловичою мовою – це чудова закуска для особливого випадку. Звичайно, яловичу мову краще зварити заздалегідь, тому що на це піде пристойна кількість часу. Цей варіант салату Олів’є безперечно порадує своїм оригінальним та збалансованим смаком.

Час приготування: 4 ч. 5 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 250 гр.
  • Сіль за смаком
  • Майонез – 100 гр.
  • Мова яловича – 200 гр.
  • Морквина – 110 гр.
  • Огірок солоний – 110 грн.
  • Перець запашний горошком – до смаку
  • Лист лавровий – за смаком
  • Часник – до смаку
  • Яйця – 4 шт.
  • Горошок консервований – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Яловичу мову необхідно варити приблизно 3,5 години, тривалість варіння залежить від ваги і стану продукту. За півгодини до закінчення варіння додайте лавровий лист, перець горошком та часник. Картоплю, моркву та яйця також окремо відваріть до готовності.

Крок 2. Почистіть картоплю від шкірки та наріжте невеликими кубиками.

Крок 3. Аналогічним чином зробите з вареною морквою.

Крок 4. Огірки наріжте кубиками такого ж розміру, як картопля та моркву.

Крок 5. Варені яйця очистіть від шкаралупи та наріжте кубиками, відправте нарізку у спільну миску.

Крок 6. З консервованого горошку злийте рідину і викладіть в миску.

Крок 7. Варену яловичу мову наріжте так само, як і інші продукти. Пару великих шматочків залиште для прикраси закуски.

Крок 8. Посоліть салат і приправте, додайте майонез і перемішайте.

Крок 9. Встановіть на плоску тарілку кулінарне кільце, викладіть салат, утрамбуйте. Акуратно приберіть кільце і прикрасьте салат Олів’є шматочками вареної язики. Смачного!

Запечений яловичий язик у фользі в духовці

Запечена яловича мова у фользі в духовці виходить дуже смачною і ніжною. Таку страву оцінять і обивателі, і справжні гурмани. Подавати його можна в гарячому та охолодженому вигляді, як у будні, так і на зване святкове застілля.

Час приготування: 120 хв.

Час приготування: 30 хв.

порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Соус соєвий – 70 мл.
  • Сіль за смаком
  • Мова яловича – 300 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Спеції – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Крім яловичої мови та спецій знадобиться щільна харчова фольга. Яв’ячий язик необхідно попередньо відварити протягом півгодини і поки він гарячий, зняти з нього шкіру.

Крок 2. Покладіть язик у глибоку миску, влийте соєвий соус, всипте сіль та спеції, через прес видавіть очищені зубчики часнику. Залишіть мову маринуватися на 30-60 хвилин.

Крок 3. Розстеліть фольгу на рівній поверхні та підніміть її краї догори. На середину покладіть язик і полийте маринадом. Потім щільно загорніть язик у фольгу і покладіть пакунок на деко. Запікайте яловичу мову при 200 градусах протягом години.

Крок 4. За 10 хвилин до готовності розгорніть фольгу і запікайте язик у відкритому вигляді, щоб він трохи підрум’янився.

Крок 5. Запечена яловича мова остудіть, наріжте порційно і подавайте на стіл як закуску. Смачного!

Салат з яловичим язиком та грибами

Салат з яловичою мовою та грибами – це смачний, соковитий та ошатний, якраз для свята. Своїм багатим та яскравим смаком закуска з язиком зобов’язана продуманому складу та оригінальній заправці на основі майонезу та оливкової олії.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 25 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Гриби – 200 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перепелині яйця – 3 шт.
  • Мова яловича варена – 200 гр.
  • Огірки мариновані – 100 грн.
  • Рукола – 1 пучок
  • Помідори чері – 3 шт.
  • Олія – ​​для смаження

Для заправки:

  • Сік лимонний – 1 ч. л.
  • Гірчиця – 0,5 ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Олія оливкова – 1 ст.л.
  • Хрін – 1 ч.л.
  • Майонез – 4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби можна взяти будь-які на ваш розсуд. Тонко наріжте їх і обсмажте на олії до рум’яного кольору.

Дивіться також:  Биточки з фаршу – 8 рецептів, як приготувати смачні биточки

Крок 2. Варену яловичу мову наріжте соломкою, мариновані огірочки – кружальцями, а цибуля – півкільцями.

Крок 3. Усі інгредієнти з’єднайте у мисці.

Крок 4. В іншій мисці змішайте майонез, оливкову олію, лимонний сік, хрін та гірчицю. Заправку посоліть та приправте перцем до смаку.

Крок 5. Помийте руколу, просушіть на паперових рушниках і розкладіть на плоскому блюді.

Крок 6. На шар руколи покладіть суміш із вареної язика, грибів, огірків та цибулі. Помідори чері помийте і розріжте навпіл, розкладіть овочі на краю страви. Перепелині яйця зваріть круто, очистіть і наріжте часточками, додайте їх до закуски. Полийте салат із яловичої мови та грибів заправкою та подавайте на стіл. Смачного!

Суп з яловичим язиком

Суп з яловичою мовою – це оригінальна перша страва, яка нечасто зустрічається в повсякденному обідньому меню, але їдять його всі з величезним задоволенням. Бульйон яловичою мовою вийде смачним, поживним і не дуже жирним.

Час приготування: 2,5 год.

Час приготування: 35 хв.

порцій – 6.

Інгредієнти:

Для бульйону:

  • Вода – 3 л.
  • Мова яловича – 1,5 кг
  • Сіль за смаком
  • Перець горошком – 0,5 ч. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.

Для супу:

  • Бульйон від язика – 2,5 л.
  • Рис неварений – 2 ст.
  • Олія – ​​3 ст.л.
  • Мова яловича варена – 150 гр.
  • Капуста білокачанна – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Морквина – 150 гр.
  • Картопля – 200 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку помийте, пошкріб ножем язик і залийте його холодною водою. Після цього ще раз його промийте, покладіть в каструлю і залийте чистою водою. Доведіть воду до кипіння і злийте перший бульйон у раковину.

Крок 2. Обмийте язик та каструлю, знову залийте водою та поставте варитися. Додайте лавровий лист, горошини перцю та сіль. Коли бульйон закипить, зменшіть нагрівання і варіть язик протягом 2 годин.

Крок 3. Після варіння відразу перекладіть язик у ємність із крижаною водою. Такий перепад температур дозволить легко очистити язик від шкіри.

Крок 4. Частину вареної язики відріжте для супу, решту можна використовувати в нарізках або зробити заливну.

Крок 5. Бульйон, у якому варився язик, процідіть. Поверніть бульйон на вогонь, викладіть у нього промиту крупу рисову і варіть її хвилин 10.

Крок 6. Дрібно наріжте білокачанну капусту. Викладіть її в каструлю і варіть разом із рисом протягом 10 хвилин.

Крок 7. Картоплю наріжте невеликими брусочками, викладіть у каструлю і варіть 5-7 хвилин.

Крок 8. Дрібно наріжте цибулину, морквину натріть на тертці. Обсмажте овочі до м’якості і надішліть засмажку в суп разом з картоплею.

Крок 9. Також відразу можна викласти в суп нарізаний кубиками варений яловичий язик. Варіть суп до готовності картоплі.

Крок 10. Суп з яловичим язиком розлийте по тарілках, прикрасьте свіжою зеленню та подавайте на обід. Смачного!

Рулетики з яловичим язиком

Рулетики з яловичої мови – це чудова, цікава на вигляд і приємна на смак закуска. Мова краще зварити заздалегідь, щоб вона встигла охолонути, а самі рулети формуються дуже швидко. Причому варіанти начинки можуть бути різними, ми розповімо лише про одну.

Час приготування: 60 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 10.

Інгредієнти:

  • Огірок свіжий – 250-300 грн.
  • Мова яловича варена – 500 гр.
  • Сіль за смаком
  • Сир вершковий – 300 гр.
  • Укроп – 30 гр.
  • Цибуля зелена – 30 гр.
  • Хрін – 2 ст.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Окріп – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Варений яловичий язик наріжте тонкими поздовжніми шматочками.

Крок 2. Залишіть пір’їнки зеленої цибулі завдовжки 15 сантиметрів. Білу частину цибулі наріжте і додайте вершковий сир.

Крок 3. У миску влийте склянку окропу і опустіть в нього пір’я зеленої цибулі, витримайте їх протягом 10 секунд, потім просушіть на паперових рушниках.

Крок 4. Кріп дрібно порубайте ножем. Змішайте вершковий сир із хріном та кропом. Масу посоліть і поперчіть до смаку.

Крок 5. Помийте огірки і наріжте тонкими смужками вздовж.

Крок 6. Все готове, можна переходити до збирання рулетів. На смужку огірка кладіть яловичу мову, намазуйте на нього товстий шар намазки з вершкового сиру. Потім згортайте щільні рулети і зав’язуйте їх пір’ям цибулі. Закуску вкрийте харчовою плівкою і приберіть в холодильник на 15 хвилин або кілька годин, все залежить від того, скільки часу ви маєте.

Крок 7. Рулети з яловичої мови дуже апетитно виглядають на столі. Смачного!

Прокрутка до верху