Екзотичні плоди, що нагадують яблука, відрізняються твердістю і кислотою, що робить їх практично непридатними для вживання в сирому вигляді. Однак рецепти приготування японської айви дають можливістю відчути її пікантний смак, неперевершений аромат і використовувати для приготування різноманітних напоїв, других страв і десертів.
Варення з айви японської — найсмачніший рецепт
Варення з айви, багатою вітамінами, органічними кислотами і мінералами, являє собою ласощі, яке можна вживати до чаю або використовувати для випічки.
Щоб приготувати солодку заготовку з насиченим ароматом і смаком, необхідно підготувати:
- 1 кг стиглих плодів;
- ½ Л води;
- 1 ½ кг цукру.
У процесі створення бурштинового варення шматочками:
- Підготовлені плоди шляхом видалення твердої серцевини, насіння і їх нарізання скибочками.
- Підготовлені шматочки відправляються в каструлю, де заливаються водою і варяться до м’якості.
- Потім вода зціджує і проварюється на слабкому вогні з цукром.
- Після повного розчинення кристалів сиропом заливаються шматочки айви.
- Варення вариться до прозорості близько півгодини, при цьому перші 10 хвилин воно готується на інтенсивному вогні, а решту 20 хвилин на повільному.
Як приготувати страву з м’ясом
Найчастіше японська айва використовується для приготування солодощів, однак з добавкою екзотичного фрукта також можна створити вишукану м’ясне блюдо, підготувавши:
- ½ Кг свинини;
- цибулину;
- 8 плодів айви;
- стопку соняшникової олії;
- 7 г меду;
- 20 г зернової гірчиці;
- трохи солі і перцю.
Спосіб приготування:
- Свинина промивається, підсушується паперовими рушниками, нарізати невеликими шматочками.
- Добре промиті плоди айви поділяються на 4 частини, які звільняються від перегородок і насіння.
- Цибуля очищається, ріжеться півкільцями і пассеруется до м’якості в сотейнику з розігрітим рослинним маслом, куди потім викладаються м’ясо, сіль, перець, мед, гірчиця і підготовлені плоди.
- Тушкується страву до готовності на повільному вогні близько 30 хвилин.
Готуємо цукати
Простий рецепт приготування прекрасних цукатів з 1 кг плодів і 1,5 кг цукру.
Схема створення представлена наступним чином:
- Шматочки плодів з шкіркою, але без кісточок проварюються третину години в 700 мл води.
- З процідженого відвару і цукру готується сироп, в якому проварюються скибочки фруктів 2-3 хвилини і залишають на 6-8 годин.
- Далі часточки проварюються 5 хвилин і витримуються 10 годин.
- Після того, як процедура буде повторена 4-5 разів, шматочки айви відкидаються на друшляк і просушуються у духовій шафі.
- При бажанні цукати обсипаються цукровою пудрою.
Рецепт соку з японської айви
Незважаючи на те, що плоди айви не відрізняються гарною сокоотдачей, з них можна приготувати сік, якщо слідувати наступній інструкції:
- 1 кг айви ретельно промивається, подрібнюється і пересипається 200 г цукрового піску.
- Маса викладається в соковарку, де вариться 45-60 хвилин.
- Після закінчення зазначеного часу гарячий сік розливається по підготовленим ємкостей, в яких пастеризується близько ¼ години при температурі 85°C.
Хеномелес, перетертий з цукром
Айва японська, або хеномелес японський, можна заготовити у вигляді варення без варіння. Для створення ласощі по цьому рецепту використовуються натерті плоди айви і цукровий пісок з розрахунку 1:1.
Спосіб створення полягає у виконанні наступних дій:
- Кожен плід ретельно вимивається і очищається від липкого нальоту за допомогою зубної щітки.
- Підготовлені плоди натираються на середній тертці таким чином, щоб насіннєва коробочка залишилася у господині в руках.
- Якщо насіння потрапили в натертий продукт, то вони просто віддаляються за допомогою чайної ложки.
- Натерті плоди викладаються в емальовану ємність або з нержавіючої сталі, де пересипаються цукровим піском.
- Плодово-цукрова суміш залишають при кімнатній температурі на 7-8 годин, щоб маса дала сік.
- Коли зазначений час завершиться, і кристали цукрового піску повністю розчиняться, варення розкладається по попередньо стерилізованим банкам, які закривають капроновими кришками і вирушають на зберігання в холодильну камеру.
Покрокове приготування вина
Вино в домашніх умовах можна приготувати з різних фруктів і ягід. Завдяки терпкості айви вино з екзотичного плоду володіє особливим шармом і привабливим смаком.
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- айва – 10 кг;
- вода – 500 мл;
- цукор – 2 кг;
- лимонна кислота – 40 р.
Щоб створити смачний винний напій, необхідно слідувати представленій інструкції:
- У екзотичних плодів видаляються перегородки, насіння і хвостики.
- Підготовлена айва пропускається через м’ясорубку для отримання кашки, яка перекладається в емальоване відро або з пластику.
- Айва змішується з ¼ частиною цукру, розчиненої в зазначеному обсязі води.
- Відро переміщається в темне місце з кімнатною температурою, де систематично перемішується.
- По закінченні трьох діб маса віджимається, а сік фільтрується за допомогою марлі.
- У сік додається лимонна кислота і цукровий пісок з розрахунку 150 г на один літр соку.
- Отримане сусло заливається в великий бутель, який поміщається медична рукавичка з проколоті пальцем.
- Температура в приміщенні, де знаходиться вино, підтримується на постійному рівні вище 18°C.
- З інтервалом у 5 днів два рази на кожен літр сусла додається по 50 г цукрового піску.
- Тривалість бродіння варіюється від 3 до 8 тижнів.
- Про закінчення процесу свідчить опущення рукавички, яка раніше була надута з-за виділяються газів.
- Коли бродіння завершилося, вино через трубочку зливається в пляшки зі скла, які добре закупорюються і відправляються в льох на кілька місяців для дозрівання вина з айви.
Компот з японської айви на зиму
Заготовки з японської айви на зиму є чемпіонами за змістом вітаміну с, органічних кислот і пектину. З північного лимона, під яким деяким господиням відомий екзотичний фрукт, виходить дуже смачний компот.
Достатньо підготувати:
- 1 кг айви;
- в 2 рази менше цукру.
Спосіб приготування дуже простий:
- Плоди добре промиваються і нарізати невеликими шматочками довільної форми.
- Шматочки розкладаються по чистим, попередньо простерилизованным ємкостей з розрахунку ⅓ плодів від загального обсягу банки в три літри.
- Айва заливається окропом по самі горлечка банок.
- Ємності накриваються стерилізованими кришками.
- Коли рідина охолоне, вона зливається в каструлю, де змішується з цукром і доводиться до кипіння.
- Вміст каструлі кип’ятити 5 хвилин, після чого ємності з часточками айви заливаються сиропом, укупориваются, перевертаються і укутываются.
- Після охолодження банки переміщуються в льох на зберігання.
Таким чином, з японської айви, яка вирощується на багатьох присадибних ділянках як декоративну культури, можна приготувати велику кількість різноманітних напоїв і інших страв, багатих вітамінами і мінералами.