Страви країн Висхідного сонця не втрачають своєї популярності. Японський омлет стане відмінним варіантом для сніданку — ароматний, смачний і легкий у приготуванні. Найцікавіше — варіантів приготування омлету дуже багато, тому щоранку можна балувати сім’ю новим блюдом.
Варто відзначити, що японці готують омлет на спеціальній квадратної сковороді. Але можна використовувати традиційну млинцеву або сковороду з антипригарним покриттям.
Омлет по-японськи з рисом класичний “Омурайсу”
Класичний Омурайсу готується всього 30 хвилин.
Будьте обережні — страва виходить досить гострим, тому дітям давати не рекомендується.
Список інгредієнтів для Омурайсу:
трохи будь-якого масла для смаження;
1 маленький гострий перчик;
1 ст. л. соєвого соусу;
2-4 пера зеленої цибульки;
⅕ Ч. л. дрібної солі;
1 маленька луковичка;
2 скл. готового відвареного рису;
6 яєць;
2 свіжих гриба шиітаке (гливи, печериці).
Приготування страви покроково:
Вимити гострий перчик, очистити від кісточок і дуже дрібно нарізати.
Вимити гриби, просушити паперовим рушником і нарізати тонкими пластинками.
Цибулю почистити, обполоснути прохолодною водою і нарізати дрібним кубиком.
Розігріти олію на сковороді, висипати подрібнені перець і цибулю, обсмажувати 2-3 хвилини.
До овочів додати гриби, готувати ще 4-5 хвилин, періодично помішуючи.
Зменшити вогонь, додати рис і ретельно перемішати. Стежити, щоб начинка була розсипчастою. Через 5-7 хвилин вимкнути вогонь і залишити начинку під кришкою.
Збити яйця, додаючи соєвий соус. Висипати цибулю і ретельно перемішати.
Змастити деко олією, вилити омлетну суміш і відправити блюдо в духовку. Випікати при 200 градусах 5-6 хвилин. Після вийняти деко і залишити омлет трохи охолонути.
На один край рівномірно викласти готову рисову начинку. Згорнути її в рулет і перекласти на блюдо. Нарізати невеликими шматочками. Подавати рекомендується зі світлим соєвим соусом.
Японський омлет з рисом та овочами
Японський омлет з рисом і овочами — смачний варіант для любителів легкого і смачного сніданку.
Щоб приготувати омлет по-японськи потрібно:
5 яєць;
10 гр червоної цибулі;
5 гр зелених пір’я цибулі;
по 30 гр зеленого і червоного перцю.
вершкове масло для смаження.
сіль і чорний перець за смаком.
Етапи приготування:
Вимити овочі, нарізати дрібними кубиками і перемішати в одній ємності.
Збити яйця до однорідності з меленим перцем і сіллю.
Розігріти вершкове масло на сковороді. Коли воно розтопиться, надлишки злити в окрему ємність. Вогонь повільним.
Влити третину омлету на сковороду. Зверху викласти третину овочів. Через 1-2 хвилини за допомогою лопатки згорнути омлетный млинець з овочами в рулет, але не прибирати зі сковорідки, пересунувши на край посудини.
Влити ще трохи суміші, розподілити половину решти овочів зверху. Через 1-2 хвилини згорнутий яєчний рол загорнути в новий омлет і залишити на краю сковорідки.
Вилити залишок яєчної суміші і викласти останню частину овочів. Як і в попередніх пунктах, загорнути рол в новий омлетный шар.
Залишити на 3-5 хвилин на сковороді, можна прикрити кришкою.
Викласти омлет на бамбуковий килимок і згорнути так, щоб остиглий рулет придбав трохи прямокутну форму. Залишити на 3-5 хвилин, для застигання.
Омлет нарізати на рівні шматочки. Перед подачею можна присипати зеленню.
Рада. Рекомендується збиту омлетну суміш пропустити через дрібне сито, протираючи густий білок чайною ложкою. Так заготівля стане максимально однорідною і омлет вийде більш легким.
Ароматний японський омлет з рисом “Оякодон”
Дуже ніжний і ароматний варіант приготування омлету Оякодон — з рисом.
Знадобиться наступний список інгредієнтів:
120 гр відвареного рису;
30 гр томатної пасти або кетчупу;
2-4 великих печериці;
2-3 гілочки свіжої кінзи;
3 яйця;
2 столових ложки молока;
сіль і перець за смаком.
Приготування:
Нарізаємо невеликим кубиком, гриби і кінзу.
Збити яйця з молоком до однорідної маси.
Обсмажити гриби протягом 5-7 хвилин. Додати відварений рис, томатну пасту, перець і сіль. Добре перемішати, обсмажити протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
Викласти готову начинку в тарілку і посипати свіжою зеленню. Частина зелені можна залишити для оформлення перед подачею.
На сковороду вилити яєчну суміш. Почекати, поки майбутній омлет трохи застигне з нижньої сторони.
Викласти готову начинку на половину млинчика і за допомогою лопатки закрити другою половинкою.
Розрізати рулет на 2 частини і розкласти по тарілках. Зверху прикрасити зеленню і подати до столу.
Рецепт рисового омлету по-японськи “Оякодон” з рисом і куркою
Така страва може стати не тільки ситним сніданком, але і вечерею на швидку руку.
Інгредієнти для рецепта рисового омлету по японськи:
Соус нагріти на сковороді. Коли почне закипати — додати цибульні кільця і посипати цукром;
Обполоснути куряче м’ясо, вмочити паперовим рушником і нарізати невеликим кубиком;
Додати курку до соусу і цибулі, готувати 5-6 хвилин;
Поки м’ясо гаситься, приготувати яєчну суміш: збити яйця до однорідності. Солити не потрібно, так як соус дасть необхідну солонуватість;
Відварити рис так, щоб вийшов розсипчастим;
Збиті яйця рівномірно вилити поверх м’яса. Накрити блюдо кришкою. Залишити на 5-7 хвилин.
На блюдо для подачі викласти рис, трохи розрівняти ложкою. Зверху викласти омлет з м’ясом, посипати рубаним луком.
На замітку. В Японії рис викладають в глибоку піалу, а омлетом накривають крупу, не розламуючи коло. Для зручності можна омлет нарізати трикутниками і викласти поверх рису.
Японський омлет для ролів “Тамаго-яки”
Японські роли прийнято загортати не тільки в норі, для цього використовують і омлет Тамаго. Японський омлет для ролів виходить дуже ніжним на смак, і для начинки можна вибрати не тільки складові традиційних ролів.
Для приготування знадобиться:
4 яйця;
1 ст. л. соєвого соусу;
1 ст. л. сметани або 2 л. молока.
Приготування дуже просте: всі інгредієнти потрібно гарненько збити і посмажити млинці на розігрітій, змащеній олією сковороді.
Смаження має свої нюанси:
за допомогою ополоника влити невелику порцію яєчної суміші на сковороду;
коли нижня сторона майбутнього млинчика підсмажиться, згорнути омлет лопаткою або паличками в рулет і відсунути на 1 край сковороди;
влити наступну порцію яєчної суміші так, щоб вона трохи потрапила під рулет;
через 2-3 хвилини, коли новий млинець трохи підсмажиться, можна викласти будь-яку начинку і згорнути, починаючи з готового рулету;
продовжувати готувати за тією ж схемою до тих пір, поки не закінчиться яєчна маса і начинка.
Якщо переважають невеликі розміри, можна обійтися 2-3 млинцями на 1 рол, а з решти суміші готувати новий. Варто не забувати — омлетный млинець добре загортається в гарячому стані.