Намагаючись визначити саме просте і смачне блюдо, напевно кожна людина назве яєчню. Воно дійсно готуватися елементарно, та ще й дуже швидко. Якщо прості смажені яйця встигли набриднути, досить просто урізноманітнити їх всілякими смачними добавками.
Класична яєчня на сковороді
Інгредієнти: 4 столові яйця, дрібку солі, великий шматочок топленого масла.
Яйця попередньо миються, після чого акуратно розбиваються в миску. Зробити це потрібно таким чином, щоб жовток залишився цілим.
Масло розтоплюється на сковорідці. Воно не повинно потемніти. Досить розігріти продукт приблизно до 100-110 градусів.
На масло, що розтопилося переливаються яйця. Попередньо збивати їх не потрібно.
При помірному нагріванні плити страву спочатку смажиться без кришки, потім солиться і вже доводиться до готовності в закритій сковорідці.
Можна приготувати яєчню з додаванням кубиків ковбаси. Це зробить страву більш ситним.
З додаванням бекону
Інгредієнти: 3 великих яйця, 60-80 г бекону, ароматні трави, кухонна сіль.
На розігрітій олії (будь-якому) добре обсмажуються смужки бекону. За смаком можна довести їх до хрусткого стану або залишити м’якими.
Поверх бекону акуратно виливаються яйця. Збивати їх не потрібно. Маса присаливается, присипається обраними спеціями.
Якщо для яєчні з беконом обрані вже солоні м’ясні шматочки, то додаткова сіль не потрібно.
Як приготувати в мікрохвильовій печі?
Інгредієнти: 5-7 помідорок черрі, 2 великих курячих яйця, 70 г вареної ковбаси, сіль, суміш мелених перчиком.
Першими в посуд для СВЧ викладаються дрібні шматочки ковбаски. За смаком її можна замінити будь-яким іншим готовим м’ясним продуктом. При максимальній потужності ковбаса готується одну хвилинку. Щоб не було бризок, краще прикрити її спеціальною кришкою.
Помідори ріжуться на четвертинки. За смаком можна порубати їх і дрібніше. Ще хвилину томати готуються при тій же потужності разом з ковбасою.
Зверху виливаються яйця, у яких жовток зберігся цілим. Продукти перчатся і присаливаются.
Готуватися яєчня в мікрохвильовці буде ще 3 хвилини.
Яєчня в хлібі — покроковий рецепт
Інгредієнти: скибочка білого хліба, яєчко, 30-40 г твердого сиру, дрібна сіль.
Хлібний скибочку повинен бути досить товстий. Тому краще купувати цілу хлібину і нарізати його самостійно. Оптимальна ширина – близько 1 див.
Ножем у шматочку акуратно вирізається серцевина. Для цього від країв відступається по парі сантиметрів. Краще зробити виріз прямокутним. Але можна з формами і поекспериментувати.
На розігріту сковорідку, змащену маслом, викладаються заготовки, і обсмажують з двох сторін.
Коли шматочок з отвором підрум’яниться з одного боку, всередину нього потрібно розбити яйце. У цей момент хліб притискається до сковороди, щоб наповнення не розтікався по ємності. Бажано в процесі також не розбити жовток. Наповнення солиться.
Цибулина позбавляється від лушпиння, ріжеться дрібним кубиком.
Томат ополіскується водою, просушується від зайвої вологи і подрібнюється довільними шматочками. За бажанням можна і зовсім перетворити його в пюре, використовуючи блендер, а надалі просто з’єднати з яєчною масою.
Цибулю злегка пассируется на жирі. Якщо томати залишені шматочками, то пару хвилин овочі потрібно обсмажити разом.
У сковорідку розбиваються і яйця.
Яєчня з помідорами та цибулею смажиться без кришки до готовності при постійному помішуванні.
Рецепт приготування з сиром
Інгредієнти: 4 столові яйця, великий шматок жирного масла, 40-50 г будь-якого твердого сиру (можна взяти і гострий), сіль, сушена зелень.
Сир варто вибирати насичено жовтий і саме той, який добре плавиться.
На середньому вогні в сковорідці повністю розтоплюється масло. Поверх нього виливаються яйця. За смаком їх можна перемішати лопаткою або ж залишити цілими.
Коли маса практично повністю запечеться, вона солиться. На цьому ж етапі вона рясно посипається тертим сиром.
Подається яєчня з сиром з дрібкою сушеної зелені. Можна використовувати свіжі мелкорубленые трави.
Запікаємо яєчню в болгарському перці
Склад інгредієнтів: великий солодкий болгарський перчик (з рівною красивою формою), свіжа зелень, столова ложка топленого масла, 3 добірних яйця, сіль.
Перчик ретельно вимивається, позбувається «кришечки» і насіння. Далі овоч нарізати упоперек кільцями. Товщина кожного з них повинна вийти близько 1 див.
Кожній яйце розбивається в окрему чашку.
Масло виливається на сковорідку. Коли ємність розігріється, у неї викладаються формочки з овоча. У кожну з них буде виливатися яєчко. У цей момент потрібно притискати заготовку до сковорідці. Відпускати її можна тільки тоді, коли білок злегка схопиться.
Серединка страви присаливается. Можна використовувати і будь-які приправи. Смажаться порції до бажаної консистенції.
Прикрашається готова яєчня з перцем будь свіжою зеленню.
Як приготувати в мультиварці?
Інгредієнти: 3 великих курячих яйця, сіль за смаком, трохи масла, спеції.
Для початку пристрій включається в одному з наступних режимів «Смаження», «Випічка». В неї наливається трохи масла, яке потрібно гарненько прогріти.
Зверху викладається вміст розбитих яєць. Щоб вони не перемішалися, потрібно акуратно заливати продукти по одному.
Зверху маса присаливается і за смаком посипається спеціями.
Смажиться яєчня в мультиварці в одному із зазначених режимів до тих пір, поки білок не придбає бажану консистенцію.
Для дітей з перепелиних яєць
Інгредієнти: 4 свіжих перепелиних яєчка, 4 скибочки білого хліба, оливкову олію, сіль, будь-які овочі.
Щоб малюки із задоволенням їли таку яєчню, потрібно подбати про незвичайному дизайні такої страви. Хліб вибирається будь. Можна взяти скибочки звичайного здобного батона.
Склянкою їх хлібних шматочків вирізають кружечки. До речі, надалі їх можна використовувати в якості основи для канапе або просто додавати котлетний фарш.
На добре розігрітій оливковій олії «віконця» з хлібця обсмажують з обох сторін. Для дорослих на цьому етапі можна додати в сковорідку трохи часнику. А ось блюдо для малюків варто зробити без гостроти.
Коли шматочки хліба будуть перевернуті на другу сторону, всередину отворів виливається по сирому яйцю. Робити це необхідно обережно, щоб зберегти жовток цілим.
Вміст хлібних заготовок присаливается. За бажанням ще сирий білок можна втиснути дрібні шматочки будь-яких овочів. Допускається використовувати заморожену суміш.
Коли вміст хлібних «віконець» добре пропечеться, можна акуратно знімати їх зі сковороди і подавати до сніданку.
Перепелині яєчка вважаються корисним дієтичним продуктом з багатим складом амінокислот і мікроелементів.
Яєчня з ковбасою і томатами
Інгредієнти: великий м’ясистий помідор, 270 г докторської або будь-який інший вареної ковбаси, середня ріпчаста цибулина, 4 столові яйця, дрібна сіль за смаком.
Ковбаса ріжеться дуже маленькими шматочками. За бажанням можна взяти навіть копчений продукт або зовсім – сосиски, сардельки.
Цибулина чиститься від лушпиння і ріжеться дуже тонкими кільцями.
Томат спочатку обдается окропом, потім позбавляється від шкірки і тільки після цього подрібнюється невеликими кубиками.
Спочатку на сковороді з добре розігрітим жиром, обсмажують шматочки ковбаси і цибулі. Коли вони зазолотятся, до маси можна викладати томати. Разом складові готуються ще 3-4 хвилини.
Залишилося вилити в сковорідку яйця і перемішати вміст.
Яєчня з помідорами і ковбасою доводиться до готовності під кришкою 5-6 хвилин.
Бекон і картопля нарізати приблизно однаковими за розміром довгастими скибочками, після чого обсмажують на розжареній олії до рум’яності. Шматочки картоплі за цей час повинні хоч трохи розм’якнути.
Підготовлені продукти викладають у форму. Додатково змащувати її маслом не потрібно.
Зверху складові присипаються сіллю і паприкою.
Додається подрібнений цибулю і тертий сир.
Останніми у форму відправляються яйця. Додавати їх потрібно з розрахунку – 2 яєчка на кожну порцію.
В заздалегідь розігрітій духовій шафі страва готується 12-14 хвилин.
Подається страва до столу гарячим.
Скрэмбл — традиційний рецепт яєчні бовтанки
Інгредієнти: 2-3 пір’їнки зеленої цибулі, столова ложка жирної сметани, 4 великих яйця, шматочок якісного вершкового або топленого масла, дрібна сіль за смаком.
У чашу розбиваються яйця. На кожну людину потрібно розраховувати їх в кількості 2 штук.
Яйця перемішуються виделкою. Важливо добре з’єднати їх складові, а ось домагатися появи піни не потрібно.
На повільному вогні розтоплюється олію і відразу ж на нього виливається яєчна суміш і додається сметана. Коли маса трохи схопитися, її потрібно добре перемішати. Робити це потрібно протягом усього приготування. Лопаткою слід «малювати» вісімку по сковорідці.
Сіль і подрібнений зелений лук додаються до вже готове гаряче блюдо.