Яєчня — поширений і всіма улюблений вид сніданку. Блюдо готується дуже швидко, добре насичує, а якщо яйця доповнити якими-небудь овочами, зеленню і прянощами — класичний сніданок заграє новими смаковими відтінками. Одне з поширених поліпшень звичайних смажених яєць — це яєчня з помідорами. Пропонуємо кілька варіантів рецептів.
Класичний рецепт яєчні з помідорами
Сама проста яєчня з томатами готується з невеликого набору компонентів і прянощів.
Можна додати спеції за смаком або ж використовувати наведений в рецепті склад:
- 2 яйця;
- 1 середній стиглий помідор;
- щіпка солі;
- трохи меленого перцю;
- масло для смаження будь-яке;
- щіпка сухого меленого часнику (за бажанням).
Спочатку готуємо помідор, видаляємо зелений залишок стебла, ріжемо середнім кубиком і відправляємо в розігріту олію. Смажимо три хвилини, помішуючи. Рекомендується накрити кришкою, щоб овоч добре розм’як, і весь сік не встиг швидко випарується.
Наступний етап — розбити яйця поверх помідорів, посолити, посипати прянощами. Якщо потрібно зберегти рідкий жовток — смажимо 2-4 хвилини, злегка прикривши кришкою. Якщо подобається застиглий жовток — накриваємо кришкою і на середньому вогні готуємо 5-7 хвилин.
На замітку. Рекомендується кожне яйце перед готуванням розбивати в окремий стакан або піалу. Якщо попадеться зіпсований продукт, це буде помітно і страва не зіпсується.
З додаванням цибулі
Цибулина додає пікантності смаку звичайної яєчня з томатами.
Яєчня з помідорами та цибулею готується за наступним рецептом:
- маленька цибулина — 1 одиниця;
- томати середні червоні — 2 одиниці;
- яйця категорії С1 — 3 одиниці;
- ложка олії;
- сіль, перець за смаком.
У першу чергу потрібно підготувати овочі: вимити, цибулю почистити і нарізати кубиками розміром 5 на 5 мм, відправити пассироваться в маслі 2-3 хвилини, потім додати різані томати. Продовжувати готувати, помішуючи, ще 5 хвилин. Під кінець вбити яйця так, щоб вони покрили овочі, посолити, поперчити, довести до готовності.
Ситна яєчня з помідорами і курячим філе
Якщо ви любите більш ситний сніданок, ніж проста яєчня, рекомендуємо спробувати наступний рецепт:
- 3 великі яйця;
- 1 середній помідор;
- 200 гр курячого філе;
- 30 гр сл. масла;
- щіпка солі;
- трохи перцю;
- щіпка паприки;
- зубок часнику.
Часник дрібно трьом, обсмажуємо протягом пари хвилин. За цей час готуємо курку — її можна заздалегідь відварити, тоді цей етап пропустити. Якщо використовується сире м’ясо, ріжемо кубиком і обсмажуємо з часником 7-10 хвилин, помішуючи, щоб кубики зарум’янилися з усіх боків.
Далі додаємо вимитий, нарізану кубиком, томат. Готуємо ще хвилин п’ять.
Вбиваємо яйця в окрему миску, додаємо прянощі, збиваємо виделкою, заливаємо вміст сковорідки. Накриваємо кришкою хвилин на 5-7. Перед подачею можна посипати рубаним зеленим луком.
На замітку. Томати смачніше всього використовувати рожеві або яскраво-червоні. Важливо, щоб вони були соковитими — тоді сніданок точно буде дуже смачним!
З додаванням сиру
Ніжна і ароматна яєчня виходить саме завдяки сиру. Сир можна використовувати як твердий, легко натирающийся, так і м’які сорти.
Продукти використовуються наступні:
- 2 яйця;
- 1 соковитий томат;
- ложка будь-якого масла;
- щіпка солі;
- трохи перцю;
- 50 гр свіжого кропу;
- 50 гр твердого сиру;
- 30 гр сиру плавленого (як на сирний суп).
Томат розділити на кілька часточок, обсмажити. Зверху розбити яйця, дати трохи «схопитися», посипати рубаним кропом, посолити, поперчити. Зверху затерти сирками. Готувати під кришкою 5-7 хвилин. Рекомендується подавати до столу з парою тостів.
На замітку. Яєчню з не застиглими жовтками набагато смачніше подавати з підсмаженими тостами. Для смаку їх можна трохи натерти зубчиком часнику.
Як приготувати в мультиварці
В мультиварці можна приготувати не тільки складні страви, але і швидку яєчню на сніданок або легкий перекус.
Готується вона дуже просто:
- 2 помідора сорту типу вершки або крапля;
- 2 яйця С1;
- сіль, перець;
- масло.
У мультиварочную ємність наливаємо ложку масла і включаємо режим «Підігрів» на 5 хвилин. Поки масло гріється, промиваємо томати, ріжемо кубиком. Коли підігрів закінчиться, викладаємо овоч в масло, активуємо програму «Гасіння» або «Смаження» на 5 хвилин, прикриваємо кришкою. Як тільки час закінчиться, вбиваємо яйця, солимо і перчимо, ставимо ще на 15 хвилин.
По-грузинськи
Любителям гострих страв сподобається яєчня, приготовлена в грузинських традиціях — з безліччю прянощів і, зрозуміло, з невеликою порцією остринки.
- 2 середні томата;
- 3 яйця;
- маленький цибулю;
- 50 гр свіжої кінзи;
- ложка мала;
- пара пучок хмелі-сунелі;
- трохи солі;
- червоний перець на кінчику ножа;
- пара пір’я зеленої цибулі;
- 2 часникові зубка.
Першим ділом нашаткувати очищений цибулю і часник подрібнити. Обсмажити в гарячому олії хвилини три. Як тільки відчується апетитний цибульно-часниковий запах — приєднуємо до них різані кубиками помідори і готуємо всі разом до тих пір, поки не з’явиться багато соку, а томат стане дуже м’яким. Рубаємо кінзу, додаємо, злегка солимо, висипаємо половину прянощів, помішуємо. Розбиваємо зверху яйця, знову трохи солимо і присипаємо залишилися прянощами. Нарізати пір’я цибулі і присипати зверху. Прикрити кришкою на пару хвилин, після чого подавати.
На замітку. Якщо смажити на вершковому або топленому маслі, блюдо вийде ароматніше і ніжніше.
Оригінальний варіант з креветками
Якщо ви ніколи не пробували приготувати яєчню для гостей, цей варіант допоможе здивувати і смачно нагодувати друзів.
- креветки очищені — 400 гр;
- соковиті томати — 2 плоду;
- цибуля — 1 головка;
- яйця — 4 одиниці;
- м’який сир — 30 гр;
- часник — пара зубків;
- розмарин — щіпка для додання засобів смаку.
Спочатку шаткуємо й обсмажуємо цибулю, через кілька хвилин викладаємо кубики помідорів і дрібно нарізаний часник і розмарин, солимо. Помішуючи, готуємо хвилин десять.
Вбиваємо яйця так, щоб вони повністю покрили овочі. Протикаємо жовтки, щоб вони розтеклися. Чекаємо, поки яйця повністю «схопляться».
Викладаємо, промиті креветки, і розподіляємо по всій яєчні. Накриваємо кришкою і на 2-3 хвилини. Затираємо сиром, прикриваємо ще на пару хвилин, щоб сир розплавився.
При подачі можна прикрасити рубаною свіжої зеленню — досить використовувати пару гілочок.
На замітку. Свіжу зелень можна додавати під час приготування, так і в якості прикраси страви. Яєчня відмінно поєднується з кропом і зеленою цибулею.
З помідорами і беконом
Багатьом знайома яєчня з помідорами і ковбасою. Це варіант не менше ароматного і смачного сніданку, але з додаванням бекону.
- 2-3 яйця;
- 2 помідора сорту черрі;
- 100 гр бекону;
- перець, паприка, сіль, куркума;
- масло.
Черрі сполоснути, нарізати на четвертинки, бекон подрібнити середньої соломкою. Першим обсмажити бекон, щоб на смужках з’явилася легка скоринка, потім додати черрі, перемішати лопаткою, і через пару хвилин залити яйцями. Зверху яєчню трохи посолити і приправити — кожної прянощі використовувати по маленькій щіпці. Подавати з кисло-солодким, часниковим або соєвим соусом, пшеничними домашніми сухариками.