Важко назвати більш популярне блюдо, ніж яєчня. Воно має безліч плюсів: виходить смачним навіть у недосвідчених кулінарів, готується моментально, коштує недорого. Щоб урізноманітнити звичне частування, варто приготувати яєчню з сиром.
Простий і смачний рецепт яєчні з сиром
Досить доповнити блюдо чашкою ароматної кави і парою тостів, щоб отримати повноцінний поживний сніданок. Воно готується з: 4 добірних яєць, щіпки солі, 60 г будь-якого твердого сиру, щіпки суміші перців, шматочки вершкового масла.
Сир натирається на тертці з малими отворами.
У сковорідці розтоплюється вершкове масло, і туди розбиваються яйця. При бажанні їх можна перемішати прямо на вогні.
Коли яєчня буде практично готової потрібно посолити і посипати сумішшю мелених перців.
Зверху на блюдо висипається тертий сир, сковорідка накривається кришкою.
Коли сирна крихта повністю розплавиться, можна знімати частування з плити і подавати до столу.
Доповнити блюдо можна свіжою зеленню.
З додаванням помідорів
Ще більш смачною і соковитою яєчня вийде, якщо, крім сиру, додати томати. Для приготування вказаної страви будуть використовуватися наступні інгредієнти: 3 великих курячих яйця, 2 стиглих соковитих томатів, дрібна сіль за смаком, 110 г гострого твердого сиру, ароматні трави. Як правильно готується яєчня з помідорами і сиром, описано далі.
Першим ділом потрібно зайнятися томатами. Овочі миють і нарізають напівкруглими скибочками. Товщина їх не повинна вийти більше 5-7 мм. Очистити помідори від шкірки не обов’язково.
На добре розігрітому на сковороді неароматном олії на великому вогні обсмажуються шматочки томатів до тих пір, поки не змінять колір.
Зверху на овочі розбиваються яйця. Намагатися не розірвати оболонки жовтків. Інгредієнти солятся і посипаються обраними приправами.
Коли яєчня буде практично готова, можна посипати її тертим сиром.
Буквально через 1-2 хвилини під кришкою частування можна знімати з плити і розкладати по тарілках.
Якщо в будинку є чоловіки, то яєчня без м’ясних компонентів навряд чи доведеться їм до смаку. У такому випадку варто приготувати її не тільки з сиром (85 г), але також і з копченою ковбасою (170 г). Крім того, буде використовуватися: 3 великих курячих яйця, сіль, пара гілочок петрушки. Готується яєчня з ковбасою і сиром не тільки просто, але і дуже швидко.
Ковбаска ріжеться мініатюрними шматочками, які потрібно гарненько з двох боків обсмажити на соняшниковій олії. Досить 2-3 хвилин.
У сковороду на ковбасу по черзі виливаються всі яйця. Маса солиться. За смаком її можна присипати будь-якими приправами.
Сир натирається на середній тертці, а зелень дрібно рубається.
За пару хвилин до готовності яйця посипаються сиром і петрушкою.
Коли білок повністю схопитися, можна подавати страву до столу.
Замість копченої ковбаси допускається використовувати варену продукт, або зовсім гострі сосиски.
З плавленим сиром
Не тільки твердий, але і плавлений сир актуально використовувати для приготування смачної яєчні. Крім 1 великого сирка, потрібно підготувати: 3 великих добірних яйця, сіль, пахучі трави.
В окремому посуді всі яйця збиваються з сіллю і приправами до однорідності і появи невеликої кількості бульбашок на поверхні.
Жирний плавлений сирок натирається на тертці і відразу додається в яєчну масу. Краще використовувати продукт типу «Дружба».
Після перемішування маса виливається в промаслений сковороду.
Залишилося смажити яєчню до готовності.
Подається страва з кетчупом.
Як приготувати з беконом?
Бекон чудово поєднується з яйцями і сиром. Разом ці продукти утворюють смачний тандем. Крім 180 г бекону, потрібно підготувати наступні інгредієнти: 4 курячі яйця великого розміру, 70 г консервованого зеленого горошку, велика ложка вершкового масла і така ж кількість мелених сухарів, сіль.
Першим ділом бекон нарізати тонкими смужками і обсмажується на промасленим сковорідці до апетитної скоринки.
Далі скибочки викладаються у форму для запікання, змащену вершковим маслом і присипану сухарями.
Зверху розбиваються яйця, висипається горошок. Маса солиться. За смаком можна додати будь-які спеції.
Останнім шаром стане тертий твердий сир.
Форма відправляється в гарячу духовку на 15-17 хвилин.
Готове блюдо подається до столу відразу. Така яєчня після остигання стане несмачною.
Яєчня-бовтанка з сиром
Така бовтанка з смачним якісним сиром може по праву вважатися королівським сніданком. Вона готується з наступних продуктів: 3 великих яйця, 70 мл жирного молока, шматочок вершкового масла, сіль, 120 г твердого сиру.
На сковорідці розтоплюється вершкове масло.
У гарячу промаслений ємність виливаються яйця, збиті з сіллю і молоком.
Частування смажиться до готовності на середньому вогні при постійному помішуванні.
Коли яйця стануть золотистими і трохи застигнуть, можна посипати їх тертим сиром.
Після чергового перемішування блюдо залишається на вогні ще 1-2 хвилини.
Смачно подавати з будь-яким часниковим соусом.
Швидкий рецепт для мікрохвильової печі
Часом трапляється, що в розпорядженні господині залишається лише мікрохвильовка, а всю сім’ю потрібно нагодувати ситним смачним сніданком. Піч відмінно підійде для приготування яєчні з сиром. З продуктів буде використовуватися: 2 великих яйця, 2 невеликих скибочки твердого сиру, 2 мал. ложки вершкового масла, сіль.
Для приготування потрібно використовувати спеціальний посуд, яка підходить для мікрохвильової печі.
Ємність щедро змащують розтопленим маслом.
На неї виливаються розбиті яйця. Продукти присаливаются. За смаком можна посипати їх ароматними травами або будь-якими обраними спеціями.
Посуд відправляється в мікрохвильовку на 2,5 хвилини при максимальній потужності.
Готову страву посипається тертим сиром. Залишилося витримати його в мікрохвильовій печі ще близько хвилини.
Як тільки сир розплавиться, можна подавати частування до столу.
Ріпчасту цибулю додасть нотку пікантності. При бажанні його можна попередньо замаринувати на 7-10 хвилин у суміші води і столового оцту. З продуктів береться: 2 добірних яйця, велика біла цибулина, 2 соковитих стиглих томатів, щіпка гранульованого часнику, сіль, 40 г твердого сиру.
Цибуля очищається і нарізане тонкими півкільцями. Продукт потрібно обсмажувати на будь-якому маслі або жирі 2-3 хвилини, періодично помішуючи.
У глибоку чашу розбиваються яйця. Вони солятся і посипаються гранульованим часником.
До цибулі додаються нарізані невеликими шматочками томати. Можна попередньо очистити їх від шкірки. Через пару хвилин обсмажування на сковороду виливаються яйця.
Під кришкою готується на середньому вогні 5-6 хвилин.
Готову страву посипається тертим сиром і залишається на плиті, закривши кришкою, поки не розплавиться.
Гранульований часник можна замінити свіжим овочем, дрібно порубавши його ножем.