Єврейська закуска відрізняється простим приготуванням і приємним смаком. Безсумнівною її перевагою є низька вартість складу продуктів, що робить страву досить доступним.
Класика — єврейська закуска з сиру з часником
Єврейська закуска з сиру з часником ідеально підходить для прикраси святкового столу. Її можна застосовувати для наповнення тарталеток, створення бутербродів або формування канапе.
Необхідні продукти:
- 2 плавлених сирка;
- 2 великих курячих яйця;
- 2 зубчики часнику (для любителів погостріше, можна додати більше);
- майонез;
- сіль для варіння яєць.
Покроковий рецепт:
- Набираємо в каструлю воду, додає сіль, і занурюємо туди яйця. Ємність ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 7 хвилин.
- Готові яйця поміщаємо в посудину з холодною водою. Чистимо і тремо на дрібній тертці.
- Плавлені сирки поміщаємо в морозильну камеру на 15 хвилин, після чого натираємо. З охолодженим продуктом простіше працювати.
- Змішуємо сир з яйцями і додаємо до них подрібнений часник.
- До сирної суміші додаємо майонез і перемішуємо. Кількість заправки залежить від того, яким чином буде подаватися закуска. Для канапе і тарталеток необхідна менша кількість майонезу, ніж для подачі в салатнику.
Щоб урізноманітнити класичний рецепт, до сирної закуски можна додати свіжу зелень.
«Форшмак з оселедця
Закуска з рубаною оселедця готується легко, але, незважаючи на це, займає не останнє місце на святковому столі.
Інгредієнти:
- велика малосольна оселедець високої жирності;
- головка ріпчастої цибулі;
- зелене яблуко з вираженою кислинкою;
- 2 великих курячих яйця;
- 100 г вершкового масла.
Приготування:
- Очищаємо оселедець від нутрощів, голови, плавників і шкірки. По спині робимо розріз по всій довжині риби і через нього виймаємо хребет. Намагаємося діяти акуратно, щоб разом з хребтом витягти великі реберні кістки. Дрібні кісточки можна не видаляти, так як після подрібнення вони не будуть відчуватися.
- Очищене рибне філе ріжемо на шматочки, зручні для приміщення в м’ясорубку.
- Яйця відварюємо, відокремлюємо білок від жовтка і подрібнюємо. Білок піде до складу закуски, а жовток на прикрасу.
- Пропускаємо через м’ясорубку рибу, масло, очищені від шкірки і насіння яблука і цибулю.
- До отриманої маси додаємо яйця.
Закуску перемішуємо до отримання однорідної консистенції і викладаємо в салатник. Додавати сіль не слід, так як риба додасть страві необхідний солонуватий смак. На готову закуску можна покришити подрібнений жовток, це додасть їй більш апетитний вигляд.
Щоб готовий продукт мав високу якість, рекомендується використовувати тільки свіжі продукти.
«Хумус» — традиційне єврейське блюдо
Єврейська кухня пропонує страву під назвою Хумус. Воно відмінно підходить для споживання під час посту.
Інгредієнти:
- 1 ст. нуту;
- щіпка соди;
- 50 г кунжуту;
- 1 ч. л. зіри;
- 5 ст. л. оливкової олії (замінити рослинним не рекомендується);
- 2 зубчики часнику;
- ½ Пучка кінзи;
- 3 ст. л. соку лимона;
- ½ Ч. л. копченої червоної паприки;
- перець і сіль за смаком.
Покроковий рецепт:
- Замочуємо нут в холодній очищеній воді.
- Через 15 хвилин зливаємо воду і наливаємо свіжу. До неї додаємо соду.
- Ємність з нутом ставимо на вогонь і варимо до повної готовності. В залежності від виду продукту, потрібно від півгодини до години.
- Кунжут поміщаємо на розпечену сковороду і обсмажуємо до рум’яного кольору. Після готовності, поміщаємо його в кавомолку і перемелюємо до отримання однорідної маси.
- До отриманої суміші додаємо 2 ст. л. оливкової олії і перемішуємо.
- З приготованого нуту зливаємо воду в окрему ємність, вона ще стане в нагоді. Також відкладаємо ложку бобів для прикраси страви.
- Всі компоненти поміщаємо в блендер і подрібнюємо до отримання однорідної маси. Воду, що залишилася після варіння нуту, додаємо частинами, щоб контролювати густину.
Готову страву рекомендується викладати на тарілку, роблячи невелике поглиблення в центрі. У нього заливаємо ложку оливкової олії і поміщаємо відвареної нут, залишений раніше. Також Хумус можна присипати паприкою.
Єврейська закуска з моркви з яйцем і сиром
Салат єврейська закуска з моркви і яєць може застосовуватися як самостійне блюдо або як наповнення для тарталеток.
Необхідні компоненти:
- 100 г плавленого сиру;
- 150 г моркви;
- 2 великих курячих яйця;
- 2 зубчики часнику;
- 80 г майонезу;
- 1 ст. л. подрібнених волоських горіхів;
- сіль за смаком.
Інструкція:
- Очищаємо моркву натираємо її на дрібній тертці.
- Відварюємо яйця, після чого натираємо їх в тарілку до коренеплоду.
- Часник очищаємо і подрібнюємо в ємність до яєчно-морквяної суміші.
- Плавлений сирок трьом в загальну тарілку. Туди ж додаємо майонез.
- Горіхи обсмажуємо пару хвилин і висипаємо до салату.
Готову страву добре перемішуємо і подаємо на стіл.
«Хацилим» з баклажанів
Хацилим є дуже смачною холодною закускою, яка готується з баклажанів в період їх дозрівання.
Інгредієнти:
- 3 великих баклажана;
- майонез або кунжутна паста;
- ріпчаста цибуля;
- 3 зубчики часнику;
- ¼ Лимона;
- сіль і перець за смаком;
- оливкова олія.
Приготування:
- Баклажани промиємо, розрізаємо на 2 частини і запікаємо в духовці при температурі 220 градусів до готовності. Час приготування – 40-45 хвилин.
- Подрібнюємо цибулю, кладемо його в сковороду з олією і обсмажуємо до прозорості.
- Дрібно ріжемо часник.
- Дістаємо баклажани і розміщуємо їх в ємність, накриваємо харчовою плівкою.
- Через 10 хвилин з плодів знімаємо шкірку.
- Всі компоненти викладаємо в глибоку ємність і подрібнюємо блендером.
Готову страву можна застосовувати як доповнення для бутербродів або самостійне блюдо.
Єврейські закуски припадуть до смаку кожному дорослому. А так як їх легко приготувати, варто мати в запасі як мінімум пару рецептів, щоб швидко зібрати на стіл.