Блюдо ще часто називають калакейтто. Це національне блюдо фінської національної кухні, що представляє собою рибну юшку з додаванням молока або вершків. Існує безліч варіантів приготування. Дана стаття пропонує приготувати фінську юшку за класичним рецептом, а також 8 інтерпретованих технологій, з різними сортами морепродуктів. Кожен з них особливий, відрізняється унікальним смаком супу і незвичайним ароматом.
Юшка по-фінськи з вершками — класичний рецепт
Юшка по-фінськи з вершками дуже ароматна, присмак риби ніжний і соковитий. Такий суп неодмінно сподобається всім, хто його спробує.
Компоненти:
- 0,7 кг горбуші;
- 0,5 кг картоплі;
- 0,5 л вершків;
- 1 цибуля;
- 1 морква;
- 50 мл соняшникової олії;
- сіль, спеції (можна використовувати суміш перців, коріандр; листя лавра).
Приготування:
- Для початку потрібно подрібнити овочі: картоплю ріжемо у вигляді кубиків, моркву і цибулю – соломкою.
- Горбушу необхідно почистити, філе порізати порційними шматочками.
- Подрібнені соломкою овочі слід обсмажити в олії, налити води, додати картоплю і спеції.
- Останньою слід додати горбушу, тоненькою цівкою влити вершки, при цьому помішуючи.
- Варити близько чверті години. Щоб юшка була ароматною, посипаємо зеленню за бажанням.
Як приготувати рибний суп в мультиварці
Приготувати юшку по-фінськи в мультиварці надзвичайно просто. Всі інгредієнти просочаться смаком риби, калакейтто буде неймовірно апетитною.
Компоненти:
- 0,5 кг філе горбуші;
- 5 картоплин;
- 1 цибуля;
- 1 морква;
- 0,5 л вершків;
- 50 мл рослинного масла;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Для початку ріжемо картоплю у вигляді кубиків, моркву і цибулю – дрібною соломкою.
- Горбушу нарізаємо невеликими порційними шматками.
- У чашу мультиварки наливаємо олію, обсмажуємо моркву і цибулю, наливаємо води, кладемо картоплю, спеції.
- В кінці додаємо горбушу, наливаємо вершки, постійно помішуючи.
- Включаємо режим «Гасіння» і таймер – 35 хвилин. Подавати, попередньо прикрасивши зеленню.
Фінська юшка з форелі
Юшка з форелі славиться насиченим смаком, завдяки благородному сорту риби. Таке блюдо припаде до душі навіть тим, хто взагалі не вживає морепродукти у своєму повсякденному раціоні.
Компоненти:
- 0,4 кг філе форелі;
- 5 картоплин;
- 0,2 л вершків;
- 1 ст. л. масла вершкового;
- 1 цибуля;
- 1 морква;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Картоплю ріжемо суповими кубиками, наливаємо воду, варимо близько 10-ти хвилин.
- Форель позбавляємо від кісточок, ділимо на порції, кидаємо в юшку.
- На розтопленому маслі підсмажити порізані овочі, кидаємо в суп.
- Наливаємо вершки і наполягаємо вуха чверть години.
Рецепт приготування з лосося
Лосось – благородна риба, юшка вийде не менш вишуканою і апетитною.
Компоненти:
- 0,6 кг лосося;
- 1 цибуля;
- 0,5 кг картоплі;
- 0,5 л молока;
- 50 г борошна;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Лосось розібрати, з голови, хребта, хвоста відварюємо бульйон, філе ділимо на шматочки.
- Проціджуємо, кидаємо порізані овочі, філе, приправи.
- У частині молока розводимо борошно, додаємо молоко, що залишилося, і вливаємо в юшку. Настояти чверть години.
Для того щоб калакейтто був запашним і ароматним, подавати його слід з зеленню.
Юшка з сьомги по-фінськи з вершками
Юшка з сьомги дивує смаковими та поживними якостями.
Компоненти:
- 1 кг голів;
- 0,5 кг картоплі;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- 0,1 л вершків;
- сіль, спеції.
Приготування:
- З риби вирізаємо очі, зябра, відварюємо бульйон, проціджуємо.
- Відрізаємо м’ясо, кидаємо знову в рідину, заправляємо спеціями, даємо подрібнені овочі.
- Через півгодини вливаємо молоко. Подаємо із зеленню.
Традиційний варіант з цибулею пореєм
Цибуля-порей часто використовується в національній кухні Фінляндії. Страви з ним дуже корисні і апетитні.
Компоненти:
- 0,6 кг риби;
- 0,4 кг картоплі;
- 0,3 л вершків;
- 1 цибуля-порей;
- 1 морква;
- 50 мл оливкової олії;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Насамперед, слід порізати овочі, картоплю суповими шматочками, моркву і дрібно цибулю-порей кільцями.
- Рибу чистимо, ріжемо шматочками.
- Подрібнені овочі пасеруємо, заливаємо водою, додаємо картоплю і спеції.
- Останній етап — додавання риби і вершків, вони повинні покипіти ще близько чверті години. Подаємо зеленню.
З помідорами і вершками
Помідори надають страві соковитості, а самій рибі приємну пікантність.
Компоненти:
- 0,5 кг філе лосося;
- 1 цибуля;
- 5 шт. бульб картоплі;
- 0,2 л вершків;
- 1 морква;
- 2 помідори;
- 50 мл рослинного масла.
- сіль, спеції.
Приготування:
- Лосося ріжемо шматочками, відварюємо бульйон з приправами. Кидаємо нарізану кубиками картоплю.
- Овочі пасеруємо на олії, додаємо в суп.
- В кінці вливаємо вершки, наполягаємо чверть години і подаємо гостям.
Готуємо фінську юшку зі спеціями
Фінська вуха з додаванням різних приправ стає ще більш ароматною і запашної. Така юшка відмінно підійде в якості першого страви на званому обіді.
Компоненти:
- 0,5 кг риби;
- 3 картоплини;
- 0,1 л вершків;
- 1 цибуля;
- 1 морква;
- сіль;
- духмяний перець, чорний горошком, червоний;
- 1/3 ч. л. коріандру;
- 1/3 ч. л. базиліка;
- 2 листочки лавра.
Приготування:
Даний рецепт не передбачає подрібнення овочів, адже це буде не суп, а своєрідна рибна юшка за фінською технологією.
- Рибу чистимо, ріжемо і варимо бульйон. Кидаємо перець, лаврове листя, солимо.
- Додаємо не подрібнені овочі, через півгодини вершки, коріандр, базилік.
- Перед тим як подавати, виймаємо овочі. Подаємо суп в бульоннице, прикрасивши зеленню.
Суп з кетою
Кета – риба з особливим смаком, тому суп з неї буде також мати вишуканий присмак. Калакейтто неодмінно здивує гостей господині.
Компоненти:
- 0,3 кг кети;
- 1 л заздалегідь звареного рибного бульйону;
- 1 цибуля;
- 1 морква:
- 1 корінь селери;
- 5 картоплин;
- 0,1 л вершків;
- сіль, цукор, спеції.
Приготування:
- Для початку, обтираем кету сіллю і цукром. Такий маринад додасть їй дивовижний смак.
- У рибну юшку кидаємо картоплю кубиками, моркву, цибулю, селеру цілим, спеції.
- Через півгодини наливаємо вершки, наполягаємо ще стільки ж часу.
- Подаємо з листочками кропу або петрушки.
Всі представлені варіанти приготування юшки дивують особливим смаком і ароматом. Кожна господиня знайде саме той рецепт, який припаде їй до душі.