Юшка по-фінськи з вершками – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Блюдо ще часто називають калакейтто. Це національне блюдо фінської національної кухні, що представляє собою рибну юшку з додаванням молока або вершків. Існує безліч варіантів приготування. Дана стаття пропонує приготувати фінську юшку за класичним рецептом, а також 8 інтерпретованих технологій, з різними сортами морепродуктів. Кожен з них особливий, відрізняється унікальним смаком супу і незвичайним ароматом.

Юшка по-фінськи з вершками — класичний рецепт

Юшка по-фінськи з вершками дуже ароматна, присмак риби ніжний і соковитий. Такий суп неодмінно сподобається всім, хто його спробує.

Компоненти:

  • 0,7 кг горбуші;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 0,5 л вершків;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • 50 мл соняшникової олії;
  • сіль, спеції (можна використовувати суміш перців, коріандр; листя лавра).

Приготування:

  • Для початку потрібно подрібнити овочі: картоплю ріжемо у вигляді кубиків, моркву і цибулю – соломкою.
  • Горбушу необхідно почистити, філе порізати порційними шматочками.
  • Подрібнені соломкою овочі слід обсмажити в олії, налити води, додати картоплю і спеції.
  • Останньою слід додати горбушу, тоненькою цівкою влити вершки, при цьому помішуючи.
  • Варити близько чверті години. Щоб юшка була ароматною, посипаємо зеленню за бажанням.

Як приготувати рибний суп в мультиварці

Приготувати юшку по-фінськи в мультиварці надзвичайно просто. Всі інгредієнти просочаться смаком риби, калакейтто буде неймовірно апетитною.

Компоненти:

  • 0,5 кг філе горбуші;
  • 5 картоплин;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • 0,5 л вершків;
  • 50 мл рослинного масла;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Для початку ріжемо картоплю у вигляді кубиків, моркву і цибулю – дрібною соломкою.
  • Горбушу нарізаємо невеликими порційними шматками.
  • У чашу мультиварки наливаємо олію, обсмажуємо моркву і цибулю, наливаємо води, кладемо картоплю, спеції.
  • В кінці додаємо горбушу, наливаємо вершки, постійно помішуючи.
  • Включаємо режим «Гасіння» і таймер – 35 хвилин. Подавати, попередньо прикрасивши зеленню.
Дивіться також:  Солянка з ковбасою класична - 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Фінська юшка з форелі

Юшка з форелі славиться насиченим смаком, завдяки благородному сорту риби. Таке блюдо припаде до душі навіть тим, хто взагалі не вживає морепродукти у своєму повсякденному раціоні.

Компоненти:

  • 0,4 кг філе форелі;
  • 5 картоплин;
  • 0,2 л вершків;
  • 1 ст. л. масла вершкового;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Картоплю ріжемо суповими кубиками, наливаємо воду, варимо близько 10-ти хвилин.
  • Форель позбавляємо від кісточок, ділимо на порції, кидаємо в юшку.
  • На розтопленому маслі підсмажити порізані овочі, кидаємо в суп.
  • Наливаємо вершки і наполягаємо вуха чверть години.

Рецепт приготування з лосося

Лосось – благородна риба, юшка вийде не менш вишуканою і апетитною.

Компоненти:

  • 0,6 кг лосося;
  • 1 цибуля;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 0,5 л молока;
  • 50 г борошна;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Лосось розібрати, з голови, хребта, хвоста відварюємо бульйон, філе ділимо на шматочки.
  • Проціджуємо, кидаємо порізані овочі, філе, приправи.
  • У частині молока розводимо борошно, додаємо молоко, що залишилося, і вливаємо в юшку. Настояти чверть години.

Для того щоб калакейтто був запашним і ароматним, подавати його слід з зеленню.

Юшка з сьомги по-фінськи з вершками

Юшка з сьомги дивує смаковими та поживними якостями.

Компоненти:

  • 1 кг голів;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 1 морква;
  • 1 цибуля;
  • 0,1 л вершків;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • З риби вирізаємо очі, зябра, відварюємо бульйон, проціджуємо.
  • Відрізаємо м’ясо, кидаємо знову в рідину, заправляємо спеціями, даємо подрібнені овочі.
  • Через півгодини вливаємо молоко. Подаємо із зеленню.

Традиційний варіант з цибулею пореєм

Цибуля-порей часто використовується в національній кухні Фінляндії. Страви з ним дуже корисні і апетитні.

Компоненти:

  • 0,6 кг риби;
  • 0,4 кг картоплі;
  • 0,3 л вершків;
  • 1 цибуля-порей;
  • 1 морква;
  • 50 мл оливкової олії;
  • сіль, спеції.
Дивіться також:  Перші страви – 16 рецептів приготування на кожен день

Приготування:

  • Насамперед, слід порізати овочі, картоплю суповими шматочками, моркву і дрібно цибулю-порей кільцями.
  • Рибу чистимо, ріжемо шматочками.
  • Подрібнені овочі пасеруємо, заливаємо водою, додаємо картоплю і спеції.
  • Останній етап — додавання риби і вершків, вони повинні покипіти ще близько чверті години. Подаємо зеленню.

З помідорами і вершками

Помідори надають страві соковитості, а самій рибі приємну пікантність.

Компоненти:

  • 0,5 кг філе лосося;
  • 1 цибуля;
  • 5 шт. бульб картоплі;
  • 0,2 л вершків;
  • 1 морква;
  • 2 помідори;
  • 50 мл рослинного масла.
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Лосося ріжемо шматочками, відварюємо бульйон з приправами. Кидаємо нарізану кубиками картоплю.
  • Овочі пасеруємо на олії, додаємо в суп.
  • В кінці вливаємо вершки, наполягаємо чверть години і подаємо гостям.

Готуємо фінську юшку зі спеціями

Фінська вуха з додаванням різних приправ стає ще більш ароматною і запашної. Така юшка відмінно підійде в якості першого страви на званому обіді.

Компоненти:

  • 0,5 кг риби;
  • 3 картоплини;
  • 0,1 л вершків;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • сіль;
  • духмяний перець, чорний горошком, червоний;
  • 1/3 ч. л. коріандру;
  • 1/3 ч. л. базиліка;
  • 2 листочки лавра.

Приготування:

Даний рецепт не передбачає подрібнення овочів, адже це буде не суп, а своєрідна рибна юшка за фінською технологією.

  • Рибу чистимо, ріжемо і варимо бульйон. Кидаємо перець, лаврове листя, солимо.
  • Додаємо не подрібнені овочі, через півгодини вершки, коріандр, базилік.
  • Перед тим як подавати, виймаємо овочі. Подаємо суп в бульоннице, прикрасивши зеленню.

Суп з кетою

Кета – риба з особливим смаком, тому суп з неї буде також мати вишуканий присмак. Калакейтто неодмінно здивує гостей господині.

Компоненти:

  • 0,3 кг кети;
  • 1 л заздалегідь звареного рибного бульйону;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква:
  • 1 корінь селери;
  • 5 картоплин;
  • 0,1 л вершків;
  • сіль, цукор, спеції.
Дивіться також:  Розсольник ленінградський – 7 покрокових рецептів приготування

Приготування:

  • Для початку, обтираем кету сіллю і цукром. Такий маринад додасть їй дивовижний смак.
  • У рибну юшку кидаємо картоплю кубиками, моркву, цибулю, селеру цілим, спеції.
  • Через півгодини наливаємо вершки, наполягаємо ще стільки ж часу.
  • Подаємо з листочками кропу або петрушки.

Всі представлені варіанти приготування юшки дивують особливим смаком і ароматом. Кожна господиня знайде саме той рецепт, який припаде їй до душі.

Прокрутка до верху