Ароматним рибним супчиком люблять поласувати багато дорослі і діти. А зварена на обід юшка з червоної риби, викличе бурю захоплення у всіх присутніх за сімейним столом. Приготувати частування допоможуть нескладні рецепти, слідуючи яким можна отримати корисне і смачне блюдо для буднів і свят.
Класична вуха з червоної риби
Для класичної юшки з червоної риби рекомендується використовувати філейну частину тушки. Відмінно підійде м’ясо форелі, горбуші, лосося. З ними суп вийде апетитним, ситним і наваристим.
Необхідні інгредієнти:
- червона риба – 0,7 кг;
- цибулина;
- чотири картоплини;
- морквина;
- лавровий лист – 2 шт.;
- петрушка і кріп – 100 грам;
- горілка – 35 мл;
- вода – 3 літри;
- сіль – на свій смак.
Готуємо:
- Рибу очистити від луски, випатрати, відрізати хвіст і плавники. Потім вимити і розрубати на невеликі шматки.
- У каструлю налити воду, покласти рибне м’ясо і почати варити.
- Цибуля звільнити від луски, розрізати на дві частини і відправити в бульйон.
- Морква нашаткувати тонкими кружечками і закинути в суп.
- Після чого зменшити вогонь, зняти піну і покласти листочки лавра. Для аромату можна додати три-п’ять горошин чорного або білого перцю.
- Дістати рибне м’ясо, видалити кістки і покласти в суп.
- З картоплі зрізати шкірку, порізати брусочками і закласти у бульйон разом із сіллю.
- Після цього засипати подрібнену зелень і варити десять хвилин.
- Коли суп буде майже готовий, влити горілку. Вона додасть вусі пікантності, зробить смак яскравіше, а спирт випарується під час кипіння.
- Готувати ще три-чотири хвилини, потім вимкнути піч і дати страві настоятися під закритою кришкою.
Подавати рибне частування потрібно обов’язково гарячим, з білим хлібом і овочевим салатом.
Рецепт з пшоном
Варити юшку з червоної риби можна з додаванням круп рису, перловки або пшона. Такий суп буде більш поживним і ніжним, чудово втамовує голод і подарує гарний настрій.
Необхідні інгредієнти:
- м’ясо червоної риби – 500 грам;
- цибуля – 2 шт.;
- одна морквина;
- картопля – 0,3 кг;
- пшоно – 100 грам;
- п’ять горошин чорного перцю;
- один болгарський перець;
- пучок петрушки;
- сіль і три листки лавра.
Готуємо:
- Тушку риби розрізати і ретельно промити. Потім розрубати на шматки, покласти в посуд для варіння, налити води і включити підігрів плити.
- Коли рідина почне кипіти, зняти піну, що утворилася, посолити, засипати перець і покласти лавровий лист. Готувати близько тридцяти хвилин.
- Зварену рибу дістати з каструлі, видалити всі кістки, позбутися від шкіри і розрізати м’ясо на маленькі шматочки.
- Пшоно засипати в миску і кілька разів помити проточною водою.
- Картоплю очистити, порізати скибочками і відправити в бульйон.
- Морква нашаткувати довгими брусочками.
- Перець розділити навпіл, звільнити від насіння і нарізати кільцями.
- З лука прибрати шкірку і порізати квадратиками.
- Овочі помістити в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії до світло-коричневого кольору.
- У суп засипати пшоно, потім додати тушковані овочі і шматочки червоної риби.
- Зелень подрібнити, насипати в каструлю і тушкувати ще дві-три хвилини.
Готову юшку розлити по глибоких тарілках, запропонувавши нарізку з свіжих огірків і помідорів.
Як зварити з голови
З голови червоної риби виходить досить наваристий суп з насиченим і яскравим смаком. В якості м’ясної компонента краще підібрати голову горбуші, а щоб блюдо вийшло більш ситним, додати в нього рис.
Необхідні інгредієнти:
- чотири голови горбуші;
- картопля – 5 шт.;
- велика цибулина;
- морква – 90 грам;
- лавровий лист;
- рис – 110 грам;
- сіль і суміш перців – по 6 грам.
Готуємо:
- З риб’ячих голів вийняти зябра і очі. Після чого помити їх, помістити у воду і варити двадцять хвилин.
- Щоб зварити суп-юшку смачно і правильно, готовий бульйон потрібно процідити через сито і знову залити в каструлю.
- Підготовлені овочі очистити, потім картопля нашаткувати довгастими скибочками, цибулю – пластинами, моркву – круглими шматочками.
- Рис перебрати і вимити.
- У каструлю закласти всі підготовлені продукти, трохи присолити, додати перцеву суміш, лавр і варити п’ятнадцять хвилин.
- Коли овочі стануть м’якими, зняти з плити, насипати рубану петрушку, закрити кришкою і дати відстоятися півгодини.
Суп-юшку, зварену з голови горбуші, рекомендується подавати з квашеною капустою і шматочками зернового хліба.
З хребтів червоної риби
Дуже смачний і досить бюджетний варіант рибного супу, який готується з заморожених або свіжих хребтів кети, горбуші, лосося. Частування виходить нежирним, корисним і обов’язково сподобається людям, які стежать за своєю вагою.
Необхідні інгредієнти:
- риб’ячі хребти – 1 кг;
- цибулина;
- картопля – 4 шт.;
- перець – 5 горошин;
- одна морква;
- зелень – 85 грам;
- біле вино – 50 мл;
- вода – 2,7 літра.
Готуємо:
- Хребти гарненько помити, потім розрізати на частини.
- Овочі почистити від шкірки, після чого нашаткувати картоплю і цибулю брусочками, а моркву соломкою. Потім закласти їх у воду і варити протягом двадцяти хвилин.
- Тепер у бульйон додати рибні частини і продовжувати готувати близько чотирьох хвилин. Потім насипати перчик, посолити і варити ще вісім хвилин.
- В кінці приготування влити вино, і через дві хвилини вимкнути нагрів.
Страва з хребтів червоної риби рясно посипати подрібненою зеленню і подати з часниковими тостами або булочками.
Готуємо з консервів
З консервованої червоною риби можна легко і швидко зварити перше страву до обіду. Для такої юшки ідеально підійдуть консерви з лосося, а додавання сиру і овочів зробить смак частування вишуканим і незабутнім.
Необхідні інгредієнти:
- банку рибних консервів;
- сир (голландський) – 160 грам;
- морква – 75 грам;
- картопля – 0,4 кг;
- вода – 1,6 літра;
- свіжий селера – 170 грам.
Готуємо:
- Картоплю, селеру і моркву почистити, потім крупно нарізати.
- Моркву і селеру опустити в солону, гарячу воду, засипати чотири горошини чорного перцю, закинути листок лавра і варити вісім хвилин.
- Коли рідина просочиться ароматом овочів, витягнути їх з бульйону і відправити в нього картоплю.
- Консервовану рибу викласти на тарілку, очистити від кісток і трохи розім’яти виделкою.
- Сир подрібнити за допомогою терки.
- У каструлю з картоплею додати рибу, засипати сир і обережно перемішати.
- Варити суп ще п’ять хвилин, потім вимкнути піч і трохи потримати його в закритій каструлі.
Готову юшку перелити в керамічну супницю, поставити на стіл і вживати в поєднанні з домашніми соліннями.
З вершками по-фінськи
Вершкове частування по-фінськи найкраще приготувати з форелі. Ця риба надає вусі м’який і приємний смак, а легку гостроту і пікантність додасть хрін і відповідні спеції.
Необхідні інгредієнти:
- форель – 0,6 кг;
- картопля – 0,35 кг;
- морквина;
- хрін (свіжий) – 30 грам;
- приправи для риби;
- цибулина;
- оливкова олія – 18 мл;
- лимонний сік – 12 мл;
- петрушка, кінза – пучок.
Готуємо:
- Ретельно почистити і вимити овочі. Потім порізати їх невеликими квадратиками, а хрін подрібнити на тертці.
- Цибулю покласти в сковороду разом з морквою і злегка згасити на маслі. Після додати хрін, нарізану картоплю і посмажити все до рум’яності.
- Продукти з сковороди перекласти в каструлю і залити гарячою водою.
- Потім додати вершки, сік лимона і готувати овочі до м’якості.
- Після цього покласти порізану на шматки форель, насипати приправи і посолити.
- Варити суп дванадцять хвилин.
У гарячу юшку з червоної риби з вершками насипати рубану петрушку з кропом і дати відстоятися десять хвилин, щоб вона просочилася ароматом зелені.
Перше страву в мультиварці
Суп з червоної риби в мультиварці вариться набагато швидше і дозволяє господаркам заощадити час на приготуванні їжі. Тут рекомендується використовувати сьомгу — з неї бульйон виходить прозорим, а страва свіжим і апетитним.
Необхідні інгредієнти:
- сьомга – 530 грамів;
- одна морква;
- невелика цибулина;
- картопля – 4 шт.;
- лист лавра;
- спеції і перець – за смаком.
Готуємо:
- Рибну тушку випатрати, вимити, порубати на шматочки.
- Овочі почистити і нашаткувати середніми скибочками.
- Покласти в чашу мультиварки шматочки сьомги, порізані овочі, потім посолити і заправити спеціями.
- Всі компоненти залити водою, опустити кришку і виставити режим «Суп».
- Готувати протягом 60 хвилин, потім дати вусі настоятися чверть години.
Гаряче частування налити в тарілки і подати з ложкою нежирної сметани.
Поради і секрети з розбирання червоної риби
Щоб юшка вийшла прозорою і поживною, необхідно правильно підготувати рибу, з якої вона буде варитися.
Оброблення м’ясної тушки повинна проводитися наступним чином:
- Відрізати голову. Якщо вона необхідна для приготування страви – видалити зябра, оскільки вони можуть містити шкідливі речовини.
- Акуратно зрізати плавець в нижній частині хвоста.
- Відокремити ребра від м’яса, намагаючись зробити це одним рухом.
- Використовуючи кухонну серветку, видалити хребет і зняти з нього м’ясні залишки виделкою.
- Ножем з довгим лезом філе очистити від хребетних кісток. А також вийняти всі реберні кістки.
- Обережно зняти з риби шкіру, притримуючи її за хвіст і одночасно підрізаючи шкірку у верхній частині.
Очищене філе вимити проточною водою, потім злегка обсушити паперовим рушником і приступити до приготування кулінарних творінь!