Ароматна, ситна, з насиченим смаком – все це вона, юшка з голови сьомги. Проста в приготуванні, цілком економічна, але – до чого ж вона гарна! Такий обід оцінить кожен член сім’ї, тим більше, є цілих п’ять рецептів юшки на будь-який смак.
Обробка риби та приготування бульйону
Незалежно від рецепту, кількості інгредієнтів та інших особливостей, приготування починається з обробки риби.
Вона проста:
- З голови видаляють зябра й очі.
- Зчищають луску, якщо вона є.
- Оброблену голову на 30 хвилин заливають холодною водою, промивають.
- Викладають у каструлю.
- Заливають киплячою водою.
- Варити голову сьомги треба на повільному вогні.
- Очищають картоплю, моркву з цибулею.
- Цибулю з морквою (по 1 штучці) залишають цілими, варять до розм’якшення (приблизно 25 хвилин).
- З готового бульйону виймають овочі і риб’ячу голову.
- Моркву з цибулею викидають.
- З голови акуратно знімають все м’ясо, складаючи його на тарілку.
Далі можна готувати юшку, вибираючи рецепт з запропонованих нижче.
Класична юшка з голови сьомги
Для цього варіанту потрібні такі інгредієнти:
- 1 голова сьомги;
- 3 картоплини;
- 2 моркви;
- 2 головки цибулі;
- вода – 2 л;
- лавровий лист – 2 шт.;
- сіль, свіжа зелень, чорний перець горошком.
Процес приготування досить простий:
- Картоплю нарізати кубиками і покласти в каструлю з бульйоном.
- Довести бульйон до кипіння, після варити ще 10 хвилин.
- Додати порізану шматочками цибулину і одну морквину.
- Варити суп до розм’якшення овочів.
- За 5 хвилин до вимикання в каструлю, додати лавровий лист, посолити, поперчити, покласти зелень, шматочки філе.
І – невеликий секрет. Перед тим, як вимкнути плиту, в каструлю вливають не більше 50 г горілки. Спиртне надає готовому блюду особливий смак, який буде оцінений по достоїнству – можна не турбуватися, присмаку спиртного в страві не залишається, як і запаху.
Готуємо в мультиварці
Якщо на кухні є цей побутовий прилад, приготувати юшку ще простіше.
Інгредієнти залишаються тими ж:
- 1 голова сьомги;
- 3 картоплини;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- вода – 2 л;
- лавровий лист – 2 шт.;
- сіль, перець-горошок, зелень.
Процес приготування простий:
- В мультиварку заливається вода, агрегат виставляють на режим випічки, встановивши таймер на 40 хвилин.
- Поки вода нагрівається до кипіння, потрібно почистити і порізати овочі. Картоплю нарізати великими кубиками, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями.
- Після закипання води в мультиварку закладаються всі інгредієнти.
- За 5 хвилин до вимикання, додають спеції і зелень.
Юшка з голови і хвоста сьомги з пшоном
Своєрідний варіант класичної юшки, але більш поживний.
Юшка з голови і хвоста сьомги готується з таких інгредієнтів:
- риб’яча голова, хвіст;
- 2 картоплини;
- по 1 цибулині і моркви;
- пшоно – 1/2 склянки;
- вода – 2 л;
- рослинна олія для смаження, спеції, зелень.
Процес приготування дещо відрізняється від класичного рецепту:
- Бульйон готується без овочів.
- Моркву і цибулю нарізають кубиками і трохи смажать в олії.
- Кубиками ж нарізають і картоплю.
- У киплячий бульйон закладають картоплю.
- Через 10 хвилин – промите пшоно.
- Через 5 хвилин додають зажарку, сіль, спеції.
- Перед вимкненням, додають філе і зелень.
Рецепт з перловкою
Цей варіант юшки схожий з попереднім, але з перловкою вона виходить дуже смачною, оригінальною, ситної.
Інгредієнти потрібні такі:
- голова риби;
- 2 картоплини;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- перлова крупа – 1/2 склянки;
- вода – 2 л;
- рослинна олія, сіль, перець, зелень.
Порядок приготування наступний:
- Перловку промивають і заливають на 30 хвилин холодною водою.
- Варять бульйон, проціджують.
- З голови оббирають м’ясо.
- Овочі очищають, нарізають кубиками.
- З цибулі і моркви роблять засмажку.
- У киплячий бульйон кладуть картоплю, потім крупу, обсмажені овочі.
- Філе, зелень, спеції закладають в останню чергу.
По-фінськи з вершками
Фіни знають толк в дарах моря і молочні продукти, риба сьомга у них в пошані, тому не дивно, що в меню жителів Фінляндії є особлива вуха.
Для приготування оригінального і ситного страви знадобиться:
- дві риб’ячих голови;
- 1 цибулина, 1 морква;
- великий картопля – 3 шт.;
- вершки – 1 склянку.
Вершки підходять будь-які, але, чим вище їх жирність, тим більшою буде в’язкість юшки. Оптимальною вважається жирність 20%. Тим більше, такі вершки не доведеться довго шукати.
Приготування мало відрізняється від класичного рецепту:
- Вариться бульйон з голів, моркви і цибулі.
- Бульйон проціджують.
- З голів знімають філе.
- Бульйон знову доводять до кипіння, закладають в нього нарізану кубиками картоплю, який варять до готовності.
- У суп кладуть філе.
- Через 5 хвилин вливають вершки, суп солять, додають спеції та зелень, знімають з вогню.
Як зварити юшку, якщо бюджет обмежений? Виявляється, це дуже просто – достатньо однієї або двох голів сьомги, трохи овочів, не більше години часу – і ситний обід готовий. Вибрати можна будь-який з рецептів, кожен по-своєму цікавий, а страву в будь-якому випадку вийде дуже смачним.