Юшка з голови сьомги – 5 рецептів приготування

Ароматна, ситна, з насиченим смаком – все це вона, юшка з голови сьомги. Проста в приготуванні, цілком економічна, але – до чого ж вона гарна! Такий обід оцінить кожен член сім’ї, тим більше, є цілих п’ять рецептів юшки на будь-який смак.

Обробка риби та приготування бульйону

Незалежно від рецепту, кількості інгредієнтів та інших особливостей, приготування починається з обробки риби.

Вона проста:

  • З голови видаляють зябра й очі.
  • Зчищають луску, якщо вона є.
  • Оброблену голову на 30 хвилин заливають холодною водою, промивають.
  • Викладають у каструлю.
  • Заливають киплячою водою.
  • Варити голову сьомги треба на повільному вогні.
  • Очищають картоплю, моркву з цибулею.
  • Цибулю з морквою (по 1 штучці) залишають цілими, варять до розм’якшення (приблизно 25 хвилин).
  • З готового бульйону виймають овочі і риб’ячу голову.
  • Моркву з цибулею викидають.
  • З голови акуратно знімають все м’ясо, складаючи його на тарілку.

Далі можна готувати юшку, вибираючи рецепт з запропонованих нижче.

Класична юшка з голови сьомги

Для цього варіанту потрібні такі інгредієнти:

  • 1 голова сьомги;
  • 3 картоплини;
  • 2 моркви;
  • 2 головки цибулі;
  • вода – 2 л;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • сіль, свіжа зелень, чорний перець горошком.

Процес приготування досить простий:

  • Картоплю нарізати кубиками і покласти в каструлю з бульйоном.
  • Довести бульйон до кипіння, після варити ще 10 хвилин.
  • Додати порізану шматочками цибулину і одну морквину.
  • Варити суп до розм’якшення овочів.
  • За 5 хвилин до вимикання в каструлю, додати лавровий лист, посолити, поперчити, покласти зелень, шматочки філе.

І – невеликий секрет. Перед тим, як вимкнути плиту, в каструлю вливають не більше 50 г горілки. Спиртне надає готовому блюду особливий смак, який буде оцінений по достоїнству – можна не турбуватися, присмаку спиртного в страві не залишається, як і запаху.

Дивіться також:  Суп Том ям - 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Готуємо в мультиварці

Якщо на кухні є цей побутовий прилад, приготувати юшку ще простіше.

Інгредієнти залишаються тими ж:

  • 1 голова сьомги;
  • 3 картоплини;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • вода – 2 л;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • сіль, перець-горошок, зелень.

Процес приготування простий:

  • В мультиварку заливається вода, агрегат виставляють на режим випічки, встановивши таймер на 40 хвилин.
  • Поки вода нагрівається до кипіння, потрібно почистити і порізати овочі. Картоплю нарізати великими кубиками, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями.
  • Після закипання води в мультиварку закладаються всі інгредієнти.
  • За 5 хвилин до вимикання, додають спеції і зелень.

Юшка з голови і хвоста сьомги з пшоном

Своєрідний варіант класичної юшки, але більш поживний.

Юшка з голови і хвоста сьомги готується з таких інгредієнтів:

  • риб’яча голова, хвіст;
  • 2 картоплини;
  • по 1 цибулині і моркви;
  • пшоно – 1/2 склянки;
  • вода – 2 л;
  • рослинна олія для смаження, спеції, зелень.

Процес приготування дещо відрізняється від класичного рецепту:

  • Бульйон готується без овочів.
  • Моркву і цибулю нарізають кубиками і трохи смажать в олії.
  • Кубиками ж нарізають і картоплю.
  • У киплячий бульйон закладають картоплю.
  • Через 10 хвилин – промите пшоно.
  • Через 5 хвилин додають зажарку, сіль, спеції.
  • Перед вимкненням, додають філе і зелень.

Рецепт з перловкою

Цей варіант юшки схожий з попереднім, але з перловкою вона виходить дуже смачною, оригінальною, ситної.

Інгредієнти потрібні такі:

  • голова риби;
  • 2 картоплини;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • перлова крупа – 1/2 склянки;
  • вода – 2 л;
  • рослинна олія, сіль, перець, зелень.

Порядок приготування наступний:

  • Перловку промивають і заливають на 30 хвилин холодною водою.
  • Варять бульйон, проціджують.
  • З голови оббирають м’ясо.
  • Овочі очищають, нарізають кубиками.
  • З цибулі і моркви роблять засмажку.
  • У киплячий бульйон кладуть картоплю, потім крупу, обсмажені овочі.
  • Філе, зелень, спеції закладають в останню чергу.
Дивіться також:  Солянка класична – 10 рецептів збірної мясної солянки

По-фінськи з вершками

Фіни знають толк в дарах моря і молочні продукти, риба сьомга у них в пошані, тому не дивно, що в меню жителів Фінляндії є особлива вуха.

Для приготування оригінального і ситного страви знадобиться:

  • дві риб’ячих голови;
  • 1 цибулина, 1 морква;
  • великий картопля – 3 шт.;
  • вершки – 1 склянку.

Вершки підходять будь-які, але, чим вище їх жирність, тим більшою буде в’язкість юшки. Оптимальною вважається жирність 20%. Тим більше, такі вершки не доведеться довго шукати.

Приготування мало відрізняється від класичного рецепту:

  • Вариться бульйон з голів, моркви і цибулі.
  • Бульйон проціджують.
  • З голів знімають філе.
  • Бульйон знову доводять до кипіння, закладають в нього нарізану кубиками картоплю, який варять до готовності.
  • У суп кладуть філе.
  • Через 5 хвилин вливають вершки, суп солять, додають спеції та зелень, знімають з вогню.

Як зварити юшку, якщо бюджет обмежений? Виявляється, це дуже просто – достатньо однієї або двох голів сьомги, трохи овочів, не більше години часу – і ситний обід готовий. Вибрати можна будь-який з рецептів, кожен по-своєму цікавий, а страву в будь-якому випадку вийде дуже смачним.

Прокрутка до верху