Юшка з голови товстолобика – 7 смачних рецептів приготування

Товстолобик – дуже популярна риба, філе якої часто використовується для приготування різноманітних других страв і закусок. А ось голова, яку спочатку викидати шкода, як правило, виявляється в морозилці, де може зберігатися дуже довго, так і не дочекавшись щасливого випадку. Юшка з голови товстолобика – чудове страву з неперевершеним ароматом, завдяки якому всі частини обробленої риби будуть задіяні в приготуванні.

Класична юшка з голови товстолобика

Основою юшки є частини свіжої риби. Інші інгредієнти покликані лише доповнювати і підкреслювати рибний смак.

Щоб виконати в домашніх умовах класичний рецепт, необхідні:

  • 2 голови;
  • 3 картопляні бульби;
  • цибулина;
  • трохи лаврушки;
  • перець горошком;
  • сіль;
  • кілька пір’я зеленої цибулі.

Спосіб приготування:

  • З голів видаляються зябра, після чого голови варяться на повільному вогні для отримання міцного бульйону.
  • Далі в суп відправляються кубики попередньо очищеного картоплі, цибульні півкільця, спеції і трохи солі.
  • За 2 хвилини до готовності в юшку кладуть подрібнені пір’я зеленої цибулі.

Рада! Щоб бульйон не помутнів, після закипання з нього знімається піна.

Готуємо з пшоном

Готується навариста юшка з пшоном дуже швидко.

Заздалегідь підготуємо продуктовий набір, що складається з:

  • голови товстолобика;
  • 2 л води;
  • 2 великих бульб картоплі;
  • 1 морквини;
  • цибулини;
  • 80 г пшона;
  • пучка зелені;
  • спецій і солі.

Етапи приготування супу:

  • Підготовлена голова без зябер заливається холодною водою. Бульйон підсолювати.
  • Вариться бульйон на повільному вогні. Через 15 хвилин рідину проціджують.
  • Для створення більш густого супу в нього додають промите пшоно.
  • Далі в киплячу рідину відправляються терта морква, цибульні кубики, картопляні брусочки і спеції.
  • Коли юшка буде майже готова, вона притрушивается рубаною зеленню.

Рецепт для мультиварки

З простого продуктового набору за допомогою мультиварки можна приготувати дуже наваристий суп з яскравим ароматом і чудовим смаком.

Дивіться також:  Рибна солянка – шість рецептів приготування в домашніх умовах

Він стане ще більш насиченим, якщо додати в склад продуктів трохи часнику.

Інгредієнти:

  • риб’яча голова;
  • цибулина;
  • морквина;
  • кілька картопляних бульб;
  • шматочок вершкового масла;
  • сіль і спеції.

Щоб приготувати смачну юшку, дотримуємося такого алгоритму:

  • У чашу мультиварки поміщається промита голова без зябер. Вона проварюється близько 15 хвилин в режимі «Суп» або «Гасіння».
  • Після звукового сигналу рибна частина витягується, а бульйон проціджують і виливається назад в чашу.
  • Мультиварка залишається в тому ж режимі, але на таймері встановлюється тривалість приготування 30 хвилин.
  • На сковороді з вершковим маслом обсмажуються подрібнені моркву і цибулю.
  • Після закипання супу в нього викладаються картопляні кубики.
  • По закінченні половини зазначеного часу додаються зажарка, спеції і шматочки філе, отримані при розбиранні голови.
  • Коли пролунає сигнал, суп нудиться ще 5 хвилин під кришкою.

Юшка з голови і хвоста товстолобика

Риба товстолобик не належить до дорогих видів, але ціна жодним чином не відбивається на її смакових якостях.

Як з стейків, так і з голови можна зварити дуже ароматну юшку, яка буде ще наваристее, якщо бульйон підготувати з додаванням хвоста.

Склад:

  • голова і хвіст товстолобика;
  • 4 картоплини;
  • 1 морквина;
  • цибулина;
  • лавровий лист, перець чорний і духмяний;
  • зелень і сіль.

У процесі створення супу дотримуємося такого алгоритму:

  • У каструлю об’ємом 3 л поміщаються частини товстолобика, спеції і надрізана навхрест цибулина без лушпиння.
  • Інгредієнти заливаються водою.
  • Бульйон вариться 15 хвилин та проціджують, з голови і хвоста готуються філейні шматочки.
  • Коли бульйон закипить повторно, у нього викладаються морквяні й картопляні брусочки.
  • Через 20 хвилин суп присаливается і притрушивается рубаною зеленню.

Технологія приготування на вогні

Якщо на рибалці в мережі попався товстолобик, то обов’язково треба скуштувати улов.

Дивіться також:  Юшка з червоної риби – 7 смачних рецептів

Стейки можна посмажити на решітці, а з голови зварити смачний рибний суп.

Крім рибного інгредієнта, з собою потрібно взяти:

  • морквину;
  • цибулину;
  • коріння петрушки;
  • 50 г пшона;
  • 150 мл горілки;
  • 300 г картоплі;
  • 4 помідора;
  • ½ Лимона;
  • сіль і спеції.

Як варити юшку з голови товстолобика:

  • Голова ретельно очищається і звільняється від зябер, після чого разом зі злегка надрізаними овочами та корінням петрушки заливається водою.
  • У казанку вариться бульйон близько 40 хвилин до повного розсипання наваристою частини товстолобика (кипіння має бути дуже слабким).
  • Далі бульйон проціджують через складену в кілька шарів марлю.
  • Коли рідина закипить, в неї відправляються сіль, спеції, попередньо підготовлені бруски картоплі і трохи крупи.
  • За 10 хвилин до готовності суп вливається горілка і трохи лимонного соку, а потім відправляються тонкі слайсы томатів.
  • У фіналі вуха досаливается (при необхідності).

Як зварити суп з перловкою

Юшка з перловкою – корисне перша страва, що готується з:

  • голови;
  • 3 картоплин;
  • 2 морквин;
  • цибулини;
  • 100 г перловки;
  • солі і спецій.

Черговість дій:

  • Поки з очищеної голови готується бульйон, в окрему ємність натирається моркву, а цибуля ріжеться півкільцями.
  • Через 15 хвилин бульйон проціджують, із залишків голови дістаються філейні шматочки.
  • У знову киплячий бульйон відправляється крупа.
  • Через 10 хвилин у каструлю кладуть подрібнені овочі.
  • Вуха солиться, приправляється і вариться до готовності.
  • У фіналі в суп викладаються рибні шматочки.

Юшка з рисом

Ще одна варіація рибного супу, для виконання якої потрібні:

  • рибна голова;
  • 50 г крупи;
  • 3 картоплини;
  • 2 морквини;
  • стільки ж цибулі;
  • пучок зелені;
  • рослинне масло, сіль і спеції.

Хід роботи полягає у виконанні наступних дій:

  • Підготовлена частина риби заливається водою. Бульйон підсолювати і приправляється.
  • У каструлю також додаються надрізана цибулина і одна з морквин.
  • Коли голова розвариться, бульйон проціджують і повертається в каструлю, куди викладаються подрібнену картоплю і промитий рис.
  • Через 10 хвилин кипіння в юшку відправляється зажарка, підготовлена з решти овочів.
  • Коли суп буде готовий, він притрушивается рубаною зеленню.
Дивіться також:  Перші страви – 16 рецептів приготування на кожен день

Товстолобик – доступна риба, з якої можна приготувати безліч страв. І якщо філейна частина стала в нагоді, наприклад, для котлет, то і з обрізків можна створити неймовірно смачне перше блюдо. Спробуйте самі!

Прокрутка до верху