Товстолобик – дуже популярна риба, філе якої часто використовується для приготування різноманітних других страв і закусок. А ось голова, яку спочатку викидати шкода, як правило, виявляється в морозилці, де може зберігатися дуже довго, так і не дочекавшись щасливого випадку. Юшка з голови товстолобика – чудове страву з неперевершеним ароматом, завдяки якому всі частини обробленої риби будуть задіяні в приготуванні.
Класична юшка з голови товстолобика
Основою юшки є частини свіжої риби. Інші інгредієнти покликані лише доповнювати і підкреслювати рибний смак.
Щоб виконати в домашніх умовах класичний рецепт, необхідні:
- 2 голови;
- 3 картопляні бульби;
- цибулина;
- трохи лаврушки;
- перець горошком;
- сіль;
- кілька пір’я зеленої цибулі.
Спосіб приготування:
- З голів видаляються зябра, після чого голови варяться на повільному вогні для отримання міцного бульйону.
- Далі в суп відправляються кубики попередньо очищеного картоплі, цибульні півкільця, спеції і трохи солі.
- За 2 хвилини до готовності в юшку кладуть подрібнені пір’я зеленої цибулі.
Рада! Щоб бульйон не помутнів, після закипання з нього знімається піна.
Готуємо з пшоном
Готується навариста юшка з пшоном дуже швидко.
Заздалегідь підготуємо продуктовий набір, що складається з:
- голови товстолобика;
- 2 л води;
- 2 великих бульб картоплі;
- 1 морквини;
- цибулини;
- 80 г пшона;
- пучка зелені;
- спецій і солі.
Етапи приготування супу:
- Підготовлена голова без зябер заливається холодною водою. Бульйон підсолювати.
- Вариться бульйон на повільному вогні. Через 15 хвилин рідину проціджують.
- Для створення більш густого супу в нього додають промите пшоно.
- Далі в киплячу рідину відправляються терта морква, цибульні кубики, картопляні брусочки і спеції.
- Коли юшка буде майже готова, вона притрушивается рубаною зеленню.
Рецепт для мультиварки
З простого продуктового набору за допомогою мультиварки можна приготувати дуже наваристий суп з яскравим ароматом і чудовим смаком.
Він стане ще більш насиченим, якщо додати в склад продуктів трохи часнику.
Інгредієнти:
- риб’яча голова;
- цибулина;
- морквина;
- кілька картопляних бульб;
- шматочок вершкового масла;
- сіль і спеції.
Щоб приготувати смачну юшку, дотримуємося такого алгоритму:
- У чашу мультиварки поміщається промита голова без зябер. Вона проварюється близько 15 хвилин в режимі «Суп» або «Гасіння».
- Після звукового сигналу рибна частина витягується, а бульйон проціджують і виливається назад в чашу.
- Мультиварка залишається в тому ж режимі, але на таймері встановлюється тривалість приготування 30 хвилин.
- На сковороді з вершковим маслом обсмажуються подрібнені моркву і цибулю.
- Після закипання супу в нього викладаються картопляні кубики.
- По закінченні половини зазначеного часу додаються зажарка, спеції і шматочки філе, отримані при розбиранні голови.
- Коли пролунає сигнал, суп нудиться ще 5 хвилин під кришкою.
Юшка з голови і хвоста товстолобика
Риба товстолобик не належить до дорогих видів, але ціна жодним чином не відбивається на її смакових якостях.
Як з стейків, так і з голови можна зварити дуже ароматну юшку, яка буде ще наваристее, якщо бульйон підготувати з додаванням хвоста.
Склад:
- голова і хвіст товстолобика;
- 4 картоплини;
- 1 морквина;
- цибулина;
- лавровий лист, перець чорний і духмяний;
- зелень і сіль.
У процесі створення супу дотримуємося такого алгоритму:
- У каструлю об’ємом 3 л поміщаються частини товстолобика, спеції і надрізана навхрест цибулина без лушпиння.
- Інгредієнти заливаються водою.
- Бульйон вариться 15 хвилин та проціджують, з голови і хвоста готуються філейні шматочки.
- Коли бульйон закипить повторно, у нього викладаються морквяні й картопляні брусочки.
- Через 20 хвилин суп присаливается і притрушивается рубаною зеленню.
Технологія приготування на вогні
Якщо на рибалці в мережі попався товстолобик, то обов’язково треба скуштувати улов.
Стейки можна посмажити на решітці, а з голови зварити смачний рибний суп.
Крім рибного інгредієнта, з собою потрібно взяти:
- морквину;
- цибулину;
- коріння петрушки;
- 50 г пшона;
- 150 мл горілки;
- 300 г картоплі;
- 4 помідора;
- ½ Лимона;
- сіль і спеції.
Як варити юшку з голови товстолобика:
- Голова ретельно очищається і звільняється від зябер, після чого разом зі злегка надрізаними овочами та корінням петрушки заливається водою.
- У казанку вариться бульйон близько 40 хвилин до повного розсипання наваристою частини товстолобика (кипіння має бути дуже слабким).
- Далі бульйон проціджують через складену в кілька шарів марлю.
- Коли рідина закипить, в неї відправляються сіль, спеції, попередньо підготовлені бруски картоплі і трохи крупи.
- За 10 хвилин до готовності суп вливається горілка і трохи лимонного соку, а потім відправляються тонкі слайсы томатів.
- У фіналі вуха досаливается (при необхідності).
Як зварити суп з перловкою
Юшка з перловкою – корисне перша страва, що готується з:
- голови;
- 3 картоплин;
- 2 морквин;
- цибулини;
- 100 г перловки;
- солі і спецій.
Черговість дій:
- Поки з очищеної голови готується бульйон, в окрему ємність натирається моркву, а цибуля ріжеться півкільцями.
- Через 15 хвилин бульйон проціджують, із залишків голови дістаються філейні шматочки.
- У знову киплячий бульйон відправляється крупа.
- Через 10 хвилин у каструлю кладуть подрібнені овочі.
- Вуха солиться, приправляється і вариться до готовності.
- У фіналі в суп викладаються рибні шматочки.
Юшка з рисом
Ще одна варіація рибного супу, для виконання якої потрібні:
- рибна голова;
- 50 г крупи;
- 3 картоплини;
- 2 морквини;
- стільки ж цибулі;
- пучок зелені;
- рослинне масло, сіль і спеції.
Хід роботи полягає у виконанні наступних дій:
- Підготовлена частина риби заливається водою. Бульйон підсолювати і приправляється.
- У каструлю також додаються надрізана цибулина і одна з морквин.
- Коли голова розвариться, бульйон проціджують і повертається в каструлю, куди викладаються подрібнену картоплю і промитий рис.
- Через 10 хвилин кипіння в юшку відправляється зажарка, підготовлена з решти овочів.
- Коли суп буде готовий, він притрушивается рубаною зеленню.
Товстолобик – доступна риба, з якої можна приготувати безліч страв. І якщо філейна частина стала в нагоді, наприклад, для котлет, то і з обрізків можна створити неймовірно смачне перше блюдо. Спробуйте самі!