Юшка з сьомги – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Для цінителів рибних продуктів, сьомга – королева сімейства лососевих. З цієї риби готують масу оригінальних страв. Юшка з сьомги виходить корисною і смачною. Є багато різних варіантів приготування цієї страви, але ми зібрали для вас найкращі рецепти.

Юшка з сьомги, з яких частин риби краще варити суп?

Для приготування використовувати тільки свіжі тушки, тоді бульйон вийде запашним. Можна готувати і з замороженої риби, але звертайте увагу на її стан. Тушка повинна бути без пошкоджень і не мати сторонніх запахів.

Для приготування можна використовувати цілу рибу, але якщо це вам не по кишені, то використовуйте субпродукти. Частині черева, голови і хвости надають густоту бульйону і приємний аромат. Філе надає особливий аромат, смак і красивий вид юшки. Тому не залежно від того, які частини риби у вас є, страву в будь-якому випадку вийде наваристим і смачним.

Якщо додаєте в юшку голови, попередньо очищайте їх від зябер, щоб не зіпсувати гіркотою вуха.

Калорійність готового страви

Завдяки додаванню овочів і сьомги в юшку, виходить малокалорийное страва, в залежності від рецепту лише 34,4 – 53,5 ккал на 100 р.

Класичний рецепт

Це страва з яскраво-вираженим смаком часто готують в Скандинавії. Виходить ніжним і підходить для харчування дітей.

Інгредієнти:

  • сьомга – 320 г філе;
  • масло;
  • картопля – 520 г;
  • сіль;
  • цибуля – 1 шт.;
  • вода – 1100 мл;
  • вершки – 550 мл;
  • томати – 320 р.

Приготування:

  • Натерти морквину. Подрібнити цибулину.
  • Помістити в окріп томати. Витримати хвилину. Видалити шкірку. Нарізати, повинні вийти кубики. Нарізати картоплю.
  • Видалити шкіру з філе. Нарізати. Кубики повинні бути невеликі за розміром.
  • Влити в сотейник масло. Помістити овочі. Обсмажити. Додати помідорні шматочки. Засмажити.
  • Залити водою. Після того як вода завирувала, помістити картопляні кубики. Поварити сім хвилин.
  • Помістити рибні шматочки. Залити вершками. Розмішати.
  • Проварити. Всипати сіль. Перемішати.

Ніжний рибний суп з вершками По-фінськи

Юшка з сьомги з вершками виходить напрочуд гарною і ніжною. Її аромат підкорить вас з перших хвилин приготування.

Інгредієнти:

  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля – 1 цибулина;
  • кріп – 13 г свіжого;
  • цибуля – 25 г зеленого;
  • суповий набір сьомги – 550 г (хвости і голови);
  • рафінована олія – 20 мл;
  • морська сіль – 6 г;
  • селера – 75 г кореня;
  • вершки – 220 мл;
  • морква – 1 шт.;
  • обрізка сьомги – 230 г;
  • перець чорний – 2 г меленого.
Дивіться також:  Харчо з баранини – 4 перевірених рецепту

Приготування:

  • Помістити у воду рибні шматки. Поставити варитися. Регулярно знімати піну. Проварюють півгодини.
  • Селеру, цибулю і моркву подрібнити. Повинні вийти дрібні шматочки. Покласти у сковорідку. Влити олію. Засмажити.
  • Дістати з бульйону сьомгу. Взяти шматки марлі, і процідити бульйон.
  • Картоплю порізати. Відправити в бульйон. Помістити засмажку. Відварити. Продукти повинні бути готові.
  • Залити вершками. Присолити. Підсипати перець.
  • Проварити чверть години. Посипати подрібненим кропом.

Готуємо з голови і хвоста сьомги

Юшка з голови сьомги виходить дуже наваристою. Перед початком приготування видалити очі і зябра. Щоб менше утворювалася піна, рекомендується замочити рибні частини. Досить витримати у воді півгодини.

Інгредієнти:

  • голова сьомги – 2 шт.;
  • сіль – 1 ч. ложка морської;
  • хвіст – 2 шт.;
  • прованські трави – 0,3 ч. ложки;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • перець чорний – 0,2 ч. ложки;
  • зелень – 35 г;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • вода – 2100 мл

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Помістити рибні частини. Дочекатися утворення пінки. Зняти її. Закинути одну морквину та цибулину. Овочі поміщати цілими, але очищеними. На варіння доведеться витратити півгодини.
  • Нашаткувати цибулину таким чином, щоб вийшли кубики. Підготувати крупну тертку. Натерти морквину.
  • Нарізати картоплю. Покришити зелень.
  • Дістати рибні частини і овочі. Взяти марлю, скласти в три шари. Пропустити бульйон. Від такої маніпуляції рідина очиститься і стане прозорою.
  • Відокремити м’ясо з хвостів і голів.
  • Помістити в бульйон картопляні кубики. Прикрити кришкою. Проварити сім хвилин.
  • Закинути морквяну стружку. Через три хвилини – цибульні кубики.
  • Закинути лаврушку. Посипати спеціями. Присолити. Закип’ятити. Готувати до м’якості картоплі.
  • Відправити рибну м’якоть в суп. Посипати зеленню. Накрити кришкою. Прибрати з плити. Дати постояти.

З черевець риби з пшоном

Черевця коштують набагато дешевше цілих тушок або філе. Саме ця частина більш багата вмістом жирів, завдяки чому юшка виходить живильної і неймовірно корисною. Спробуйте приготувати юшку з черевець сьомги з пшоном, і всі ваші домочадці залишаться задоволені.

Дивіться також:  Шурпа – класичний рецепт з баранини

Інгредієнти:

  • черевця сьомги – 470 г;
  • вода – 3100 мл;
  • цибуля – 2 шт.;
  • лаврове листя – 3 аркуша;
  • пшоно – 50 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • кріп – 25 г;
  • морква – 1 шт.;
  • перець чорний;
  • горошок – 120 г консервованого;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • гвоздика – 1 шт.

Приготування:

  • Черевця промити. Помістити у воду. Пшоно промити закинути до сьомзі. Проварити.
  • Цибулю нашаткувати. Картопля необхідна брусочками. Оранжевий овоч порубати. Відправити овочі в бульйон. Відварити.
  • Присолити. Підсипати перець, тушкувати хвилин п’ять.
  • Кріп порубати. Насипати в тарілки.

Рецепт приготування з лимоном

Щоб вийшла справжня вуха, рибу треба брати тільки свіжу. Лимон допоможе відтінити смак юшки і зробити його більш насиченим.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • сьомга – 570 г;
  • кріп – 20 г;цибуля – 1 шт.;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • часник – 3 зубки;
  • лимон – 1 шт.;
  • картопля – 5 шт. дрібних;
  • перець.

Приготування:

  • Опустити у воду сьомгу. Проварити. Відварену рибу дістати і відкласти в сторону.
  • Отримані відвар процідити. Для цього використовуйте марлю в кілька додавань.
  • Пропустити через прес часникові зубки. Відправити в бульйон. Закинути моркву і цибулю, нарізані великими шматками. Додати картоплю, яка потрібна у вигляді брусочків. Присолити. Закинути лаврушку. Тушкувати під кришкою півгодини.
  • Відокремити кістки від сьомги. М’якоть закинути в юшку. Лимон нарізати. Надіслати до риби. Присипати подрібненим кропом. Накрити кришкою і настояти без вогню чверть години.

Юшка по-царськи

Це воістину царський блюдо можна покуштувати в знаменитих ресторанах. Але і приготоване будинку буде не менш смачним.

Інгредієнти:

  • чорний перець – 5 горошин;
  • сьомга – 320 г свіжого філе;
  • сіль;
  • стейк сьомги – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • томати – 3 шт.;
  • горілка – 55 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля – 4 пера;
  • морква – 1 шт.;
  • кріп – 4 гілки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • петрушка – 4 гілки;
  • вершкове масло – 25 г;
  • лаврове листя – 3 аркуша;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Помідори почистити. Нарізати кубиками. У каструльку покласти вершкове масло. Закинути томати. Засмажити.
  • Нашаткувати цибулину. Моркву порізати. Покласти у сковорідку. Залити оливковою олією. Засмажити.
  • Помідори залити водою. Закинути засмажку. Розмішати. Коли рідина завирує, додати картоплю, яку заздалегідь нарізати у вигляді кубиків.
  • Помістити рибу. Присолити. Додати перець. Закинути лаврушку. Зварити.
  • Нашаткувати зелень. Відправити в юшку. Розмішати. Прибрати з вогню.
  • Залити горілкою. Розмішати. Накрити кришкою. Настояти півгодини.
  • Лимон нарізати, додати порційно в піали.
Дивіться також:  Солянка з копченостями – 7 рецептів

Як зварити з хребтів червоної риби?

Насичена, ароматна і ситна юшка.

Інгредієнти:

  • кріп – 12 м;
  • хребти сьомги – 2 шт.;
  • чорний перець мелений – 5 г;
  • запашний перець – 5 горошин;
  • картопля – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль – 7 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • селера – 1 ч. ложка кореня;
  • лаврове листя – 3 аркуша.

Приготування:

  • Розрізати хребет. Відправити в каструльку. Помістити цибулину. Її попередньо очистити. Додати лаврушку, засипати горошок і селеру.
  • Залити водою. Зварити.
  • Нарізати картоплю. Покласти в бульйон.
  • Яйце відварити. Шкаралупу видалити. Нарізати на шматочки.
  • Подрібнити зелень. Закинути в юшку. Присипати перцем. Додати яйце.
  • Цибулину дістати. Викинути. Бульйон, підсолити. Перемішати.

В мультиварці

Прилад допоможе полегшити вам роботу і приготувати чудову юшку.

Інгредієнти:

  • набір сьомги для ухи – 1 шт.;
  • кріп;
  • картопля – 3 шт.;
  • петрушка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • перець запашний – 4 горошини;
  • морква – 1 шт.;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • рис – 0,5 гуртки;
  • сіль;
  • вода – 1700 мл

Приготування:

  • Спеціальний рибний набір можна придбати у великих магазинах. До його складу входять всі необхідні частини, які допоможуть приготувати наваристий бульйон. З голови зрізати зябра. Хребет нарізати.
  • Картоплю порізати. Необхідно, щоб вийшли невеликі кубики.
  • Оранжевий овоч також слід подрібнити кубиками. Для додання юшки особливого аромату, цибулину потрібно тільки очистити.
  • Рисові зерна промити до того стану, поки вода не стане прозорою. Нашаткувати зелень.
  • Помістити В чашу рибні шматки. Закинути овочі. Додати лавр. Засипати горошини перцю. Помістити рис. Підсолити. Залити водою.
  • Вибрати режим, потрібно «гасіння». Таймер виставити на півтори години.
  • Дістати рибні шматки. Відокремити м’якоть. Кістки викинути. М’якоть повернути в юшку. Цибулину викинути.
Прокрутка до верху