Для цінителів рибних продуктів, сьомга – королева сімейства лососевих. З цієї риби готують масу оригінальних страв. Юшка з сьомги виходить корисною і смачною. Є багато різних варіантів приготування цієї страви, але ми зібрали для вас найкращі рецепти.
Юшка з сьомги, з яких частин риби краще варити суп?
Для приготування використовувати тільки свіжі тушки, тоді бульйон вийде запашним. Можна готувати і з замороженої риби, але звертайте увагу на її стан. Тушка повинна бути без пошкоджень і не мати сторонніх запахів.
Для приготування можна використовувати цілу рибу, але якщо це вам не по кишені, то використовуйте субпродукти. Частині черева, голови і хвости надають густоту бульйону і приємний аромат. Філе надає особливий аромат, смак і красивий вид юшки. Тому не залежно від того, які частини риби у вас є, страву в будь-якому випадку вийде наваристим і смачним.
Якщо додаєте в юшку голови, попередньо очищайте їх від зябер, щоб не зіпсувати гіркотою вуха.
Калорійність готового страви
Завдяки додаванню овочів і сьомги в юшку, виходить малокалорийное страва, в залежності від рецепту лише 34,4 – 53,5 ккал на 100 р.
Класичний рецепт
Це страва з яскраво-вираженим смаком часто готують в Скандинавії. Виходить ніжним і підходить для харчування дітей.
Інгредієнти:
- сьомга – 320 г філе;
- масло;
- картопля – 520 г;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- вода – 1100 мл;
- вершки – 550 мл;
- томати – 320 р.
Приготування:
- Натерти морквину. Подрібнити цибулину.
- Помістити в окріп томати. Витримати хвилину. Видалити шкірку. Нарізати, повинні вийти кубики. Нарізати картоплю.
- Видалити шкіру з філе. Нарізати. Кубики повинні бути невеликі за розміром.
- Влити в сотейник масло. Помістити овочі. Обсмажити. Додати помідорні шматочки. Засмажити.
- Залити водою. Після того як вода завирувала, помістити картопляні кубики. Поварити сім хвилин.
- Помістити рибні шматочки. Залити вершками. Розмішати.
- Проварити. Всипати сіль. Перемішати.
Ніжний рибний суп з вершками По-фінськи
Юшка з сьомги з вершками виходить напрочуд гарною і ніжною. Її аромат підкорить вас з перших хвилин приготування.
Інгредієнти:
- картопля – 4 шт.;
- цибуля – 1 цибулина;
- кріп – 13 г свіжого;
- цибуля – 25 г зеленого;
- суповий набір сьомги – 550 г (хвости і голови);
- рафінована олія – 20 мл;
- морська сіль – 6 г;
- селера – 75 г кореня;
- вершки – 220 мл;
- морква – 1 шт.;
- обрізка сьомги – 230 г;
- перець чорний – 2 г меленого.
Приготування:
- Помістити у воду рибні шматки. Поставити варитися. Регулярно знімати піну. Проварюють півгодини.
- Селеру, цибулю і моркву подрібнити. Повинні вийти дрібні шматочки. Покласти у сковорідку. Влити олію. Засмажити.
- Дістати з бульйону сьомгу. Взяти шматки марлі, і процідити бульйон.
- Картоплю порізати. Відправити в бульйон. Помістити засмажку. Відварити. Продукти повинні бути готові.
- Залити вершками. Присолити. Підсипати перець.
- Проварити чверть години. Посипати подрібненим кропом.
Готуємо з голови і хвоста сьомги
Юшка з голови сьомги виходить дуже наваристою. Перед початком приготування видалити очі і зябра. Щоб менше утворювалася піна, рекомендується замочити рибні частини. Досить витримати у воді півгодини.
Інгредієнти:
- голова сьомги – 2 шт.;
- сіль – 1 ч. ложка морської;
- хвіст – 2 шт.;
- прованські трави – 0,3 ч. ложки;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- перець чорний – 0,2 ч. ложки;
- зелень – 35 г;
- лаврушка – 2 аркуша;
- вода – 2100 мл
Приготування:
- Закип’ятити воду. Помістити рибні частини. Дочекатися утворення пінки. Зняти її. Закинути одну морквину та цибулину. Овочі поміщати цілими, але очищеними. На варіння доведеться витратити півгодини.
- Нашаткувати цибулину таким чином, щоб вийшли кубики. Підготувати крупну тертку. Натерти морквину.
- Нарізати картоплю. Покришити зелень.
- Дістати рибні частини і овочі. Взяти марлю, скласти в три шари. Пропустити бульйон. Від такої маніпуляції рідина очиститься і стане прозорою.
- Відокремити м’ясо з хвостів і голів.
- Помістити в бульйон картопляні кубики. Прикрити кришкою. Проварити сім хвилин.
- Закинути морквяну стружку. Через три хвилини – цибульні кубики.
- Закинути лаврушку. Посипати спеціями. Присолити. Закип’ятити. Готувати до м’якості картоплі.
- Відправити рибну м’якоть в суп. Посипати зеленню. Накрити кришкою. Прибрати з плити. Дати постояти.
З черевець риби з пшоном
Черевця коштують набагато дешевше цілих тушок або філе. Саме ця частина більш багата вмістом жирів, завдяки чому юшка виходить живильної і неймовірно корисною. Спробуйте приготувати юшку з черевець сьомги з пшоном, і всі ваші домочадці залишаться задоволені.
Інгредієнти:
- черевця сьомги – 470 г;
- вода – 3100 мл;
- цибуля – 2 шт.;
- лаврове листя – 3 аркуша;
- пшоно – 50 г;
- картопля – 3 шт.;
- кріп – 25 г;
- морква – 1 шт.;
- перець чорний;
- горошок – 120 г консервованого;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- гвоздика – 1 шт.
Приготування:
- Черевця промити. Помістити у воду. Пшоно промити закинути до сьомзі. Проварити.
- Цибулю нашаткувати. Картопля необхідна брусочками. Оранжевий овоч порубати. Відправити овочі в бульйон. Відварити.
- Присолити. Підсипати перець, тушкувати хвилин п’ять.
- Кріп порубати. Насипати в тарілки.
Рецепт приготування з лимоном
Щоб вийшла справжня вуха, рибу треба брати тільки свіжу. Лимон допоможе відтінити смак юшки і зробити його більш насиченим.
Інгредієнти:
- сіль;
- сьомга – 570 г;
- кріп – 20 г;цибуля – 1 шт.;
- лаврушка – 2 аркуша;
- часник – 3 зубки;
- лимон – 1 шт.;
- картопля – 5 шт. дрібних;
- перець.
Приготування:
- Опустити у воду сьомгу. Проварити. Відварену рибу дістати і відкласти в сторону.
- Отримані відвар процідити. Для цього використовуйте марлю в кілька додавань.
- Пропустити через прес часникові зубки. Відправити в бульйон. Закинути моркву і цибулю, нарізані великими шматками. Додати картоплю, яка потрібна у вигляді брусочків. Присолити. Закинути лаврушку. Тушкувати під кришкою півгодини.
- Відокремити кістки від сьомги. М’якоть закинути в юшку. Лимон нарізати. Надіслати до риби. Присипати подрібненим кропом. Накрити кришкою і настояти без вогню чверть години.
Юшка по-царськи
Це воістину царський блюдо можна покуштувати в знаменитих ресторанах. Але і приготоване будинку буде не менш смачним.
Інгредієнти:
- чорний перець – 5 горошин;
- сьомга – 320 г свіжого філе;
- сіль;
- стейк сьомги – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- томати – 3 шт.;
- горілка – 55 г;
- картопля – 4 шт.;
- цибуля – 4 пера;
- морква – 1 шт.;
- кріп – 4 гілки;
- цибуля – 1 шт.;
- петрушка – 4 гілки;
- вершкове масло – 25 г;
- лаврове листя – 3 аркуша;
- оливкова олія – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Помідори почистити. Нарізати кубиками. У каструльку покласти вершкове масло. Закинути томати. Засмажити.
- Нашаткувати цибулину. Моркву порізати. Покласти у сковорідку. Залити оливковою олією. Засмажити.
- Помідори залити водою. Закинути засмажку. Розмішати. Коли рідина завирує, додати картоплю, яку заздалегідь нарізати у вигляді кубиків.
- Помістити рибу. Присолити. Додати перець. Закинути лаврушку. Зварити.
- Нашаткувати зелень. Відправити в юшку. Розмішати. Прибрати з вогню.
- Залити горілкою. Розмішати. Накрити кришкою. Настояти півгодини.
- Лимон нарізати, додати порційно в піали.
Як зварити з хребтів червоної риби?
Насичена, ароматна і ситна юшка.
Інгредієнти:
- кріп – 12 м;
- хребти сьомги – 2 шт.;
- чорний перець мелений – 5 г;
- запашний перець – 5 горошин;
- картопля – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль – 7 г;
- яйце – 1 шт.;
- селера – 1 ч. ложка кореня;
- лаврове листя – 3 аркуша.
Приготування:
- Розрізати хребет. Відправити в каструльку. Помістити цибулину. Її попередньо очистити. Додати лаврушку, засипати горошок і селеру.
- Залити водою. Зварити.
- Нарізати картоплю. Покласти в бульйон.
- Яйце відварити. Шкаралупу видалити. Нарізати на шматочки.
- Подрібнити зелень. Закинути в юшку. Присипати перцем. Додати яйце.
- Цибулину дістати. Викинути. Бульйон, підсолити. Перемішати.
В мультиварці
Прилад допоможе полегшити вам роботу і приготувати чудову юшку.
Інгредієнти:
- набір сьомги для ухи – 1 шт.;
- кріп;
- картопля – 3 шт.;
- петрушка;
- цибуля – 1 шт.;
- перець запашний – 4 горошини;
- морква – 1 шт.;
- лаврушка – 2 аркуша;
- рис – 0,5 гуртки;
- сіль;
- вода – 1700 мл
Приготування:
- Спеціальний рибний набір можна придбати у великих магазинах. До його складу входять всі необхідні частини, які допоможуть приготувати наваристий бульйон. З голови зрізати зябра. Хребет нарізати.
- Картоплю порізати. Необхідно, щоб вийшли невеликі кубики.
- Оранжевий овоч також слід подрібнити кубиками. Для додання юшки особливого аромату, цибулину потрібно тільки очистити.
- Рисові зерна промити до того стану, поки вода не стане прозорою. Нашаткувати зелень.
- Помістити В чашу рибні шматки. Закинути овочі. Додати лавр. Засипати горошини перцю. Помістити рис. Підсолити. Залити водою.
- Вибрати режим, потрібно «гасіння». Таймер виставити на півтори години.
- Дістати рибні шматки. Відокремити м’якоть. Кістки викинути. М’якоть повернути в юшку. Цибулину викинути.