Скумбрія — це морська риба дрібних розмірів. Її м’ясо містить велику кількість вітамінів і більш 15% жирів. В тушці відсутні дрібні кістки, що значно полегшує приготування. В цій рубриці наведені рецепти юшки з скумбрії свіжозамороженої.
Класична вуха з свіжомороженої скумбрії
Існує чимало способів приготування супу з скумбрії, але класичну вуха роблять з таких продуктів:
- 1 рибна тушка;
- 4-5 картопляних бульб;
- цибуля;
- кріп;
- перець горошком;
- лаврові листочки;
- сіль і приправи.
Як зварити юшку з скумбрії покроково:
- Обробити рибу на шматочки, промити і відварити, поклавши сіль, горошинки перцю і лаврові листочки.
- Почистити цибулину і кинути в ємність цілком, а через чверть години вийняти.
- Очистити і нарізати картоплю, і коли бульйон буде готовий, ввести її в блюдо.
- Дочекатися закипання юшки, насипати рубану зелень і тушкувати на вогні, поки картопля не стане м’якою.
Увага! Щоб суп вийшов красивим і прозорим, при варінні риби потрібно постійно прибирати ложкою спливаючу пінку.
Рецепт приготування з рисом
Можна сготовить смачний рибний суп, поєднуючи жирну скумбрію з низькокалорійним рисом. Крупу дозволено брати будь-яку, з круглими або довгими зернятками.
Для приготування знадобиться:
- скумбрія свіжоморожена;
- 130 г рису;
- цибулина;
- морква;
- трохи вершкового масла;
- гілочки зелені;
- листочки лаврушки;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Промити рисові зерна, скласти в глибоку миску і залити окропом.
- Вимити скумбрію, порізати на шматочки і поставити варитися, не забувши додати сіль, приправи і листочки лаврушки.
- Подрібнити цибулину і моркву, трохи проварити на вершковому маслі, а потім пересипати в сковороду відціджений від води рис і смажити, поки він не стане прозорим.
- Ввести суміш рису і овочів в рибний бульйон і варити, поки крупа не приготується.
Смачну юшку з обсмаженою рисом подають до столу, посипавши порції зеленню.
Як зварити з пшоном
Юшка, приготована цим способом, вийде гострої і пікантною. Роблять її з таких продуктів:
- скумбрія свіжоморожена;
- 170 г пшона;
- цибульна головка;
- часникові зубці;
- морква;
- солодкі болгарські перці;
- пекучі приправи;
- трохи солі.
Спосіб приготування:
- Вимити пшонку, залити водою і варити, перемішуючи.
- Скумбрію обробити на шматочки і покласти до крупі, додавши трохи солі.
- Дрібно нарізати цибулину, настругати моркву на тертці, болгарські перці пошинкувати кубиками, а часникові зубці розчавити в пресі.
- Припустити овочі на сковороді, додавши в кінці приготування пекучі приправи.
- Перекласти зажарку в бульйон, дочекатися закипання і готувати суп, поки не звариться крупа.
Гостру юшку подають до столу з великою кількістю білого або чорного хліба.
Смачна юшка зі скумбрії з яйцем
Щоб суп з жирної скумбрії не здавався занадто нудотним, можна додати в нього свіжий щавель і рубані яйця.
Для приготування знадобиться:
- рибна тушка;
- 2-3 картоплі;
- 3 яйця;
- цибульна головка;
- 10-15 гілочок щавлю;
- сіль і приправи.
Спосіб приготування:
- Порізати картоплю, скласти в каструлю з водою і поставити отвариваться.
- Розрізати помиту скумбрію вздовж хребта, витягнути великі кістки і розібрати філе на маленькі шматочки.
- Коли картопля закипить, додати в каструлю рибу, підсолити і приправити.
- Зварити яйця, остудити і дрібно нарізати або натерти на тертці.
- Пасерувати дрібно нарізану цибулю на сковороді.
- Щавель промити, подрібнити ножем і насипати в ємність після того, як картопля розм’якнути.
- Незадовго до того, як вимкнути вогонь, покласти цибулеву засмажку і подрібнені яйця.
Їдять суп, коли він трохи настоїться, поклавши в тарілку сметану.
Увага! Додавати щавель у страву треба, коли картопля звариться, інакше він залишиться жорстким.
Готуємо в мультиварці
Коли є мультиварка, процес приготування страв значно спрощується. Щоб зробити вуха, потрібно складу продуктів:
- 500 г свіжозамороженої скумбрії;
- 4-5 картоплин;
- цибульна головка;
- морква;
- трохи зелені;
- сіль і приправи.
Спосіб приготування:
- Подрібнити цибулину і моркву, пасерувати в чаші приладу на рафінованій жирі.
- Обробити рибу, витягнути кісточки і покласти до овочів.
- Порізати картоплю, ввести в блюдо, долити воду, підсолити, приправити і варити юшку в режимі «Суп до готовності.
- Незадовго до завершення процесу насипати в рибний суп свіжу зелень, а потім дати йому настоятися.
Ніжний рибний суп з вершками
Вершки часто додають в супи, вони допомагають зробити їх ніжними і приголомшливо смачними. Щоб зробити вершковий суп зі скумбрією, необхідні такі продукти:
- рибна тушка;
- 3-4 картоплі;
- 120-160 г зеленого горошку (свіжого, консервованого або замороженого);
- цибульна головка;
- морква;
- 200 мл вершків;
- гілочки зелені;
- сіль і приправи.
Спосіб готування:
- Скумбрію обробити і поставити на вогонь, додавши у воду сіль і приправи.
- Очистити картоплю, нарізати напівкруглими часточками, і коли бульйон буде готовий, відправити до риби.
- Зробити засмажку з цибулі і моркви і ввести в страву, коли картопля дійде до стадії напівготовності.
- Насипати в суп зелений горошок, влити вершки і продовжити готування на повільному вогні, а перед тим, як зняти ємність з конфорки, ввести рубану зелень.
На замітку. Замість вершків можна використовувати плавлений вершковий сир без добавок.
Юшка з голів свіжомороженої скумбрії
Для варіння юшки необов’язково використовувати цілу тушку, досить і рибних голів. З іншої ж частини скумбрії можна зробити друге блюдо.
Щоб зварити наваристу і смачну юшку, потрібні такі складові:
- кілька голів скумбрії;
- 4-5 бульб картоплі;
- цибуля;
- морква;
- 2-3 солодких болгарських перців;
- 2-3 соковитих помідорів;
- трохи зелені;
- сіль і спеції.
Спосіб приготування:
- Промити рибні голови, проварити в підсоленій воді, а потім вийняти з ємності і процідити бульйон.
- Перелити супову основу назад в каструлю, закип’ятити, всипати приправи і порізану картоплю.
- Підсмажити подрібнену цибулину, моркву і болгарський перець.
- Після того як овочі розм’якшаться, покласти нарізані часточками помідори і продовжити готування.
- Коли картопля звариться, перемістити томатну заправку в суп, почекати закипання, потримати на конфорці ще пару хвилин і завершити підготовку.
Юшку з томатом подають на стіл із сметаною, рясно присипавши порції подрібненою зеленню.