Знаючи, з чим їдять хумус, цю смачну закуску вдасться зробити важливою складовою свого меню. Їй можна доповнювати пасту, різні салати і навіть піцу. Самим універсальним вважається хумус з нуту. Він прекрасно поєднується з різноманітними стравами.
Що таке хумус
Блюдо «хумус» являє собою ніжну пасту з бобових. За класичним рецептом вона готується з твердого турецького гороху – хумуса. На основі зазвичай додаються рослинні олії, цитрусовий фреш, зелень, всілякі прянощі. Деякі гурмани поєднують бобові з гарбузом, оливками/маслинами, в’яленими помідорами, авокадо і деякими іншими цікавими інгредієнтами.
Хумус можна одночасно назвати і самостійним вегетаріанським блюдом, яке подається зі свіжими овочами, коржами, хлібом, і соусом. В останньому випадку його намазують на хлібці, лаваш, подають з картоплею фрі, чіпсами, м’ясними стравами.
Приготування нутового пюре в домашніх умовах
Приготувати хумус з нуту можна самостійно вдома. Починати експерименти з цією стравою варто з класичного рецепту.
Інгредієнти:
- сухий нут – 280 – 300 г;
- насіння кунжуту – 50 – 80 г;
- часник – 3 зубчики;
- зіра – половинка ложки;
- сік лайма/лимона – 6 – 7 десертних ложок;
- оливкова олія – 3 десертні ложки;
- сіль.
Приготування:
- Нут залити великою кількістю холодної води. Залишити на 14 – 15 годин.
- Промити крупу. Якщо є час, варто видалити з бобових лушпиння. Тоді вже готове частування вийде особливо ніжним, гладким.
- Залити продукт свіжою водою. Варити до розм’якшення. Щоб прискорити процес, деякі господині використовують негашене харчову соду. Але для такого рецепта хитрість погано підходить. Відвар з содою можна використовувати для подальшого розведення закуски до потрібної консистенції.
- На сухій сковороді злегка прожарити зіру. Досить пари хвилин до появи приємного аромату. Перебити цей компонент в кавомолці.
- За такою ж схемою вчинити з кунжутом: обсмажити – перемолоти.
- Відправити в блендер всі підготовлені компоненти. А також часник, сіль, половину масла оливи, сік цитруса.
- Подрібнювати продукти, поступово підливаючи до них відвар, що залишився після приготування нуту, поки не вдасться домогтися потрібної консистенції хумуса.
Викласти отриману частування в миску. Посередині зробити заглиблення і наповнити його рештою олією. Присипати блюдо спеціями.
Як правильно є: гарячим або холодним?
Не існує єдиної думки, як правильно їсти хумус. Кожен гурман сам вибирає для себе найбільш привабливий спосіб.
Якщо паста додається в салат або ставати частиною соусу для нього, краще всього використовувати масу в холодному вигляді. Якщо подається як основне блюдо з додаванням свіжих овочів, то у гарячому. На хлібці, хліб, грінки, коржі і лаваш однаково смачно мазати хумус і теплим, і холодним.
З чим їдять хумус для здоров’я і тонкої талії?
Навіть на дієті не доведеться повністю відмовлятися від улюбленої пасти. Потрібно лише підібрати до неї здорові малокалорійні доповнення. В першу чергу це будь-які свіжі овочі. Дуже смачно намазувати хумус на тонкі пластинки свіжого огірка.
Щоб не нашкодити талії, дієтологи радять їсти хумус з зерновими хлібцями, салатом, заправленим олією/кефіром/соком цитруса та іншими нежирними стравами. Можна використовувати пасту в якості заправки для закусок з овочів і зелені.
Салат з шпинату з хумусом
Ця легка закуска ідеально підходить для дієти. Можна використовувати її в якості малокалорійної вечері або перекусу.
Інгредієнти:
- варені яйця – 2 шт.;
- шпинат – 220 – 250 г;
- лимон – половинка;
- масло оливи – 2 десертні ложки;
- готове нутовое пюре – 180 – 200 г;
- сіль і перець.
Приготування:
- Ретельно промити листя шпинату. Вирізати прожилки. Крупно порізати.
- Залити шпинат крутим окропом, після чого охолодити. Віджати подрібнені листя.
- У пюре додати сік з половинки цитруса, масло оливи, сіль і перець.
- Змішати шпинат з приготованим соусом.
Викласти масу на тарілки. Зверху розкласти шматочки варених яєць.
Рецепт незвичайної пасти
Хумус особливо популярний на Сході. Досвідчені господині всіляко вдосконалюють рецепт і експериментують з новими інгредієнтами.
Інгредієнти:
- нут – 180 – 200 г;
- якісне масло оливи – 80 мл;
- сік лайма – 2 десертні ложки;
- світлий кунжут – 60 г;
- часник – 2 зубчики;
- томати – 4 шт.;
- кунжутне масло – 1 десертна ложка;
- мед – половинка чайної ложки;
- сіль, спеції, сухий кріп.
Приготування:
- Заздалегідь замочені на всю ніч бобові зварити у свіжій воді.
- Кунжут прожарити без масла. Можна відразу додати до нього на сковорідку вибрані прянощі. Наприклад, кмин, майоран.
- Перемолоти кунжут.
- Все змішати в блендері. Додати сіль, масло двох видів, сік цитруса, часник, мед, шматочки помідорів і 3 – 5 великих ложок нутового відвару.
Подати отриману пасту з оливками і маслинами.
Заправка для салату
На основі нутового пюре можна готувати оригінальні соуси для теплих/холодних салатів. В рецепт одного з найбільш популярних варіантів такої заправки входить оцет бальзамік.
Інгредієнти:
- вже готовий хумус (без додавання тахін) – 1/3 ст.;
- бальзамічний оцет – 2 великі ложки;
- солодка/гостра гірчиця – половинка маленької ложки.
Приготування:
- Першим ділом потрібно буде купити готовий хумус або приготувати його самостійно за класичним рецептом. У масу не потрібно додавати пасту з соком цитруса і кунжутом.
- Змішати хумус з бальзаміком.
- Додати сіль і гірчицю за смаком.
- Все ретельно перемішати.
Колір соусу буде залежати від того, світлий або темний оцет був використаний.
Піца з хумусом і баклажаном
Інгредієнти:
- горохова борошно – 80 – 90 г;
- пшеничне борошно (грубого помелу) – 130 – 160 г;
- житнє борошно – 110 – 120 г;
- свіжі дріжджі – 12 – 14 м;
- масло оливи – 6 десертних ложок;
- молоко – половина склянки;
- хумус – 1 ст.;
- часник – 5 зубчиків;
- баклажан – 1 шт.
Приготування:
- Просіяти в миску всі види борошна. Взяти 1/3 частина сухої суміші і викласти гіркою. У середині зробити лунку.
- Вилити в неї суміш з теплого молока і подрібнених дріжджів.
- Залишити масу в теплі і сухості на 12 – 14 хвилин.
- Замісити тісто, додавши решту борошна і половину масла.
- Залишити масу в теплі і сухості на півгодини під вологим рушником.
- Два рази обминати піднімаючись тісто. У загальній складності дати йому «відпочити» близько 90 хвилин.
- Тонко розкачати основу і викласти у форму, промазану маслом.
- Масло оливи змішати з розчавленим часником.
- Шматочки баклажанів смажити на сковорідці-гриль до рум’яності.
- Тісто покрити підсоленим хумусом. Зверху розкласти овочеві підсмажені шматочки. Все щедро полити часниковим маслом.
Запікати страву 15 – 17 хвилин при 230 градусах.
Нутовое пюре для додавання в різні страви можна не тільки приготувати самому, але також купити вже готовий продукт в магазині. Зазвичай воно продається в розділі здорового харчування, а також серед приправ, спецій, круп. Готовий магазинний варіант також дозволяється їсти гарячим або холодним в залежності від уподобань гурмана.