Перші зразки білого шоколаду були виготовлені в 1930 році. Компанія «Нестле» розробила нову рецептуру створення популярного ласощі. Примітно, що в Росії вироби без какао-бобів з’явилися відносно недавно, не більше 20 років тому, і багато споживачі досі не знають, з чого роблять білий шоколад. В цій рубриці наведено відповідь не лише на питання, але і описані рецепти, як приготувати такий десерт будинку.
Склад і калорійність білого шоколаду
У відповідності з міжнародними стандартами, у складі білого шоколаду повинні бути присутніми наступні інгредієнти в таких пропорціях:
- масло какао — 20-22%;
- порошкове молоко — 14-16%;
- молочний жир — 3,5 – 4%;
- цукор або підсолоджувачі — не вище 55%.
У якісну продукцію не додають гідрогенізовані жири та консерванти. Проте недобросовісні виробники, що створюють «бюджетні» варіанти виробів, часто нехтують цією забороною. Тому при покупці білого шоколаду необхідно уважно вивчати етикетку, де вказано склад продукту.
У середньому, поживна цінність 100 г ласощі така:
- 4-5 г білків;
- 30-32 г жирів;
- 60-65 г вуглеводів.
Калорійність порції об’ємом 100 г відповідає 520-580 ккал, в залежності від того, які інгредієнти входять до складу ласощів.
Користь і шкода для організму людини
Якщо в темних сортах шоколаду присутні какао-боби, які збуджують вплив на нервову систему, то їх білий «побратим» подібний інгредієнт не містить. А це означає, що можна спокійно з’їсти трохи такого шоколаду на ніч, і не побоюватися безсоння. Крім цього, білий шоколад можуть вживати люди, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи, тоді як темні види ласощі при таких станах рекомендують виключити.
Склад білого шоколаду містить какао-масло, багате і вітаміном Е, і амінокислотами. Ці сполуки благотворно впливають на стан шкіри і допомагають впоратися з швидкою стомлюваністю.
А також в білому шоколаді присутній танін, який має здатність боротися із запальними процесами. Крім того, ласощі збагачене метилксантином, допомагає нормалізувати роботу бронхолегеневої системи.
Чи знаєте ви? Білий шоколад хороший не тільки як ласощі, але і використовується в якості косметичного засобу. Маски на його основі допомагають зволожити шкіру, усунути запалення і висипання. А також цей компонент має регенеруючі властивостями і дозволяє впоратися зі слідами вугрової висипки і фурункульозу, зробити розтяжки менш помітними і невеликі шрами.
Розповідаючи про користь, не можна не згадати про можливу шкоду, якої може завдати організму вживання цього продукту. Справа в тому, що білий шоколад дуже калорійний, і якщо забувати про почуття міри, це призведе до появи зайвих кілограмів і порушення обмінних процесів.
А також треба пам’ятати, що білий шоколад містить досить багато цукру, що сприяє підвищенню рівня глюкози в крові. Внаслідок цього може порушитися кровообіг, виникнути розлади в роботі печінки і зорових органів, а люди, що страждають діабетом, відчують погіршення загального стану.
Ще одним небезпечним, хоча і володіє масою корисних властивостей, компонентом білого шоколаду є какао-масло. Справа в тому, що цей продукт здатний викликати алергію, а у осіб з порушеннями роботи серця і судин призвести до розвитку аритмії і стрибків артеріального тиску.
Однак це не означає, що потрібно відмовлятися від білого шоколаду. Якщо вживати його в міру, нічого страшного не станеться.
Як зробити класичний білий шоколад
Зробити білий шоколад в домашніх умовах цілком реально.
Для виготовлення класичного ласощі знадобляться наступні інгредієнти:
- 200 г сухого молока;
- 30-50 г масла какао;
- цукор-пісок або пудра;
- ванілін.
Як роблять білий шоколад:
- Розтоплюємо какао-масло на водяній бані, а потім додаємо інші інгредієнти.
- Безперервно перемішуючи, тримаємо масу на вогні до розчинення всіх «сипучих компонентів.
- Поки склад ще гарячий, розливаємо його по формах і прибираємо в холод.
Краще зберігати білий шоколад в холодильнику, а не в морозильній камері — так його смак буде більш насиченим.
Без додавання какао-масла
Хоча какао-масло і не є рідкісним або дефіцитним продуктом, буває, що купити його не виходить. В такому випадку можна обійтися і без цього інгредієнта, і зробити білий шоколад з наступних складових:
- 200 г сухого молока;
- 50-70 мл рідкого молока;
- цукровий пісок;
- ванілін.
Готуємо білий шоколад:
- З’єднуємо інгредієнти в каструлю і ставимо на вогонь.
- Прогріваємо суміш при слабкому нагріванні, помішуючи лопаткою.
- Розподіляємо складу по формочках і відправляємо в холод.
Білий шоколад буде готовий до вживання вже через 2-3 години.
Готуємо з горіхами
Білий шоколад з горіхами виходить дуже смачним, але необхідно пам’ятати, що після додавання цієї складової, калорійність ласощі зросте.
Щоб зробити такий десерт, знадобляться наступні компоненти:
- 200 г сухої молочної суміші для дітей;
- 3 столові ложки вершкового масла;
- 70-80 мл молока;
- горіхи й цукровий пісок за смаком;
- щіпка ванілі.
Як приготувати десерт:
- Розтоплюємо в каструлі вершкове масло, додаємо молоко.
- Розмішуємо масу до однорідності, потім вводимо сухе молоко, цукор і ваніль.
- Коли порошкоподібні компоненти розчиняться, додаємо горіхи і перемішуємо складу.
- Розподіляємо шоколад по формочках і прибираємо в холод.
Можна замінити горіхи кунжутним насінням, цукатами, повітряним рисом або родзинками.
Солодощі з сухофруктами
Сухофрукти стануть прекрасним доповненням до білого шоколаду. Для створення десерту можна використовувати родзинки, курагу або чорнослив — що більше подобається.
В процесі приготування знадобляться такі продукти:
- 150 г порошкового молока;
- 50-70 г какао-масла;
- цукровий пісок;
- сухофрукти;
- ванілін.
Як зробити ласощі:
- Ставимо ємність з какао-маслом на водяну баню, розтоплюємо.
- Вводимо порошкове молоко, цукор і ваніль, тушкуємо до однорідності.
- Додаємо сухофрукти, розмішуємо і переміщаємо складу у формочки.
Зберігати це ласощі потрібно в холодильнику, свіжість і смакові якості воно збереже протягом декількох днів.
Як зробити глазур з білого шоколаду
Зробити глазур з білого шоколаду дуже просто, якщо взяти плитку і розтопити його на водяній бані. При цьому потрібно стежити, щоб рідина не потрапила вода, інакше він зіб’ється в грудки і маса не буде однорідною.
Але можна поступити по-іншому і приготувати глазур, додавши до основної складової додаткові продукти.
Для роботи потрібно взяти:
- 150 г білого шоколаду;
- 2 столових ложки вершкового масла;
- 50-70 мл вершків.
Як робити глазур:
- Поламати плитку на маленькі шматочки і покласти в каструлю.
- Поставити ємність на водяну баню і почекати, поки шоколад не розтопиться.
- Додати масло і вершки, перемішати до однорідності.
- Трохи остудити глазур і застосувати за призначенням.
Використовуючи ці рецепти, неважко приготувати білий шоколад самостійно в різних варіантах. А якщо немає часу, можна придбати його в магазині, перед покупкою звернувши увагу на етикетку. Склад продукту і співвідношення компонентів повинні відповідати загальноприйнятим нормам.