Сезон кабачків швидко закінчується, але ці смачні вітамінні овочі можна легко зберегти до самої весни. Головне, вибрати правильний спосіб консервації продукту. Можна робити з самими різними добавками заготовки з кабачків на зиму. Золоті рецепти закусок опубліковані далі.
Кабачки, як гриби грузді на зиму
Не дарма кабачки називають «овочами-хамелеонами», адже вони здатні приміряти на себе різні смаки. Щоб приготувати пікантні аля-гриби, потрібно взяти: 3,5 кг овочів, 1 ст. неароматного соняшникової олії і таке ж кількість столового оцту, 2 ст. л. крупної солі, 2 часникових головки, невеликий пучок петрушки і свіжого кропу, 6 ст. л. цукру.
- Кабачки нарізати невеликими квадратиками (не більше 2 см).
- До овочів додається мелкорубленая зелень.
- Часник пропускаємо через прес і разом з цукром, олією, оцтом і сіллю відправляється до кубиків кабачка.
- Разом продукти маринуються не менше 3 годин при кімнатній температурі.
- В стерилізовані банки спочатку виливається трохи рідини, що утворилася при настоюванні, а потім нещільно укладаються кабачки.
- Ємності вже з вмістом стерилізують в киплячій воді 12-14 хвилин.
Після процедури в окропі банки закочуються ключем і залишають остигати догори дном без укутування (інакше овочі занадто розм’якшаться).
Золотий рецепт салату Тещин язик
Для частування важливо взяти якісний томатний соус – без крохмалю і ароматизаторів. Досить однієї склянки. А, крім нього, використовується: 1,5 кг кабачків, 4 гвоздики, 1,5 ст. л. столового 9% оцту, 7-9 горошин чорного перцю і 6гвоздичек, 80 г цукрового піску, 1 шт. гіркого перчика, 3 солодких болгарських перцю, часникова головка, по 120 мл питної води та олії, половина великої ложки солі.
- Кабачки очищаються від шкірки, нарізати кубиками, змішують з подрібненими часниковими зубками і гірким перцем. Солодкий овоч також дрібно рубається.
- У ємність до перерахованих вище продуктів відправляється гвоздика, горошок перець, томатний соус, рослинна олія, питна вода, цукор-пісок та сіль.
- Закуска доводиться на середньому вогні до кипіння, а потім на мінімальному вогні вариться 25 хвилин при частому помішуванні.
- За 7-8 хвилин до готовності в каструлю вливається оцет.
Залишилося закатати.
Рецепт приготування варення кабачкового
На зиму можна приготувати навіть солодкі страви з кабачка. Так, для приготування варення потрібно взяти: по 800 г цукрового піску і овочів, 1 великий лимон, 120 мл питної води.
- З води і цукру 5-6 хвилин вариться сироп.
- В рідину поміщаються кубики кабачка і прокручений через м’ясорубку лимон. Разом інгредієнти готуються 45 хвилин на середньому вогні.
Блюдо закочується в стерильній ємності гарячим.
Ікра кабачкова: рецепти заготівлі на зиму
Ікра з кабачків чудово поєднується з тостами, грінками або просто м’яким хлібом. А готується вона дуже просто. Сьогодні відомо відразу кілька вдалих рецептів.
З майонезом і томатною пастою
З продуктів буде потрібно: 800 г очищеного кабачка, 180 г білого цибулі, 120 г майонезу і така ж кількість томатної пасти без добавок, 2 ст. л. цукру, лавровий листочок, по 0,5 ч. л. перцю і солі, 70 мл соняшникової неароматного олії.
- Кабачки з цибулею прокручуються через м’ясорубку, а далі разом з маслом, майонезом і томатною пастою відправляються на вогонь. Після закипання маси вогонь з максимального зменшується до середнього, і компоненти варяться ще 90 хвилин.
- Потім потрібно додати в каструлю сіль, перець, лаврушку, цукор і готувати інгредієнти ще годину.
Стерилізовані банки з такою ікрою чудово стоять усю зиму.
Готуємо як в магазині по ГОСТу
З продуктів потрібно: 0,7 кг цибулі та томатів, 3,5 кг молодих кабачків, 140 г цукру, 2/3 ст. рослинного масла, 80 г дрібної солі, 20 мл столового оцту.
- Цибуля пассируется, після чого гаситься з перетертими томатами до зменшення об’єму маси приблизно в 2 рази.
- Кабачки нарізати шматочками, змішують з кількома ложками води і паряться в каструлі під кришкою до розм’якшення.
- Всі овочі перемішати і пюрируются блендером.
- Залишилося посолити і підсолодити компоненти, поварити масу півгодини, вилити до неї оцет, вимішати і закатати в банки.
Зберігати заготовки допускається і на нижній полиці холодильника.
Кабачково-баклажановая ікра
З продуктів буде потрібно: по 2 шт. молодих кабачки, баклажани, жовтого або червоного солодкого перцю, томатів, цибулі та часникових зубків, 2 ст. л. солі, 70 мл рослинного масла, за смаком мелений червоний перець.
- В олії до рум’яного кольору обсмажується цибуля, потім до нього по черзі відправляються маленькі шматочки солодкого перцю, томатів, баклажанів, кабачків. Кожен новий шар повинен прожариваться перед додаванням наступного. Їх необхідно трохи підсолювати.
- В кінці готування додається подрібнений часник і суміш пробується на сіль.
Ікру кабачкову можна закочувати, так і відразу подавати до столу.
З томатами на зиму
З продуктів буде потрібно: 3 кг кабачків, по 1,2 кг моркви і білого салатної цибулі, 2 кг стиглих помідорів, оливкова олія, велика сіль, цукровий пісок, мелений перець.
- Всі овочі окремо обсмажують на оливковій олії до рум’яного кольору, після чого разом пропускаються через м’ясорубку.
- Отримана маса солиться і перчится, а також посипається цукром за смаком.
- Далі суміш потрібно перекласти в каструлю або сотейник, довести до кипіння, після чого на слабкому вогні випарувати зайву рідину.
- Готовий продукт розкладається по банкам і пастеризується.
Перш ніж відправити закочені заготовки на зиму холод, їх потрібно остудити догори дном.
Кабачкова ікра з оцтом
З продуктів буде потрібно: 800 г молодих кабачків без шкірки, по пів кілограма переспілих помідорів, білого цибулі і моркви, 1 ст. неароматногомасла,1-1,5 ст. л. солі, 2,5 ст. л. білого цукру, 3-4 часникового зубчики, 1 ст. л. столового оцту, щіпка хмелі-сунелі.
- Всі овочі, крім цибулі, натираються на тертку і по черзі обсмажуються на невеликій кількості будь-якого жиру до м’якості. Цибулю нарізають дрібними кубиками і також пассируется.
- Разом інгредієнти тушкуються на сковороді до м’якості і випарювання соку. Потім в ємність відправляється оцет, сіль, цукор, пропущені через прес часникових зубки і хмелі-сунелі.
- Далі маса гаситься ще 15 хвилин.
- Залишилося закатати ікру в стерильній ємності.
Краще вибирати банки об’ємом не більше 0,5 літра.
Простий рецепт без обсмажування
З продуктів потрібно: 1,7 кг кабачків, 370 г білого лука, 3-5 часникових зубков, болгарський перець, 3 томату, 1 ст. л. солі, чверть склянки цукру і така ж кількість рослинного нерафінованої олії, 2 ст. л. оцту.
- Всі овочі без шкірки за допомогою блендера перетворюються в пюре.
- Маса доводиться до кипіння, а потім близько години вариться при мінімальному нагріві.
- За 15 хвилин до кінця готування в каструлю відправляється цукор, сіль, оцет і масло.
Закуска за допомогою спеціального ключа закочується в невеликі банки.
З яблуками, морквою, перцем і помідорами
З продуктів потрібно: 0,7 кг білого цибулі, 1 велике яблуко, 5 морквин, 2 кг томатів і така ж кількість кабачків, 1 червоний солодкий перець, перчик чилі, сіль, цукор, головка часнику.
- Всі овочі і яблуко крупно нарізати і по черзі обсмажуються на олії. Далі вони прокручуються через м’ясорубку, змішують з подрібненим часником, сіллю, цукром.
- Суміш, що вийшла, гаситься 1,5 години при слабкому нагріванні плити.
Готова ікра закочується в банки і зберігається в погребі чи комори.
Золотий рецепт кабачків шматочками на зиму
Овочі шматочками можна смачно приготувати на зиму навіть без стерилізації. Крім кабачків (1,5 шт.), буде використовуватися: 2 зубки часнику, 1 маленька ложечка солі, 2 ч. л. цукру і така ж кількість столового оцту, лавровий листочок, парасольки кропу, листя смородини для аромату.
- На дно стерильною скляною ємності укладаються всі складові (кабачки нарізати кубиками, часник – тонкими слайсами) і заливаються окропом.
- Через 10 хвилин рідину з банки зливається, знову доводять до кипіння і повертається до продуктів.
- Процедура повторюється ще 1 раз.
- Перед останньою заливкою в банку засипається цукор, сіль, вливається оцет, додаються ароматні листя і парасольки. Залишиться лише закатати ємність.
Зберігаються кабачки тією ж банку, в якій оброблялися окропом.
Гостре лечо
Чим більше часнику і перцю буде використовувати в страві, тим гостріше воно вийде. Можна взяти 3 головки і 1 штуки цих продуктів відповідно. А, крім них: по 2,5 кг м’яких помідорів і молодих кабачків, 0,7 кг жовтого або червоного болгарського перцю, 2 шт. моркви і цибулі, пів склянки столового оцту, 2 ст. л. солі і 1 ст. цукру.
- Помідори очищаються від шкірки, нарізати і варяться до закипання. До овочів відправляється дрібно нарізані цибулю, часникові зубки, гострий перець, натерта морква, кубики кабачків і часточки солодкого перцю.
- У масу додається сіль, цукор, після чого вона вариться 25 хвилин.
- За пару хвилин до кінця процесу вливається оцет.
При бажанні перед закачуванням в закуску можна покласти подрібнену зелень.
Аджика з кабачків з помідорами
Пікантна аджика подається до гарячих супів і м’яса. Для його приготування береться: 1,5 кг будь-яких кабачків, 3 томати, морква, часникова головка, половинка гострого перцю, 20 р солі і в 2 рази більше цукру, 65 мл оцту.
- Всі очищені овочі пропускаються через м’ясорубку.
- Маса приправляється сіллю, цукром і гаситься на маленькому вогні під кришкою півгодини.
- Далі можна додати до продуктів подрібнений часник, оцет, і розкласти закуску по банкам.
Якщо в сім’ї немає любителів гострих страв, варто зменшити кількість часнику.
Швидкий рецепт малосольною заготовки на зиму
Кабачки солоні йдуть зі столу не гірше огірочків. А готуються ще простіше з наступних продуктів: 1,7 л води, 30 г (1,5 ст. л.) цукру, 2,7 кг молодих кабачків, головка часнику, 3,5 ст. л. солі, пучок листя для засолювання (у тому числі хрону), 7 горошків чорного перцю.
- Овочі нарізати пластинками і укладаються в каструлю. Зверху відправляються перець, подрібнений часник, вся зелень і листя хрону. Шар повторюється ще раз.
- З води, солі та цукру в окремій ємності готується маринад. Коли рідина закипить, їй заливаються овочі з зеленню.
- Заготівля закочується в банки або накривається кришкою і настояти на холоді добу.
Через 30 годин частування можна пробувати.
Мариновані кабачки в гірчиці
Рецепт для любителів гостренького. Для приготування закуски буде використовуватися: 4 кг овочів, по 1 ст. 9% оцту, цукру-піску і рослинного неароматного масла, 2,5 ст. л. однорідної гірчиці і чорного меленого перчика, третину склянки крупної солі, головку часнику, пучок свіжого кропу.
- Кабачки крупно ріжуться прямо зі шкіркою і змішуються з рубаним кропом.
- Для маринаду змішуються всі компоненти (часникові зубки пропускаються через прес).
- Овочі заливаються вийшла ароматною масою і залишають на 3,5 години. Їх періодично потрібно перемішувати.
У банки кабачки розкладаються разом з виділився в процесі настоювання соком і закочуються.
По-корейськи
Для обробки кабачків за таким рецептом краще використовувати спеціальну «корейську» тертку. А з продуктів: 3,5 кг кабачків, 2 ч. л. приправи для корейської моркви, 2,5 ст. л. солі, по 650 г моркви і цибулі, по 1 ст. олії та цукру, часникова головка, 170 мл оцту (столового).
- Кабачки і морквина труться на спеціальній тертці. До них додаються подрібнені зубчики часнику і цибулі.
- З інших компонентів готується маринад, яким заливаються овочі.
- Через 35 хвилин можна розкладати салат по-корейськи по скляних ємностей і стерилізувати.
Тільки по завершенню обробки в окропі банки можна закупорити.
Кабачки смажені консервовані на зиму
Зберегти до зими вдасться навіть обсмажені в олії овочі. Крім кабачків (800 г), буде використовуватися: 2,5 ст. л. оцту (9%), 7-8 зубчиків часнику, 120 мл неароматного рослинного масла, 1 маленька ложка дрібної солі.
- Кружечки кабачків (не товщі 1 см) солятся і через 12-15 хвилин обсмажують з обох сторін.
- На дно стерилізованою в духовці банки виливається прокип’ячена і охолоджене масло.
- Зверху шарами відправляються кабачки і подрібнений часник.
- Залишилося простерилізувати наповнені банки в каструлі з водою і закрити.
За бажанням в таке блюдо разом з часником додається свіжа зелень.