Горілка – прекрасний, споконвічно російський напій, який підкреслює смак страв. Чарочка і смачна закуска до горілки піднімуть апетит та знімають втому. При правильному вживанні людина ніколи сильно не запьянеет, особливо якщо господиня заздалегідь накриє рясний стіл. Існують десятки способів швидко, смачно і недорого нагодувати гостей.
Яка закуска краще всього підходить до горілки
Справжні гурмани здатні написати поеми про те, що ж краще подавати під запотевший «бульбашка» горілки. Одні кажуть, що це солоні гриби з салом, а інші наполягають на жульєн і гарячих супах з пиріжками. Дивно, але умовно всі закуски, з точки зору гастроентерології, діляться на 3 типи:
- Живильні і теплі. Це пельмені, манти, гаряче м’ясо під шубою, риба в клярі, курячі ніжки. Вони повинні з’їдатися першими, знімати печіння і неприємний присмак, який завжди залишається в роті після випитої чарки.
- «Оповивають». Це салати, супи, соуси (популярна в Росії гірчиця, хрін, горлодер). Ними краще закушувати вже після того, як ви трохи наїлися. Вони обволікають шлунок, заважаючи швидкому сп’янінню організму.
- «Омивають». А ця категорія їжі, яку всі звикли з’їдати першій: солона рибка, гриби, сало, соління. Їх їдять у процесі застілля потроху, вони пом’якшують присмак гарячливого напою, готуючи гурмана до прийому нової порції.
Саме у такій послідовності і закуски їдять під час застілля. Тоді все проходить гладко і наслідки для організму мінімальні (або ж зовсім відсутні, якщо людина дотримувався міру).
Чим краще не закушувати горілку
Цілком очевидно, що напій, що викликає приплив крові і відчуття гіркоти мовою, не поєднується з солодощами. Залишимо їх як доповнення до вина або шампанського.
Також до горілки не підходять:
- ягоди і фрукти;
- горіхи і суха риба;
- томати свіжі болгарські перці.
Щодо підходять тверді і м’які сири, у тому числі і знаменита «радянська» закуска – сирок «Дружба». Виняток складають салати з сирами і додаванням прянощів або жирних соусів, такі легко готувати страви на швидку руку.
А ще сир прекрасний у розплавленому вигляді, особливо якщо приготувати нескладні, але вишукані страви, включаючи гарячі бутерброди. Яйця самі по собі теж не дуже годяться, а ось у складі паштетів і салатів – мила справа.
Гарячі закуски до горілки
Вгадайте, яку закуску воліла російська інтелігенція? Звичайно, найкраща закуска до горілки — жульєн в різних його видах: з шинкою, грибами, куркою і сиром. Що приготувати? Пропонуємо гарячі закуски, 3 рецепта, простих, але смачних і оригінальних страв.
Записуємо і запам’ятовуємо:
- Жульєн. Гриби ріжемо, обсмажуємо на сковорідці з цибулею, додаємо шматочки курки і вершки. Злегка тушкуємо все разом, а потім перекладаємо в маленькі кокотниці і засипаємо сиром. Запікаємо в духовці 10-15 хвилин, щоб утворилася скоринка. Їмо в якості основної закуски до «біленької».
- Гарячі бутерброди. Шматочки батона ріжемо, викладаємо на них майонезний соус, шматочки помідорів, шинки, засипаємо тертим сиром. Запікаємо, щоб сир розплавився. В самому кінці накриваємо кришкою, і бутерброди стануть м’якими. Їмо теплими.
- Курячі шашлички. Курку (філе) ріжемо шматочками, а потім маринуємо в соєвому соусі, змішаному з апельсиновим соком. Посипаємо кунжутним насінням. Нанизуємо на курячі шпажки і запікаємо в духовці 15-20 хвилин при температурі 220 градусів. Їмо в теплому вигляді з соусом із зелені, часнику і кефіру.
Доповнити стіл легко відварною картоплею, запеченою по-селянськи. Його сервірують на великому плоскому блюді з домашніми соліннями, зеленню.
Рецепти холодних закусок
З холодних закусок краще всього підходить до горілки, звичайно, сало. Особливо гостреньке, солоне, з часником, в прожилках солоного м’яса. Його не варто розморожувати, ріжемо прямо крижаним, даючи шматочках відтанути природним шляхом. Таке сало з цибулею, холодною картоплею, огірком – «пісня» для росіян і українців, особливо це варіант віддають перевагу чоловіки.
Урізноманітнити меню допоможуть такі варіанти:
- Рулети з свіжих огірків. Для цього трьом моркву, сир, варене яйце на тертці, заправляємо майонезом, додаємо трохи часнику. З огірків нарізаємо тонкі смужки, фаршируємо яєчно-морквяної пастою, скріплюємо зубочистками. Їмо охолодженими.
- Шинка з сиром. Ця класична холодна закуска в ресторанах подається як «мисливська». Вона зручна тим, що робиться заздалегідь і не втрачає смаку кілька годин. Для приготування важливо купити якісну шинку і порізати її тонкими скибочками. Сир натираємо і змішуємо з часником і майонезом, а потім фаршируємо їм скибочки шинки. Подаємо охолодженими.
- Буряк з чорносливом, часником і майонезом. Незважаючи на те, що буряк має солодкуватий присмак, їсти її з «біленької» приємно, особливо якщо салат настоїться 2-3 години в холодильнику. Для приготування трьох варений буряк на тертці, додаємо туди часник, майонез, шматочки чорносливу, попередньо розмоченого в окропі. Перемішуємо салат, охолоджуємо. Можна подати ефектно – сформувавши через кулінарні кільця акуратні шайбочки.
Інші смачні холодні закуски – оселедець, холодець, будь бутерброди, шпроти, маслини і оливки. Звичайна кілька в томаті – нехитрий, але теж хороший варіант, до того ж недорогий.
Що приготувати на швидку руку
Закуска на швидку руку у хорошої господині часто виходить буквально з нічого. Жінка, як відомо, готова зробити капелюшок, скандал і салат. Скандалу не буде, краще приготуємо смачні і легкі страви.
Запам’ятовуємо рецепти:
- Паштет з тунця (скумбрії, сайри, сардини). Варені яйця, тремо на тертці, змішуємо з консервами, віджатим від зайвої рідини, заважаємо. Можна приправити ріпчастою цибулею. Накладаємо на шматочки чорного хліба, прикрашаємо зеленню.
- Яйця, фаршировані сиром і жовтком. Закуска з розряду «гості на порозі» обожнювана студентами всіх часів і народів, і коштує вона недорого. Яйця відварюємо, ріжемо на 2 частини. Жовток розминаємо з майонезом, додаємо трохи часнику, трохи сиру. Фаршируємо половинки яєць. Подаємо до столу, прикрасивши зеленню.
- Грибний салат. Солоні або мариновані гриби ріжемо шматочками, додаємо цибулю, трохи оцту, ароматна олія. Охолоджуємо, сервіруємо печеним в мікрохвильовій печі (духовці) картоплею, розрізаним на часточки.
Наостанок хочеться нагадати старовинну російську прислів’я: перша чарка б’є колом, друга – летить соколом, решта – пташками. Щоб не «вилетіти» від напою, варто дотримуватися кількох правил: пити його прохолодним, невеликими ковтками, а не залпом, не змішувати з іншими напоями і не «борщить» з кількістю. Тоді будь-яке застілля перетвориться в приємні посиденьки, де всі розслабляться і отримають задоволення від спілкування.