Шампанське — невід’ємний атрибут святкового столу. Але багато хто не знає, як подавати його так, щоб гості змогли максимально насолодитися шипучим напоєм. Секрет правильного вживання шампанського криється в закусках. Тому хороша господиня просто зобов’язана знати, як їх приготувати і до якого напою подавати.
Що подають до полусладкому шампанському на закуску
Проблема неправильного підбору закусок до шампанського полягає в незнанні норм етикету.
За правилами до цього напою належить подавати:
- фуагра;
- слабосолону червону рибу;
- канапе з рибою та морепродуктами;
- канапе з ікрою;
- суші;
- м’ясо птиці;
- тверді сири;
- французькі та італійські блакитні сири.
На відміну від інших різновидів шампанського, напівсолодке чудово поєднується з фруктами і десертами. А от салати з майонезом або жирне м’ясо — не кращий вибір закуски до даного напою.
Канапе сирний сир + креветки
Канапе — це найкраща закуска для фуршету, а поєднання сирного сиру і креветок сподобається навіть самому вередливому гостю.
Для їх приготування знадобляться:
- великі креветки;
- 1-2 огірки;
- сирний сир;
- зелень за бажанням.
Спосіб приготування:
- Креветки обсмажити до золотистої скоринки або відварити, очистити від панцирів.
- Огірки нарізати середніми по товщині скибочками і викласти на тарілку.
- На підготовлену овочеву нарізку намазати сир і покласти креветку.
- Присипати сіллю перцем або за бажанням.
- Прикрасити зеленню.
Така закуска готується дуже швидко, не віднімаючи у господині багато часу.
Чим закушувати брют
Цей легкий і ніжний напій без цукру потребує відповідних йому низькокалорійних закусках.
Ними можуть стати:
- морепродукти без додавання лимонного соку;
- козячий сир;
- благородні сири;
- канапе з ананасом і жовтим сиром.
Невеликі тости в поєднанні з креветками – прекрасне рішення при виборі закусок до напою.
Тости з морепродуктами
Ця закуска до брюту підійде не тільки для фуршету, але і для святкового столу.
Для її виготовлення потрібно підготувати:
- 20 королівських креветок;
- 1 куряче яйце;
- 4 шматочка хліба;
- кунжут;
- сіль і перець за смаком;
- пісне масло.
Спосіб приготування:
- Сирі очищені креветки перемолоти в блендері.
- В отриману масу додати яєчний білок, посолити і поперчити.
- Сумішшю білка з креветками намазати скибочки хліба і присипати їх кунжутом.
- Шматочки хліба розрізати на 4 трикутника.
- На розігрітій і змащеній олією сковороді викласти тости креветочной масою вниз і обсмажувати протягом 2-3 хвилин з одного боку і 1 хвилину з іншого.
Перед подачею на стіл, закуска повинна трохи охолонути.
Закуски для рожевого шампанського
Рожеве шампанське — це вино з найтоншим смаком, який чудово можуть доповнити м’ясо або м’ясні страви.
З більш екстравагантних закусок варто виділити:
- трюфелі;
- омари;
- оленину;
- лосось.
Ці закуски може дозволити собі далеко не кожен, тому найчастіше до рожевого шампанського подають м’ясо або ікру.
Закуска з авокадо і ікри
Дане блюдо відоме у всьому світі і вперше було приготовлено у Франції.
Його інгредієнти прекрасно підкреслять витончений смак рожевого шампанського:
- кілька шматочків хліба;
- 1 авокадо;
- 300 грам слабосоленого лосося;
- 50 грам червоної ікри;
- кілька гілочок кінзи;
- сік лимона;
- мелений чорний перець.
Спосіб приготування:
- Промиту зелень подрібнити.
- Авокадо очистити від шкірки і витягнути кісточку. Нарізати фрукт дрібними кубиками.
- Рибу подрібнити.
- Всі нарізані інгредієнти змішати в одній ємності, додати до нього сік лимона, сіль і перець.
- Шматочки хліба позбавити від твердої шкірки і нарізати на невеликі квадратики або кружечки однакового розміру.
- Викласти на хлібні заготовки начинку, а потім червону ікру.
Подачу закуски слід здійснювати в мілких тарілках без додавання зелені.
З чим подати сухий напій
Сухі сорти шампанського відрізняються своєю легкістю. Вони не позначаються на фігурі, і від них не болить голова на ранок після застілля.
Подають такий напій зазвичай з:
- сирними канапе;
- оливками;
- ікрою;
- морепродуктами;
- салатами без майонезу;
- білим м’ясом;
- ананасами, грушами, динями і персиками.
Що подають до шампанського на закуску в даному випадку? Кращим рішенням будуть страви з морепродуктів.
Креветки в яйці
Це ніжна закуска чудово підкреслить смак сухого шампанського.
Для її приготування знадобиться:
- 5 курячих яєць;
- 60 грам очищених креветок;
- 2 столові ложки домашнього йогурту;
- 5 г гірчиці;
- 20 г кореня селери;
- щіпка лимонної цедри;
- морська сіль і запашний перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Відварені і отмоченные в крижаній воді яйця очистити від шкаралупи і розрізати навпіл, витягнувши жовток.
- У ємність з вмістом яєць додати інші інгредієнти і ретельно все перемішати.
- Готовою сумішшю наповнити білок, трохи виступаючи над поверхнею.
- Прикрасити зеленню.
Це вишукане блюдо буде гідно оцінений кожним гостем за столом, в тому числі і тими, хто не вживає сухі вина.
Самі швидкі рецепти на швидку руку
Закуски на швидку руку повинні бути максимально простими у приготуванні і вживатися в один укус. Існує безліч рецептів, з них можна виділити 3 найбільш швидких.
Фруктовий шашличок
Для приготування закуски потрібні тільки два інгредієнта:
- банан;
- полуниця.
Спосіб приготування:
- Банани слід нарізати скибочками товщиною в 1-2 див.
- Полуницю розрізати навпіл.
- На дерев’яну шпажку по черзі нанизувати фрукти.
Подавати шашлик краще на красивому широкому блюді.
Сирні тарталетки
Ця закуска прекрасно підійде до будь-якого сорту шампанського.
Будуть потрібні наступні продукти:
- тарталетки;
- твердий сир;
- столова ложка сметани малого відсотка жирності;
- виноград.
Спосіб приготування:
- Натертий на дрібній тертці сир змішати зі сметаною.
- Наповнити начинкою тарталетки.
- Прикрасити закуску виноградинками.
Приємного апетиту!
Міні-бутерброди
На приготування закуски не потрібно багато часу, і вона завжди буде виглядати привабливо і оригінально.
Для міні-бутербродів потрібно підготувати склад продуктів, обсяг якого залежить від наявності дарів моря:
- багет;
- вершковий сир;
- огірок;
- лосось або креветки;
- кріп.
Спосіб приготування:
- Багет порізати на невеликі шматочки і змастити їх сиром.
- Тонко нарізані скибочки огірка викласти на заготовки.
- Прикрасити бутерброди скибочками лосося або креветками з додаванням гілочки кропу.
Особливо вишукано закуска буде виглядати з сухим напоєм.