Вино – напій богів, який потрібно вміти пити. Існує ціла наука, присвячена винного етикету, в якому важливе місце займає правильно підібрана до напою закуска. Саме вона дозволяє розкрити всю палітру смаків поданого вина, дає можливість насолодитися кожною ноткою.
Закуски до червоного вина
Кращим поєднанням з червоним вином мають м’ясні закуски: сири, овочі і риба.
Це можуть бути такі страви, як:
- шашлик;
- печеня з дичини;
- піца або лазіння;
- овочеве рагу;
- просто смажене м’ясо і т. д.
До червоному сухому вину
Червоне сухе вино досить невибагливий напій, до якого можна подати м’ясо з різними спеціями. Відмінним варіантом стануть медальйони з яловичини.
Для їх приготування потрібно підготувати такі продукти:
- вирізка яловича – 300 г;
- суміш перців – 1 / 3 ч. л.;
- кухонна сіль – за смаком;
- олія оливкова – 2 ст. л.;
- коньяк – 50 мл
Важливо. Сіль потрібно брати звичайну — не дрібну і не йодовану. Це дозволить зробити м’ясо більш соковитим.
Спосіб приготування медальйонів:
- Підготувати м’ясо, зрізавши з нього всі плівки і сухожилля, промивши і просушивши продукт.
- Вирізку нарізати на смужки, товщина яких не перевищує 5 див.
- Згорнути пласти у вигляді рулетиків, після чого акуратно придавити долонею кожне виріб, щоб вийшли своєрідні круглі медальйони.
- Поперчити заготовки і посолити.
- Для більшої впевненості можна скріпити боки з допомогою нитки або обернути м’ясо у вузькі шматочки фольги.
- Обробити отримані «прикраси» маслом, викласти на розігріту сковороду з невеликою кількістю жиру.
- Обсмажити з кожного боку по 3 хвилини, потім збризнути коньяком і підпалити.
- Відправити страву в духовку на 7-10 хвилин при температурі 200 °С, виклавши порції на решітку.
Чим крупніше м’ясні медальйони, тим довше потрібно їх запікати. Але перевищувати час 10 хвилин не варто, щоб страва зберегли соковитість і насиченість смаку.
Закуска до вина готова. Можна подати її на тарілці зі свіжими овочами.
Що подати до червоного полусладкому/напівсухому провину
Закуска до вин може бути практично будь-який, але краще віддати перевагу легким страв. Це може бути дичину, сири, морепродукти, фрукти, сири і навіть десерти.
Перший варіант закуски – грудка запечена, для приготування якої потрібно мати:
- курячі грудки – 500 г;
- сіль і спеції;
- олія рослинна;
- часник – 2 зубчики;
- гірчицю.
Поетапне приготування:
- Грудки надрізати в декількох місцях.
- Змішати сіль, готову гірчицю і перець.
- Змастити цією сумішшю м’ясо.
- Вставити в отримані «кишеньки» шматочки часнику.
- Обернути заготовки у фольгу.
- Запікати в духовці протягом 15 хвилин.
- Розгорнути грудинку, змастити її маслом, продовжити приготування ще 5 хвилин.
Закуска до червоного полусладкому провину з курки готова.
Другий варіант закуски – канапе з сиром і морепродуктів.
Для приготування потрібно:
- сир – 200 г;
- оливки – 1 банка;
- креветки відварні;
- гострий соус для ракоподібних з майонезу, часнику і лимона.
Першим ділом потрібно приготувати соус:
- 50 мл майонезу змішати з 1 ч. л. соку лимона.
- Подрібнити ½ головки очищеного часнику.
- Додати його в суміш, приправте за смаком сіллю і перцем.
Важливо. Варені креветки покласти в приготований соус, щоб вони просочилися. На це буде потрібно не менше 30 хвилин.
- Сир нарізати на невеликі кубики. Краще всього використовувати сорти з цвіллю. А ось від вершкових видів варто відмовитися.
- На шпажку нанизати шматочок сиру, за ним оливку, потім креветку (просушену серветками від соусу).
- Закінчити конструкцію кубиком сиру.
Третій варіант – фрукти на шпажках.
Для них потрібно очистити і нарізати на шматочки наступні фрукти:
- банан;
- манго;
- яблуко;
- груша.
Четвертий варіант – десерт з морозивом.
Для нього знадобиться:
- морозиво (звичайний пломбір) – 200 г;
- цукор – 3 ст. л.;
- полуниця – 150 г;
- печиво (Ювелірне або Ювілейне) – 3 шт.
Приготування десерту:
- Полуницю і цукор збити.
- Печиво стовкти в крихту.
- Покласти в прозорий келих шарами: печиво, пюре з полуниці, морозиво, полуничний склад.
Закуски, які підходять до червоного солодкого напою
Червоне солодке вино можна пити навіть без закусок. Але якщо в цьому виникає необхідність, то краще всього підійдуть до напою жирні білкові страви, цитруси і десерти з мінімальним вмістом цукру.
Одним з оптимальних варіантів вважаються блюда з червоної риби. Наприклад, запечена форель.
Для цього потрібно підготувати:
- свіжу форель – 3 шт.;
- перець мелений – 1 ч. л.;
- сіль – 1,5 ч. л.;
- розмарин – 3 гілочки;
- ріпчасту цибулю – 2 голівки;
- вершкове масло – піде на мастило форелі.
Приготування:
- Очистити рибу, зрізати плавники і помити тушку.
- Цибулю нарізати кільцями і викласти на деко.
- Форель посолити і поперчити, викласти поверх лука.
- Розтопити масло і змастити ним рибу.
- У кожному черевці розмістити по гілочці розмарину.
- Випікати в духовці 15 хвилин при температурі понад 200 °С.
Рецепти закусок до білого вина
Закуска до білого вина може бути досить різноманітною. Це страви, які включають морепродукти, телятину, птицю. Особливе місце приділяється салатів, в яких можна зібрати відразу кілька перерахованих інгредієнтів.
До білого полусладкому провину
З білим напівсолодким вином можна є безліч продуктів, починаючи м’ясними стравами, закінчуючи нарізкою з сиру різних сортів.
Для цінних гостей можна подати салат з морепродуктів:
- мідії – 200 г;
- креветки – 150 г;
- тушки кальмарів – 2 шт.;
- оливки – ½ банки;
- часник – 1 зубчик;
- сіль і перець – за смаком;
- петрушка – за бажанням;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- олія – за смаком.
Поетапне приготування:
- Відварити мідії і креветки.
- Кальмари нарізати кільцями і обсмажити на сковороді, трохи посоливши і поперчив.
- Нашаткувати оливки і зелень.
- Приготувати заправку із товченого часнику, олії, перцю, солі і лимонного соку.
- Викласти в соус, зелень і оливки.
- Розташувати на блюді шар кальмарів.
- Розділити на частини креветки і мідії, змішати з оливками та зеленню, викласти на блюдо поверх кальмарів.
- Страва охолодити.
Закуска до білого полусладкому провину готова.
До сухого напою
Найкращою стравою для подачі до білому сухому вину вважається рибно-овочеве страву.
Можна приготувати сьомгу під шубою, для якої потрібно:
- сьомга – філе близько 400 м;
- лимон – 2 шт.;
- помідори – 300 г;
- сіль;
- базилік – 3-4 гілочки;
- білий або чорний перець;
- олія рослинна.
Поетапне приготування:
- Сьомгу нарізати на кілька порційних шматків, змастити сіллю і перцем.
- Видавити на рибу сік лимона, залишити продукт для маринування на чверть години.
- Очистити помідори від шкірки, нашаткувати маленькими шматочками.
- Витягти м’якоть лимона і також подрібнити.
- Нарубати базилік.
- Змішати всі інгредієнти, крім риби, поперчити і посолити.
- Фольгу змастити олією.
- Кожну порцію риби викласти на окремий аркуш фольги.
- Поверх помістити суміш з лимона, базиліка і помідорів.
- Загорнути фольгу, запікати рибу на решітці протягом 10 хвилин.
Плодово-ягідні сорти напою
Це вино вважається самим легким і вишуканим. Розкрити всю багатогранність ароматів допоможе правильна закуска, яка повинна бути ніжною і вишуканою.
Лимонна моцарелла з кабачками на грилі – одна з тих страв, яке вважається ідеальними для подачі до літнього провину.
Для приготування потрібні такі компоненти:
- кабачки невеликого розміру — 2 шт.;
- сік лимона – ½ ч. л.;
- олія оливкова — 1,5 ст. л.;
- перець чилі — 1/4 шт.;
- часник — ½ зубки;
- сіль;
- зелень базиліка — 0,5 ст. л.
Для приготування закуски потрібно:
- моцарелла — 150 г;
- цедра лимона — 1 ч. л.;
- лимонний сік — 0,5 ст. л.;
- цукор – 1 ч. л.;
- оливкова олія — 3 ст. л.;
- сіль.
Спочатку необхідно приготувати моцарелу:
- Нарізати сир на шматочки.
- Змішати терту цедру, цукор, сіль, сік лимона і масло.
- Покласти кисломолочний продукт в тарілку і залити отриманим маринадом.
- Залишити страву в прохолодному місці на 30-40 хвилин для настоювання.
Приготування кабачків:
- Часник подрібнити і залити олією.
- Додати сіль, лимонний сік.
- Подрібнити перець і базилік.
- Кабачки порізати на довгі тонкі скибочки.
- Трохи посолити овочі, обсмажити з двох сторін на сковороді.
- Золотисті пластини кабачка викладати на блюдо шарами.
- Кожен шар змащувати часниковим соусом і пересипати базиліком з перцем.
- Остиглі кабачки падати на тарілці разом з моцарелою.
На швидку руку
Серед страв, які можна приготувати на швидку руку для подачі до вина, можна виділити різноманітні бутерброди. В залежності від того, яке вино буде на столі, вибирають та інгредієнти для закуски.
Оптимальний варіант, який також є універсальним, — це страва з сиром і червоною рибою. Його можна подавати у звичному бутербродне вигляді, оформленому канапе, а також і в тарталетках.
Сирне канапе:
- сир – бажано з цвіллю;
- крекер;
- сьомга слабосолона.
Інгредієнти нарізати на кубики, нанизати на шпажку. Для оригінальності смаку можна додати виноградинку.
Ще один виграшний варіант – тарталетка з паштетом:
- паштет курячий;
- тарталетки;
- сир;
- виноград.
Паштет викласти в тарталетки, зверху розмістити кубик сиру і ягоду.
Легкі закуски до вина
Оскільки вино найчастіше п’ють вечорами, то і закуска повинна бути легкою. Це можуть бути овочі або сири.
Можна приготувати запечене овочеве асорті:
- перець болгарський – по 1 шт. кожного кольору;
- кабачки – 1 шт.;
- помідори – 4 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- часник і зелень – за смаком;
- сік половини лимона;
- масло;
- сіль і спеції.
Приготування асорті:
- Всі овочі нарізати на шматочки, цибулю нарізати півкільцями.
- Укласти все в блюдо для запікання, посолити і поперчити.
- Додати подрібнений часник і зелень.
- Полити все соком лимона і олією, перемішати, накрити фольгою.
- Запікати близько 20 хвилин.
- Розкрити папір і дати овочам підрум’янитися.
Легка закуска до вина готова.
Щоб вино принесло справжнє задоволення, потрібно його пити під правильну закуску, в хорошому настрої і з приємними людьми.