Закуска з баклажанів демонструє справжню феєрію приємних відчуттів, звабливих запахів і яскравих барвистих композицій. Влаштуємо невеликий гастрономічне «турне» по кращим страв російської та світової кухні, включаючи повсякденну їжу і страви, призначені для святкових застіль.
Закуска з баклажанів з помідорами і часником
Яскраве і апетитну страву, коли-то прибуло до нас з турецьких берегів, відмінно доповнює практично будь-який гарнір.
Склад інгредієнтів:
- перці різних кольорів — 3 шт.;
- стиглі томати — 3 шт.;
- масло оливи — 60 мл;
- звичайний цукор — 25 г;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- баклажани «молоді» — 3 шт.;
- зубки часникові — 5 шт.;
- томат-пюре — 30 г;
- спеції, кунжут.
Спосіб приготування:
- Добре промиваємо ягоди, відокремлюємо кінчики з двох сторін. Нарізаємо баклажани кружечками, засипаємо сіллю, залишаємо на півгодини під гніт. Таким способом видаляємо з плодів соланін, а з ним і шкідливу для наших організмів гіркоту.
- Очищаємо інші овочі. Цибулю шаткуємо тонкими півкільцями, перець без насіння кришимо смужками, подрібнюємо часник. Обсмажуємо продукти 8 хвилин на середньому вогні. Ріжемо кубиками томати, приєднуємо до підготовлюваного складу. Приправляємо його перцем і сіллю, нагріваємо ще хвилин п’ять.
- Зливаємо з «синеньких», як ми зазвичай називаємо баклажани, темну рідину, обсушуємо часточки серветками, маємо на обробленому жиром деку. Викладаємо на кружальцях порції запашної начинки, запікаємо їжу півгодини в духовці при t 180 °C.
Готову закуску посипаємо кунжутом, подаємо в холодному або гарячому вигляді.
«Хвіст павича» на святковий стіл
Коли на святковому столі «розпускає» свій яскравий шлейф закуска павиний хвіст, інші страви мимоволі «тьмяніють» від цього розкішного сусідства.
Список продуктів:
- масло пісне (краще оливкова) — до 100 мл;
- помідори — 2 шт.;
- листя салату;
- баклажан;
- попередньо відварені яйця перепелині — до 10 шт.;
- спеції, зелень.
Порядок приготування:
- Всі овочі добре промиваємо, промокаємо паперовими рушниками. Нарізаємо баклажани тонкими кружечками, звичайним способом позбавляємо від гіркоти.
- Помідори поділяємо на акуратні колечка. Споліскуємо кріп, видаляємо жорсткі стебла, стряхиваем зайві краплі вологи.
- Звільняємо остиглі перепелині яйця від шкаралупи, нарізаємо трохи по діагоналі округлої до видовженої форми.
- Зливаємо з баклажанів темну рідину, обсушуємо часточки рушниками, з двох сторін обсмажуємо кожен пласт. Викладаємо заготовки на серветки, залишаючи на них надлишки жиру.
- Формуємо закуску. Для цього вистилаємо широке блюдо листям салату, викладаємо золотисті кружечки баклажанів, розташовуючи їх немов на шаховій дошці. Таким прийомом імітуємо хвіст павича.
- Оформляємо на кожному баклажани по скибочці часточки помідора, дещо зміщуючи колечко вниз. Далі йдуть яйця, які зрушуємо в тому ж напрямку, що й інші елементи створюваної композиції. Дрібно кришимо зелень і посипаємо між «побудованими» мініатюрними пірамідами. На півгодини залишаємо їх у холодильнику.
Закуска «хвіст павича» готова виконати свою святкову «місію»!
Човники з овочів з куркою
Вишукані «човники», наповнені овочами і курячим м’ясом, — їжа наскільки красива, настільки ж і поживна.
Набір компонентів:
- масло пісне;
- сир (обов’язково з твердих сортів) — до 150 м;
- курячі стегенця — 500 г;
- баклажани — 700 г;
- зрілі помідори — 2 шт.;
- часникові зубки — 3 шт.;
- крихта сухариків;
- перець солодкий, цибуля-ріпка — 1 шт.;
- спеції, зелень.
Процес приготування:
- Знімаємо з оброблених стегенець філе, ділимо його на невеликі шматочки, обсмажуємо до напівготовності.
- Зрізаємо з баклажанів плодоніжки, опускаємо ягоди в киплячу питну воду з доданою до неї ложечкою солі. Відварюємо продукт 10 хвилин, потім дістаємо з рідини, охолоджуємо.
- Очищаємо і промиваємо інші овочі. Викладаємо в сковороду з олією нарізаний кубиками цибулю, смажимо до прозорості. Додаємо нарізані невеликими частинами помідори, через 5 хвилин приєднуємо смужки солодкого перцю (видаляємо насіння). Тушкуємо складу 7 хвилин, після чого закінчуємо приготування.
- Розрізаємо остиглі баклажани уздовж на дві половинки. Десертною ложкою виймаємо з м’якоть, дрібно рубаємо, змішуємо з готовим овочевим асорті. Сюди ж поміщаємо подрібнені зубки часнику, м’ясо курки, нарубану зелень, сухарі (вони поглинуть зайву вологу).
- Приправляємо начинку перцем і сіллю, ретельно все перемішуємо. Наповнюємо наші овочеві ємності ароматним складом, викладаємо їх у форму для запікання, посипаємо тертим сиром. Відправляємо заготовки на 20 хвилин у духовку.
Приготовлені «човники» з овочів з куркою готові «пришвартуватися» до обіднього або святкового столу.
Грецька закуска з баклажанів
Представлене страва, створене нащадками древньої Еллади, відрізняє виразний аромат, глибокий і насичений смак.
Необхідні продукти:
- масло оливи — 60 мл;
- звичайний цукор — 25 г;
- баклажани — 400 г;
- часникові зубки — 3 шт.;
- томати — 300 г;
- петрушка, базилік, орегано, чебрець — по 10 г;
- спеції.
Технологія приготування:
- Промиваємо баклажани, обсушуємо рушниками, нарізаємо круглими часточками до 3 мм завтовшки. Тримаємо їх у сольовому розчині, видаляючи неприємну гіркоту, після чого промокаємо кожен пласт серветками. Обсмажуємо кружечки до золотистого відтінку, залишаємо на паперових рушниках, щоб прибрати зайвий жир.
- Помідори ошпарюємо, тримаємо 5 хвилин у крижаній воді, потім звільняємо від шкірки. Дрібно шаткуємо овочі, покласти в сковороду з олією. Додаємо нарізаний часник, подрібнену петрушку, запашні трави, сіль.
- Щоб зробити томатний склад максимально гладким і однорідним, розбиваємо його заглибним блендером. Багато господинь не шанують їжу, перероблену до консистенції пюре, тому вибираємо бажаний варіант. Тушкуємо суміш 20 хвилин.
Викладаємо на сервірувальну тарілку шар обсмажених баклажанів, поливаємо ароматною заправкою, прикрашаємо зеленню.
Готуємо з сиром
Для цієї страви використовуємо молоді овочі, шкірка яких ще не набула гіркого присмаку. Такі баклажани не потребують попередньої обробки.
Необхідні компоненти:
- твердий сир — 150 г;
- масло пісне;
- часникові зубки — 2 шт.;
- якісний майонез — 150 г;
- баклажани — 2 шт.;
- кетчуп — 60 р.
Послідовність приготування:
- Промиваємо фіолетові плоди, нарізаємо шайбами товщиною до 3 мм Кип’ятити питну воду, трохи солимо рідина, опускаємо в неї овочі, варимо до 3 хвилин.
- Дістаємо «синенькі» з ємності, добре промокає, потім викладаємо на оброблений маслом деко.
- З’єднуємо в піалі видавлений пресом часник, терту стружку сиру, майонез. Перемішуємо складу. Викладаємо по ложці суміші на кожен овочевий гурток, присмачую густим шаром кетчупу. Відправляємо їжу в піч, нагріту до 180 °C.
Через 15 хвилин апетитну страву можна подавати на стіл.
З морквою по-корейськи
Мотиви корейської кухні остаточно завоювали серця російських любителів такої гострої і пікантною закуски, як баклажани з морквою по-корейськи.
Склад інгредієнтів:
- масло пісне — 100 г;
- баклажани — 2 шт.;
- соус соєвий — 10 г;
- пекучий мелений перець — 4 г;
- цукор-пісок — 25 г;
- часникові зубки — 3 шт.;
- морква, цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- оцет (яблучний або звичайний) — 5 мл;
- мускатний горіх, імбир — по щіпці;
- коріандр, кунжут — по 2 г;
- спеції, кінза, петрушка.
Спосіб приготування:
- Нарізаємо баклажани соломкою, після чого позбавляє від гіркоти у вже відомому порядку. Оброблені овочі обов’язково промокаємо серветками.
- Вливаємо в сотейник масло, обсмажуємо шматочки «синеньких» до рум’яного відтінку.
- Подрібнюємо солодку моркву на тертці для обробки овочевих продуктів по-корейськи, викладаємо в просторий посуд. Додаємо пекучий перець, звичайний цукор, імбир, коріандр, тертий горіх. Приєднуємо шматочки ще гарячих баклажанів, соєвий соус, подрібнений часник, оцет (9 %), нарубану зелень, а також олію.
- Після розміщення кожного компонента страви, руками ретельно перемішуємо складу. Робимо це максимально швидко, поки баклажани ще не охололи.
- Закриваємо ємність із запашною сумішшю, залишаємо на 3 години в холодильнику. Чим довше їжа буде там перебувати, тим насиченішим стане смаковий букет страви.
Подаємо баклажани з морквою по-корейськи, прикрашаємо їжу зернами кунжуту і перцем чилі.
Рецепт з кабачками
Представлене страву можна вважати й самостійною їжею, і пікантною закускою, в якій баклажани ідеально поєднуються з кабачками.
Список продуктів:
- яйця — 3 шт.;
- зрілі помідори — 3 шт.;
- масло оливи — 100 мл;
- кабачок;
- ядра волоських горіхів — стакан;
- молоді баклажани — 2 шт.;
- сметана домашня — 80 г;
- помідори черрі — елемент прикраси;
- спеції, зелень.
Поетапне приготування:
- Промиваємо і очищаємо «синенькі», рубаємо їх шайбами товщиною до 0,5 см. Якщо кабачки молоді, залишаємо їх тонку шкірку. Плід поділяємо на скибочки, як і фіолетову ягоду.
- Дрібно кришимо ядерця горіхів. З’єднуємо в піалі яйця, перець і сіль, збиваємо складу міксером.
- Добре нагріваємо в сковороді олію. Паніруємо по черзі кружечки овочів горіховим складом, потім занурюємо в яєчну суміш і смажимо до апетитної скоринки. Коли всі скибочки пройшли термічну обробку, залишаємо їх у закритому посуді, зменшуємо інтенсивність нагріву, готуємо ще 6 хвилин.
Подаємо смажені баклажани з кабачками, присмачуючи блюдо домашньою сметаною, прикрашаючи нарубаної зеленню і помідорами черрі.
Гостра закуска з баклажанів
Овочеві страви грецької кухні, а саме до них відноситься гостра закуска з баклажанів, завжди в пріоритеті у жителів країни. Про це можна судити по вишуканого оформлення простий і корисної їжі.
Перелік компонентів:
- масло оливи;
- часникові зубки — 4 шт.;
- баклажани — 3 шт.;
- мелений кумін (зіра), орегано — за 4 р.;
- стиглі томати — 1 кг (допускається їх заміна банкою консервованих продуктів);
- кількість пекучого запашного перцю (обов’язково червоного) використовуємо за уподобанням;
- спеції, зелень.
Процес приготування:
- Всі овочі ретельно промиваємо, промокаємо серветками. Дрібно шаткуємо очищені зубки часнику. Зрілі помідори розрізаємо хоч і невеликими, але відчутними на смак шматочками.
- Нагріваємо в сотейнику масло, пасеруємо в ньому 3 хвилини часниковий складу, не допускаючи утворення на часточках нарізаних зубков рум’яної скоринки. Додаємо томати, приправляємо продукти перцем і сіллю, тушкуємо близько півгодини в закритому вигляді. Великі частини помідорів по мірі приготування подрібнюємо дерев’яною ложкою.
- За 5 хвилин до закінчення процесу знімаємо кришку, тушкуємо їжу, поки вона не загусне.
- Крупно нарізаємо баклажани, підрум’янюємо їх в окремій сковороді, викладаємо на паперові серветки. Зайвий жир не потрібен ні грекам, ні нам!
- Доводимо смак томатного складу до бажаної виразності, потім протираємо крізь сито з дрібною сіткою. Додаємо в отриманий соус золотисті овочі, приєднуємо пекучий перець, кумін, орегано. Контролюємо кількість червоного компонента, щоб не «переборщити» з допустимою гостротою.
- Тушкуємо продукти до 10 хвилин, поки баклажани повністю не з’єднаються з густим томатним складом.
Остиглу закуску, приготовану запас, відправляємо в холодильник. Термін зберігання — до трьох днів.
Пікантні рулетики
Мініатюрні трубочки з баклажанів, виставлені на святковому застіллі, зникають з загального блюда за кілька хвилин. Висновок — готуємо закуску з пікантних рулетиків з великим запасом!
Необхідні продукти:
- якісний майонез, домашня сметана — 100 г;
- баклажани — 6 шт.;
- масло пісне;
- головка часнику;
- пучок кропу;
- бажані прянощі.
Методика приготування:
- Промиті баклажани залишаємо з шкіркою, поділяємо плоди на довгі тонкі (до 1 мм) пласти. З шести штук «настрогаем» цілий тазик! Обов’язково проводимо процедуру звільнення їх від гіркоти, щоб не ризикувати кінцевим результатом.
- Зливаємо темну рідину, ретельно промокаємо кожен овочевий пласт.
- Звільняємо часник від лушпиння, подрібнюємо, змішуємо в чаші з нарубаним кропом. Додаємо майонез і домашню сметану. Отримуємо кашку дуже густої консистенції. Кількість і співвідношення білого соусу регулюємо за своїм смакам.
- Сильно нагріваємо свіже масло, обсмажуємо частини баклажанів до світло-коричневої скоринки. Залишаємо скибочки на паперових рушниках, щоб надлишки жиру не «осіли» на окремих частинах наших витончених фігур.
- Наносимо на кожен пласт шар приготованого соусу, акуратно згортаємо у вигляді трубочок. Складаємо вироби в просторий посуд, відправляємо в холодильник.
Оформляємо пікантні рулетики на красивому блюді, злегка посипаємо нарубаним кропом. Дуже смачна закуска!
«Тещин язик» з баклажанів
Чому це прекрасне страву названо «тещин язик», а, наприклад, не такою ж частиною тіла свекрухи? Здогадаємося самі з трьох разів.
Однак, що необхідно для приготування такої страви з баклажанів і овочів:
- борошно — 100 г;
- масло пісне;
- томати — 3 шт.;
- зубки часнику — 3 шт.;
- баклажани — 3 шт.;
- якісний майонез — до 80 г;
- сіль — 20 р.
Готуємо закуску:
- Ретельно промиваємо овочі, звільняємо ягоди від шкірки, поділяємо на шари товщиною до 4 мм, Влаштовуємо процедуру позбавлення баклажанів від солонина. Не забуваємо обсушити продукт.
- Помідори нарізаємо тонкими кружечками.
- Обвалюємо шматочки фіолетових (можливо, інших кольорів) ягід у борошні, з двох сторін обсмажуємо в олії. Як завжди, залишаємо золотисті овочеві скибочки на серветках.
- Очищений часник подрібнюємо, змішуємо з майонезом, приправляємо сіллю. Наносимо шар соусу на пласт баклажана, викладаємо на край томатний слайс, звертаємо виріб у формі рулетика, фіксуємо його зубочисткою. Таким способом використовуємо всі продукти.
Відправляємо страва у прохолодне місце. Коли ми скуштуємо «тещин язик», то неодмінно переконаємося, що приготовлена страва стало приємно гострим і дуже смачним. Не все так погано з усталеними асоціаціями!
Більшу частину закусок з баклажанів не тільки можна, але і потрібно готувати заздалегідь. За час знаходження в холодильнику смак страви не втратить своєї виразності, а зовнішній вигляд отримає ефектну закінченість.