Витончена подача, загальна гармонія — закуски для фуршету давно стали не просто їжею, а кухарським мистецтвом. Фуршетний стіл може наповнюватися тарталетками, канапе, холодними та гарячими стравами. Головне, що потрібно враховувати при його наповненні, це зовнішній вигляд страв і їх поєднання, маленький зручний розмір закусок, використання продуктів тривалого зберігання. Витративши трохи часу і правильно підібравши продукти, можна після насолоджуватися святом і позитивними відгуками гостей про відмінне меню.
Холодні закуски для фуршету
Як правило, на фуршетному столі найбільше займають місця холодні закуски. Вони легкі, універсальні, обов’язково поділені на порційні шматочки (стіл передбачає відсутність столових приладів). Добре, коли холодні закуски поєднуються з запропонованими напоями.
Оригінальні нарізки і рулети для святкового фуршету
Не обходяться холодні закуски для фуршету без оригінальних нарізок (овочевих, м’ясних, сирних) і рулетів, які готуються з базових продуктів, але виглядають просто розкішно. Добре подати сир у вигляді сирного плато, де на одному блюді викласти красиво пластини твердого сиру і брусочки м’якого, прикрасивши його ягодами, медом або горіхами.
Для приготування рулетів використовують лаваш, сири, рибу, кабачки, м’ясо, у тому числі і крабове. В якості закуски до святкового столу подають рулет з сирного продукту, м’яса курки та грибів.
Готується він таким чином:
- Відварюється пташине м’ясо і одне яєчко.
- Нарізають і обсмажують в маслі грибочки.
- Готові продукти подрібнюються, змішуються і заправляються майонезним соусом.
- На крупній тертці подрібнюється сир, після чого відправляється в духову шафу на 3 хвилинки для розплавлення.
- На столі розстеляється харчова плівка, на неї поміщається розплавлений продукт. Коли він трохи охолоне, по всій його поверхні розподіляється начинка і формується рулет.
- Через пару годин у холодильнику рулетик можна діставати, нарізати на порції і подавати до столу.
Замінити сир можна лавашем, омлетом. Їх можна використовувати як основу, загортаючи овочеву або м’ясну начинку.
Обов’язково на столі повинні знаходитися фрукти і ягоди. Частіше вони ніяк не обробляються, але оригінально нарізаються і викладаються на плоске блюдо. Як варіант їх подати на шпажках, нанизавши червоні і сині ягоди, шматочки ківі, бананів, ананасів, апельсин.
Прості бутерброди і канапе
Швидше всього з святкового столу розходяться бутерброди. Вони маленькі, зручні, ситні, подаються на хлібній основі.
Готуються вони з:
- білого тостового хліба (клубні сендвічі, бутерброди з рибою та ікрою);
- чорного – для оселедця, шпику, солоних огірків;
- крекерів – солоних і солодких. З ними подаються сири, маслини, зелень, ягоди.
Ефектно виглядають на столі рибні бутерброди під назвою «ніжна троянда». Вони готуються на основі риби, салатного листя, вершкових сирків, білого хліба. Хлібна основа красиво нарізати квадратами або трикутниками, після чого відправляється на сковороду і обсмажується до рум’яності. Рибка нарізається тонкими пластинками, салатні листя промиваються. На хлібні шматочки наноситься сирок, після згорнутий рулетом рибний пласт (трояндочка) і скручений листок салату, наповнений трохи сиром.
Для приготування канапе слід запастися грибами, маслинами, м’ясом, ковбасою, сиром. Знадобиться також хліб і риба. Всі продукти красиво нарізати і викладаються один на одного.
Закуски на шпажках і в тарталетках
Швидко і просто можна приготувати закуску з хліба, твердого сиру плавленого сирка, зелені, майонезного соусу. Кількість компонентів буде залежати від кінцевого виходу продукту. Спочатку робиться нарізка з хліба – він ріжеться у вигляді квадратів і після обсушивается в духовій шафі. Зелень нарізати, змішати з соусом і плавленим сирком, збити. Сирний продукт твердий нарізати такими ж шматочками, як і хліб. На шпажки нанизуються шматки хліба, промащуються пастою і прикриваються сиром. Так повторювати до кінця шпажки.
Для жінок і тих, хто стежить за фігурою, підійдуть канапушки з сиром та ягодами. Готуються вони на основі твердого сиру, сиру з цвіллю, пармезану і винограду без кісточок. Сирний продукт нарізається красивими брусками і чергується на шпажці з соковитими ягодами. Легка закуска готується швидко, красиво виглядає і не шкодить фігурі.
Добре подати на фуршетний стіл тарталетки, у яких може міститися салат, паштет, жульєн, червона риба і т. д. Ефектно будуть виглядати тарталетки, приготовані на основі червоної риби, ікри і сирного сиру. З допомогою кондитерської насадки тарталетки наповнюються сиром, збоку викладається трояндочка з рибки, ікра. Зверху закуска прикрашається листочками петрушки, які додадуть яскравості страви і аромат.
Фаршировані закуски для фуршету
Ідеальним варіантом холодних закусок є фаршировані страви. Вони смачні, гармонійні, легкі, але при цьому дуже ситні.
В якості основи під фаршировку найчастіше використовують:
- свіжі томати;
- яєчка;
- болгарський перчик різних кольорів.
Для приготування нескладної закуски під назвою «мухомори» слід запастися маленькими помідорами, шинкою, вареними яєчками, сиром, великим огірком, майонезним соусом.
Окремо змішуються подрібнені яйця, сир і шинка, приправляється майонезом. Огірок нарізати тонкими кільцями. На блюдо, покрите салатними листям, викладаються колечка огірків, зверху кульку із змішаних продуктів і томатна капелюшок. Додати закуски повної схожості з мухоморами допоможуть майонезні точки зверху на помідори.
Нафарширувати можна половинки варених яєць тертими жовтками з паштетом, ікрою, рибою, м’ясної та овочевої нарізкою. В якості соусу використовується майонез, йогурт, сметана.
Мініатюрна випічка на святковий стіл
Фуршетний стіл нерідко прикрашають:
- мініатюрними пиріжками;
- крихітними шматочками пирогів;
- еклерами з різною начинкою.
Добре на сковороді приготувати невеликі млинці, змастити їх соусом, наповнити солодкою або солоною начинкою, після чого згорнути у вигляді мішечків і зав’язати верхівку зеленню. Вийдуть красиві і смачні мішечки.
Не менш ефектно виглядають мафіни — невеликі кекси, які випікаються в духовій шафі та після наповнюються білим або шоколадним кремом. Їх можна посипати різнокольоровими цукатами, прикрасити ягодами, солодкими кольоровими цукерками. Така випічка зможе чудово доповнити солодкий стіл.
Гарячі закуски для фуршету
Гарячі страви на святковому столі повинні бути обов’язково.
Найчастіше в цьому разі подають:
- шашлики на дерев’яних шпажках з пташиного чи свинячого м’яса;
- маленькі шашлички (для приготування використовуються мідії, креветки);
- жульєни, подані в тарталетках;
- рулети з м’яса та інших продуктів;
- молоду картоплю, прикрашену зеленню і спеціями.
Добре в спеціальній техніці розплавити сир, у який можна вмочати ковбаски, м’ясо або фрукти. Можна придумати ряд інших страв, головне, щоб вони вписувалися в загальний стіл, були маленького розміру і могли вживатися без столових приладів.
Фуршетна міні-випічка
Красиві міні закуски на фуршетному столі користуються великою популярністю. Добре приготувати так званий тортик з лаваша.
Для його приготування слід запастися:
- тонким лавашем – пару штук;
- свіжими печерицями – 600 г;
- цибулею – 350 г;
- сметаною – 120 мл;
- твердим сиром – 110 г;
- соняшниковою олією;
- сіллю, спеціями.
Грибочки з цибулею обсмажуються на олії, солятся, приправляються спеціями і після пропускаються через м’ясорубку. На фольгу, складену в декілька шарів, викладаються пласти з лаваша (парна кількість), перемазані грибною начинкою. Верхівка і бічна частина заготовки перемазывается соусом, посипається тертим сиром. Всі відправляється в духовку на кілька хвилин для розплавлення сиру. Перед подачею торт нарізається мініатюрними шматочками.
Добре купити готові тарталетки, наповнити їх начинкою з грибів, м’яса, овочів, притрусити зверху сиром і запекти в протягом декількох хвилин в духовій шафі. Нерідко запікають маленьку картоплю, фаршировану морепродуктів, огірком і сиром.
М’ясні закуски для фуршету
В якості м’ясних закусок для фуршету ідеальним варіантом будуть шашлики.
Приготувати їх можна з:
- свинячий або курячої м’якоті;
- лука;
- спецій для шашлику;
- соєвого соусу (майонезу, кетчупу і т. д.).
М’якоть промивається і нарізати маленькими шматочками. Цибуля маленького розміру ріжеться кільцями. Все складається в миску, приправляється спеціями, соусом (за смаком) і маринується протягом 4-10 годин. Після підготовлені продукти нанизують на шпажку і запікаються на вогнищі (в духовій шафі).
Можна куряче філе замаринувати в апельсиновому соку, посолити. Обмотати кожну смужку копченим беконом, запекти в духовій шафі при температурі 200 градусів протягом 30 хвилин. Подаються рулети на свіжих салатних листках.
Закуски до шампанського для фуршету
Оригінальні закуски до шампанського повинні підкреслити тонкий смак напою, розкрити його і доповнити. До полусладкому шампанському підійдуть не дуже солодка випічка, фрукти. Добре приготувати пиріг з солодкою начинкою, салат із фруктів, запекти в духовій шафі яблучка з медом.
До сухим винам ідеально подати бутерброди з морепродуктів, смажену рибу, суші, сирну закуску. Доречна буде негостра піца, страви з курячим м’ясом, холодний жульєн.
Швидко можна приготувати рулети з перепелиних яєчок і риби червоних сортів. Для цього яєчка відварюються, а риба нарізають невеликими скибочками. У кожну скибочку загортається очищене яйце, викласти на блюдо і прикрашається зеленню.
Для любителів фруктів і ягід підійде закуска з бананів і полуниці. Фрукт нарізають невеликими шматочками і нанизується на шпажку, чергуючись з соковитою ягодою.
До шампанського підійдуть маленькі бутерброди, приготовані з багета, креветок, огірка і вершкового сиру. Всі продукти нарізати, укладаються один на одного і прикрашаються в кінці зеленню.
Модні закуски на святковий стіл
Красиво подані закуски нікого не залишать байдужими.
Згідно модним віянням, найчастіше святковий стіл прикрашають стравами:
- Для подачі використовуються прозорі чарки. Вони наповнюються густими соусами, кремоподібними супами, гострими закусками.
- Використовується оригінальна подача простих продуктів. Так на столі можна зустріти маленькі волоті з твердого сиру і соломки. Користується попитом закуска під назвою «східні палички». Для приготування використовується солона сьомга, яка нарізати смужками і накручується на соломку. Нерідко в композицію додають зелений лук.
- Клубними сендвічами – незвичайними бутербродами з відомих продуктів. Для приготування використовується тостовий хліб, м’ясо, огірки, сир і т. д.
Яскраво і колоритно на столі виглядають роли, суші, приготовані з рису, морепродуктів, ікри. Вони соковиті, ароматні, поживні, улюблені багатьма. Красиво викладені на великих блюдах, прикрашені різними соусами, вони змусять звернути на себе увагу і стануть коронним блюдом святкового столу.