Як приємно посидіти в компанії друзів за пляшкою пива! Приємне спілкування, задушевні розмови… І, звичайно ж, смачні і ароматні закуски до пива.
Закуски до пива — сирні кульки
Це приголомшливе блюдо, яке подають з пилу, з жару. Під тонкою хрумкою скоринкою таїться розплавлений сир – просто смакота!
Інгредієнти:
- російського сиру – 200г;
- три яєчних білка;
- 3 столові ложки борошна пшеничного плюс півсклянки для панірування;
- щіпка солі;
- для смаження – олії приблизно 300 мл
Це блюдо можна назвати низькокалорійним, оскільки готується воно у фритюрі.
Як готувати:
- Робимо сирну стружку, подрібнюючи сир на тертці з дрібними отворами.
- Збиваємо в чистій нежирної посуді яєчні білки, відокремлені від жовтків, з дрібкою солі. Збивання потрібно продовжувати, поки не утворюється стійка піна
- Додаємо до білків сирну стружку.
- Просіваємо в суміш борошно пшеничне в кількості 3 столових ложок.
- Вимішуємо руками, поки не вийде однорідна маса, злегка липка. Якщо кулька з неї зліпити не вдається, доведеться додати ще трохи борошна.
- Рясно посипаємо широке блюдо залишилася борошном. Змоченими у воді руками формуем невеликі кульки однакового розміру. Добре обвалюємо їх у борошні. Зайву потрібно обтрусити.
- У низькій каструлі добре розігріваємо рафінована рослинна олія.
- Кульки акуратно викладаємо шумівкою невеликими порціями так, щоб вони плавали в жирі і один одного не стосувалися. Заважаємо, підтримуючи кульки весь час на поверхні олії.
Як тільки вони зарум’яняться, їх можна викладати на тарілку і відразу подавати до столу. Якщо занадто жирна їжа вам протипоказана, можна пару хвилин обсушити їх на серветці, щоб пішов зайвий жир.
Гострі крильця до пива
Щоб блюдо вийшло пікантним і добре просочилося прянощами, крильця попередньо маринують. Їх можна їсти як гарячими, так і холодними, з будь-яким соусом, а також з майонезом.
Інгредієнти:
- крильця курячі – 0,5 кг;
- соус соєвий – 0,5 склянки;
- часник – три зубки;
- гострий мелений перець – чверть чайної ложки;
- мелений імбир – чверть чайної ложки;
- гірчиця французька – 2 столових ложки.
Як готувати:
- У вимитих крилець відрізаємо крайню частину і розрізаємо їх по суглобу.
- Змішуємо соєвий соус, перець, пропущений через прес часник, імбир і приправляємо все це гірчицею. Якщо на смак маринад сподобався, заливаємо їм підготовлені крильця.
- Витримуємо 2 години в холодильнику, не забуваючи перемішувати.
- Відціджуємо і викладаємо на деко, який потрібно застелити промасленим пекарської папером.
- Випікаємо в гарячій духовці близько 40 хвилин, поки не з’явиться рум’яна кірочка.
Пивні креветки
Ці дари моря можна приготувати різними способами: відварити з прянощами, згасити або підсмажити. У першому випадку вийде низькокалорійна закуска до пива.
Для приготування страви краще всього підходять креветки середнього розміру.
Варені креветки
Інгредієнти:
- 1 кг креветок
- 1 пучок кропу
- цибулина
- по 2 штуки бутонів гвоздики, лаврового листа і горошин запашного перцю.
Сіллю страву приправляють за смаком.
Як готувати:
- Розморожуємо креветки і повністю зливаємо з них воду, щоб вони були зовсім сухими.
- У каструлю з водою, додаємо спеції і доводимо до кипіння.
- Викладаємо креветки, накриваємо кришкою і знімаємо з вогню. Через 3 хвилини відціджуємо і подаємо до столу.
Тушковані креветки
Готують їх трохи довше, але страва виходить дуже смачне.
Інгредієнти:
- кілограм креветок;
- пучок кропу;
- один лимон;
- третя частина пачки вершкового масла;
- 2/3 головки часнику.
Сіль і перець кладуть за смаком.
Як готувати:
- Маринуємо розморожені креветки в суміші часнику, кропу, дрібно нарізаного лимона, перцю і солі протягом 30 хвилин.
- Розтоплюємо в сковороді на середньому вогні масло і викладаємо креветки.
- Тушкуємо під кришкою на невеликому вогні протягом двох–трьох хвилин.
- Витримуємо під кришкою, вимкнувши вогонь, ще чверть години.
Смажені креветки
Інгредієнти для страви ті ж, що і в попередньому рецепті.
Як готувати:
- Розморожені креветки очистити від панцирів.
- Маринуємо так само, як і в попередньому рецепті.
- Смажимо в розігрітій сковороді від 3 до 5 хвилин, вогонь середній.
- Для смаження можна використовувати будь-яке масло, але самий смачний варіант виходить на оливковій.
Мисливські ковбаски смажені
Це, напевно, найбільш швидка закуска до пива. Час приготування – не більше 20 хвилин, причому участь кухаря в цьому мінімальне.
Інгредієнти – розраховане на 6 ковбасок:
- ковбаски;
- зубчик часнику;
- столова ложка сметани;
- будь-яка зелень, яка подобається.
Сметану в цьому рецепті можна замінити майонезом.
Як готувати:
- Викладаємо ковбаски на сковорідку, змащену маслом і обсмажуємо на сильному вогні до утворення рум’яної скоринки.
- Зменшуємо вогонь і доводимо страву до готовності.
- Поливаємо сметаною, і чекаємо, поки вона випарується.
- Викладаємо на тарілку і посипаємо рубаною зеленню. Витопленим жиром можна полити гарнір.
Гарячі бутерброди до пива
З усіх гарячих закусок до пива ця, напевно, найбільш демократична. Політ фантазії кухаря в даному випадку безмежний, оскільки на хліб можна покласти будь-які інгредієнти. Розповімо, як приготувати гарячі бутерброди з курячим філе і сиром.
Інгредієнти на 2 бутерброда:
- 2 скибочки житнього хліба;
- 200 г курячого філе;
- 50 г твердого сиру;
- пару зубчиків часнику;
- столова ложка вершкового масла;
- 4 листочка базиліка;
- олія для смаження.
Сіллю блюдо приправимо за смаком.
Як готувати:
- Ріжемо куряче філе на невеликі шматочки, підсолюємо і смажимо до готовності, додавши рослинне масло.
- Натираємо сир на тертці з великими отворами.
- Масло, розм’якшене при кімнатній температурі, з’єднуємо з подрібненим часником, базиліком і ретельно розмішуємо.
- Змащуємо пряним маслом шматочки хліба і викладаємо на нього по дві скибочки готового філе.
- Посипаємо тертим сиром, покласти на деко і розплавляємо сир в духовці протягом 3-4 хвилин (вона вже повинна бути гарячою). Після цього подаємо до столу.
Закуска з курячого філе в клярі
Це блюдо досить трудомістке і вимагає чимало часу для приготування, але страва виходить дивно смачним.
Інгредієнти для маринаду:
- по столовій ложці майонезу і соєвого соусу;
- пару зубчиків часнику;
- пів чайної ложки розмеленого імбиру;
- третина чайної ложки каррі.
Кляр будемо готувати з наступних продуктів:
- півсклянки борошна;
- 2 білка курячих яєць, які потрібно буде збити;
- пів склянки гарячої води;
- третина чайної ложки солі;
- чайна ложка кунжутного насіння;
- півсклянки борошна.
Всі продукти розраховані на 2 великих курячих філе.
Як готувати:
- Куряче філе ріжемо на плоскі шматочки товщиною півтора сантиметра і розміром 3 на 3 див.
- Для маринаду змішуємо соєвий соус, імбир, майонез, роздавлений в пресі часник, каррі.
- Заливаємо одержаним складом порізане куряче філе.
- Для кляру розмішуємо борошно в гарячій воді і присаливаем. Грудочок в клярі не повинно бути. Білки з крапелькою солі збиваємо з допомогою міксера до стану стійких піків. У білках навіть сліду від жовтків бути не повинно, інакше вони не взобьются.
- Викладаємо білки в борошняну суміш і додаємо кунжут. Після перемішування кляр готовий.
- Розігріваємо в сковороді олію. Шматочки курки нанизуємо на вилку, макаємо в кляр і відправляємо на сковороду.
- Обсмажуємо на середньому вогні, поки не зарум’яняться. Шматочки зручно перевертати з допомогою 2-х вилок.
- Обсушуємо на паперовому рушнику, прибираючи надлишки жиру.
Цю страву можна їсти як гарячим, так і в холодному вигляді.
Смажена кукурудза
Гостра кукурудза з часничком, відварена і обсмажений на маслі, ідеально підійде до пива.
Інгредієнти:
- 8 качанів кукурудзи;
- столова ложка вершкового масла;
- зубок часнику;
- 4-5 гілочок петрушки;
- чайна ложка олії без запаху;
- 1 г суміші перців, але якщо любите гостре, то можна покласти і більше.
Солимо страву за смаком.
Процес приготування:
- Очищену кукурудзу складаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, додаємо 2-3 кукурудзяних листочка, щоб вона була більш ароматною.
- Варимо в залежності від сорту від 25 до 50 хвилин.
- Викладаємо качани на блюдо, а коли вони трохи охолонуть, змащуємо олією.
- Для фінішної «помазки» змішуємо розм’якшене масло, дрібно нарізану петрушку і продавлений через прес часник. Приправляємо сіллю і перцем і добре перемішуємо.
- Обсмажуємо кукурудзу на сухій сковороді, поки всі зернятка не підрум’яняться.
- Як тільки вона підсмажиться, змащуємо поверхню часниковим маслом і подаємо до столу. Є страву потрібно гарячим.
Низькокалорійні рисові чіпси
Це блюдо можна цілком віднести до дієтичних закусок до пива, оскільки калорій в ньому трохи і немає гострих приправ.
Інгредієнти:
- склянку рису;
- по дві столові ложки соєвого соусу, кунжуту, соняшникової олії;
- три столові ложки насіння льону.
Як готувати:
- Промитий в декількох водах рис заливаємо гарячою водою в кількості 3 склянок, трохи підсолюємо, варимо, закривши кришкою, приблизно 40 хвилин.
- Відціджуємо і даємо трошки охолонути.
- Додаємо всі інші компоненти і перемелюємо з допомогою блендера.
- Змащуємо стіл рослинним маслом, робимо те ж саме з качалкою.
- Розкачуємо викладену рисову масу в тонкий пласт. Розрізаємо на квадратики необхідного розміру.
- Укладаємо шматочки на деко, який потрібно застелити пергаментом. Щоб вони легше знімалися і не розвалювалися їх потрібно брати лопаткою, змазаній рослинною олією.
- Ставимо деко в гарячу духовку на чверть години. Перевертаємо і запікаємо ще стільки ж.
- Остиглі чіпси подаємо до столу.
Попкорн до пива
Солоні кукурудзяні зерна до пива – це класика жанру. Можна купити готовий попкорн в магазині, але приготовлений своїми руками, він буде набагато смачніше.
Інгредієнти:
- пакет сухих кукурудзяних зерен;
- чайна ложка дрібної солі;
- стільки ж олії.
Процес приготування:
- Змішуємо зерна з маслом і сіллю.
- Викладаємо у форму, закриваємо кришкою і ставимо в гарячу духовку на півгодини.
- Як тільки звук кукурудзяного «артилерії» вгамується, дістаємо.
Охолоджена кукурудза стане хрусткою і ароматною.
Рецепт закуски з картоплі
Рецепт дивно простий, зате результат досить смачний. Запечена картопля трохи нагадує чіпси своєї хрусткою скоринкою, а всередині залишається м’яким.
Інгредієнти:
- стакан води;
- кам’яна сіль – 2 ст. ложки;
- картопля.
Як готувати:
- Розчиняємо сіль в склянці води, добре розмішуємо і даємо відстоятися. Зливаємо розчин в інший посуд, залишаючи осад на дні.
- Картопля для цієї страви можна чистити, але, якщо він молодий, краще залишити його в шкірці, але помити потрібно обов’язково.
- Розрізаємо кожну картоплину уздовж на 8 частин.
- Кладемо картоплю частинами в сольовий розчин, витримуючи в ньому не більше, ніж 30 секунд.
- Розкладаємо скибочки на деку, застеленому фольгою, гострим кінцем вгору.
- Випікаємо в добре нагрітій духовці.
Картопля повинна роздутися і стати рум’яним. Їдять страву відразу ж.
Часникові грінки
Це бюджетне, але від цього не менш смачне блюдо. Воно вимагає мало інгредієнтів і дуже швидко готується.
Нам буде потрібно:
- одна маленька або половина великий буханця бородінського хліба;
- півсклянки олії;
- 4-5 великих зубків часнику.
Солі додаємо за смаком.
Процес приготування:
- У мисочці змішуємо масло і натертий часник. Нехай настоїться хоча б чверть години.
- Звільняємо хліб від кірочок і ріжемо його на шматочки, а потім на брусочки (їх товщина близько 1 см).
- На розігріту сковороду виливаємо часникове масло.
- Викладаємо грінки, кілька разів перевертаючи, щоб на кожній було багато шматочків часнику.
- Їх досить смажити всього пару хвилин, потім перевернути і готувати ще стільки ж.
Всі. Викладаємо на серветку, щоб звільнити від зайвого масла. Солимо за смаком і подаємо.
Домашні цибульні кільця
Цю закуску можна дуже швидко приготувати, смажиться вона моментально. Найбільше часу займає приготування кляра.
Інгредієнти:
- дві цибулини середнього розміру;
- три курячих яйця;
- по стільки ж ложок сметани та борошна (її, можливо, піде більше);
- рослинна олія для фритюру.
Сіль і перець додається за смаком.
Процес приготування:
- Нарізаємо цибулю поперек слайсами товщиною 5 см, розбираємо на колечка.
- Готуємо кляр з яєць, борошна і сметани. Для цього акуратно відокремлюємо жовтки і білки. Їх збиваємо з допомогою міксера до стійкої піни. Жовтки теж міксером з’єднуємо зі сметаною. Додаємо одне в інше і перемішуємо тепер вже віночком.
- У суміш додаємо приблизно 3 ст. ложки борошна (вони повинні бути з гіркою). Добре розмішуємо до однорідності. Якщо наш кляр вийшов рідший, ніж 15 процентна сметана, борошна доведеться ще додати і знову перемішати.
- Масу присаливаем і, якщо потрібно, перчимо. Знову перемішуємо.
- Занурюємо кожне цибулеве колечко в кляр, злегка отряхиваем і викладаємо в каструльку з розпеченим рослинним маслом.
Смажать цибульні кільця приблизно 2 хвилини. За цей час вони зарум’яняться, а кляр вздуется. Відразу ж подаємо до столу.
Свинячі реберця до пива
Запікається закуска довго, але результат не залишить байдужим нікого.
Інгредієнти:
- півтора кілограма свинячих реберець;
- 1 – 2 столових ложки гірчиці;
- 60 г меду;
- 6 зубків часнику;
- лавровий лист і чорний перець горошком, сіль.
Як готувати:
- Промиті свинячі реберця потрібно обсушити серветкою, натерти гірчицею, медом, сіллю і перцем.
- Викладаємо на деко не щільно, прошарком жиру до верху.
- Маємо між заготівками кілька горошин чорного перцю і лаврових листочків.
- Запікаємо В гарячій духовці ребра від одного до півтора годин.
Як тільки сік на розрізі в самому товстому місці стане прозорим, реберця готові.
Подаємо до пива.
Картопляні чіпси в мультиварці
Звичайно, чіпси можна купити і в магазині, їх асортимент дуже великий, а різноманітні добавки. Але якщо їх приготувати вдома, вони гарантовано не будуть містити ніяких «шкідливостей», якими так багаті магазинні продукти. Для приготування нам знадобиться мультиварка.
Інгредієнти:
- 2 – 3 картоплини середнього розміру;
- 1/2 л рафінованої олії.
Приправи та спеції додаємо за смаком.
Як готувати:
- Помиту і очищену картоплю нарізаємо слайсами так, щоб їх товщина не перевищувала 2-х міліметрів.
- Видаляємо з шматочків картоплі крохмаль. Для цього витримуємо їх кілька разів у воді по 10 хвилин, щоразу змінюючи її. Як тільки вода стане прозорою, шматочки виймаємо і обслуговуємо насухо.
- У чашу мультиварки виливаємо соняшникову олію і нагріваємо 6 хвилин, в режимі «Випічка».
- Викладаємо шматочки порціями в закипевшее масло. Вони не повинні торкатися один одного.
- Час смаження з одного боку – півтори хвилини.
- Обсушуємо на серветці від зайвого жиру.
- Змішуємо приправи і спеції і посипаємо сумішшю готові чіпси.
- Щоб вони не втратили хрусткость, подаємо теплими.
Свинячі вушка в домашніх умовах
Таку смакоту можна купити в магазині, ну приготовлена вдома вона виявляється у багато разів смачніше.
Інгредієнти:
- 8 свинячих вух;
- масло;
- пару зубків часнику.
Сіль додаємо за смаком.
Процес приготування:
- Вимочити вуха протягом години в холодній воді. Прибрати ножем або щіткою щетину. Знову промити.
- Варити у воді близько 2 годин. Вушка повинні стати м’якими.
- Промити їх, а потім добре обсушити.
- Нарізати соломкою шириною близько 2 см вздовж.
- Замаринувати їх в суміші солі, часнику і будь-яких приправ, за бажанням. Протягом двох годин витримуємо в холодильнику. Залишилося тільки закуску подати до столу.