Оригінально оформлені закуски в тарталетках – незамінні страви для святкового столу. Вони прикрашають його, а також дозволяють приємно здивувати і смачно нагодувати всіх гостей. Основи для страви можна купити і готові, а от салат-наповнювач варто приготувати самостійно з свіжих продуктів.
Закуски в тарталетках з крабовим салатом
Інгредієнти:
- вафельні основи – 10 шт.;
- крабові палички – 170 – 200 г;
- свіжий огірок – 1 шт.;
- подрібнений сир – 130 – 150 м;
- зварені яйця – 3 шт.;
- пір’я зеленої цибулі – ½ пучка;
- суміш з підсоленою сметани і майонезу – для заправки.
Приготування:
- Щоб зробити начинку для тарталеток за таким рецептом, першим ділом потрібно дрібно порубати яйця.
- Потім змішати їх з подрібненим сиром і маленькими кубиками огірки.
- Додати великі шматочки рибних паличок і порубаний лук.
- Все заправити солоним соусом.
Розкласти масу по хрустким основ. Подати на салатних листках.
Рецепт з курячої печінки
Інгредієнти:
- пісочні основи – 8 – 9 шт.;
- вершковий жир – ½ стандартної пачки;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль, перець, сушена зелень.
Приготування:
- З м’ясного продукту зрізати всі плівки, прожилки. Для ніжності начинки можна хвилин на 20 залити печінку крижаним молоком, після чого віджати.
- Зварити або загасити субпродукт до повної готовності.
- Окремо на великій кількості масла засмажити великі шматочки цибулі і моркви.
- Разом з печінкою перебити їх блендером. Посолити масу. Присипати перцем, сушеної зеленню.
Розкласти паштет з пісочним основ. Дати закуски добре настоятися в прохолоді, щоб м’ясна начинка загусла.
Смачна і ніжна закуска з тунцем
Інгредієнти:
- основи з листкового тіста – 10 – 12 шт.;
- консервована риба – 150 – 170 г;
- подрібнений сир – 100 – 120 г;
- яйця – 3 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- кріп – 1 – 2 щіпки;
- підсолена сметана+майонез – 5 десертних ложок.
Приготування:
- Зварити, остудити і подрібнити будь-яким зручним способом яйця.
- Дрібно порізати цибулю.
- Щоб зменшити жирність начинки, з риби злити рідину. Якщо немає необхідності рахувати калорії, можна залишити частину масла з банки.
- Все змішати. Засипати в масу сир, кріп. Додати соус.
- Наповнити начинкою листкові основи.
Щоб зробити смак частування більш цікавим, можна, наприклад, заздалегідь замаринувати шматочки цибулі.
Салат в тарталетках з креветками
Інгредієнти:
- будь-які основи – 10 – 12 шт.;
- креветки – 120 – 150 г;
- сир – 120 – 150 г;
- часник – 2 зубчики;
- солона сметана+майонез – 3 десертні ложки;
- зелена цибуля – пара пір’я;
- масло для засмажки.
Приготування:
- На чавунну сковорідку вилити трохи будь-якого масла. Можна використовувати навіть топлене вершкове. Висипати на нього креветки і злегка обсмажити. Досить буде 4 – 6 хвилин.
- Очистити морепродукти від усього зайвого.
- Сир крупно порубати і відправити в блендер разом з сумішшю соусів. Додати часник. Перебити компоненти разом до максимальної однорідності.
- Цибулю промити, просушити, порубати і змішати з сирною масою.
- Наповнити тарталетки вийшла апетитною сумішшю.
Зверху на кожну порцію закуски викласти по парі готових очищених креветок.
З куркою і ананасами
Інгредієнти:
- вафельні/пісочний основи – 12 – 15 шт.;
- курятина – 250 г;
- ананас (консерви) – 1 ст. кубиків фрукта;
- сир – 80 г;
- волоські горіхи – 40 г;
- часник – 1 зубчик;
- яйця – 2 шт.;
- підсолений соус – за смаком.
Приготування:
- Відварити курятину і дрібно покришити.
- Змішати з кубиками екзотичного фрукта. Попередньо потрібно злити з нього сироп. А ще краще – промити, щоб закуска не вийшла занадто солодкою.
- Горіхи порубати ножем і відправити до решти інгредієнтів разом з подрібненим сиром.
- Яйця зварити, довільно порізати. Чим дрібніше – тим ніжніше вийде частування.
- Додати тертий часник.
- Все перемішати і заправити соусом.
Розкласти начинку за обраним основ. Прикрасити по своєму смаку.
Готуємо з червоною рибою
Інгредієнти:
- сир – 100 г;
- великі помідори – 2 шт.;
- сьомга – 130 – 150 м;
- соус для заправки;
- варені перепелині яйця – 6 шт.;
- асорті зелені – за смаком;
- готові вафельні основи.
Приготування:
- І варені яйця, і томати, і сир порізати кубиками.
- Рибні шматочки потрібно зробити трохи більше, щоб вони явно відчувалися у вже готовому столі.
- Все змішати, засипати рубаною зеленню. Заправити соусом.
- При необхідності можна додати сіль.
- Наповнити підготовленою масою основи.
Якщо планується подати частування на святковий стіл, варто подумати над ефектним оформленням готового страви.
Закуски в тарталетках з салатом «Олів’є»
Інгредієнти:
- будь-які тарталетки – 9 шт.;
- картопля – 3 бульби;
- цибуля – 1 головка;
- бочкової огірок – 1 шт.;
- зварені яйця – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- консервований горох – ½ ст. (або більше – за смаком);
- куряче м’ясо – 250 г;
- класичний майонез (підсолений).
Приготування:
- Курятину зварити, порізати акуратними кубиками. Замість неї можна взяти і звичайну ковбасу.
- Окремо зварити або запекти коренеплоди. Очистити і порубати такими ж шматочками, як м’ясний продукт.
- З горошку злити рідину. Огірок порізати маленькими довільними шматочками. Так само подрібнити і сиру цибулю.
- Все змішати. Заправити соусом.
Начинити тарталетки масою і подати гостям.
З печінкою тріски
Інгредієнти:
- зварені яйця – 2 шт.;
- сир – 70 г;
- печінка тріски – 70 г;
- майонез або інший відповідний соус – 2 десертні ложки;
- пісочні тарталетки – 8 – 9 шт.;
- сіль і зелений лук.
Варто мати на увазі, що чим ніжніше і соковитіше начинка, тим швидше від неї розмокнуть тарталетки. Тому такі варіанти наповнювачів варто розкладати порційно безпосередньо перед відправкою на стіл.
Приготування:
- Необхідно заздалегідь відварити яйця до твердого жовтка. Добре остудити їх і розділити на складові.
- Білки окремо дрібно потерти. Жовтки подрібнити аналогічним чином або просто розкришити пальцями.
- Сир пропустити через дрібну тертку. Підійде і твердий, напівтвердий молочний продукт.
- З печінки (прямо з банки злити всю зайву рідину. Решту перекласти в тарілку, після чого розім’яти виделкою або спеціальною товкачиком.
- Всі підготовлені раніше продукти, крім жовтки, змішати. Заправити соусом, посолити. Повинна вийти досить густа, щільна однорідна маса.
- Наповнити нею пісочний основи.
Зверху посипати майже готову закуску раскрошенным жовтком. Прикрасити рубаним зеленим луком.
З копченою куркою і грибами
Інгредієнти:
- пісочні основи – 11 – 12 шт.;
- копчена курятина (будь-які частини тушки) – 200 – 230 г;
- очищені печериці – 150 – 180 г;
- сир – 70 г;
- зелена цибуля – 2 пера;
- соняшникова олія – для засмажки;
- жирні вершки – 2 десертні ложки;
- сіль, улюблені ароматні трави.
Приготування:
- Масло вилити в невелику сковорідку.
- Гарненько прогріти рослинний жир і тільки після цього висипати на нього дрібні шматочки грибів. Засмажити до рум’яності і повного випаровування масла з ємності.
- М’ясо порізати невеликими кубиками. Надіслати до грибів. Готувати компоненти разом пару хвилин. Курятина повинна «поділитися» своїм копченим смаком і ароматом з печерицями.
- Всипати до майбутньої начинці рубаний зелений лук. Необхідність додавання солі потрібно визначати на смак. Іноді курятина буває спочатку дуже солоною.
- Поки начинка ще тепла, всипати до неї подрібнений сир. Влити вершки. Все перемішати.
- Наповнити масою тарталетки.
Далі можна відразу подавати закуску до столу або ж спочатку запекти її в духовці при середній температурі до розплавлення сиру.
Сирний салат в тарталетках
Інгредієнти:
- будь-які хрусткі основи – 9 – 10 шт.;
- плавлений сир з будь-якими добавками – 180 – 200 г;
- часник – 3 – 5 зубчиків;
- кріп або петрушка – ½ пучка;
- підсолений оливковий майонез – за смаком.
Приготування:
- Сир заздалегідь прибрати в морозилку, щоб він досить затвердне.
- Після цього натерти продукт на тертці з самими дрібними поділками.
- Аналогічним чином подрібнити часник.
- Промити і обсушити зелень. Порубати її на маленькі шматочки.
- Все перемішати. Заправити оливковим майонезом. Наповнити масою основи.
Цей простий рецепт закуски підійде як для святкового столу, так і для повсякденного обіду. Наприклад, такі тарталетки можна подати до супу або бульйону.
Святкова закуска з кальмарами
Інгредієнти:
- консервовані морепродукти – 180 г;
- малосольні огірки – 4 – 5 шт.;
- зварені яйця – 4 шт. (великих);
- будь-які основи-тарталетки – 9 – 10 шт.;
- консервовані зерна кукурудзи – 90 – 100 г;
- спеції, соус, сіль.
Приготування:
- З кальмарів злити маринад. Порубати їх довгою соломкою.
- У цю ж миску з морепродуктів покришити огірки.
- Додати шматочки варених яєць (їх можна зробити досить великими).
- Всипати в масу кукурудзу без розсолу. Все заправити солоним соусом, присипати спеціями. Добре перемішати.
Наповнити оригінальним салатом вибрані основи. Охолодити перед зняттям проби.
З морквою по-корейськи
Інгредієнти:
- основи з листкового тіста – 12 – 14 шт.;
- морква по-корейськи – 130 – 150 м;
- копчена ковбаса – 100 г;
- черрі – 100 г;
- свіжий огірок – 1 шт.;
- салатні листя – 5 шт.;
- майонез (солоний) – 3 десертні ложки.
Приготування:
- Нарізати корейську закуску дрібніші.
- Покришити шматочками черрі.
- Огірок потерти.
- Ковбасу порізати соломкою.
- Салатні листя порвати руками.
- Все змішати, заправити солоним соусом.
Розкласти отриманий салат з листковим основ.
Щоб тарталетки з наповненням з будь-якого рецепту точно припали до смаку гостям, потрібно подати їх відразу ж, поки основи не розмокли. Обговорювану закуску не можна робити заздалегідь – і смак, і вигляд готового страви від цього тільки програє.