Справжній домашній хліб немислимий без закваски. Адже тільки на натуральній заквасці у випічці зберігається вся користь злаків, яка частково втрачається в дріжджовому хлібі. Якщо ви дбаєте про здоров’я своєї родини, то в холодильнику завжди повинна бути закваска для хліба, приготовлена своїми руками.
Як зробити закваску для хліба — класичний рецепт
Ця закваска готується дуже просто і готова вже через 5 днів. Вона універсальна і підійде для приготування будь бездріжджовий випічки.
Набір продуктів:
- пшеничне борошно;
- житнє борошно;
- охолоджена кип’ячена вода.
Закваска готується поетапно. Спочатку змішуємо 80 г води з 60 г житнього борошна.
Додаючи борошно, кожен раз її необхідно просіяти.
Поміщаємо масу в стерильну ємність, нещільно прикриваємо кришкою, залишаємо при кімнатній температурі на 24 години.
На наступний день беремо половину тіста і знову додаємо такі ж пропорції борошна з водою. Ретельно все перемішуємо і знову залишаємо на добу.
Беремо половину маси, змішуємо з 60 г пшеничного борошна 60 г води. Перемішуємо, залишаємо масу кваситься ще на 24 години.
На 4 день відміряємо половину маси, з’єднуємо з такими ж порціями пшеничного борошна і води.
На п’ятий день операцію повторюємо і на наступний день перевіряємо нашу закваску. Вона повинна збільшитися вдвічі і мати приємний фруктовий аромат.
Закваска готова до випікання.
Рецепт житньої закваски
Житнє борошно набагато корисніше для здоров’я, тому житній хліб повинен обов’язково бути присутнім у раціоні людини. Смачний житній хліб можна спекти в домашніх умовах, якщо знати рецепт житньої закваски.
Набір продуктів:
- борошно житнє — 250 г;
- тепленька водичка – 250 р.
У рівних пропорціях (по 50 г) змішуємо воду з борошном. Перемішуємо все, перекладаємо в баночку або пластиковий лоток. Прикриваємо чистим рушником, залишаємо в теплі на добу.
На другий день нам потрібно підгодувати закваску свіжою порцією борошна і води (по 50 г). І також залишаємо в теплі на добу.
На третій день закваска почне виділяти більш приємний запах. Її знову погодуємо такими ж пропорціями води з борошном.
Закваска майже готова вже на четверту добу. Вона має кислуватий хлібний запах і збільшується в об’ємі, купуючи пористу структуру. Для продовження бродіння знову годуємо натуральні тремтіння такою ж кількістю борошна і води.
На наступний день закваску можна використовувати за призначенням, а залишки відправляємо на зберігання в холодильник.
Закваска – це жива культура, тому її необхідно щодня підгодовувати.
Готуємо з пшеничного борошна
Таку закваску роблять заздалегідь, щоб потім була можливість випікати домашній бездріжджовий хліб. Випічка виходить набагато пишніше і смачніше, ніж купівельна.
Набір продуктів:
- вода – 2,5 ст.;
- біла борошно – 2,5 склянки
В чисту (краще стерильну) скляну банку висипаємо половину склянки борошна, заливаємо половиною склянки теплою водою і перемішуємо. Ємність нещільно прикривають, залишаємо при кімнатній температурі на два дні.
Коли на поверхні маси з’являться перші бульбашки, доповнюємо закваску половиною склянки тепленької водички і такою ж кількістю борошна. Усе ретельно розмішуємо, даємо настоятися ще день.
Наступні три доби підгодовуємо культуру таким же способом, не змінюючи пропорцій.
На восьмий день закваску можна додавати в тісто.
На хмелеві шишках для домашнього хліба
Швидко зробити закваску для хліба можна з шишок хмелю. Їх можна зібрати в серпні-вересні і запастися цією сировиною запас на цілий рік. Також цей інгредієнт можна купити в будь-якій аптеці.
Набір продуктів:
- вода – 1 ст.;
- сушені шишки хмелю – 0,5 ст.;
- цукровий пісок — 0,5 ст. л.
Шишки заливаємо гарячою водою, кип’ятити, поки об’єми рідини зменшується в два рази.
Відвар проціджуємо, повертаємо рідину в каструлю. Додаємо цукор з борошном. Все ретельно перемішуємо, накриваємо посуд рушником і залишаємо бродити на два дні.
На третій день закваска готова для приготування хліба.
Рецепт приготування рисової закваски
З рису можна приготувати так звану безглютенової закваску, яку використовують для випічки спеціального безглютенового хліба.
Набір продуктів:
- вода – 3/4 ст.;
- цукор – 1 ст. л.;
- родзинки без кісточок – 1 ч. л.;
- рисове борошно – 300 г;
- кукурудзяне борошно – 300 р.
За 3 дні до випічки хліба починаємо готувати рисову закваску. Трохи прогрітою водою заповнюємо ¾ склянки. Сюди ж додаємо промитий ізюм, цукровий пісок і пару ложок рисового борошна. Масу добре перемішуємо, ставимо в тепло на добу.
На наступний день додаємо ложку цельномолотой борошна з рису, розмішуємо закваску тільки дерев’яною ложкою або паличкою. Прикриваємо серветкою і тепло на добу.
На третій день виливаємо закваску в емальований посуд, висипаємо 300 г кукурудзяного борошна, підливаємо трохи теплої води. Перемішуємо і залишаємо до вечора. Потім залишиться замісити тісто і спекти смачний дієтичний хлібець.
Закваска для хліба без дріжджів
Закваска для хліба без дріжджів готується з двох видів борошна (пшеничного та житнього) і звичайної води.
Інгредієнти:
- цільнозернові пшеничне борошно – 300 г;
- цільнозернові житнє борошно – 300 г;
- тепла вода.
Беремо скляну баночку великого об’єму. Насипаємо туди все борошно, перемішуємо. Розбавляємо сухі інгредієнти 120 мл теплої води. Тісто перемішуємо, закриваємо щільно кришкою, ставимо в прохолодне місце на два дні.
Потім викидаємо половину маси, а до решти заквасці додаємо по 30 г пшеничного та житнього борошна, розбавивши всі 60 г теплої води. Перемішуємо, накриваємо і повертаємо в те ж місце.
На четверту добу повторюємо операцію і вичікуємо ще 3 дні. За цей час бактерії активізуються, маса стане рости і покриватися пухирями. На цьому етапі продукт можна використовувати для замішування тіста.
З картоплі
На відварному картоплі також виходить відмінна натуральна закваска для домашнього хліба. Готується вона наступним чином.
Інгредієнти:
- картопля – 1 невеликий бульба;
- мед – 1 ст. л. без верху;
- пшеничне борошно – 6,5 ст. л.;
- тепла вода.
Картоплю ретельно миємо, ріжемо на середні шматочки і складаємо в невелику каструльку або сотейник.
Заливаємо все водою, щоб рідина злегка прикрила вміст, і варимо до готовності без додавання солі.
Дуже важливо не розварити картоплю
Картопляний відвар зливаємо, а сам картопля пюрируем. При необхідності пюре розвести до консистенції рідкої сметани.
Масу перекладаємо в чисту баночку, додаємо мед, перемішуємо і накриваємо тканиною, щоб був доступ кисню.
Через день підгодовуємо культуру двома столовими ложками пшеничного борошна і 50 г теплої води. Все вимішуємо до однорідності, залишаємо бродити на добу.
На наступний день кладемо ще 1 ложку з гіркою борошна і підливаємо трохи теплої водички. Ємність прикриваємо, залишаємо до наступного ранку.
Акуратно беремо зверху 3 ложки закваски (решта викидаємо), додаємо ще 2 ложки борошна і 1 ложку води.
На шостий день в кислу закваску додаємо по ложці води і борошна. А через 4 години закваска вже готова до використання.
З родзинок
Таку закваску може приготувати будь-який, навіть дуже далекий від кулінарії людина. А в результаті вийде смачна і дуже корисна бездрожжевая випічка.
Інгредієнти:
- родзинки – 0,5 склянки;
- цукровий пісок – 1,5 ч. л.;
- борошно – 200 г;
- тепла вода – 1 ст.
Родзинки промиваємо і замочуємо на півгодини у звичайній теплій воді.
Для закваски нам потрібно настій, а сам родзинки можна з’їсти або додати в яке-небудь блюдо. В теплу рідину додаємо борошно з цукром, перемішуємо до однорідного стану.
Майбутню закваску залишаємо в теплі на 48 годин. За цей час вона виросте, наповнені бульбашками.
Вже на третій день з цієї закваски можна випікати хліб чи пироги.
З представленого переліку домашніх заквасок для хліба можна вибрати одну або кілька рецептур. Але в будь-якому випадку, у вас завжди вийде ароматний живий хліб без додавання дріжджів, який подарує силу і здоров’я вашим рідним і близьким. Приємного всім апетиту!