Закваска для хліба – 8 рецептів як зробити закваску

Справжній домашній хліб немислимий без закваски. Адже тільки на натуральній заквасці у випічці зберігається вся користь злаків, яка частково втрачається в дріжджовому хлібі. Якщо ви дбаєте про здоров’я своєї родини, то в холодильнику завжди повинна бути закваска для хліба, приготовлена своїми руками.

Як зробити закваску для хліба — класичний рецепт

Ця закваска готується дуже просто і готова вже через 5 днів. Вона універсальна і підійде для приготування будь бездріжджовий випічки.

Набір продуктів:

  • пшеничне борошно;
  • житнє борошно;
  • охолоджена кип’ячена вода.

Закваска готується поетапно. Спочатку змішуємо 80 г води з 60 г житнього борошна.

Додаючи борошно, кожен раз її необхідно просіяти.

Поміщаємо масу в стерильну ємність, нещільно прикриваємо кришкою, залишаємо при кімнатній температурі на 24 години.

На наступний день беремо половину тіста і знову додаємо такі ж пропорції борошна з водою. Ретельно все перемішуємо і знову залишаємо на добу.

Беремо половину маси, змішуємо з 60 г пшеничного борошна 60 г води. Перемішуємо, залишаємо масу кваситься ще на 24 години.

На 4 день відміряємо половину маси, з’єднуємо з такими ж порціями пшеничного борошна і води.

На п’ятий день операцію повторюємо і на наступний день перевіряємо нашу закваску. Вона повинна збільшитися вдвічі і мати приємний фруктовий аромат.

Закваска готова до випікання.

Рецепт житньої закваски

Житнє борошно набагато корисніше для здоров’я, тому житній хліб повинен обов’язково бути присутнім у раціоні людини. Смачний житній хліб можна спекти в домашніх умовах, якщо знати рецепт житньої закваски.



Набір продуктів:

  • борошно житнє — 250 г;
  • тепленька водичка – 250 р.

У рівних пропорціях (по 50 г) змішуємо воду з борошном. Перемішуємо все, перекладаємо в баночку або пластиковий лоток. Прикриваємо чистим рушником, залишаємо в теплі на добу.

На другий день нам потрібно підгодувати закваску свіжою порцією борошна і води (по 50 г). І також залишаємо в теплі на добу.

Дивіться також:  Гарбуз в мікрохвильовці – 7 рецептів приготування

На третій день закваска почне виділяти більш приємний запах. Її знову погодуємо такими ж пропорціями води з борошном.

Закваска майже готова вже на четверту добу. Вона має кислуватий хлібний запах і збільшується в об’ємі, купуючи пористу структуру. Для продовження бродіння знову годуємо натуральні тремтіння такою ж кількістю борошна і води.

На наступний день закваску можна використовувати за призначенням, а залишки відправляємо на зберігання в холодильник.

Закваска – це жива культура, тому її необхідно щодня підгодовувати.

Готуємо з пшеничного борошна

Таку закваску роблять заздалегідь, щоб потім була можливість випікати домашній бездріжджовий хліб. Випічка виходить набагато пишніше і смачніше, ніж купівельна.

Набір продуктів:

  • вода – 2,5 ст.;
  • біла борошно – 2,5 склянки

В чисту (краще стерильну) скляну банку висипаємо половину склянки борошна, заливаємо половиною склянки теплою водою і перемішуємо. Ємність нещільно прикривають, залишаємо при кімнатній температурі на два дні.

Коли на поверхні маси з’являться перші бульбашки, доповнюємо закваску половиною склянки тепленької водички і такою ж кількістю борошна. Усе ретельно розмішуємо, даємо настоятися ще день.

Наступні три доби підгодовуємо культуру таким же способом, не змінюючи пропорцій.

На восьмий день закваску можна додавати в тісто.

На хмелеві шишках для домашнього хліба

Швидко зробити закваску для хліба можна з шишок хмелю. Їх можна зібрати в серпні-вересні і запастися цією сировиною запас на цілий рік. Також цей інгредієнт можна купити в будь-якій аптеці.

Набір продуктів:

  • вода – 1 ст.;
  • сушені шишки хмелю – 0,5 ст.;
  • цукровий пісок — 0,5 ст. л.

Шишки заливаємо гарячою водою, кип’ятити, поки об’єми рідини зменшується в два рази.

Відвар проціджуємо, повертаємо рідину в каструлю. Додаємо цукор з борошном. Все ретельно перемішуємо, накриваємо посуд рушником і залишаємо бродити на два дні.

На третій день закваска готова для приготування хліба.

Рецепт приготування рисової закваски

З рису можна приготувати так звану безглютенової закваску, яку використовують для випічки спеціального безглютенового хліба.

Дивіться також:  Плюшки з цукром з дріжджового тіста – 4 рецепта

Набір продуктів:

  • вода – 3/4 ст.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • родзинки без кісточок – 1 ч. л.;
  • рисове борошно – 300 г;
  • кукурудзяне борошно – 300 р.

За 3 дні до випічки хліба починаємо готувати рисову закваску. Трохи прогрітою водою заповнюємо ¾ склянки. Сюди ж додаємо промитий ізюм, цукровий пісок і пару ложок рисового борошна. Масу добре перемішуємо, ставимо в тепло на добу.

На наступний день додаємо ложку цельномолотой борошна з рису, розмішуємо закваску тільки дерев’яною ложкою або паличкою. Прикриваємо серветкою і тепло на добу.

На третій день виливаємо закваску в емальований посуд, висипаємо 300 г кукурудзяного борошна, підливаємо трохи теплої води. Перемішуємо і залишаємо до вечора. Потім залишиться замісити тісто і спекти смачний дієтичний хлібець.

Закваска для хліба без дріжджів

Закваска для хліба без дріжджів готується з двох видів борошна (пшеничного та житнього) і звичайної води.

Інгредієнти:

  • цільнозернові пшеничне борошно – 300 г;
  • цільнозернові житнє борошно – 300 г;
  • тепла вода.

Беремо скляну баночку великого об’єму. Насипаємо туди все борошно, перемішуємо. Розбавляємо сухі інгредієнти 120 мл теплої води. Тісто перемішуємо, закриваємо щільно кришкою, ставимо в прохолодне місце на два дні.

Потім викидаємо половину маси, а до решти заквасці додаємо по 30 г пшеничного та житнього борошна, розбавивши всі 60 г теплої води. Перемішуємо, накриваємо і повертаємо в те ж місце.

На четверту добу повторюємо операцію і вичікуємо ще 3 дні. За цей час бактерії активізуються, маса стане рости і покриватися пухирями. На цьому етапі продукт можна використовувати для замішування тіста.

З картоплі

На відварному картоплі також виходить відмінна натуральна закваска для домашнього хліба. Готується вона наступним чином.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 невеликий бульба;
  • мед – 1 ст. л. без верху;
  • пшеничне борошно – 6,5 ст. л.;
  • тепла вода.
Дивіться також:  Тісто на оладки – 12 рецептів, як зробити тісто для пишних і смачних домашніх оладок

Картоплю ретельно миємо, ріжемо на середні шматочки і складаємо в невелику каструльку або сотейник.

Заливаємо все водою, щоб рідина злегка прикрила вміст, і варимо до готовності без додавання солі.

Дуже важливо не розварити картоплю

Картопляний відвар зливаємо, а сам картопля пюрируем. При необхідності пюре розвести до консистенції рідкої сметани.

Масу перекладаємо в чисту баночку, додаємо мед, перемішуємо і накриваємо тканиною, щоб був доступ кисню.

Через день підгодовуємо культуру двома столовими ложками пшеничного борошна і 50 г теплої води. Все вимішуємо до однорідності, залишаємо бродити на добу.

На наступний день кладемо ще 1 ложку з гіркою борошна і підливаємо трохи теплої водички. Ємність прикриваємо, залишаємо до наступного ранку.

Акуратно беремо зверху 3 ложки закваски (решта викидаємо), додаємо ще 2 ложки борошна і 1 ложку води.

На шостий день в кислу закваску додаємо по ложці води і борошна. А через 4 години закваска вже готова до використання.

З родзинок

Таку закваску може приготувати будь-який, навіть дуже далекий від кулінарії людина. А в результаті вийде смачна і дуже корисна бездрожжевая випічка.

Інгредієнти:

  • родзинки – 0,5 склянки;
  • цукровий пісок – 1,5 ч. л.;
  • борошно – 200 г;
  • тепла вода – 1 ст.

Родзинки промиваємо і замочуємо на півгодини у звичайній теплій воді.

Для закваски нам потрібно настій, а сам родзинки можна з’їсти або додати в яке-небудь блюдо. В теплу рідину додаємо борошно з цукром, перемішуємо до однорідного стану.

Майбутню закваску залишаємо в теплі на 48 годин. За цей час вона виросте, наповнені бульбашками.

Вже на третій день з цієї закваски можна випікати хліб чи пироги.

З представленого переліку домашніх заквасок для хліба можна вибрати одну або кілька рецептур. Але в будь-якому випадку, у вас завжди вийде ароматний живий хліб без додавання дріжджів, який подарує силу і здоров’я вашим рідним і близьким. Приємного всім апетиту!

Прокрутка до верху