Кмітливість і талант наглядової французького кухаря подарували світу холодне блюдо дивовижного смаку і розкішного оформлення. Заливне з курки, виконане в різноманітних кулінарних варіаціях, становить вишукане прикраса будь-якого святкового застілля.
Класичний холодець з курки з желатином
Інгредієнти:
- тушка свійської птиці — 1 кг;
- головка цибулі;
- листочки лавра, горошини перцю (до 10 шт.);
- якісний желатин — 40 г;
- сіль (за смаком), петрушка.
Приготування:
- Курку моєму, виймаємо нутрощі, відрізаємо «жировик» на хвостику. Поділяємо тушку на 4 частини, розміщуємо їх в емальовану каструлю, заливаємо бутильованої водою, повністю покриває продукт.
- Додаємо в ємність очищену цибулину, моркву, включаємо сильний вогонь. Після початку кипіння, зменшуємо температуру нагрівання до мінімуму і варимо холодець з курки до повної готовності птиці. У процесі приготування знімаємо пінку і зайвий жир.
- За 10 хвилин до закінчення варіння викладаємо в бульйон горошини перцю, сіль, листочки лавра. Дістаємо відварені шматки птиці, відокремлюємо від кісток м’ясо, дрібно рубаємо, викладаємо в глибокі тарілки або форми. Прикрашаємо блюдо кружальцями моркви, гілочками петрушки.
- Як використовувати желатин? Тонку пластину (2,5 г) поміщаємо в 100 мл фільтрованої води. Загусник, що випускається у вигляді порошку, заливаємо водою (1:4), розмішуємо, залишаємо на 40 хв. для набухання. Уважно вивчаємо інструкцію виробника.
- Проціджуємо бульйон, постійно перемішуючи, вводимо збільшився в обсязі желатин. Нагріваємо складу, але не кип’ятимо! Через 2 хв. заливаємо блюдо желейної масою.
Остигле холодець відправляємо в холодильник. Подаємо страву з часниково-сметанним соусом, хріном або гірчицею.
Заливне з курки в мультиварці
Інгредієнти:
- морква і цибулина;
- домашня курка — 2 кг;
- желатин — 40 г;
- часник 3 зубки), горошини перцю (до 10 шт.), сіль, листочки лавра.
Приготування:
- Знімаємо з тушки шкірку, розбираємо в звичайному порядку. Поміщаємо птицю в чашу домашнього агрегату, вливаємо бутильовану воду (максимально можлива кількість). Включаємо мультиварку на режим «Гасіння», виставляємо час 4 години.
- За 20 хв. до закінчення приготування додаємо коренеплоди, листочки лавра, сіль і перець.
- Витягаємо птицю з ємності, розбираємо м’ясо, розкладаємо по формах разом з подрібненим часником і нарізаної кубиками морквою. Проціджуємо бульйон, додаємо підготовлений желатин, заливаємо продукти густішим складом. Приготовлене страву відправляємо в холодильник.
Форми із застиглою масою накриваємо кришками, тарілки — плівкою. Смаки і аромати їжі треба зберігати!
Заливне з курки в пляшці
Інгредієнти:
- відварені яйця — 2 шт.;
- маринований зелений горошок — 100 г;
- домашня птиця — до 1,7 кг;
- цибулина і моркву;
- желатин — 30 г;
- ядра волоських горішків;
- лист лавра, зелень, перець горошком, сіль.
Приготування:
- Підготовлену курку або її частини (філе, гомілки, крильця, горло) відварюємо до готовності разом з коренеплодами і горошинами перцю. В кінці процесу додаємо листочок лавра і сіль.
- Поділяємо на шматочки відокремлене від кісток м’ясо, змішуємо з кубиками моркви, подрібненими горіхами, нарубаної зеленню. Проціджений бульйон з’єднуємо з підготовленим желатином.
- Зрізаємо у чистих пляшок горлечка, викладаємо м’ясо і овочі, вливаємо желейний розчин. Кілька разів перевертаємо ємності, розподіляючи бульйон між продуктами, відправляємо заготовки в холодильник.
Коли маса застигне, акуратно розрізаємо пляшку, витягаємо утворений рулет, розміщуємо на красивому блюді, прикрашаємо зеленню.
Смачне заливне з курячого філе
Інгредієнти:
- цибулина і морквина;
- желатин — 30 г;
- філе курки — 800 г;
- відварені круто яйця — 3 шт.;
- банка зеленого горошку;
- сіль, перець, листочок лавра.
Приготування:
- Викладаємо філе птиці в каструлю з бутильованою водою. Поміщаємо очищені овочі, спеції і прянощі, відварюємо продукти до готовності. Не забуваємо знімати піну, в кінці процесу солимо і перчимо бульйон.
- Виймаємо м’ясо з каструлі, дрібно рубаємо продукт.
- Проціджуємо бульйон, з’єднуємо з підготовленим желатином, слідуючи вже відомими правилами.
- Викладаємо в посуд з рифленим дном частина нарізаних кубиками яєць, половину м’ясного складу, зелений горошок, кругляш відвареної моркви. Додаємо новий шар курячої маси, що залишилися шматочки яєць, нарубану зелень.
- Дуже акуратно вливаємо бульйон, намагаючись не руйнувати порядок розміщених продуктів. Виставляємо страву в холод.
Накриваємо форму плоскої посудом, перевертаємо, залишаючи заливне з курячого філе на красивій тарілці. Навіть не віриться, що це ми створили настільки чудове блюдо!
Як приготувати холодець з м’ясного асорті
Інгредієнти:
- карбонад, м’ясо курки, ковбаса варена — 150 г;
- плоди перцю різних кольорів — 3 шт.;
- оливки (без кісточок) — 50 р;
- морквина;
- сіль, насіння коріандру;
- желатин — 30 р.
Приготування:
- Відварюємо куряче філе 20 хвилин разом з очищеним коренеплодом. Солимо і перчимо бульйон, знімаємо піднялася піну. Виймаємо м’ясо з каструлі, на секунду занурюємо в крижану воду очищену.
- Остиглу грудку поділяємо на кубики середньої величини. Ковбасу, моркву і карбонад нарізаємо в такій же формі. Очищені перці шаткуємо подрібніше, потім ошпарюємо окропом.
- Змішуємо всі компоненти, додаємо запашного насіння коріандру, половинки оливок, спеції і прянощі. Відправляємо продукти на годину в холодильник, потім розкладаємо по невеликим фігурним формочках.
- Проціджений бульйон з’єднуємо з підготовленим розчином желатину, заливаємо ємності з м’ясним асорті, знову поміщаємо в холод.
Як отримати страву з посуду? На секунду опускаємо форму у окріп, перевертаємо і легко, не пошкоджуючи цілісність страви, «стряхиваем» його на тарілку. Ось і весь секрет!
Дієтичне заливне з курки
Інгредієнти:
- відварені яйця перепелині — від 10 шт.;
- філе курки — 500 г;
- морквина;
- желатин — 40 г;
- плоди солодкого перцю різних кольорів — 2 шт.;
- сіль, приправи і спеції.
Приготування:
- Відварюємо бульйон з курячого філе і морквини. Додаємо сіль, спеції і приправи.
- Остигле м’ясо рубаємо кубиками. Коренеплід поділяємо на кружечки, які можна красиво оформити у вигляді ромашок. З’єднуємо компоненти дієтичного холодцю, додаємо половинки очищених від скорлупок перепелиних яєць і ошпарені кубики перцю.
- Розкладаємо продукти з прозорим чашах. З желатину і гарячого бульйону готуємо желейний склад, заливаємо наповнені форми.
Заготівлям потрібно всього кілька годин побути в холоді, щоб дуже корисна і надзвичайно красиве блюдо з’явилося на святковому столі.
Агар агар в холодець з курки
Бурі та червоні водорості з Чорного моря творять чудеса! Створений на їх основі агар-агар — тваринний продукт рослинного походження — дозволяє одержати корисне, ніжне й ароматне заливне з курки.
Інгредієнти:
- цибулина і моркву;
- курка — 1,5 кг;
- агар-агар — 40 г на 2 л води;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сіль, листочок лавра, перець.
Приготування:
- Розрізаємо тушку на частини, покласти в каструлю з фільтрованою водою, нагріваємо до кипіння. Першу рідина виливаємо, миті шматочки птиці поміщаємо в чистий посуд, наповнюємо ємність очищеною водою. Опускаємо очищені овочі в бульйон разом з листом лавра, бажаним кількістю солі і перцю, продовжуємо приготування.
- Після початку кипіння, зменшуємо інтенсивність вогню до мінімуму і варимо холодець з курки 40 хвилин.
- Витягаємо птицю з бульйону, відокремлюємо від кісток м’ясо, розрізаємо на маленькі кубики. У такій же формі нарізаємо моркву.
- Поміщаємо в проціджений бульйон 1 ст. л. агар-агару, ретельно розмішуємо складу віночком, кип’ятимо не більше 2 хвилин до отримання однорідної консистенції маси.
- Викладаємо у форму шар м’яса, зверху розміщуємо кубики моркви, подрібнений часник. Акуратно вливаємо бульйон, зберігаючи «конструкцію» викладених продуктів. Остигле страву відправляємо в холодильник.
Желирующая «сила» агар-агару в рази перевершує можливості желатину. Вже через три години заливне з курки повністю застигне і загусне.
Готуємо без додавання желатину
Інгредієнти:
- «сільський» півень;
- цибулина і морквина;
- зубки часнику (3 шт.), сіль, перець, листочок лавра.
Приготування:
- Для отримання заливного без додавання желатину потрібно купити «старого» домашнього півника, якому пощастило «дожити» до 4 і більше років. Магазинна птах не підійде!
- Миємо, чистимо, потрошимо тушку в звичайному порядку, поміщаємо в каструлю з 3 л бутильованої води (холодної!). На цей раз перший рідина не виливаємо, так як нам потрібно отримати наваристий бульйон.
- Після початку кипіння додаємо очищену цибулю, сіль, моркву, перець і лист лавра. Прибираємо сіру піну, встановлюємо температуру нагрівання на мінімальний показник. Обов’язково дотримуємося це вимога, щоб отримати прозорий бульйон. Процес приготування займає не менше 6 годин!
- Дістаємо птицю з каструлі, відокремлюємо від кісток м’ясо, розрізаємо на шматочки потрібного розміру.
- Викладаємо курячий складу в підготовлений посуд, з’єднуємо з подрібненим часником і нарізаною морквою, заливаємо процідженим бульйоном.
Остигле холодець з півня відправляємо в холодильник для остаточного застигання. Подаємо страву з гірчицею, хроном або улюбленим гострим соусом.
Заливне з курки з додаванням сметани
Інгредієнти:
- цибулина, корінець селери, морква;
- половинка перцю солодкого;
- філе курки — 300 г;
- томати черрі — 100 г;
- свіжа сметана — 200 г;
- желатин — 20 г;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Відварюємо куряче філе на літрі бутильованої води, додавши моркву, цибулю, сіль і спеції. Готове м’ясо нарізаємо маленькими шматочками.
- Желатин змішуємо з холодною очищеною водою, залишаємо на 40 хв. для набухання. Проціджуємо бульйон, трохи охолоджуємо, розпускаємо в теплій рідині половину кількості желатину. Решту гранул з’єднуємо зі сметаною, прогрітій до кімнатної температури.
- Збираємо заливне з курки. На дно форми викладаємо половинки чері, потім поміщаємо м’ясо птиці, шматочки нарізаного перцю і селери. Заливаємо бульйоном з желатином, заповнюючи половину ємності. Відправляємо блюдо в холодильник.
- Через 2 години дістаємо страву, викладаємо сметанний склад, повертаємо блюдо в холод.
Через 3 години заливне з курки зі сметаною остаточно застигне, знайде надзвичайно приємний смак і оригінальний зовнішній вигляд.
Заливне з майонезом для святкового столу
Інгредієнти:
- курячі стегенця — 4 шт.;
- желатин — 30 г;
- свіжий майонез — 150 г;
- морквина, цибулина, сіль, перець і зелень використовуємо смакам.
Приготування:
- Знімаємо з м’яса шкірку, поміщаємо стегенця в фільтровану воду, відварюємо 1,5 години. Викладаємо в бульйон коренеплоди, сіль, спеції і прянощі, продовжуємо приготування ще годину.
- Витягаємо курячі частини, відокремлюємо м’ясо, нарізаємо його кубиками, а моркву — тонкими кружечками або оформляємо ніжними квітами.
- Як і в попередньому рецепті з’єднуємо половину кількості желатину з теплим процідженим бульйоном, іншу частину — з майонезом.
- Формуємо в ємностях шари заливного страви. Викладаємо продукти в тій же послідовності, як це робили в процесі приготування холодцю зі сметаною, замінивши її білим соусом, а черрі — морквяними часточками.
Сальтисон з курки в домашніх умовах
Це смачне і корисне блюдо складе кращу альтернативу самої делікатесної ковбасі, адже такий продукт виготовлений власними руками з натуральних і якісних продуктів.
Інгредієнти:
- домашня курка — 1,5 кг;
- зубки часнику — 3 шт.;
- спеції, сіль, зелень і прянощі підбираємо за своїм уподобанням;
- желатин — 30 р.
Приготування:
- Позбавляємо тушку від шкіри, відокремлюємо від кісток філе, м’ясо нарізаємо шматочками до 1,5 див. Додаємо сіль, спеції, прянощі, у тому числі прованські трави. Викладаємо в ароматний складу сухі гранули желатину, ретельно перемішуємо масу.
- Приготоване куряче м’ясо поміщаємо в кулінарний рукав. Формуємо продукт у вигляді ковбасного батона, загортаємо його в ще один шар целофану, обв’язуємо шпагатом, ретельно закріплюючи краю.
- Опускаємо вироби в каструлю з бутильованою водою, солимо рідина, відварюємо заготовку до півтора годин.
Готовий сатильсон, охолола до температури приміщення, відправляємо в холодильник. Вранці нарізаємо м’ясо скибочками і насолоджуємося чудовим смаком ситної, апетитною і ароматною закуски.
Соус з хрону для заливного з курки
Інгредієнти:
- звичайний цукор — 5 г;
- корені хрону — 200 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- сік лимона (½ ст. л.) і томатів (20 мл);
- кип’ячена бутильована вода — 100 мл;
- щіпка солі.
Приготування:
- Корінці хрону добре чистимо, дрібно натираємо або розбиваємо блендером. Поміщаємо пахучу масу в банку, додаємо подрібнений часник. Кількість солі і цукру регулюємо за своїм бажанням.
- Заливаємо овочевий склад охолодженою кип’яченою водою, приєднуємо сік томатів (для краси) і лимона, перемішуємо компоненти, щільно закриваємо ємність і наполягаємо до 4 днів. Соус з хрону вийшов сильний і ароматний.
Заливне з курки користується неймовірною популярністю і затребуваністю не тільки у дорослих шанувальників холодних страв, але і у малюків. Варто проявити трохи фантазії, як прості продукти перетворюються на справжній витвір кулінарного мистецтва!