Заливне з свинячого язика – 5 покрокових рецептів

Всіх господинь, особливо, напередодні святкових днів займає важливе питання: щоб таке приготувати незвичайне і смачненьке, щоб здивувати гостей і близьких. Пропонуємо приготувати холодець з свинячого язика. Воно вважається делікатесом, особливо з тих пір, як з вітчизняних прилавків зникли такі продукти, як свинячий язик. Нижче запропоновано кілька варіантів приготування корисного кулінарної страви.

Заливне з свинячого язика з желатином

Вашій увазі представляється покроковий рецепт холодцю з язика. Замість свинячого язика цілком підійде його яловичий аналог. Неодмінна умова, щоб бульйон виглядав ідеально прозорим, а що для цього треба робити, буде розказано нижче.

Які продукти будуть потрібні:

  • два свинячого язика або один яловичий;
  • один цибуля ріпчаста;
  • два лаврових листа;
  • желатин – стіл. ложка;
  • білок одного курячого яйця;
  • сіль;
  • петрушка, кріп.

Як готувати:

  • Язик вимити, опустити в холодну воду і поставити варити.
  • Після закипання води, злити її і налити нову партію, кинувши в неї цибулину і лаврушку. Варити приблизно дві години, наприкінці посоливши.
  • Вийняти з води язик і покласти його в холодну воду на півгодини.
  • Потім гарненько очистити від плівки.
  • Желатин розмішати в половині склянки холодної води і залишити на 40 хвилин.
  • Бульйон, що залишився після варіння, процідити і охолодити.
  • Потрібно пів-літра бульйону. Якщо він вийшов не повністю прозорим, треба додати один добре збитий білок, потім прокип’ятити його і процідити.
  • Підігріти бульйон, додати готовий желатин, перемішати, посолити.
  • Нарізати язик поперечними скибочками.
  • Красиво розкласти шматочки на блюді. Можна прикрасити петрушкою, кропом або зеленим горошком, а також красиво нарізати варену моркву і покласти зверху.
  • Залити бульйоном кожен прикрашений шматок, прибрати на холод на чверть години.
  • Дістати блюдо і залити вміст бульйоном.
  • Поставити тарілку в холод на три години.
Дивіться також:  Шлунки курячі тушковані в сметані – 7 рецептів приготування

Заливне з свинячого язика готово!

Готуємо в мультиварці

Заливний язик можна приготувати і в мультиварці, це досить просто.

Для цього делікатесу знадобиться:

  • два свинячого язика або один яловичий;
  • цибулина одна;
  • часник – один зубчик;
  • спеції;
  • сіль;
  • желатин – 15 г;
  • півлітра води.

Покроковий рецепт холодцю з язика, який готується в мультиварці:

  • Налаштувати мультиварку в режим «Гасіння» і покласти туди язик разом з сіллю і спеціями. Готується близько 3 годин.
  • Потім почистити язик, порізати шматочками.
  • Желатин розвести у воді.
  • Бульйон процідити, додати в нього набухлий желатин, нагрівати при помішуванні.
  • Половину бульйону налити в порожнє блюдо для заливного.
  • Покласти туди шматочки язика, додати зелень, гарно нарізану моркву.
  • Залити бульйоном, прибрати в холод до загустіння.

Вийняти страву з холодильника до приходу гостей.

Покроковий рецепт з опеньками

Мальовниче і привабливу страву, що зробити дуже легко.

Для нього знадобиться:

  • чотири свинячих язика;
  • одна морква;
  • одна цибулина;
  • мариновані огірки – 3 шт.;
  • опеньки заморожені або свіжі – 400 г;
  • желатин – 40 г;
  • лимон;
  • сіль;
  • спеції;
  • зелень;
  • лавровий лист – 2 шт.

Як готується цей делікатес:

  • Язики промити, залити водою, поставити варити.
  • Зняти піну, додати очищені овочі. Варити трохи більше години.
  • За кілька хвилин до закінчення варіння кинути перець чорний горошком, лаврушку, сіль. Добре, якщо знайдеться щіпка прованських трав.
  • Неразмороженные або свіжі опеньки кинути в гарячу підсолену воду в окрему каструлю і варити 25 хвилин.
  • Желатин покласти в половину склянки холодної води, розмішати і залишити для набухання на півгодини.
  • Язики вийняти з бульйону, покласти в воду. Потім зняти з них плівку, порізати шматочками поперек.
  • Бульйон процідити, додати желатин, довести до закипання.
  • Опеньки остудити, занадто великі порізати.
  • Огірки нарізати кружальцями, лимон часточками.
  • Покласти на блюдо шматочки язика, приправити спеціями і зеленню.
  • Додати опеньки, шматочки огірка і лимона.
  • Зверху вилити бульйон, покласти в холод до загусання.
Дивіться також:  Свинина в духовці — 23 рецепта запікання соковитої свинини

Незадовго до святкового застілля блюдо з заливним поставити на стіл. Захоплені вигуки гостей будуть забезпечені.

Заливний язик в скороварці

Заливне з желатином легко зробити в скороварці. Для поліпшення смаку радимо додати крім язика яловичину і свинину з кісточкою.

Необхідні складові:

  • дві язика свинячих;
  • яловичину – 250 г;
  • свинина – 150 г;
  • мозкова кісточка – 300 г;
  • морква;
  • цибуля;
  • сіль;
  • перець чорний горошком;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • зелень;
  • желатин – 2 стіл. ложки;
  • вода — приблизно пів-літра.

Покроковий рецепт холодцю в скороварці:

  • М’ясо і язик промити, перекласти в скороварку. Додати овочі цілком, сіль, перець, лаврушку.
  • Залити водою, щоб м’ясо виявилося під водою на 2 див.
  • Закрити скороварку, зробити режим – повільно варіння на півтори години, тиск – 3.
  • Желатин розвести в половині склянки холодної води.
  • Після сигналу скороварку вимкнути, а відкрити тільки через 15 хвилин.
  • Язик вийняти, очистити від плівки, нарізати красивими скибочками.
  • Бульйон процідити, додати желатин, добре перемішати.
  • На тарілку викласти язик, прикрасити кропом, морквою.
  • Залити бульйоном, покласти в холодне місце на 4 години.

Перед приходом гостей виставити на блюдо красиво оформлений стіл.

Як приготувати страву без желатину

Заливний язик легко приготувати і без желатину. Весь секрет загусання — в жирному бульйоні. Для нього потрібні качині тельбухи, які не складно відшукати в магазині. Якщо раптом з цим виникнуть проблеми, можна використовувати гусячі або півнячі (крила, лапи, шлунок, горло). Але ні за що не можна брати курячі тельбухи!

Які продукти необхідні:

  • потрухи качині – півкіло;
  • язик свинячий;
  • цибуля;
  • добірний лавровий лист – 4 шт.;
  • перець чорний горошок – 4 шт.;
  • сіль;
  • перепелині яйця;
  • вода.

Як приготувати:

  • Покласти в ємність для варіння вимитий язик, зверху — почищені потрухи. Залити водою, додати цибулину цілком, сіль, спеції, лаврушку.
  • Варити не менше 3–х годин при мінімальному нагріві. У результаті повинна вийти консистенція, нагадує клейстер.
  • Язик трохи остудити, почистити, порізати поперечними скибочками.
  • Перепелині яйця зварити круто, остудити, порізати на половинки.
  • Покласти на блюдо шматочки язика, зверху – половинку яйця, посолити, прикрасити петрушкою і овочами.
  • Залити бульйоном, поставити в холодне місце.
Дивіться також:  Лобіо з червоної квасолі – 7 рецептів

Як бачимо, всі способи приготування цього делікатесу досить прості, але як він апетитно виглядає!