Заливний пиріг — 21 рецепт приготування в домашніх умовах

Заливний пиріг готується досить просто і в поєднанні з таким тестом можна використовувати багато варіанти начинок.

Простий заливний пиріг на кефірі з капустою

Для початку слід приготувати начинку.

  • капуста б/к – 300 г;
  • зелень кропу – 30 г;
  • сіль, перець – за смаком;
  • несолоне вершкове масло – 20 г дві столові ложки. + 5 г на змазування форми.

Готувати будемо так:

  • Листя капусти слід тонко нашаткувати, стебла кропу подрібнити. Зелень і капусту перемішати і трохи присолити, після цього трохи віджати овочеву суміш руками.
  • На сковороді розігріти олію, після цього викласти капустяну основу і протушкувати до м’якості. В кінці термічної обробки посолити і поперчити.
  • Капусту відкинути на друшляк і накрити кришкою, щоб стік зайвий сік.
  • В цей час духовку варто поставити на розігрів. Оптимальна температура — 190ºС.

Тісто:

  • сироватка молочна – 200 мл;
  • яйце С0 – 2 шт.;
  • кефір – 100 мл;
  • рослинна олія – 60 г;
  • пшеничне борошно – 200 г;
  • цукровий пісок – 20 г;
  • сіль – щіпка.

Приступаємо:

  • Рідкі інгредієнти, яйця і цукор змішати за допомогою міксера. В іншу ємність викласти борошно і додати туди сіль. До борошна додати суміш з сироваткою і ще раз ретельно збити.
  • У попередньо розігріту форму вилити 1/3 тіста і викласти поверх 1/3 капустяної суміші, потім знову прошарувати тестом і знову прошарувати овочевий начинкою. Далі заготівлю рясно залити тестом.

Пекти при температурі 190ºС — 24 хвилини, і при температурі 220ºС — 10 хвилин.

Заливний пиріг з капустою подавати на стіл можна зі сметанним соусом. Для цього змішати в креманці 100 грамів жирної сметани, кілька зубчиків часнику, натертих на тертці, сіль за смаком.

Рецепт приготування на майонезі

Майонез допомагає отримати тісто з хорошою розсипчастою структурою.

Тісто:

  • майонез — 150 г;
  • яйце С0 — 3 шт.;
  • кисле молоко або ряжанка — 150 г;
  • цукровий пісок — 30 г;
  • пшеничне борошно — 200 г;
  • сіль, розпушувач по дрібці.

Готуємо:

  • Майонез збити з кисломолочним продуктом.
  • Яйця і цукровий пісок збити до збільшення в об’ємі і акуратно перемішати з майонезній масою. Збити за допомогою міксера до однорідної маси.
  • В іншу ємність просіяти борошно з сіллю і туди додати інші інгредієнти. Збивати до однорідності тесту.

З цього тіста легко приготувати порційний пиріг, якщо розлити тісто по силіконових формочках.

Причому начинкою можуть послужити будь-які продукти.

Важливо дотримувати прості правила. Трохи тіста наливають на дно формочки, далі йде начинка і потім зверху виливається нова порція тіста. Але форма повинна бути заповнена лише на третину.

Варіанти начинок:

  • оливки б/к + копчена ковбаса, нарізана шматочками;
  • тунець, консервований + варені яйця;
  • натертий сир + шинка;
  • сир Фета + кріп;
  • відварна курка + зелений горошок.

Такий варіант приготування допоможе впоратися із завданням, коли потрібно швидко нагодувати несподіваних гостей.

Заливний пиріг з яблуками

Для пирога заливного з яблуками краще всього вибирати сорти кисло-солодких яблук, тоді смак начинки буде більш збалансований.

Начинка:

  • яблука — 500 г;
  • цукровий пісок – 250 г;
  • масло солодко-вершкове – 50 г;
  • родзинки — 30 г

Плоди варто очистити від шкірки і нарізати на шматочки, далі засипати їх цукром. Родзинки заварити окропом і через 10 хвилин, воду потрібно злити. У сотейнику розігріти олію і скласти туди яблука і родзинки, накрити кришкою. Пропарювати тощо фруктову суміш потрібно до м’якості яблук, періодично помішуючи. Начинку залишити в сотейнику.

Духовку розігріти до 190ºС.

Тісто:

  • будь питний йогурт фруктовий — 200 г;
  • яйце С0 – 2 шт.;
  • масло пісне — 50 мл;
  • цукровий пісок — 50 г;
  • борошно — 200 г;
  • сіль і розпушувач на кінчику ножа.

Готуємо:

  • Йогурт і масло з’єднати з борошном, сіллю і розпушувачем і як слід перемішати.
  • Тісто для пирога можна зробити трохи схожим на бісквіт. Для цього слід розділити жовтки і білки, далі жовтки до утворення білої піни збити з чайною ложкою цукру. А білки з залишками цукру інтенсивно збити до утворення м’яких піків. Жовткову масу додати в білки і перемішати вручну плавними рухами знизу вгору.
  • Потім обережно додати яєчну масу в заготовку тесту. Увага! Тісто слід перемішувати вручну, щоб не руйнувати бульбашки повітря.
  • Чашу для випічки нагріти і змастити маслом. Якщо немає кондитерської кисті, то можна розрізати навпіл картоплину, насадити її на вилку, вмочити в олію, а потім користуватися таким пристосуванням за призначенням.
  • ½ Тесту як можна акуратніше перекласти в чашу, зверху викласти яблучну начинку і накрити другою частиною тіста. Чашу поставити в піч. Випікати до рум’яної скоринки.
Дивіться також:  Торт Їжачок – 7 рецептів приготування своїми руками

Варіант випічки на молоці

Для тесту можна використовувати молоко різної жирності, але не менше 1,5%, бо інакше тісто буде несмачним.

  • незбиране молоко — 200 мл;
  • яйце С0 — 3 шт.;
  • масло вершкове або маргарин для випічки — 50 г;
  • цукровий пісок — 20 г;
  • борошно — 200 г;
  • сіль і розпушувач, прованські трави.

Замішуємо:

  • Масло або маргарин вийняти з холодильника напередодні та не менш ніж за годину перед початком випічки, щоб воно размягчилось.
  • Розтерти його з цукровим піском для утворення білої маси, ввести яйця по одному, не перестаючи збивати. Потім додати молоко і все ретельно перемішати.
  • В окрему миску просіяти борошно, додати в неї сіль, прованські трави і розпушувач, потім влити рідкі інгредієнти.
  • Після того, як тісто буде вымешано, дати йому постояти хвилин 20. Тим часом розігріти духовку до 190ºС.

Для такого варіанту можна використовувати цікаву начинку.

Для цього потрібно:

  • м’ясо курки — 500 г;
  • цибуля ріпчаста — 100 г;
  • морква — 100 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • сир напівтвердий — 250 г;
  • сіль.

Збирати начинку станемо так:

  • Куряче м’ясо пропустити через м’ясорубку, для соковитості фаршу можна додати трохи шкіри і жиру.
  • Цибулю і моркву очистити і теж пропустити через м’ясорубку.
  • Сир натерти на дрібній тертці. М’ясної та овочевої фарші, а також 50 грам сиру, сіль перемішати. Руки змочити водою і скачати з заготівлі невеликі кульки.
  • Чашу для випічки викласти пергаментом і присипати трохи борошном.
  • Вилити тісто в чашу, м’ясні кульки укласти по всій поверхні тіста і поставити заготівлю випікатися.

За 10 хвилин до закінчення випікання товстим шаром засипати пиріг зверху сиром і випікати поки сир не подернется рум’яною скоринкою.

Ситний заливний пиріг з фаршем

Заливний пиріг з фаршем — це універсальне блюдо, яке можна подати на вечерю, так і здивувати їм присутніх гостей.

Тісто:

  • сироватка молочна — 100 мл;
  • молоко — 200 мл;
  • масло рослинне — 30 г;
  • яйце С0 — 4 шт.;
  • цукровий пісок — 20 г;
  • борошно — 250 г;
  • розпушувач, сіль — на кінчику ножа.

Приступаємо:

  • Молочну сироватку злегка нагріти і як тільки вона почне згортатися, додати туди молоко. Незабаром з’являться білі крупинки сиру, тоді варто зняти молоко і відставити у бік.
  • У миску просіяти 100 грамів борошна і заварити її гарячим молоком. Вимісити до еластичності і залишити до охолодження.
  • Яйця збити з цукровим піском, потім додати рослинне масло. Додати туди заготівлю заварного тіста і все ретельно перемішати.
  • В окрему ємність просіяти борошно, додати сіль і розпушувач. У борошно вилити яєчно-масляну суміш і все ретельно перемішати.

Начинка:

  • печінка яловича — 100 г;
  • яловичина — 200 г;
  • свинина — 100 р;
  • цибуля ріпчаста — 150 г;
  • сіль, перець, мускатний горіх — на кінчику ножа.

Починаємо!

  • М’ясо та печінку пропустити через м’ясорубку.
  • Цибулю очистити і нарізати дрібними кубиками. Всі інгредієнти перемішати.
  • У глибоку сковороду налити трохи води і фарш протушкувати під кришкою до напівготовності.
  • Потім ємність для випічки змастити маслом і вилити туди чверть тіста, зверху викласти чверть фаршу, і так далі шарами викласти підготовлену начинку і тісто, причому верхній, закриває шар повинен бути з тіста.

Випікати пиріг з м’ясом варто при температурі 150ºС під кришкою близько 40 хвилин, щоб всі верстви добре пропеклися. Потім збільшити температуру до 220ºС, зняти кришку і зарумянить пиріг.

Готуємо на основі сметани

Сметана — це хороша основа для тіста. Пироги виходять особливо смачними, тому до наступного рецептом тіста можуть бути запропоновані різні начинки — хоч солодкі з ягодами, хоч солоні з сиром, хоч гострі з м’ясом і перцем.

  • сметана 20 % жирності — 200 г;
  • майонез — 100 г;
  • яйце З — 3 шт.;
  • цукровий пісок — 30 г;
  • борошно — 200 г;
  • сіль і розпушувач на кінчику ножа.

Сметану і майонез ретельно збити. Яйця збити з цукром. Інгредієнти з’єднати. Борошно просіяти в миску і перемішати з сіллю і розпушувачем. Додати рідку суміш і тісто ретельно вимісити. А тепер можна розглянути цікаві варіанти начинок для пирога на такому тесті.

Швидкий пиріг з сайрою

Пиріг з рибними консервами — це найбільш швидкий варіант приготування смачної випічки до чаю.

Дивіться також:  Тісто філо – рецепт тіста і 12 варіантів приготування з використанням тіста

Важливо пам’ятати, що з консервованої риби потрібно злити зайву рідину. Інакше, від великої кількості вологи тісто не пропечеться.

Пиріг з сайрою можна зробити на основі вищенаведеного тіста на сметані. Духовку треба розігріти до 190ºС. Ємність для випічки прокласти пергаментом і вилити половину тіста. Сайру розім’яти виделкою і викласти поверх тіста. До риби можна також додати відварені і нарізані кубиками яйця. Зверху вилити залишки тіста і відправити пиріг в духовку.

З сиром і зеленню

Цікавий варіант начинки, особливо якщо під рукою немає нічого крім шматочка сиру. Його слід натерти на крупній тертці, а якщо є сир, то можна додати і його теж. Зелень дрібно нашаткувати і все перемішати у великій мисці, попередньо посоливши.

Варіанти запікання можуть бути наступні:

  • Тісто виливається прямо в начинку, як слід перемішується і викладається в чашу для випічки.
  • Тісто шарами викладається в ємність для випікання і прослаивается сирною начинкою.
  • Тісто розливається по силіконових формочках для кексу, і начинка розкладається порційно в середину кожної заготовки.

Заливний пиріг з куркою

Відварне м’ясо може послужити відмінною начинкою для пирога з куркою.

  • курка тушка – 1 шт.;
  • сир напівтвердий — 150 г;
  • сіль.

Курку відварити до готовності. Остудити і розібрати м’ясо від кісток і шкіри. М’ясо птиці і сир нарізати подрібніше. Підготовлене заздалегідь тісто викласти у форму для випічки і зверху розподілити начинку. Пиріг випікати при температурі 220ºС.

З грибами

Варіанти начинки з грибами:

  • 200 грамів печериць промити і нарізати тонкими пластинами. Протушкувати гриби в 50 мл вершків 10% жирності. Ріпчасту цибулю (100 грамів) нарізати подрібніше і додати до печерицям. Відкинути гриби на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
  • 500 грамів лісових грибів добре промити, очистити від плівок і нарізати дрібно. 100 грамів цибулі ріпчастої нашаткувати півкільцями. Одну столову ложку вершкового масла розтопити на сковороді і протушкувати гриби. В кінці приготування посолити.

Обидві грибні начинки слід вводити за наступною схемою.

  • Духовка розігрівається до 150 º с.
  • Форма для випічки змащується маслом.
  • Виливається ½ заготовленого тесту.
  • Викладаються гриби.
  • Зверху пиріг закривається тестом.
  • Заготівля випікається під кришкою.
  • Потім температура збільшується до 210ºС і кришка знімається, щоб пиріг «подернулся» золотистою скоринкою.

Готуємо з цибулею і яйцем

Заливний пиріг з цибулею і яйцем, готується просто і швидко.

Для такої начинки потрібно взяти:

  • зелена цибуля — 200 р;
  • яйце З — 5 шт.;
  • сіль — щіпка;
  • масло вершкове — 10 г

Цибуля зелена слід ретельно промити і дрібно нашаткувати. Яйця відварити «круто» і нарізати дрібно. На сковороді розтопити масло і протушкувати цибулю протягом декількох хвилин.

Важливо не перегріти цибуля, так як у молодої зелені ніжна структура.

Потім овоч потрібно посолити і змішати з яйцями. Запікати таку начинку можна за схемою пирогів з грибами.

Солодкий десерт з полуницею та бананами

Для такого пирога краще використовувати малі форми під кекси.

Начинка:

  • зрілі банани — 3 шт.;
  • полуниця свіжа — 300 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 30 г;
  • цукровий пісок — 30 г

Банани з допомогою міксера потрібно збити, потім додати цукор з яйцем і ще раз збити. Свіжу полуницю порізати на шматочки, перемішати з банановою масою. Просіяти борошно і додати до фруктової суміші.

У формочки для кексів на дно викласти начинку, а зверху залити підготовленим тістом. Випікати при температурі 220ºС до золотистої скоринки. Після приготування у кексів можна вирізати верхівку, перевернути їх і залити зверху збитими вершками.

Пиріг «Зебра» на кефірі

Заливний пиріг на кефірі «Зебра» — це красивий і швидкий варіант випічки.

Інгредієнти:

  • кефір — 200 мл;
  • цукровий пісок — 150 г;
  • яйце З — 3 шт.;
  • борошно — 200 г;
  • какао-порошок — 30 г;
  • розпушувач на кінчику ножа.

Яйця збити з цукром до збільшення маси, потім додати кефір і все ще раз перемішати. Далі ввести просіяне борошно з розпушувачем і ретельно збити масу. Відокремити половину тіста і в решту додати просіяний какао-порошок.

Для випічки варто взяти роз’ємну форму і вистелити її пергаментом. Технологія викладки тесту наступна.

  • Ополоником вилити трохи білого тіста у форму, зверху додати половину від вилитого обсягу коричневого тіста.
  • Потім знову викласти зверху трохи білого тіста.
  • І за такою аналогією вилити все тісто.
Дивіться також:  Пиріг зі сливами – 11 швидких і смачних рецептів

Можна взяти вилку і акуратно прокреслити смуги хрест-навхрест, що прикрасить серцевину пирога вигадливим малюнком.

Випікати такий пиріг необхідно при температурі 220ºС до готовності.

З ковбасою і сиром «на швидку руку»

Ідентичне тісто на кефірі можна зробити і для несолодкої випічки. Тільки цукрового піску варто взяти 30 грам, а какао і зовсім виключити.

Начинка для пирога «на швидку руку» може бути наступна:

  • ковбаса/сосиски/шинка — 300 г;
  • сир напівтвердий 100 г;
  • солоні огірки — 30 г;
  • оливки б/к — 20 г;
  • картопля відварна — 100 г

А далі все зовсім просто:

  • М’ясну гастрономію, огірки і картоплю нарізати кубиками.
  • Сир натерти на тертці. Оливки порізати кружальцями. Тісто вилити у форму.
  • Зверху викласти нарізані інгредієнти і поставити в духовку.

Випікати при температурі 220ºС. За 10 хвилин до закінчення готування пиріг засипати тертим сиром і випікати поки сир не розплавиться.

З ягодами в мультиварці

Для начинки можна використовувати заморожену журавлину.

  • 200 грам ягоди слід засипати 200 грамів цукрового піску і залишити при кімнатній температурі на кілька годин.
  • Після того, як цукровий пісок просочить ягоду, можна зварити експрес-варіант варення-сиропу. Тобто, поставити каструлю з журавлиною і цукром на вогонь і як тільки суміш закипить, відразу зняти її. Дати охолонути і після процідити.
  • Ягоди можна використовувати для пирога. А сиропом можна полити пиріг, або подати його окремо на стіл в креманці.

Каструлю поставити на режим «Випічка».

Тісто:

  • майонез — 80 г;
  • яйце С0 — 3 шт.;
  • сметану 26% жирності — 150 г;
  • цукровий пісок — 50 г;
  • борошно — 200 г;
  • сіль, розпушувач по дрібці.

Замішуємо, як зазвичай:

  • Майонез збити зі сметаною, додати яйце.
  • В окремій ємності збити яйця з цукром і додати майонезно-сметанную суміш. Все перемішати до однорідності.
  • В окрему чашу насипати борошно з сіллю і додати туди рідини. Збивати до однорідності тесту.

Чашу мультиварки змастити кондитерської пензлем рослинним маслом і вилити половину тіста, потім прошарувати ягодами і закрити тістом. Випікати у відповідності з програмою. Пиріг з ягодами перед подачею можна посипати цукровою пудрою.

Варіант запікання з вишнею

Якщо замість журавлини використовувати вишню, то результат буде нітрохи не гірше. Тим більше що залишився вишневого соку можна зварити смачний соус до пирога. Для цього слід зібрати стекший сік, додати цукровий пісок з розрахунку 1:1 і проварити на повільному вогні до загусання.

З сиром

Такий же пиріг можна приготувати з сиром. Причому як в солодкому, так і в солодкому варіантах.

Для солодкого пирога потрібно протерти сир через сито і збити його з цукром.

  • сир жирний — 300 г;
  • цукровий пісок — 100 г

Для несолодкого варіанти сир теж варто протерти через сито, щоб не було крупинок. Потім посолити його і додати сухі прованські трави.

  • сир жирний — 300 г;
  • сіль — 10 г;
  • прованські трави — щіпка.

З картоплею

Заливний пиріг з картоплею — смачний і швидкий варіант для випічки в мультиварці.

Начинка:

  • картопля — 400 г;
  • масло вершкове — 20 г;
  • сіль — щіпка;
  • перець білий і мускатний горіх — на кінчику ножа.

Картоплю вимити й відварити в мундирі. Після того як картопля охолоне, зняти тонку шкірочку і нарізати картоплю кубиками. У сковороді розтопити масло і злегка обсмажити картоплю, додавши спеції і сіль.

Випікати за аналогією з журавлинним пирогом.

З куркою та картоплею

Якщо вибрати будь-який з запропонованих варіантів тесту для несолодких пирогів, то можна навіть приготувати курник.

Начинка:

  • відварна курка (червоне м’ясо) — 300 г;
  • картопля відварна — 150 г;
  • цибуля ріпчаста — 150 г;
  • перець і сіль.

І нехай здається, що курник є якимось кулінарним вишукуванням, готується він, насправді, дуже просто.

  • Цибуля ріпчаста очистити і нарізати півкільцями. Картоплю і курку нарізати великими кубиками. Інгредієнти перемішати.
  • У форму для випічки, вилити половину тіста, акуратно розподілити начинку і розрівняти її.
  • Зверху вилити тісто. Випікати при температурі 220ºС до готовності.

Орієнтовний час випічки для заливних пирогів приблизно 20 — 25 хвилин, але все залежить від особливостей використовуваної духовки/мультиварки і марки борошна.

Тому варто орієнтуватися по щільності тіста, для цього можна проколоти його зубочисткою і якщо вона вийшла суха і з крихтою на кінці, то пиріг готовий. Але важливо не зачепити начинку, тому протикати краще з краю.

Прокрутка до верху