Заливний пиріг з фаршем набрав популярність за свою простоту в приготуванні. Ця випічка досить легко готується, а головне швидко, тому якщо вас сповістили про прибуття гостей — негайно тягніть усе, що є в холодильнику і беріться за готування. І гості, і близькі люди обов’язково будуть нагодовані і задоволені таким стравою.
Заливний пиріг з фаршем — класичний рецепт
Це самий простий пиріг з м’ясною начинкою, який обов’язково вийде навіть у молодої господині. Обов’язково збережіть рецепт. Спеції можна замінити іншими за смаком, якщо нижченаведених видів прянощів не знайшлося на вашій кухні.
Складові тіста:
- борошно — 0,2 кг;
- яйце — 2;
- майонез — 100 г;
- сметана — 120 г;
- цукор — 1 ч. л.;
- сіль — ⅔ ч. л.
- пост. масло — 2 ст. л.
Наповнення:
- будь фарш — 0,5 кг;
- цибуля — 1 одиниця;
- зелень — пара пучків;
- мускатний горіх — 0,5 ч. л.;
- зернятка коріандру — 1 ч. л.;
- зіра — 0,5 ч. л.
Замішуємо віночком або міксером яйця разом із кількістю майонезу, сметани, масла, далі перчимо, солимо і додаємо соду. Також всипаємо просіяне борошно і ретельно замішуємо холодець тісто.
Нарізану цибульку пасеруємо на розпеченій сковорідці до золотистого відтінку. Потім додаємо фарш і спеції. Обсмажуємо м’ясо, вливаємо склянку води, тушкуємо начинку до випаровування рідини. Закидаємо зелень, вона може бути свіжа або заморожена.
У заздалегідь підготовлену форму формуємо пиріг, викладаючи складові шарами — одна частина тесту, далі рівномірний шар начинки, яку заливаємо залишками тіста. Верхівку гарненько розрівнюємо з допомогою ложки або лопатки.
Випікаємо пиріг при 180 град. до готовності, приблизно 40 — 60 хвилин.
Після закінчення покладеного часу витягуємо його з духовки і подаємо на стіл, як і самостійне блюдо, так і з додаванням різноманітних соусів, наприклад сметанного.
На замітку. Дуже смачний пиріг виходить зі змішаним фаршем курки та свинини. Виходить соковите і ніжне наповнення.
З додаванням капусти
Додавши в начинку трошки капусти, ви зробите пиріг більш соковитим. Для фаршу це не буде зайвим, так як іноді його занадто сильно ужаривают, і м’ясний становить стає сухуватим.
- капуста — ½ вилка;
- будь фарш — 0,4 кг;
- кефір — 1 склянка;
- майонез — 1 ст.;
- яйця — 3;
- сода або розпушувач — 1 ч. л.;
- борошно — 8 ст. л.;
- зелень (можна використовувати мікс);
- сіль і спеції.
Попередньо дрібно шинковану капусту бланшируем на сковороді разом з невеликою кількістю води. Коли вода закипить, чекаємо на 1 -2 хвилини і пропускаємо через друшляк.
Зелень нарізаємо, фарш обсмажуємо з додаванням зелені та спецій, включаючи сіль. Далі закидаємо капусту.
Змішуємо яйця, майонез, кефір і соду. Борошно просіваємо і додаємо в тісто, перемішуємо.
Змащуємо форму для випікання маслом. Викладаємо у тому ж порядку, що і в попередньому варіанті пирога.
Випікаємо пиріг при 180 град. півгодини. Перевіряємо готовність випічки, протикаючи її в середині зубочисткою або шпажкою.
З курячим фаршем
Куряче м’ясо готується швидко і страви з них завжди відрізняються не тільки ніжним смаком, але і більш низькою калорійністю, жирністю.
Складові:
- борошно — 0,3 кг;
- сметана — 350 мл;
- яйця — 2;
- олія слив. — 160 г;
- розпушувач — 2 ч. л.;
- сіль і цукор.
Наповнення:
- свіжі цибульні пір’я — 1 пучок;
- варені яйця — 3;
- куряча грудка — 1;
- копчений сир — 100 р.
Яйця потрібно збити в піну разом з додаванням цукру. Потім вливаємо топлене масло, просіваємо борошно, солимо, додаємо соду. Завершуємо приготування тіста додаванням сметани.
Нарізаємо відварені яйця і грудку невеликими кубиками. Подрібнюємо сир за допомогою великої терки. Розмішуємо начинку, при цьому перчимо і солимо.
Форму для випікання застеляємо пергаментним папером і змащуємо шматочком масла. Викладаємо пиріг в послідовності: тісто, наповнення, тісто.
Випікаємо при 200-ах град. протягом 35-ти хвилин. Даємо пирогу охолонути, а потім нарізайте шматочками і подавайте.
На замітку. Розпушувач і сода, взаємозамінні компоненти.
В мультиварці
Тісто:
- яйце — 2;
- борошно — 1 ст.;
- кефір — 1 склянка;
- сіль — ½ ч. л.;
- сода — ½ ч. л.;
наповнення:
- фарш — 0,3 кг;
- цибулина — 1;
- морква — 1;
- приправи.
Гасимо кефір содою. Цибулю дрібно ріжемо, а моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо спочатку цибулю, моркву до рум’яного кольору і додаємо фарш.
Збиваємо яйця, додаємо борошно, сіль і кефір, добре перемішуємо тісто до однорідності.
Мультиварочную ємність змащуємо невеликою м’яким шматочком масла, виливаємо ½ тіста, потім викладаємо начинку рівномірно заливаємо зверху рештою тестом.
Ставимо режим «Випічка» на годину. За 15 хвилин до кінця процесу, перевертаємо пиріг з допомогою сітки для пароварки і залишаємо допекаться.
Заливний пиріг з лаваша з фаршем
Цікавий варіант страви — заливний пиріг з лаваша.
- тонкий лаваш — 1;
- будь фарш — 0,8 кг;
- печериці — 0,3 кг;
- помідори — 0,3 кг;
- цибуля — 1;
- слив. масло — 40 г;
- яйця — 2 одиниці (одна йде в фарш, друге використовується для борошняної маси);
- жирні вершки — 150 мл;
- сир — 50 — 60 г;
- петрушка — 1 пучок;
- сіль і спеції.
Цибулю дрібно ріжемо і кілька хвилин пасеруємо до рум’яного кольору на гарячому вершковому маслі. Сюди ж натираємо на тертці гриби. Як тільки виділиться сік — закидаємо фарш. Не забуваємо посолити і приперчити. Залишилося обсмажити до готовності на розпеченій сковорідці. Важливо постійно помішувати фарш, інакше він збереться в грудочки, які не дуже зручно в подальшому використовувати.
Даємо фаршу охолонути, і додаємо сире яйце і дрібно нарізану зелень (пару гілочок залишаємо).
Готуємо форму для нашого заливного пирога. Для цього вистилаємо її пергаментом, змащуємо теплим вершковим або олією і посипаємо тонким шаром панірування.
Розкладаємо лист лавашу на столі, відступаємо трохи від краю і починаємо викладати начинку. Швидко і акуратно згортаємо рулет з лаваша, щоб він не встиг розмокнути. Загортаємо спіраллю і перекладаємо в заздалегідь підготовлену форму.
Вершки збиваємо з яйцем, трохи підсолюємо і додаємо перець, заливаємо цією сумішшю майбутній пиріг, трохи залишаємо. Зубочисткою в довільному порядку проколюємо лаваш, щоб заливка просочилася всередину.
Нарізаємо кільцями помідорів і викладаємо зверху, потім поливаємо заливкою і посипаємо тертим сиром.
Випікаємо в духовій шафі, розігрітій до 220-ти град. близько третини години до готовності.
Гілочки зелені, які були відкладені, трохи подрібнюємо і при подачі посипаємо заливний пиріг з лаваша.
Рецепт приготування на кефірі
Заливний пиріг з фаршем на кефірі виділяється серед інших неймовірною ніжністю смаку і пишністю самої випічки. Варто відзначити, що кефір можна використовувати 2-4-ох денний за терміном придатності — він краще підніме тісто. Для приємного аромату і смаку слід використовувати виключно хороший продукт перевіреної марки.
Тісто:
- борошно — 2 ст.;
- кефір — 200 мл;
- яйце — 1;
- масло — 120 мл;
- сода — 1 ч. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- цукор — 1 ч. л.
Наповнювач:
- капуста — 350 — 400 г;
- яйця — 2;
- цибуля — 1;
- щавель — 60 г;
- кріп — 40 г;
- сіль і цукор — по 1 ч. л.
Розмішуємо в кисломолочному продукті соду, щоб погасилась. Відразу ж додаємо трохи солі і цукру. Через чверть години можна ввести яйце і масло, добре опрацювати масу віночком. Далі просіваємо борошно і розмішуємо до однорідності.
Нарізаємо зелень, капусту і цибулю. У нас буде наповнення зі свіжої капусти, тому її гасити не слід. Солимо капусту і вбиваємо два яйця, добре розмішуємо. Далі вводимо в начинку зелень і цибулька.
У форму поміщаємо частину тіста, далі розподіляємо начинку і знову покриваємо тестом.
Розігріваємо духовку до 180 град., випікаємо близько 25-ти хвилин.
Готовий пиріг можна за бажанням змастити вершковим маслом і подавати на стіл.
З картоплею і фаршем
Заливний пиріг з фаршем і картоплею — ситний і смачний варіант вечері для всієї родини.
- картопля — 4 — 5;
- будь фарш — 0,3 — 0,4 кг;
- яйця варені круто — 2;
- кефір/сметана — 100 мл;
- майонез — 100 г;
- цибуля — 2 одиниці;
- борошно — 1ст.;
- сода — ½ ч. л.;
- сіль і перець по парі пучок.
Ріжемо промитий і очищений картопля і цибулю півкільцями.
Змішуємо в ємності кефір, майонез, соду, яйця, і гарненько опрацьовуємо віночком/міксером. Борошно вводимо поступово, невеликими порціями, бажано — просіваючи. При цьому замішуємо масу міксером зі спеціальними насадками для тіста. Стежимо, щоб консистенція була однорідною.
Ємність для випікання змащуємо маслом і присипаємо борошном або манкою. По дну і боків форми викладаємо картоплю, солимо і перчимо. Далі акуратно викладаємо фарш, знову солимо і перчимо. На нього розподіляємо подрібнену цибулю і заливаємо всю нашу конструкцію тестом. Вирівнюємо верх силіконової лопаткою і випікаємо в духову піч при 180 град. близько години. Перед тим, як витягти блюдо, не забуваємо перевірити готовність випічки за допомогою зубочистки.
Далі даємо йому охолонути прямо в духовій печі, після витягаємо з форми. Якщо вона розсувна — процес вилучення буде простіше. В іншому випадку просто перевертаємо на блюдо.