Заливний пиріг з капустою – 10 рецептів на кефірі, сметані або на майонезі
Найпростішим і дуже дешевим стравою є заливний пиріг з капустою. При цьому воно шалено смачне і універсальне: підходить для сніданку, як доповнення до бульйону або супу на обід, в якості перекусу або в дорогу. Залишилося лише визначитися з найбільш підходящим рецептом такого частування, адже їх існує безліч.
Заливний пиріг з капустою — класичний рецепт
За класичним рецептом обговорюваного пирога для тесту береться нежирна сметана. Достатньо 15-20% жирності продукту. Крім сметани (1,5 склянки), використовується: 1,5-2 склянки просіяного пшеничного борошна, сіль, 260 г свіжої капусти, 3-4 г харчової соди,2 сирих яйця, щіпка мускатного горіха.
Спочатку овоч дрібно шинкуется і обсмажується з сіллю і мускатним горіхом до рум’яного кольору на будь-якому жирі.
У ємність з просіяним борошном вливається сметана, туди ж відправляється дрібна сіль, сода і злегка збиті віночком яйця.
З перерахованих продуктів тісто вимішується.
Залишилося розкласти начинку в масляний форму, залити отриманою масою на сметані. Випікати в добре розігрітій духовій шафі (180 градусів) 25-35 хвилин.
Потрібно перевіряти випічку, так як точний час його запікання залежить від характеристики плити, форми та інших факторів.
Рецепт приготування на кефірі
Блюдо, приготоване на кефірі, зазвичай виходить досить повітряним і пишним. Особливо, якщо мова йде про холодці пирозі. Крім половини літра кефіру середньої жирності буде використовуватися: 200 г свіжої капусти, 0,5-1 ст. борошна, 7 г солі, цибулина, щіпка харчової соди і трохи цукру, 3 сирих яйця, 2 ст. л. неароматного олії.
Сода гаситься будь-яким зручним способом (оцтом, лимонним соком), злегка збивається з яйцями, після чого маса солиться і подслащивается.
У ту ж миску відправляється масло і кефір кімнатної температури.
Маленькими порціями в майбутнє тісто всипається борошно. Воно повинно вийти, як домашня сметана по густоті. Тому рекомендована порція борошна вказано приблизно.
Для начинки подрібнена капуста і цибуля обсмажуються до м’якості. У масу додається сіль за смаком і щіпка цукру.
Спочатку в підготовлену форму наливається трохи тесту, потім викладається начинка, і закривається частування теж тестом.
Готується заливний пиріг з капустою на кефірі 40-45 хвилин.
З таким тестом відмінно буде поєднуватися не тільки овочева, а також рибна або м’ясна начинка.
На майонезі — покроковий рецепт
Потрібно враховувати, що випічка на такій основі виходить більш калорійною. При бажанні можна змішати майонез і жирну сметану в рівних пропорціях. Крім 500 р соусу, потрібно: 250 г капусти, щіпка солі, 5-6 ст. л. просіяного білої муки, щіпка соди, 2 сирих яйця.
Майонез ретельно перемішується зі злегка збитими яйцями.
В отриману масу порційно всипається борошно.
Після ретельного вимішування тіста до решти продуктів додається сіль і сода (погасити останню не потрібно). Для замісу можна використовувати міксер на мінімальній швидкості.
Капуста шинкуется і гаситься до м’якості на будь-якому жирі. Обов’язково потрібно її посолити. Можна додати в начинку і будь-які приправи.
У змащену маслом форму виливається половина тіста, поверх неї начинку.
Потім розподіляється залишилася майонезна суміш.
Випікається заливний пиріг з капустою на майонезі в жаркій духовці 35-45 хвилин.
Температура в духовій шафі повинна скласти 200 градусів.
З додаванням грибів
Відмінно поєднуються з капустою в начинці для заливного пирога свіжі шампіньйони. Досить застосувати 5-6 штук. Також до складу страви увійде: 230 г свіжої капусти, 3 сирих яйця, 230 мл кефіру, 8 г солі, цибулина, щіпка розпушувача, маленька ложка цукру, 140-160 г борошна, 120 г вершкового маргарину.
Сіль перемішується з цукром, після чого до сипких інгредієнтів вбивається одне яйце. В цю ж ємність вливається кефір.
Борошно просіюється з розпушувачем, після чого відправляється до рідкої маси.
В масі не повинно бути навіть найменших грудочок. В останню чергу в нього вливається розтоплений маргарин.
Залишилися яйця збиваються з невеликою кількістю солі.
Капуста смажиться з цибулею і грибами на будь-якому жирі до рум’яного кольору.
У змащену маслом форму виливається половина тесту. Далі відправляється начинка, яка поливається збитими яйцями.
Потім пиріг накривається рештою тестом.
Запікається в гарячій духовці до готовності.
Перевірити, чи не залишилося частування всередині сирим, простіше всього за допомогою дерев’яної палички.
З капустою і яйцем
Це швидкий заливний пиріг з смачною і ситною начинкою. Для його приготування використовується: половина середнього капустяного качана, 0,5 ч. л. солі, 5 курячих яєць, 12-14 ст. л. пшеничного борошна, пучок свіжої зелені, 1 ст. кефіру, половинка маленької ложки соди.
Подрібнена капуста смажиться на сковороді до рум’яності.
3 курячих яйця відварюють круто і ріжуться кубиками. Далі вони змішуються з теплим овочем. В цю ж суміш всипається дрібно нашаткована зелень. Можна брати навіть заморожену.
Для тіста змішується нежирний кефір, 2 сирих яйця, сіль, борошно і соду. Маса вийде рідкуватий.
Обрана форма змащується маслом і посипається манною крупою. Зверху виливається 1/3 частина від тіста і розкладається начинка.
Приблизно через 20 хвилин, коли верхівка пирога схопиться, можна зробити на ній гарні надрізи у вигляді ромбів, а також посипати кунжутом і змастити збитим жовтком.
Швидкий і простий рецепт приготування
Для такого частування допускається використовувати не тільки свіжу, але також квашену капусту. Щоб остання не кислила, вона ретельно промивається водою. Крім 400 г капусти, буде використовуватися: 6-7 ст. л. жирної сметани, 2 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. солі, 3 сирих яйця, 7-8 ст. л. білого борошна.
Капуста дрібно шинкуется, мнеться руками з великою сіллю і обсмажується на сковорідці до напівготовності.
Для тіста яйця змішуються з сіллю, сметаною і розпушувачем.
Далі в масу борошно висипається, і після її збивання міксером тісто повністю готове.
На дно форми або дека викладається капуста, яка зверху поливається сметанним тестом.
Готується пиріг в дуже жаркій духовці 35-40 хвилин.
За бажанням до капусти можна додати сосиски або копчені ковбаски.
На сметані
Будь-кухар приємно здивується, наскільки смачним виходить заливний пиріг на домашній сметані. Якщо такого продукту в запасі не виявилося, можна взяти 220 грам магазинної сметани. А, крім неї: 70 г легкого майонезу, 6-8 ст. л. борошна, по дрібці солі і цукру, 2 сирих яйця, 2 ч. л. розпушувача, жменя кунжуту, спеції, 250 г білокачанної капусти.
У чашці виделкою збиваються яйця, після чого до них додається відразу і сметана і майонез.
В цю ж ємність з розпушувачем борошно просіюється, додається сіль і цукор.
Тісто перемішується віночком.
Капуста шинкуется і мнеться руками з сіллю і спеціями. З нею добре поєднується мускатний горіх, коріандр, базилік.
У підготовлену форму викладається пиріг в послідовності: тісто-начинка-тісто.
Випікається частування 40-45 хвилин.
Одержаний заливний пиріг з капустою на сметані смачний навіть в холодному вигляді.
Заливний пиріг з капустою в мультиварці
Мультиварка – справжня палочка-виручалочка для господинь. У тому числі і при випічці заливного пирога. Рецепт включає в себе наступні продукти: 220 мл кефіру середньої жирності, 7 г розпушувача, цибулина, 220 г борошна, 2 сирих яйця, 1,5 ч. л. солі, пара столових ложок неароматного масла, 450 г молодої капусти, щіпка цукру, 150 г твердого сиру.
Капуста і цибуля дрібно шинкують і перетираються разом з сіллю, після чого змішуються з тертим сиром.
Яйця збиваються з цукром і дрібкою солі, до них вливається кефір, олію і відразу додається вся борошно з цукром.
Перемішується тісто міксером.
Тісто виливається двома шарами, між якими розташовується капуста.
Готується частування у програмі «Випічка» повний цикл.
При бажанні після звукового сигналу про закінчення можна перевернути випічку і підрум’янити її з іншого боку.
З цвітної капусти з фаршем
Любителі цвітної капусти можуть порадувати себе заливним пиріжком на її основі. В якості начинки також буде використовуватися м’ясний фарш (600 г). Для випічки потрібно: 2 л води, 1,5 ст. білого борошна, цибулина, щіпка солі, 2 сирих яйця, 450 г цвітної капусти, пучок зелені, 90 г твердого сиру, 900 мл кефіру, 60 мл олії.
Капустяні суцвіття промиваються і відварюють до м’якості, змішуються з рубаною зеленню.
До фаршу додається натерту на дрібній тертці цибулю, сіль, нарізану кубиками сир, після чого обсмажується на олії до напівготовності.
Яйця солятся, змішуються з кефіром і злегка збиваються. Після того як до них буде всипати сода, потрібно залишити масу на 20 хвилин.
Залишилося додати борошно і замісити тісто.
Спочатку у форму виливається частина кефірної маси, потім викладається начинка двох видів – м’ясо і капуста. Зверху пиріг закривається рештою тестом.
Готується частування в духовці близько півгодини.
З цвітної капусти начинка виходить особливо ніжною і м’якою.
З квашеною капустою
Щоб урізноманітнити меню в холодну пору року можна поєднувати в начинці квашену капусту з вареними яйцями і петрушкою. Важливо попередньо гарненько промити кислий овоч водою. З продуктів буде використовуватися: 550 г квашеної капусти, 2 ст. кефіру, щіпка солі, пакетик розпушувача, 3 зварених круто яйця, 1 ч. л. цукру, пучок свіжої петрушки, 3 сирих яйця, половина склянки неароматного масла, щіпка соди, цибулина, 1,5 ч. л. цукру.
Цибуля подрібнюється, трохи приспускається в маслі, змішують з капустою, і підсолені продукти тушкують разом близько півгодини.
Готові овочі змішують з подрібненою петрушкою і нарізаними кубиками яйцями.
Кефір перемішують з яйцями і злегка збивається.
Залишилося додати в тісто розпушувач, борошно, соду, цукор, сіль. Компоненти ретельно вимішуються до однорідності.
У застелену пергаментом форму виливається половина тесту, потім начинку і додається друга частина кефірної маси.
Готується пиріг 35-45 хвилин в добре розігрітій духовці.
За вказаний час частування стане більш щільним по текстурі і потріскається зверху.