Хочете приготувати швидкий, доступний, смачний варіант домашнього пирога, який годиться і на вечерю, і для зустрічі несподіваних гостей? Пропонуємо заливний пиріг з сайрою. Порадуйте своїх домашніх цим ароматним рибним пирогом. Ніжний, що тане в роті тісто, соковита начинка, рум’яна скоринка не залишать нікого байдужим!
Класичний заливний пиріг з сайрою в духовці
Чим хороший цей пиріг? Тим, що готується швидко, не вимагає расстойки, продукти для нього є завжди під рукою.
Як правило, до складу заливних пирогів входять такі інгредієнти:
- кисломолочні продукти (сметана, кефір, кисле молоко);
- майонез;
- яйця;
- борошно;
- начинка з рибних консервів або інша.
Обов’язково в тісто додається сода або розпушувач. Розпушувач з’єднується з кислим середовищем, вони починають виділяти вуглекислий газ, що і повідомляє пирога необхідну рихлість, пористість, ніжність.
Кісточки в рибі краще видаляти — хоча вони і м’які в консервах, в начинці зовсім зайві.
Рибний пиріг з консервованої сайрою по класичному рецепту готується в духовці. Для начинки можна використовувати, крім риби, варені яйця, рис, овочеву суміш, зелень.
Для класичної начинки з зеленою цибулею і яйцями потрібні такі продукти:
- 250 г просіяного пшеничного борошна;
- 0,4 л кефіру;
- 2 сирі курячі яйця;
- по маленькій ложці солі і цукру;
- пів-ложечки соди або ч. ложку розпушувача;
- 3 ст. ложки рафінованої олії;
- начинка — банку сайри, три варених яйця, пучок зеленої цибулі;
- меленого перцю за смаком.
Замість сайри можна використовувати будь-яку іншу рибу, добре підходить для заливних пирогів горбуша.
Готується це блюдо в загальній складності 45 хвилин, з них більша частина часу піде на випікання.
- Змішати масло, яйця, кефір.
- В іншій мисці з’єднати всі сухі компоненти тіста — борошно, сіль, цукор, соду.
- З’єднати рідку і суху частини, обережно перемішавши тісто ложкою.
- Поки готуємо начинку, включаємо на розігрів духовку. Температура 180 градусів.
- З консервів злити рідину, викласти вміст банки в миску, розім’яти рибу виделкою.
- В рибу додати подрібнені цибулю і яйця. Перемішати. Для соковитості можна додати трохи соку з рибних консервів. Посолити і поперчити за смаком.
- У змащену рослинним маслом сковороду вилити половину тіста, викласти начинку і залити залишками тіста. Вирівняти поверхню.
- Пекти до готовності. Готовність перевіряти, проколів готовий пиріг зубочисткою.
- Трохи давши відпочити готового пирога, нарізати і подати до чаю. Можна подавати і до вечері як самостійне блюдо.
Готуємо в мультиварці
Смачний, високий і пишний заливний пиріг на кефірі з сайрою виходить в мультиварці.
Для тіста і начинки беремо:
- 400 г борошна;
- 250 г кефіру;
- 100 г майонезу;
- трохи солі і пару чайних ложок цукру;
- 2 курячі яйця;
- маленький пакет розпушувача;
- начинка консервів, ріпчастої або зеленої цибулі і яєць.
Тісто готується так само, як у попередньому рецепті, виливається його половина в чашу, потім укладається начинка і покривається рештою тестом. Печемо пиріг в режимі випічки спочатку з одного боку, потім, перевернувши, з другої. Всього на випічку йде приблизно півтори години в залежності від типу мультиварки.
Доповнюємо рецептуру рисом
Ту ж начинку можна зробити більш об’ємною і ситної, якщо замість яєць або разом з ними і додати відварений рис. Взагалі з сайрою і рисом поєднання саме по собі дуже вдале — нейтральний рис підкреслить аромат і смак ніжною сайри, а ріпчаста цибуля посилить його і додасть невелику гостроту. Можна пекти в мультиварці, так і в духовці. Склад продуктів майже той самий, але замість майонезу рекомендуємо покласти 100 г сметани, також додавши ще одне яйце.
Щоб начинка була смачніше, візьміть дві банки риби, 150 вареного рису, 150 г ріпчастої цибулі, який підсмажимо на рослинному маслі. Всі перемішаємо, спробуємо на сіль і при необхідності підсолимо. Поперчимо.
Випікаємо аналогічно.
З додаванням капусти
Додавши в тісто маргарину, зробимо пиріг ще більш розсипчастим, м’яким і ніжним. В начинку ж піде білокачанна капуста (300 г), цибулина, банку риби. Для тесту — 300 г кефіру, трохи менше половини пачки маргарину або вершкового масла, ложка цукру, 3 яйця, соди або готового пекарського порошку 10 г, півтори склянки борошна.
- Розтопити маргарин.
- Поки він охолоне, підсмажити цибулю на олії.
- У масло додати нарізану капусту, посолити і смажити без кришки, періодично помішуючи.
- Майже готову капусту трохи остудити, перемішати з рибою, поперчити, можна додати спеції на свій смак.
- Для тіста з’єднати сухий склад і додати в перемішані рідкі компоненти.
- Печемо, сформувавши пиріг. Готовність визначаємо за готовності тіста.
Рибний пиріг з консервованої сайрою і картоплею
Нескладним, але смачним і поживним виходить картопляний пиріг. Заливний пиріг з сайрою і картоплею можна готувати з сирим компонентом, а можна брати залишилися варені бульби. Для тіста з’єднуємо по 250 р сметани і майонезу, 8 ложок борошна, трохи солі і соди, а також три яйця. На начинку слід почистити три картоплини середніх розмірів, цибулину, приготувати рибу з однієї консервної банки.
Тісто змішується звичайним чином, а начинка готується так.
- Розім’яти рибу.
- Дрібно нарізати цибулину, додати до риби.
- Картоплю натерти на крупній тертці.
- Все перемішати, трохи посолити, злегка поперчити.
Випікати, уклавши шар тіста, шар начинки, знову тісто в змазаний маслом деко або сковороду.
Найпростіший спосіб приготування на кефірі
Якщо в холодильнику немає ні сметани, ні майонезу, а тільки позавчорашній кефір, то приготувати тісто можна на одному компоненті. Причому чим кисліше, «старіше» він буде, тим краще спрацює з содою і якісніше підніме тісто.
На півлітра кефіру по парі яєць і столових ложок рослинного масла, трохи солі, щіпка цукру, половинка чайної ложки соди і борошна, щоб тісто вийшло не дуже густе, приблизно як магазинна сметана.
Начинка — з картоплею, сайрою і цибулею. Можна робити і рисову, і будь-яку іншу.
На майонезі і сметані
Будь наливна пиріг, як сказано вище, це обов’язково жир — для м’якості і смаку, а також кисломолочний продукт — вступаючи в реакцію з содою, він дає вироблення вуглекислоти. Але всередині рецепта можна змінювати ці обов’язкові компоненти в залежності від того, що є в холодильнику. Замість вершкового масла можна брати рослинна, підійде і жирний майонез, який, як відомо, сам складається майже з одного рослинної олії. Кисломолочний продукт може бути сметаною, кефіром, ряжанкою і навіть скисшимся молоком. Принципової різниці в смаку ви не відчуєте, хіба що пиріг буде більш жирним і трохи сливочнее, якщо замість кефіру додавати сметану і майонез.
Щоб приготувати заливний пиріг на сметані з майонезом, можна взяти на 3 яйця 250 г сметани, в якій погасити половинку малої ложки соди, склянка борошна, 100 г майонезу, трохи солі, трохи цукру. Це для тіста. А для начинки беріть рибні консерви (лосось, горбушу, сайру, сардинки та ін) і все, що захочеться.