Заливний пиріг з яблуками — смачний і один з найшвидших у приготуванні десерт, яким можна побалувати домашніх і друзів, в будні і свята.
Особливості випічки
Рецептура заливного яблучного пирога ґрунтується на двох варіантах приготування. Начинка або заливається тестом, по консистенції схожим на оладьевое, або використовується м’яка пісочна основа з прошарком яблук, які густо заливаються кремовою сумішшю.
Спеції, додані пиріг (ванілін, кориця, шафран, кардамон, гвоздика), додадуть випічці гурманську вишуканість, але користуватися ними треба в міру – надлишок прянощів заб’є аромат яблук.
Замість ваніліну краще використовувати ванільний цукор: точно відміряти дозу ваніліну складно — якщо його всипати трохи більше, ніж слід, — тісто стане гіркуватим, і пиріг буде зіпсований.
Особливий смак пирогів надає легка карамелізація яблук. Для цього крупно нарізані яблука швидко (щоб втримали форму) обсмажують на вершковому маслі з невеликою кількістю цукру і далі використовують за рецептом. Крім того, при карамелізації, зайва рідина швидко випаровується, і пироги виходять менш «вологими».
Класичний заливний пиріг з яблуками
Класичний варіант яблучного заливного пирога готується дуже швидко. За фактом, це традиційна шарлотка, але у всіх вона виходить по-різному.
Основні продукти:
- 3 – 4 яйця;
- 4 – 5 яблук середнього розміру, кисло-солодких, не пухких, крохмалистих, а соковитих, хрустких плодів;
- стакан цукрового піску (можна і більше — все залежить від солодощі яблук і переваг);
- 1,5 – 2 склянки просіяного борошна (якщо взяти борошна більше, пиріг вийде більш щільним, менше — більш рихлим);
- чайна ложка розпушувача або гашеного лимонним соком соди (половина чайної ложки).
Для особливого смаку: прянощі і алкоголь (коньяк, ром, лікер) в кількості 1 столової ложки. Алкоголь не тільки робить пиріг абсолютно неповторним на смак, але і служить додатковим розпушувачем.
Етапи приготування:
- Духовку включити на 180 – 200 С.
- Збити яйця з цукром виделкою або вінчиком, щоб розтанули кристалики цукрового піску.
- Додати столову ложку десертного алкоголю: лікеру, коньяку або рому (за бажанням), прянощі.
- Борошно просіяти, змішати з розпушувачем і по столовій ложці вмішувати в яєчну масу. Заважати за годинниковою стрілкою до появи великих бульбашок. Густота тіста повинна бути такою, щоб воно протяжно стікало (але не лилося) з ложки.
- Нарізати яблука: великими шматками або вузькими слайсами, – хто як любить. Яблука можна карамелизовать.
- Форму 23 – 24 см в діаметрі змастити маслом або застелити промасленим пергаментом.
- Налити «решіткою» тісто, почекавши, поки воно заповнити дно.
- Викласти перший шар яблук, посипати їх корицею, ванільним цукром (за бажанням). Залити тонким шаром тесту, намагаючись, щоб воно проникало між яблучними шматочками і з боків форми.
- Далі також заливати фруктові шари, слідкуючи, щоб останній шар був з тіста, інакше яблука при запіканні підсохнуть.
- Випікати до рум’яного кольору, перевіряти готовність дерев’яною паличкою.
- Якщо яблука зверху стали в’янути, можна зробити заливку: половину яйця збити з цукром (столова ложка) і 50 г розтопленого вершкового масла. Цією сумішшю полити пиріг, коли він буде наполовину готовий.
На основі кефіру
На кефірі заливні пироги виходять дуже смачними.
Основа для яблучного пирога:
- 3 – 4 яблука, міцних, кисло-солодких, типу Симиренко (приблизно 500 – 600 грамів);
- кефір будь-якої жирності — склянка (250 мл);
- борошно (можна не 1, а 2 сорту – з неї виходить більш пишна випічка);
- середнього розміру яйця — 2;
- вершкове масло — 50 грам;
- цукровий пісок — 140 – 150 грам;
- сіль — менше половини чайної ложки;
- ванільний цукор, кориця та інші спеції за смаком.
Необхідний розпушувач — половина пакетика або 1 чайна ложка. Його можна замінити половиною чайної ложки соди і трохи, не більше чайної ложки соку лимона або будь-якого оцту 3 – 6% (яблучний, винний, щоб загасити соду.
Етапи:
- Кефір і масло до приготування потримати при кімнатній температурі близько години, щоб вони не були холодними.
- Духовку включити перед початком приготування тіста, щоб вона точно прогрілася до 180 – 200 С.
- Борошно просіяти, змішати з дрібкою солі, погашеної содою або розпушувачем.
- Цукор, прянощі і яйця збити окремо, додати розм’якшене (не розтоплене) вершкове масло, розмішати.
- Потім влити в цукрово-яєчну суміш кефір і збивати віночком або вилкою до розчинення кристалів цукру. Міксер краще не використовувати.
- В борошняну суміш потроху вливати рідку основу і заважати до отримання маси, схожої на нежирну сметану.
- Очищені яблука нарізати так, як більше подобається — тонкими пластинками або великими шматочками.
- У змащену маслом форму підлити трохи тіста, викласти яблука, знову підлити тісто, щоб фрукти рівномірно розподілилися в пирозі. За бажанням додати розпарені родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру.
Готується заливний пиріг на кефірі з яблуками при 180 – 200 С близько години. Після зарум’янювання поверхні пирога перевірити його готовність можна дерев’яною зубочисткою — виходить з тіста сухою, значить, все пропеклося. Зверху присипати пиріжок цукровою пудрою з корицею.
Готуємо на сметані
Сметанний пиріг з яблуками можна готувати по-різному, але особливо смачним він виходить з м’яким пісочним тістом в якості основи і шикарною заливкою.
Для тіста знадобиться:
- борошно — приблизно 2 склянки;
- розпушувач — чайна ложка;
- вершкове масло — 100 г;
- сметана — половина склянки (або трохи більше);
- пісок цукровий — половина склянки.
Для начинки: 4 – 5 середніх за розміром хрустких яблука і прянощі за смаком.
Для заливного крему:
- сметана 250 – 300 г;
- яйце – 1;
- цукор-пісок 150 – 200 г;
- борошно – 1 – 2 столові ложки, крохмаль — 1 столова ложка.
Етапи:
- До размягченному вершкового масла додати цукор і розтерти.
- Сметану збити з яйцем, змішати з маслянисто-цукровою сумішшю. За бажанням додати 3 – 4 чайні ложки лікеру, коньяку, рому.
- Борошно просіяти, додати розпушувач, і поступово додавати в яєчно-сметанную суміш, щоб одержати еластичне, м’яке тісто.
- Викласти тісто у промазану маслом форму. Багато використовують промаслений пергаментний папір, щоб тісто точно не пригоріло. Прим’яти тісто до товщини 5 – 7 мм, щоб отримати «кошик» з бортиками. Наколоти виделкою в багатьох місцях.
- Очищені яблука тонко нарізати (багато люблять великі соковиті шматочки) і заповнити ними форму з тіста. Можна перемішати яблука з цедрою апельсина, лимона, корицею.
- Приготувати заливку: збити яйце з цукром, додати крохмаль, борошно, потім сметану.
- Густо залити яблука сметанним кремом і поставити в духову шафу, розігрітий до 200 градусів.
- Випікати до готовності 45 – 60 хвилин (залежить від «здібностей» духовки).
Пиріг остуджують прямо у формі. Багато хто вважає, що випічка з заливкою ще смачніше, після того як кілька годин постоїть в холодильнику.
Заливний пиріг з сиром і яблуками
Заливний пиріг з сиром і яблуками — пишна, ніжна і насичене десертне блюдо.
Потрібно:
- 3 – 4 солодких міцних яблука;
- 300 грам сиру не менше 9% жирності;
- 3 столові ложки сметани;
- борошна пшеничного близько 1 склянки;
- 70 – 100 г вершкового масла;
- 3 яйця;
- 150 г цукру (можна і більше, якщо любите солодощі);
- чайна ложка розпушувача і улюблені прянощі.
Можна додати розпарені і нарізані сухофрукти, горіхи, цукати.
Приготування:
- Нарізати очищені яблука дуже дрібно або натерти на крупній тертці.
- Збити яйця з цукром, додати розтоплене вершкове масло, перемішати.
- Змішати сир, сметану, розпушувач, прянощі і яєчно-цукрово-масляну суміш. Додати стільки борошна, щоб при вимішування отримати м’яке в’язко-текучий, але не рідке тісто.
- Вмішати в тісто нарізані яблука. Краще всього спочатку в промазану форму покласти трохи тіста без яблук, а вже потім вилити все тісто з яблуками. Можна викласти часточками яблук верх пирога.
- Випікати до рум’яного кольору.
Рецепт для тих, хто постить
Строгий піст виключає використання в раціоні тваринних жирів, яєць, молока, але зовсім не виключає отримання задоволення від вміло і смачно приготовлених десертів без цих продуктів.
До них відносять простий рецепт яблучного заливного пирога на апельсиновому соку.
Необхідні продукти:
- 3 – 4 яблука: половина з них дрібно ріжеться, а інша частина натирається на крупній тертці і трохи віджимається (пропорцію можна змінювати);
- борошно – 150 – 180 г, розпушувач (чайна ложка) або погашена лимонним соком сода (третина ложечки);
- цукровий пісок – півсклянки або по смаку;
- сік з 2 апельсинів (близько 150 мл) і апельсинова цедра;
- рослинна олія без запаху 50 мл;
- мигдаль смажений і подрібнений – половина склянки (за бажанням);
- лікер, коньяк — столова ложка (або більше);
- сіль (пучку), улюблені прянощі.
Приготування:
- Змішати масло, апельсиновий сік і десертний алкоголь, цукор, спеції, сіль, погашену соду. Збивати виделкою до розчинення цукру.
- Додати в ароматну рідину перемішані з цедрою і горіхами яблука, можна всипати кишмиш.
- У суміш маленькими порціями вмішувати борошно, щоб вийшло текуче липке тісто. Варто спробувати – воно повинно бути солодким.
- Випікати в гарячій (180 – 200С) духовці густо змащеній маслом формі.
З бісквітного тіста
По суті, заливний яблучний бісквіт, дуже близький по приготуванню і складу до класичного пирога – шарлотці. Але є відмінність — збивання білків виконують окремо з допомогою блендера. Тому бісквітний пиріг виходить особливо повітряним і високим.
Продукти:
- яйця середнього розміру — 6 штук (обережно відокремити жовтки від білків);
- борошно — 130 – 150 грамів (просеянная 3 – 4 рази для насичення киснем);
- цукор -200 – 220 грам і пара чайних ложок ванільного цукру;
- яблука -2 – 3 шт. (якщо взяти більше, пиріг може не піднятися або стати занадто мокрим).
Важливо! Яйця повинні бути холодними. Посуд для збивання — чистої, холодної, знежиреної і сухий. Соду і розпушувач в бісквітне тісто не кладуть.
Приготування:
- Яблука нарізати пластинами, збризнути лимонним соком від потемніння, додати прянощі.
- Жовтки розтерти з половиною цукру і інтенсивно збивати виделкою або вінчиком (можна блендером) поки маса не стане білою і не збільшиться в 2 – 3 рази.
- Білки починати збивати на низькій швидкості. При появі піни швидкість збільшити до максимальної і для поліпшення збивання додати дрібку дрібної солі. Після невеликого загустіння маси в суміш частинами додати половину цукру і продовжувати процес збивання до отримання міцної піни.
- Третю частину збитих білків додати в жовткову піну і великою ложкою у напрямку вгору-вниз, обережно все перемішати до однорідної маси.
- Повільно вмішати в яєчну суміш борошно, просіваючи її порціями і рухаючи ложку вгору-вниз.
Далі можна використовувати 2 варіанти:
- I — обережно ввести нарізані яблука, і потім в масу ввести решту 2/3 збитих білків, знову м’яко перемішуючи і виливаючи отримане тісто у форму;
- II — вилити на дно форми 1/4 — 1/3 частина тесту, на нього викласти шар яблук, і так 2 – 3 рази (нагорі яблука повинні бути покриті тонким шаром тесту).
Перший спосіб більш швидкий, другий дозволяє тесту краще піднятися.
Що стосується посуду, то оптимальна форма невеликого діаметру, щоб пиріг вийшов високим. Дно форми добре змащують маслом і присипають борошном. Щоб бісквіт піднімався, стінки форми змащувати не потрібно, інакше тісто буде сповзати по слизьких стінок вниз. Можна прикрити стінки пергаментом.
Випікають бісквітний яблучний пиріг при 180 – 200 градусів близько години. Духовку не відкривають перші 30 – 40 хвилин, щоб бісквіт не осел.
Заливний пиріг з яблуками на молоці
Це один з найшвидших яблучних пирогів, для якого знадобиться:
- міцні кисло-солодкі яблука — 4 штуки;
- молоко – повний стакан;
- яйця – 2 – 3 штуки;
- цукор – стакан;
- рослинне масло – столова ложка;
- сода харчова (половина чайної ложки) або розпушувач;
- пшеничне борошно – 2,5 склянки.
Приготування:
- Нарізати очищені яблука кубиками, скропити лимонним соком.
- За допомогою віночка або міксера збити яйця з цукром до його розчинення.
- Влити молоко і ще раз все добре перемішати.
- У просіяне борошно додати розпушувач або гашену соду.
- Борошно по частинах вмішати в яєчно-молочну суміш до однорідності і отримання текучого тіста, схожого на густу сметану.
- Всипати прянощі за смаком.
- З’єднати яблучну масу з тестом і ще раз все перемішати.
- Перелити тісто з яблуками у форму для випічки, змащену вершковим маслом або викладену промасленим пергаментом.
Випікати в розігрітій до 180 – 200 градусів духовці 40 – 60 хвилин.