Цибульно-яєчний заливний пиріг — дуже ніжне і смачне ласощі. Підготовка тіста і начинки займає максимум хвилин двадцять, а в підсумку виходить випічка, яку можна подати на сніданок або вечерю, з чаєм або цикорієм. Заливний пиріг з яйцем і зеленою цибулею має декілька варіацій приготування, і кращі надані в цій статті.
Класичний заливний пиріг з яйцем і зеленою цибулею
Тісто:
- 4 яйця;
- ½ Ч. л. солі;
- 7 ст. л. борошна;
- ½ Ч. л. соди;
- 200 мл сметани;
- 1 ст. л. майонезу.
Начинка:
- 6 варених круто яєць;
- пучок пір’я цибулі;
- сіль.
З начинкою все просто: яйця заздалегідь відварити, нарізати кубиком; пір’я цибулі обполоснути, також нарубати. Все змішати в одній ємності і посолити, залишити на час в сторону.
Тепер потрібно приготувати тісто:
Тісто готове. Залишилося зовсім небагато: розігріти духовку при 180 градусах, злегка змастити форму маслом, вилити в неї половину тіста, викласти начинку і акуратно залити залишками маси. Пиріг пекти протягом 30-40 хвилин, перевіряючи готовність час від часу. Коли верх добре підрум’яниться, духову піч можна вимкнути, а через чверть години вийняти з неї готовий заливний пиріг з яйцем і зеленою цибулею.
На замітку. Французький цибульний пиріг готують подібним чином, але з невеликою відмінністю: спробуйте додати в начинку трохи тертого сиру, по парі пучок мускатного горіха і пекучого перцю.
З додаванням рису
Тісто використовується таке ж, як і в попередньому рецепті, а ось начинку пропонуємо трохи видозмінити.
- яйця — 2;
- рис — ½ скл.;
- куркума — ¼ ч. л.;
- цибульні пір’я — 50-70 гр;
- кріп — пару гілочок.
Особливістю даної начинки є підготовка рису — він відварюється з додаванням куркуми, пряністю жовтого відтінку. Вона не тільки змінить колір крупи, але і додасть цікаву смакову нотку.
Отже, рис промиваємо кілька разів холодною водою, заливаємо склянкою води і ставимо варитися. Відразу додаємо куркуму, підсолюємо дрібкою солі, добре перемішуємо і готуємо на повільному вогні.
Тим часом відварюємо і рубаємо яйця, обполіскуємо цибулю і також рубаємо. Те ж саме повторюємо з кропом.
Коли всі інгредієнти будуть підготовлені, змішуємо всі разом. Далі використовуємо, як зазвичай — викладаємо між двома частинами рідкого тіста.
З рибними консервами
Тісто:
- 2 яйця;
- 400 мл кефіру;
- ч. л. солі;
- ч. л. цукру;
- ½ Ч. л. соди;
- 250 гр борошна;
- 3 ст. л. пост. масла.
Для початку з’єднуємо міксером всі складові, крім борошна. Опрацьовуємо віночком кілька хвилин. Після всипаємо борошно і знову збиваємо, до розчинення всіх борошняних грудочок. Останнім вливаємо олію, перемішуємо буквально хвилину.
Начинка:
- пучок пір’я цибулі;
- банку рибної консерви (сайри або сардини);
- 2 яйця;
- сіль і перець.
Ставимо варитися яйця. Тим часом обполіскуємо цибульні пір’я і рубаємо ножем. З консерви зливаємо рідину, залишивши буквально пару чайних ложок — з ними буде легше розім’яти виделкою рибу, але в той же час велика кількість рідини може зробити пиріг надто «мокрим», водянистим.
Відварені яйця також рубаємо. Змішуємо, солимо і перчимо.
Форму змащуємо олією, викладаємо половину тіста, начинку і заливаємо залишками тіста. Силіконової лопаткою розрівнюємо поверхню.
Випікаємо при 180 градусах протягом 45-ти хвилин.
На замітку. Готовність пирога перевірити зубочисткою — проткнути нею середину пирога. Якщо вона залишиться сухою, значить пиріг готовий.
Заливний пиріг з яйцем, зеленою цибулею і картоплею
Пропонуємо приготувати пиріг з картоплею, але додати його не в начинку, а в тісто. Це зробить пиріг досить незвичайним смаком.
- яйце — 1 для тіста і 1 для начинки;
- сметана — 200 мл;
- борошно — 350 гр;
- масло сл. — 50 гр;
- пюре картопляне — 500 гр;
- щіпка розпушувача;
- тертий твердий сир — 60 г;
- цибульні пір’я — пучок.
Олію заздалегідь викласти з холодильної камери, щоб воно стало м’яким. З’єднати його з пюре, сметаною і яйцем. Гарненько перемішати виделкою. Після ввести тертий сирок, знову перемішати і в кінці ввести муку, перемішану з розпушувачем. Перемішати. Консистенція вийде досить густий. Якщо тісто вийшло занадто круте, можна додати ще пару ложок сметани і яйце.
Підготувати начинку, нарубавши варене яйце і цибулю.
Далі готувати, як завжди — роз’єднати тісто порівну: частину першу викласти у змащену форму, далі — начинку, в кінці частину. Випекти до готовності.
На основі листкового тіста
- готове листкове тісто — 450 гр;
- яйця відварні — 3;
- цибульні пір’я — 5-7 одиниць;
- жовток курячий.
Яйця і цибулю нарізати, перемішати. Можна трохи підсолити.
Тісто розморозити, розділити на два пласти і розкачати. Викласти в рівній кількості начинку на одну половину пласта, залишаючи вільними краю. Накриваємо другою половиною, гарненько защипуємо краю. Жовток збиваємо, змащуємо їм слойки. Викладаємо пироги на деко, посипаний тонким шаром борошна. Запікаємо третину години при 180 градусах.
Швидкий рецепт на кефірі
Пиріг на кефірі виходить дуже повітряним завдяки кисломолочному продукті.
Начинка:
- яйця — 5 одиниць, зварених круто;
- цибуля зелена — 200 гр;
- пост. масло — 70 г;
- перець мелений. — 1 ч. л.;
- сіль — 1 ч. л.
Тісто:
- кефір — 400 мл;
- слив. масло — 70 г;
- яйце — 2;
- сіль і цукор — по ½ ч. л.;
- розпушувач — 1 ч. л.;
- борошно — 270 гр.
Для оформлення:
- жовток;
- молоко — стіл. л.
Начинка готується нереально швидко: варені яйця і цибульні пір’я рубаємо середнім розміром, змішуємо з іншими складовими. Масло потрібно для соковитості начинки.
Далі включаємо розігріватися духову піч, так як тісто готується дуже швидко. Відповідна температура 180 градусів.
Готуємо тісто: яйце збиваємо з сіллю і цукром за допомогою віночка. Вливаємо кефір і вводимо половину борошна і розпушувач. Ретельно перемішуємо. Після вводимо залишки борошна, просіваючи її невеликими порціями. Масло потрібно розтопити і також влити в тісто. Гарненько опрацювати віночком або міксером — останнім тісто краще і швидше перемішується.
Далі викладаємо пиріг у форму і відправляємо в духову піч хвилин на 40.
Збиваємо жовтки з молоком, змащуємо пиріг і ставимо його ще на 10 хвилин.
На замітку. Масло вершкове можна замінити спредом або маргарином.
На йогурті в мультиварці
Цибулевий заливний пиріг з яйцями можна приготувати за допомогою мультиварки. Дуже ніжною випічка виходить, якщо тісто приготувати з натуральним йогуртом.
- 7 варених яєць;
- 4 столові яйця;
- 250 гр натурального йогурту без добавок;
- по ½ ч. л. солі і соди;
- 2 пучка зеленого цибулі;
- 7 стіл. л. борошна.
Збиваємо з допомогою міксера йогурт, сирі яйця. Маса стане світлою і злегка пінистої. Тепер можна посолити, додати соду з борошном. Знову опрацювати міксером. Залишаємо на чверть години в теплому місці.
Готуємо начинку: відварені яйця і цибулю ріжемо середніми кубиками, перемішуємо між собою. Можна трохи посолити.
Мультиварочную ємність покриваємо тонким шаром масла. Наливаємо половину заливки, викладаємо яєчно-цибульну масу рівномірним шаром, заливаємо залишками тіста.
Ставимо режим «Випічка» на 45 хвилин. За 5-7 хвилин до кінця за допомогою чаші для приготування на пару перевертаємо пиріг іншою стороною, щоб з верхньої сторони він також зарум’яниться.