Заливне – 10 рецептів приготування

Заливна – це популярна страва, яка підходить як для сімейних обідів або святкових вечорів. Таке частування можна подавати як самостійну холодну закуску або разом з гарнірами. Для приготування беріть на замітку кулінарну збірку з десяти рецептів з покроковими фотографіями.

Заливне з риби з желатином

Заливна з риби з желатином – це популярна страва для святкового меню. Також таке частування можна подавати з гарячими гарнірами на обід. Приготувати апетитну рибну заливну зможе кожен. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий рецепт із фотографіями.

Інгредієнти:

на – 4 порції

  • Риба – 1 шт.
  • Желатин – 25 г.
  • Бульйон – 500 мл.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лавровий лист – за смаком
  • Зелень – за смаком
  • Для прикрас:
  • Огірок – ¼ шт.
  • Перець болгарський – ¼ шт.
  • Лимон – за смаком
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Заливне дуже просто готується в домашніх умовах. Очищаємо рибу та ріжемо її на невеликі шматочки.

Перед тим, як відварювати рибу, підготуємо овочевий відвар. Кладемо в каструлю цибулю, моркву, спеції та зелень.

Відварюємо овочі після закипання близько 5 хвилин. Забираємо із води. Моркву відкладаємо, вона ще знадобиться. У відварі варимо рибу 10 хвилин і даємо охолонути в каструлі.

Для прикраси ріжемо відварену моркву, огірок, болгарський перець і лимон.

Остиглу рибу очищаємо від кісточок і розбиваємо на частини.

Проціджуємо 500мл. бульйону і розчиняємо в ньому попередньо набряклий желатин.

На дно глибокої миски кладемо овочі для прикраси та зелень.

Кладемо сюди рибу та заливаємо бульйоном з желатином. Забираємо в холодильник до повного застигання.

Заливна з риби з желатином готова. Можна куштувати!

Заливне з риби без додавання желатину

Заливне з риби без додавання желатину нескладно приготувати за нашим перевіреним покроковим рецептом. Готове блюдо порадує вас апетитним зовнішнім виглядом та цікавим смаком. Можна подавати до домашнього чи святкового столу. Обов’язково беріть на замітку!

Час готування – 10 годин

Час приготування – 40 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Короп – 1 кг.
  • Форель – 300 гр.
  • Хребет судака – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Корінь селери – 150 гр.
  • Часник – 2 голівки.
  • Зелень – 50 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Яйце відварене – 1 шт.
  • Вода – 4 л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо рибу, очищаємо та промиваємо її. Можна використати інші види риби.

Крок 2. Рибні шматочки заливаємо водою і доводимо до кипіння.

Крок 3. Після закипання обов’язково прибираємо пінку.

Крок 4. Відправляємо до риби очищені овочі та зелень. Варимо близько трьох годин на слабкому вогні.

Крок 5. Потім добре проціджуємо рибний бульйон через сито чи марлю.

Крок 6. Ставимо каструлю із бульйоном на плиту. Солимо і перчимо. Доводимо до кипіння та прибираємо з вогню.

Крок 7. У глибокі тарілки кладемо шматочки риби та часточки відварених яєць. Заливаємо бульйоном і прибираємо в холодильник до застигання приблизно на 6 годин.

Крок 8. Заливна з риби без додавання желатину готова. Подавайте до столу!

Заливне із судака

Заливне з судака приємно здивує вас своїм яскравим смаком та апетитним зовнішнім виглядом. Подавайте цікаве частування до святкового столу чи домашнього обіду, доповнивши свіжими овочами чи гарячими гарнірами. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час готування – 5 годин

Час приготування – 40 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Судак – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 3 шт.
  • Лист лавровий – за смаком.
  • Желатин – 30 г/л води.
  • Сіль за смаком.
  • Перець білий мелений – до смаку.

Для прикрас:

  • Перець болгарський червоний – 0,5 шт.
  • Петрушка – 1 гілка.
  • Яйце перепелине – 5 шт.
  • Ікра червона – 30 грн.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо судака та промиваємо його.

Крок 2. Далі рибу поділяємо на філе.

Крок 3. Кістки та голову заливаємо водою в каструлі. Сюди ж кладемо очищену цибулю та моркву. Кип’ятимо, доповнюємо лавровим листком і горошком перцем. Варимо близько 1 години, постійно прибираючи піну.

Дивіться також:  Розсипчаста гречана каша – 6 смачних рецептів приготування

Крок 4. Желатин вимішуємо у склянці води та залишаємо для набухання. Потім з’єднуємо його з бульйоном та сіллю.

Крок 5. Рибне філе солимо та перчимо. Ставимо в розігріту до 100 градусів духовку і припускаємо у власному соку протягом години.

Крок 6. Бульйон із желатином вливаємо першим тонким шаром у блюдо. Забираємо в холодильник для легкого застигання.

Крок 7. Рибне філе ріжемо на порційні шматочки.

Крок 8. Кладемо рибу в блюдо із застиглим бульйоном. Сюди ж відправляємо шматочки моркви, перцю, яєць та петрушку.

Крок 9. Заливаємо трьома ополониками бульйону і прибираємо в холодильник для повного застигання.

Крок 10. Заливне із судака готове. При подачі можна прикрасити червоною ікрою!

Заливне з курки з желатином

Заливна з курки з желатином – це яскрава та смачна страва для вашого домашнього столу або свята. Таке частування нікого не залишить байдужим, порадує вас своєю цікавою подачею та поживністю. Для приготування беріть на замітку перевірений покроковий рецепт нашої добірки.

Час готування – 1 доба

Час приготування – 1 год.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Ніжка куряча – 1 шт.
  • Філе куряче – 1 шт.
  • Вода – 1,2 л.
  • Желатин – 30 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Чеснок – 1 зубчик.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Зелень – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти зі списку.

Крок 2. Варимо крутий бульйон з курячої ніжки та філе. Туди ж додаємо очищені овочі в цілому вигляді – очищені цибуля та морква. Додаємо перець чорний горошком і лавровий лист для аромату, солимо.

Крок 3. Після закипання шумівкою обов’язково знімаємо всю піну на поверхні.

Крок 4. Варимо м’ясо та овочі протягом 40 хвилин. Філе через 25 хвилин можна прибирати, так воно залишиться соковитим.

Крок 5. З бульйону дістаємо курячу ніжку та овочі, остуджуємо. Бульйон проціджуємо кілька разів, отримуючи прозору рідину. Часник очищаємо, пропускаємо через прес, додаємо в бульйон і перемішуємо.

Крок 6. Бульйон остудити, додати желатин, перемішувати пару хвилин для його розчинення. Відставляємо на 15-20 хвилин для розбухання.

Крок 7. Куряче м’ясо ріжемо невеликими кубиками. Варену моркву обробляємо шматочками будь-якої форми.

Крок 8. Підготуємо кілька глибоких мисок, на дно кладемо шматочки моркви.

Крок 9. Потім укладаємо кубики м’яса.

Крок 10. Бульйон знову нагріваємо, щоб желатин повністю розчинився, заливаємо вміст. Зверху укладаємо листочки зелені.

Крок 11. Заготовки ставимо в холодильник на добу для застигання.

Крок 12. Заливне з курки з желатином готове. Подавайте до столу!

Заливне зі свинячої мови

Заливна зі свинячої мови – це оригінальне частування для вашого домашнього столу або свята. Така страва нікого не залишить байдужою, завдяки своєму яскравому смаку та привабливому вигляду. Обов’язково спробуйте приготувати заливне за нашим перевіреним покроковим рецептом.

Час приготування – 3 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Мова свинячої – 1 шт.
  • Желатин – 10 гр.
  • Чеснок – 1 зубчик.
  • Сіль за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Морква – ¼ шт.
  • Петрушка – до смаку.
  • Лимон – ¼ шт.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо свинячий язик і очищаємо його. Заливаємо водою, доводимо до кипіння, після чого воду одразу ж зливаємо.

Крок 2. Знову промиваємо язик та заливаємо новою водою. Кип’ятимо і прибираємо піну. Солимо на смак і варимо до готовності делікатесу. Приблизно це піде 1,5-2 години.

Крок 3. Остуджуємо язик і ріжемо його на скибочки.

Крок 4. Зливаємо з язика бульйон і проціджуємо його. Нам потрібно 250 мл.

Крок 5. Вимішуємо желатин у парі ложок бульйону. Залишаємо набухати на 5-10 хвилин.

Дивіться також:  Смажений короп на сковороді – 5 рецептів приготування

Крок 6. Додаємо в бульйон зубчик часнику та лавровий лист. Кип’ятимо пару хвилин і розчиняємо у ньому підготовлений желатин. Даємо охолонути до кімнатної температури.

Крок 7. Викладаємо скибочки язика в глибоку страву. Доповнюємо шматочками відвареної моркви та поливаємо бульйоном. Забираємо в холодильник до повного застигання.

Крок 8. Заливне зі свинячої мови готове. Прикрашайте зеленню та скибочками лимона!

Заливне з яловичої мови

Заливна з яловичої мови – це оригінальна та яскрава страва для святкового меню. Таке частування можна подавати з гарячими гарнірами до сімейного обіду. Приготувати апетитну заливну зможе кожен. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий рецепт із фотографіями.

Час приготування – 3 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Мова яловича – 1 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Яйце варене – для прикраси.
  • Морква варена для прикраси.
  • Зелень для прикраси.
  • Горошок зелений для прикраси.
  • Желатин – 1 пакет.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо продукти для варіння мови. Основний інгредієнт попередньо промиваємо та очищаємо.

Крок 2. Заливаємо яловичу мову холодною водою. Ставимо на великий вогонь.

Крок 3. Після закипання вогонь зменшуємо та забираємо піну. Додаємо сіль, перець та спеції. Варимо до повної готовності язика.

Крок 4. Дістаємо мову. Бульйон остудити, щоб на поверхні утворився жир. Його треба видалити.

Крок 5. Далі бульйон проціджуємо через марлю.

Крок 6. Потрібно отримати чистий бульйон без жиру та спецій. Вимішуємо в ньому желатин і залишаємо до його набухання.

Крок 7. З остиглого язика прибираємо плівки та зайвий жир.

Крок 8. Ріжемо мову на тонкі скибочки. Кладемо їх на блюдо, доповнюємо горошком, зеленню, шматочками моркви та яєць. Заливаємо бульйоном і забираємо в холодильник для застигання.

Крок 9. Заливне з яловичої мови готове. Яскраве частування можна подавати до столу!

Заливне з горбуші

Заливне з горбуші порадує не лише яскравим смаком та привабливим виглядом, а й поживними властивостями. Подавайте цікаву страву до святкового столу або домашнього обіду, доповнивши свіжими овочами, соліннями чи гарячими гарнірами. Для приготування беріть на замітку покроковий рецепт.

Час готування – 2 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Горбуша – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Огірок маринований – за бажанням.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Желатин – 2 ст.л.
  • Зелень сушена – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо основні інгредієнти.

Крок 2. Відваримо бульйон. У каструлю кладемо горбушу, моркву, цибулину, лаврове листя, чорний перець горошком. Заливаємо водою, додаємо сіль і ставимо варитись на 1-1,5 години. Окремо відварюємо яйця.

Крок 3. Варимо до готовності риби та бульйону. Далі бульйон проціджуємо, трохи остуджуємо та доповнюємо желатином. Вимішуємо та залишаємо для набухання.

Крок 4. Рибу відокремлюємо від кісток і викладаємо у глибокі тарілки.

Крок 5. Сюди ж кладемо порізану моркву. Можна вирізати фігурно.

Крок 6. Кладемо шматочки відварених яєць та маринованих огірків.

Крок 7. Заливаємо бульйоном і забираємо в холодильник до повного застигання.

Крок 8. Заливне з горбуші готове. Подавайте до столу!

Заливне із щуки

Заливна з щуки – це улюблена багатьма страва для домашніх обідів та свят. Таке частування виходить неймовірно апетитним та яскравим до смаку. Приготувати його власноруч нескладно. Для цього використовуйте перевірений рецепт з покроковими фотографіями нашої добірки.

Час готування – 2 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Щука – 700 гр.
  • Вода – 1,5 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Спеції – за бажанням.
  • Сіль за смаком.
  • Желатин – 2 ст.л.
  • Зелень для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Щуку кладемо в каструлю і заливаємо водою. Ставимо на плиту.

Дивіться також:  Риба путасу – 7 рецептів приготування

Крок 2. Після закипання в каструлю додаємо очищену цибулю, моркву та лавровий лист. Варимо до готовності риби.

Крок 3. Дістаємо з бульйону рибу та овочі. Остуджуємо.

Крок 4. Розділяємо рибу на невеликі шматочки. Розкладаємо їх за глибокими тарілками.

Крок 5. Доповнюємо рибу шматочками моркви та зеленню.

Крок 6. Желатин розводимо в половині процідженого бульйону та нагріваємо. Заливаємо сумішшю рибу та прибираємо в холодильник для застигання. Приблизно на годину.

Крок 7. Заливне зі щуки готове. Подавайте до столу та пригощайтеся!

Заливне з рибних консервів

Заливна з рибних консервів – це оригінальна страва для вашого домашнього обіду або свята. Таке частування нікого не залишить байдужим, завдяки своєму насиченому смаку та апетитному вигляду. Обов’язково спробуйте приготувати заливне за нашим перевіреним покроковим рецептом.

Час готування – 5 годин

Час приготування – 30 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Сардини в олії/шпроти в олії – 1 банк.
  • Кубики бульйонні курячі – 2 шт.
  • Желатин – 15 гр.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний горошок – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо відповідну консерву. Можна вибрати сардину в олії чи іншу до смаку.

Крок 2. Желатин замочуємо у половині склянки води на 15 хвилин.

Крок 3. Далі суміш ставимо на вогонь. Нагріваємо та вимішуємо до повного розчинення желатину.

Крок 4. Підготуємо глибокі тарілки, в яких готуватимемо заливне.

Крок 5. Сардини поділяємо на частини та викладаємо у тарілки.

Крок 6. У желатин вливаємо решту трьох склянок води, додаємо кубики бульйону, сіль та перець. Кип’ятимо, потім повністю остуджуємо та вливаємо у тарілки з консервою. Забираємо в холодильник до повного застигання.

Крок 7. Заливне з рибних консервів готове. Можна куштувати!

Заливне з індички з желатином

Заливне з індички з желатином порадує не лише насиченим смаком та привабливим виглядом, а й корисними властивостями. Подавайте оригінальну страву до святкового столу чи домашнього обіду, доповнивши свіжими овочами, соліннями чи гарячими гарнірами.

Час готування – 10 годин

Час приготування – 1 год.

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Філе індички – 0,7 кг.
  • Желатин – 7 г/1 ст. рідини.
  • Яйце перепелине варене – до смаку.
  • Перець болгарський – 0,5 шт.
  • Морква варена – 1 шт.
  • Маслини без кісточок – до смаку.
  • Петрушка – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Для бульйону:

  • Крила індички – 2 шт.
  • Вода – 1,3 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 2 шт.
  • Корінь селери – 70 гр.
  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець запашний горошок – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Філе індички попередньо розморожуємо, потім натираємо сіллю та чорним меленим перцем. Залишаємо на 3-5 годин.

Крок 2. Крила індички заливаємо водою (1,3 літра). Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після цього варимо близько 1,5 годин, періодично знімаючи піну.

Крок 3. Додаємо в бульйон нарізану моркву, цибулю, коріння та спеції. Варимо ще одну годину.

Крок 4. Дістаємо з бульйону крила. У бульйон додаємо сіль та збитий яєчний білок. Залишаємо бульйон на три хвилини і проціджуємо через кілька шарів марлі.

Крок 5. Філе індички обв’язуємо шпагатом. Заливаємо окропом і варимо близько 10 хвилин. Вимикаємо вогонь і залишаємо продукт під кришкою до повного остигання.

Крок 6. Три склянки бульйону вливаємо в сотейник. Додаємо желатин та прогріваємо до його розчинення. Потім бульйон знову проціджуємо.

Крок 7. Ріжемо філе індички скибочками. Кладемо частину їх на блюдо разом із кружальцями моркви. Заливаємо склянкою бульйону і забираємо в холодильник на 20 хвилин.

Крок 8. Повторюємо шари і додаємо в них шматочки болгарського перцю, зелень та половинки яєць. Забираємо блюдо в холодильник до повного застигання.

Крок 9. Заливне з індички з желатином готове. Подавайте апетитну страву до столу!

Прокрутка до верху