Запечена куряча грудка – варіант на будь-який випадок. Це і легкий білковий вечерю, і святкове блюдо. Крім іншого, грудка корисна під час дієти.
Куряча грудка запечена в духовці по-французьки
Якщо ламаєте голову в пошуках страви, що готується швидко, а виходить смачно, та ще й красиво, то куряча грудка запечена в духовці, стане ідеальним варіантом.
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- чверть кіло сиру;
- кілограм курячих грудок;
- пара томатів;
- пара часникових зубчиків;
- майонез класичний і мікс спецій для курки.
Процес приготування:
- Грудки промиваємо, видаляємо все зайве, приправляємо спеціями за смаком. Промазуємо їх майонезом, покриваємо тиском часником і викладаємо у форму.
- Зверху кладемо цибулю, нарізану на кільця, і помідори, які заздалегідь подрібнили на тонкі кружечки.
- Посипаємо все тертим сиром, рівномірно розподіляючи його по курці, і прибираємо заготовку на 40 хвилин в духову шафу, прогрітий до 200 градусів.
Рецепт приготування у фользі
Запечена куряча грудка у фользі – відмінна альтернатива шкідливої ковбасі. Якщо запекти її правильно, то вийде м’ясо, яке ідеально підходить до бутербродів.
Заздалегідь підготуйте такий продуктовий набір:
- одну курячу грудку;
- пару часникових зубчиків;
- по парі ложок олії і чистого соєвого соусу;
- брусочок вершкового масла;
- мікс перців і трав, придатних для курки.
Процес приготування:
- У миску кладемо вказану кількість соєвого соусу, туди ж вливаємо олію, додаємо роздавлений часник і будь-які спеції за власним смаком. Все добре перемішуємо і опускаємо туди ж промиту грудку і залишаємо маринуватися хоча б на 30 хвилин.
- Після цього трохи обтираем м’ясо паперовими рушниками, щоб воно підсохло, і видаляємо прилиплі шматочки часнику.
- На лист фольги кладемо нарізане на шматочки вершкове масло, потім грудинку і ретельно загорнути її так, щоб ніде не було просвітів.
- Ставимо форму в духовку приблизно на 25 хвилин, прогрів її до 200 градусів.
Запікаємо в мультиварці з овочами
Якщо ви не знаєте, як готувати і скільки запікати курячу грудку в мультиварці, то розгляньте цей варіант. Страва готується легко і просто.
Готувати страву будемо з:
- пари помідор;
- однієї грудки;
- половини кабачка;
- пари часникових зубчиків;
- склянки сметани;
- обраного набору спецій.
Процес приготування:
- Курячу грудку ділимо на дві частини, добре промиваємо, прибираємо жир і все зайве, потім обсушуємо і зверху робимо надрізи по всій довжині філе.
- Обраними спеціями добре промазуємо м’ясо, в тому числі і надрізи.
- Промиваємо кабачки і помідори, ріжемо їх півколом і отримані заготовки чергуючи, кладемо в надрізи курки.
- Сметану змішати з тиском часником і приправами, перемішуємо, вливаємо трохи соусу в чашу мультиварки.
- Туди ж, акуратно кладемо курку, з боків і зверху заливаємо залишився соус і вмикаємо мультиварку в режим «Випічка» на 35 хвилин.
Куряче філе, запечене з картоплею в духовці
Смачно запекти філе курки можна разом з картоплею. Таке блюдо вийде дуже ситним, красивим і цілком підійде в якості гарячого для святкового столу.
Необхідні продукти на кілограм курячого філе:
- 700 грам картоплі;
- великий часниковий зубок;
- до 200 грам солонувато сиру;
- головка цибулі;
- в якості соусу використовуємо майонез, а також візьмемо улюблені трави.
Процес приготування:
- Курку промиваємо, обсушуємо, потім нарізаємо, але не дрібно, а на порції. Розміщуємо їх в ємність, додаємо майонез, різні приправи і часник, пропущений через часникодавку або натертий. Отриману суміш залишаємо хоча б на 15 хвилин.
- Через це час кладемо до м’яса цибулю, нарізану кільцями, і картоплю, подрібнену на тонкі пластинки. Знову все перемішуємо, щоб маринад від курки розподілився по цибулі і коренеплодам.
- Інгредієнти викладаємо на деко, розподіляємо по ньому, присипаємо тертим сиром і готуємо близько 60 хвилин при 180 градусах.
З ананасами і сиром
Необхідні продукти:
- банку консервованих ананасів;
- дві грудки;
- спеції за смаком;
- 200 грам сиру;
- 50 грам майонезу.
Процес приготування:
- Грудки очищаємо від жиру, промиваємо, нарізаємо на порційні шматки, приправляємо спеціями і викладаємо у форму.
- Зверху покриваємо їх шматочками ананасів, а потім і тертим на крупній тертці сиром.
- На викладаємо сир майонез, розподіляючи його у вигляді сіточки.
- Доводимо страву до готовності при 170 градусах протягом 35 хвилин.
Соковите м’ясо в сметанному соусі
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- 50 грам сиру;
- баночка сметани;
- 0,6 кг грудок;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- Обробляємо Грудку, промиваємо і просушуємо за допомогою паперових рушників. Добре натираємо спеціями і викладаємо у форму.
- Сметану з’єднуємо з тиском часником, меленим перцем та іншими приправами за вашим бажанням.
- Отриманим соусом добре поливаємо курку, а потім посипаємо її подрібненим сиром і випікаємо при 180 градусах, встановивши час на 40 хвилин.
Дієтичний рецепт в мультиварці
В мультиварці можна зробити і дієтичну курятину, яка не додасть вам зайвих кіло, але при цьому надовго вгамує голод.
Необхідні продукти:
- одна куряча грудка;
- спеції за смаком;
- зубчик часнику;
- ложечка оливкової олії.
Процес приготування:
- Курку промийте, дайте їй висохнути, потім зробіть невеликі надрізи і помістіть в них маленькі шматочки часнику.
- Оливкова масло з’єднайте з вибраними спеціями і цією сумішшю добре натріть філе, залиште на 30 хвилин для маринування.
- Увімкніть прилад у режим «Випічка» на 90 хвилин, викладіть в чашу м’ясо, добре огорнуте фольгою, і тримайтеся до закінчення роботи програми.
Готуємо в духовці з грибами
Необхідні продукти:
- 100 грам майонезу;
- одна цибулина;
- 500 грам курячого філе;
- 100 грам сметани;
- спеції на свій смак;
- 200 грам грибів;
- 150 грам сиру.
Процес приготування:
- Курку промиваємо, нарізаємо на порційні шматки, приправляємо спеціями і кладемо у форму.
- Гриби і цибулю подрібнюємо, обсмажуємо на сковороді до рум’яності.
- Сметану змішуємо з майонезом, тертим сиром, меленим перцем і сіллю.
- На філе викладаємо суміш з цибулі і грибів, рівномірно розподіляємо її, потім покриваємо все приготованим соусом і тримаємо в духовці 35 хвилин при 180 градусах.
В соєвому соусі з кунжутом
Необхідні продукти:
- дві курячих грудки;
- спеції за смаком;
- ложка кунжуту;
- три ложки соєвого соусу;
- дві ложки меду і оливкового масла.
Процес приготування:
- З м’яса видаляємо все зайве, нарізаємо на порційні шматки і трохи присипаємо спеціями.
- Змішуємо олію з соєвим соусом і медом. У цю суміш поміщаємо курятину і залишаємо на 20 хвилин.
- Перекладаємо філе в форму, присипаємо кунжутом і готуємо 30 хвилин при 180 градусах.
Калорійність перерахованих вище рецептів
Калорійність курячої грудки сама по собі досить низька – всього 110 калорій на 100 грам, але цей показник значно збільшується, якщо готувати м’ясо з додаванням інших інгредієнтів.
- Так, калорійність курки по-французьки буде близько 200 калорій на 100 грам.
- Грудка запечена у фользі – 120 калорій.
- В мультиварці з овочами – стільки ж, за рахунок присутності сметани.
- З картоплею в духовці – близько 160 калорій, оскільки додані картоплю і майонез.
- З ананасами і сиром – 163 калорій на 100 грам страви.
- Калорійність курки в сметанному соусі залежить від того, наскільки жирний продукт ви будете використовувати. Але в середньому – 140 калорій.
- Дієтичний варіант в мультиварці містить в собі стільки ж калорій, скільки і чиста куряча грудка, тобто, всього 110.
- З грибами, сметаною і майонезом – близько 120 калорій.
- З соєвим соусом і кунжутом – 120 калорій на 100 грам.
Як бачите, страви з курячої грудки – дуже прості, але при цьому смачні, красиві, насичені і зовсім малокалорійні.