Запечені роли – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Одне з найпопулярніших страв японської кухні в нашій країні – запечені роли. Ця тепла закуска з м’якою шапкою розплавленого сиру і ніжними морепродуктів по-новому розкриває смак японського делікатесу.

Запечені роли з куркою

Так як запечені роли самі по собі мають мало відношення до автентичної японської кухні (в країні висхідного сонця і улюблені нами роли в принципі не готують, вони були придумані в США за мотивами японських страв), то приготувати їх можна з будь-якою начинкою, наприклад, із куркою.

Для них візьміть:

  • 1 лист норі;
  • 100 грам обсмаженої курки;
  • четвертинку свіжого огірка;
  • чверть авокадо;
  • 200 грам японського рису;
  • ікри мойви – столову ложку;
  • вершковий сир 100 грам;
  • 60 грам твердого сиру;
  • зелена цибуля;
  • соєвий соус;
  • 1,5 столових ложки рисового оцту;
  • по чайній ложці солі і цукру.

Алгоритм приготування:

  • Для початку зваріть рис. Рис для ролів вариться не так, як звичайний, а з додаванням рисового оцту, солі і цукру. І по консистенції він повинен нагадувати клейку масу, щоб готові роли не розвалилися. Саме тому потрібен спеціальний японський рис. Готувати його зручно в мультиварці. Висипте рис в миску, залийте водою так, щоб вона була вище крупи на 2 пальці і варіть 15 хвилин в режимі «Рис». Далі дайте йому постояти на підігріві ще 15 хвилин, після чого приправте сіллю, цукром і оцтом.
  • На лист норі викладіть рис рівним шаром, залишивши зверху невелику вільну смужку.
  • З одного краю сформуйте смужку вершкового сиру, поверх нього покласти огірок і авокадо, порізані смужками. Скибочки смаженої курки розподіліть по овочам, зверху додайте пір’ячко зеленої цибулі.
  • Змочіть водою вільний край норі, щоб зліпити рол, а потім закрутіть рулет. Руками надайте йому рівномірну круглу форму і наріжте рулет на роли. Щоб рулет краще різався, ніж змочуйте водою – так норі не будуть рватися, а зріз вийде рівним і акуратним.
  • Покладіть роли в деко на антипригарну папір зрізом вгору. Поверх кожного викладіть трохи ікри і шапку з дрібно натертого сиру. Запікайте роли в духовці 5 хвилин при температурі 180 градусів. Подавайте із соєвим соусом.

Рецепт приготування з мідіями

Мідії додадуть роллам неповторний солодкуватий присмак.

Для виконання таких ролів знадобиться:

  • 100 грам рису;
  • 2 листа норі;
  • 150 грам мідій;
  • 50 грам Гауді;
  • чайна ложка рисового оцту;
  • васабі;
  • соєвий соус;
  • сіль.
Дивіться також:  Ковбаса краківська – 3 рецепта виготовлення в домашніх умовах

Приступаємо:

  • Рис зваріть по інструкції, приправте сіллю і оцтом. Скачайте з нього невеликі колобки, а в кінці надайте їм овальну форму. Щоб рис не лип до рук, розведіть в мисці трохи оцту з водою і вмочайте туди пальці.
  • Поверх рисових колобків викладіть трохи васабі.
  • Норі розріжте на смужки і оберніть ними рисові грудочки. Щоб заліпити край стрічки, змочіть її водою з оцтом.
  • Сирі мідії покладіть поверх васабі.
  • Сир натріть, змішайте з соєвим соусом і викладіть гіркою поверх мідій.
  • Запікайте роли в духовці, поки сир не розплавиться. Цього часу вистачить, щоб і мідії запеклися.

З лососем

Слабосоленої лосось зробить смак ролів дуже ніжним.

Для приготування цієї корисної і вишуканою закуски візьміть:

  • 200 грам рису для суші;
  • 100 слабосоленого лосося;
  • 1 лист норі;
  • 20 мл рисового оцту;
  • 6 чайних ложок спайсі соусу.

Приготувати запечені роли з лососем не складно:

  • Рис промийте, покладіть в каструлю з водою в пропорції 1,5 – 2 частини рідини до 1 частини рису. Варіть крупу протягом 20 хвилин, додайте оцет. Рис для суші можна не солити, краще, якщо він буде і зовсім прісний. А солоність додасться іншими інгредієнтами і соєвим соусом.
  • Рибу наріжте тонкими смужками.
  • На лист норі викладіть рис рівним тонким шаром, зверху покладіть рибу.
  • Скачайте рулет за допомогою спеціальної циновки, злегка підтягує його до себе, щоб він вийшов щільним і рівномірним.
  • Наріжте рулет на роли, укладіть їх на деко, покладіть поверх трохи спайсі-соусу і запікайте в духовці 10 хвилин.

Подавайте теплі роли з соєвим соусом, васабі і імбиром.

Готуємо страва японської кухні з креветками

Найголовніше в ролах – це правильно зварений рис і баланс солоного, солодкого і гострого.

Для смачних ролів візьміть:

  • 200 грам японського рису;
  • 4 великих креветки;
  • 3 столові ложки білого бальзаміку;
  • 2 чайних ложки цукру;
  • щіпку солі;
  • 2 листа норі;
  • 150 грам ікри мойви;
  • 2 столових ложки майонезу;
  • трохи пекучого соусу;
  • 2 столові ложки сиру Філадельфія.

Сам процес мало чим відрізняється від описаних вище:

  • Для початку зваріть рис.
  • Оцет з цукром і сіллю змішайте, підігрійте в мікрохвильовці кілька секунд. Змішайте отриману заправку з рисом.
  • Креветки відварити в підсоленій воді 5 хвилин, очистіть.
  • На лист норі покладіть остиглий рис рівним шаром, поверх нього розподіліть креветки і скрутіть рулет.
  • Наріжте роли товщиною в сантиметр.
  • Змішайте в мисці гарячий соус, сир, ікру і майонез. Покладіть цей соус для запечених ролів поверх них.
Дивіться також:  Деруни з сиром – 6 рецептів

Запікайте заготовки в духовці 8 хв. при 180 градусах.

Запечені роли Філадельфія

Дивно, але роли, придумані в Америці, стали у всьому світі набагато популярнішими, ніж оригінальне східне блюдо. І одна з таких культових варіацій – запечені роли Філадельфія.

Для них візьміть:

  • 1 склянку рису для суші;
  • 20 мл рисового оцту;
  • 1 лист норі;
  • пару шматочків малосольною сьомги;
  • 1 свіжий огірок;
  • 100 грам вершкового сиру;
  • 2 столових ложки майонезу;
  • 1 зубчик часнику;
  • 50 грам твердого сиру;
  • соєвий соус.

Алгоритм приготування:

  • Відваріть рис по інструкції і змішайте з оцтом.
  • Норі покладіть на рогожу, покриту харчовою плівкою шорсткою стороною вгору.
  • Поверх водоростей укладіть рис, залишивши вільний край для заклеювання рулету.
  • З краю рисового шару укладіть половину вершкового сиру, соломку огірка і рибу, порізану пластиками.
  • Згорніть рулет за допомогою циновки. Край норі змочіть водою, щоб заклеїти рулет.
  • Наріжте його на роли. Зверху на зріз кожної заготовки покладіть суміш з тертого сиру, другої частини вершкового сиру, майонезу, часнику і соєвого соусу.

Запікайте Філадельфію 5 хвилин на 180 градусах.

Простий рецепт з крабовими паличками

Крабові палички хоча і не мають нічого спільного з крабами, цілком підійдуть для швидких бюджетних ролів.

Для них знадобиться:

  • рис для суші 200 грам;
  • 2 ст. л. рисового оцту;
  • 2 листа норі;
  • упаковка крабових паличок;
  • половина авокадо;
  • 100 грам твердого сиру;
  • 100 грам вершкового сиру;
  • соус спайс і соєвий за смаком.

Приступаємо!

  • Рис зваріть в мультиварці або в каструлі за рецептом на упаковці, приправте рисовим оцтом.
  • На норі (шорстку бік аркуша) викладіть шар остиглого рису, з краю розподіліть смужку брусочки сиру і крабових паличок. Поверх них укладіть смужки авокадо.
  • Візьміть норі за нижній край і акуратно згорніть рулет, змастіть вільний край водою і склейте його.
  • Нарізати рулет на роли, зверху викладіть соус спайс і тертий сир, запікайте 10 хвилин на верхньому рівні духовки.

Гарячі роли з сиром в домашніх умовах

Безумовно, роли з рибою або морепродуктами дуже смачні, але можна приготувати і варіант тільки з сиром і огірком, також дуже смачний.

Для нього візьміть:

  • 80 грам рису;
  • 2 листа норі;
  • 400 грам м’якого сиру;
  • 1 огірок;
  • 40 грам твердого сиру;
  • рисовий оцет.
Дивіться також:  Картопля в духовці – 19 рецептів приготування в домашніх умовах

Рис відваріть, змішайте з оцтом, охолодіть і викладіть на лист норі. Зверху покладіть смужкою м’який сир і скибочки огірка. Згорніть рулет і розріжте його на роли. На кожен відправте скибочку твердого сиру і запечіть 10 хвилин.

Запечені роли Темпура

Темпура це особливий японський кляр, в якому виходять дуже смачні смажені і запечені страви, в тому числі роли.

Для них підготуйте:

  • 500 грам рису для суші;
  • 2 столові ложки рисового оцту;
  • 300 грам слабосоленої червоної риби;
  • 1 огірок;
  • 200 грам сирного сиру
  • 100 грам твердого сиру;
  • норі;
  • упаковку борошна темпура;
  • рослинне масло.

Починаємо:

  • Рис промити, відварити і остудити, заправивши оцтом.
  • Огірок порізати на брусочки, рибу – на пластики.
  • На норі покласти рис, огірок, сирний сир і рибу. Щоб розподілити сирний сир красиво і рівно, можна перекласти його в кондитерський мішок і видавити смужкою на рисовий шар.
  • Згорніть рулет і наріжте на шайбочки.
  • Приготуйте кляр з борошна і води по інструкції на упаковці. Умочіть рол в темпуру і обсмажте в розпеченому маслі, як у фритюрі.
  • На обсмажені роли покладіть трохи тертого сиру і запечіть в духовці 7 хвилин.

З вугром

Ще одна екзотична, але дуже смачна риба, – це вугор, який так часто присутня в японських стравах.

Для ролів з вугром візьміть:

  • 0,5 кг рису;
  • сир Буко – 100 грам;
  • твердий сир – 50 грам;
  • 150 грам вугра;
  • 50 грам ікри Тобіко;
  • 150 грам лосося;
  • огірок;
  • норі.

Процес приготування:

  • Рис підготуйте, як і в попередніх рецептах, викладіть на норі. Зверху змастіть сиром. Якщо вам не вдалося купити сир Буко, візьміть Філадельфію.
  • Покладіть смужку ікри Тобіко, а якщо ви не змогли її придбати, замініть на ікру мойви або приберіть зовсім.
  • Далі укладіть вугор, сьомгу і огірок, порізані соломкою.
  • Скачайте рулет і наріжте.
  • Покладіть зверху шапку з натертого сиру і запечіть в духовці близько 10 хвилин.

Приготуйте запечені роли з будь-якими іншими інгредієнтами, експериментуйте з видами риби, сиру, додайте різну ікру, інші овочі і ароматні трави. І найголовніше – подавайте їх завжди теплими і свіжоприготовлені, так як запечені роли не потерплять розігрівання.

Прокрутка до верху