Одне з найпопулярніших страв японської кухні в нашій країні – запечені роли. Ця тепла закуска з м’якою шапкою розплавленого сиру і ніжними морепродуктів по-новому розкриває смак японського делікатесу.
Запечені роли з куркою
Так як запечені роли самі по собі мають мало відношення до автентичної японської кухні (в країні висхідного сонця і улюблені нами роли в принципі не готують, вони були придумані в США за мотивами японських страв), то приготувати їх можна з будь-якою начинкою, наприклад, із куркою.
Для них візьміть:
- 1 лист норі;
- 100 грам обсмаженої курки;
- четвертинку свіжого огірка;
- чверть авокадо;
- 200 грам японського рису;
- ікри мойви – столову ложку;
- вершковий сир 100 грам;
- 60 грам твердого сиру;
- зелена цибуля;
- соєвий соус;
- 1,5 столових ложки рисового оцту;
- по чайній ложці солі і цукру.
Алгоритм приготування:
- Для початку зваріть рис. Рис для ролів вариться не так, як звичайний, а з додаванням рисового оцту, солі і цукру. І по консистенції він повинен нагадувати клейку масу, щоб готові роли не розвалилися. Саме тому потрібен спеціальний японський рис. Готувати його зручно в мультиварці. Висипте рис в миску, залийте водою так, щоб вона була вище крупи на 2 пальці і варіть 15 хвилин в режимі «Рис». Далі дайте йому постояти на підігріві ще 15 хвилин, після чого приправте сіллю, цукром і оцтом.
- На лист норі викладіть рис рівним шаром, залишивши зверху невелику вільну смужку.
- З одного краю сформуйте смужку вершкового сиру, поверх нього покласти огірок і авокадо, порізані смужками. Скибочки смаженої курки розподіліть по овочам, зверху додайте пір’ячко зеленої цибулі.
- Змочіть водою вільний край норі, щоб зліпити рол, а потім закрутіть рулет. Руками надайте йому рівномірну круглу форму і наріжте рулет на роли. Щоб рулет краще різався, ніж змочуйте водою – так норі не будуть рватися, а зріз вийде рівним і акуратним.
- Покладіть роли в деко на антипригарну папір зрізом вгору. Поверх кожного викладіть трохи ікри і шапку з дрібно натертого сиру. Запікайте роли в духовці 5 хвилин при температурі 180 градусів. Подавайте із соєвим соусом.
Рецепт приготування з мідіями
Мідії додадуть роллам неповторний солодкуватий присмак.
Для виконання таких ролів знадобиться:
- 100 грам рису;
- 2 листа норі;
- 150 грам мідій;
- 50 грам Гауді;
- чайна ложка рисового оцту;
- васабі;
- соєвий соус;
- сіль.
Приступаємо:
- Рис зваріть по інструкції, приправте сіллю і оцтом. Скачайте з нього невеликі колобки, а в кінці надайте їм овальну форму. Щоб рис не лип до рук, розведіть в мисці трохи оцту з водою і вмочайте туди пальці.
- Поверх рисових колобків викладіть трохи васабі.
- Норі розріжте на смужки і оберніть ними рисові грудочки. Щоб заліпити край стрічки, змочіть її водою з оцтом.
- Сирі мідії покладіть поверх васабі.
- Сир натріть, змішайте з соєвим соусом і викладіть гіркою поверх мідій.
- Запікайте роли в духовці, поки сир не розплавиться. Цього часу вистачить, щоб і мідії запеклися.
З лососем
Слабосоленої лосось зробить смак ролів дуже ніжним.
Для приготування цієї корисної і вишуканою закуски візьміть:
- 200 грам рису для суші;
- 100 слабосоленого лосося;
- 1 лист норі;
- 20 мл рисового оцту;
- 6 чайних ложок спайсі соусу.
Приготувати запечені роли з лососем не складно:
- Рис промийте, покладіть в каструлю з водою в пропорції 1,5 – 2 частини рідини до 1 частини рису. Варіть крупу протягом 20 хвилин, додайте оцет. Рис для суші можна не солити, краще, якщо він буде і зовсім прісний. А солоність додасться іншими інгредієнтами і соєвим соусом.
- Рибу наріжте тонкими смужками.
- На лист норі викладіть рис рівним тонким шаром, зверху покладіть рибу.
- Скачайте рулет за допомогою спеціальної циновки, злегка підтягує його до себе, щоб він вийшов щільним і рівномірним.
- Наріжте рулет на роли, укладіть їх на деко, покладіть поверх трохи спайсі-соусу і запікайте в духовці 10 хвилин.
Подавайте теплі роли з соєвим соусом, васабі і імбиром.
Готуємо страва японської кухні з креветками
Найголовніше в ролах – це правильно зварений рис і баланс солоного, солодкого і гострого.
Для смачних ролів візьміть:
- 200 грам японського рису;
- 4 великих креветки;
- 3 столові ложки білого бальзаміку;
- 2 чайних ложки цукру;
- щіпку солі;
- 2 листа норі;
- 150 грам ікри мойви;
- 2 столових ложки майонезу;
- трохи пекучого соусу;
- 2 столові ложки сиру Філадельфія.
Сам процес мало чим відрізняється від описаних вище:
- Для початку зваріть рис.
- Оцет з цукром і сіллю змішайте, підігрійте в мікрохвильовці кілька секунд. Змішайте отриману заправку з рисом.
- Креветки відварити в підсоленій воді 5 хвилин, очистіть.
- На лист норі покладіть остиглий рис рівним шаром, поверх нього розподіліть креветки і скрутіть рулет.
- Наріжте роли товщиною в сантиметр.
- Змішайте в мисці гарячий соус, сир, ікру і майонез. Покладіть цей соус для запечених ролів поверх них.
Запікайте заготовки в духовці 8 хв. при 180 градусах.
Запечені роли Філадельфія
Дивно, але роли, придумані в Америці, стали у всьому світі набагато популярнішими, ніж оригінальне східне блюдо. І одна з таких культових варіацій – запечені роли Філадельфія.
Для них візьміть:
- 1 склянку рису для суші;
- 20 мл рисового оцту;
- 1 лист норі;
- пару шматочків малосольною сьомги;
- 1 свіжий огірок;
- 100 грам вершкового сиру;
- 2 столових ложки майонезу;
- 1 зубчик часнику;
- 50 грам твердого сиру;
- соєвий соус.
Алгоритм приготування:
- Відваріть рис по інструкції і змішайте з оцтом.
- Норі покладіть на рогожу, покриту харчовою плівкою шорсткою стороною вгору.
- Поверх водоростей укладіть рис, залишивши вільний край для заклеювання рулету.
- З краю рисового шару укладіть половину вершкового сиру, соломку огірка і рибу, порізану пластиками.
- Згорніть рулет за допомогою циновки. Край норі змочіть водою, щоб заклеїти рулет.
- Наріжте його на роли. Зверху на зріз кожної заготовки покладіть суміш з тертого сиру, другої частини вершкового сиру, майонезу, часнику і соєвого соусу.
Запікайте Філадельфію 5 хвилин на 180 градусах.
Простий рецепт з крабовими паличками
Крабові палички хоча і не мають нічого спільного з крабами, цілком підійдуть для швидких бюджетних ролів.
Для них знадобиться:
- рис для суші 200 грам;
- 2 ст. л. рисового оцту;
- 2 листа норі;
- упаковка крабових паличок;
- половина авокадо;
- 100 грам твердого сиру;
- 100 грам вершкового сиру;
- соус спайс і соєвий за смаком.
Приступаємо!
- Рис зваріть в мультиварці або в каструлі за рецептом на упаковці, приправте рисовим оцтом.
- На норі (шорстку бік аркуша) викладіть шар остиглого рису, з краю розподіліть смужку брусочки сиру і крабових паличок. Поверх них укладіть смужки авокадо.
- Візьміть норі за нижній край і акуратно згорніть рулет, змастіть вільний край водою і склейте його.
- Нарізати рулет на роли, зверху викладіть соус спайс і тертий сир, запікайте 10 хвилин на верхньому рівні духовки.
Гарячі роли з сиром в домашніх умовах
Безумовно, роли з рибою або морепродуктами дуже смачні, але можна приготувати і варіант тільки з сиром і огірком, також дуже смачний.
Для нього візьміть:
- 80 грам рису;
- 2 листа норі;
- 400 грам м’якого сиру;
- 1 огірок;
- 40 грам твердого сиру;
- рисовий оцет.
Рис відваріть, змішайте з оцтом, охолодіть і викладіть на лист норі. Зверху покладіть смужкою м’який сир і скибочки огірка. Згорніть рулет і розріжте його на роли. На кожен відправте скибочку твердого сиру і запечіть 10 хвилин.
Запечені роли Темпура
Темпура це особливий японський кляр, в якому виходять дуже смачні смажені і запечені страви, в тому числі роли.
Для них підготуйте:
- 500 грам рису для суші;
- 2 столові ложки рисового оцту;
- 300 грам слабосоленої червоної риби;
- 1 огірок;
- 200 грам сирного сиру
- 100 грам твердого сиру;
- норі;
- упаковку борошна темпура;
- рослинне масло.
Починаємо:
- Рис промити, відварити і остудити, заправивши оцтом.
- Огірок порізати на брусочки, рибу – на пластики.
- На норі покласти рис, огірок, сирний сир і рибу. Щоб розподілити сирний сир красиво і рівно, можна перекласти його в кондитерський мішок і видавити смужкою на рисовий шар.
- Згорніть рулет і наріжте на шайбочки.
- Приготуйте кляр з борошна і води по інструкції на упаковці. Умочіть рол в темпуру і обсмажте в розпеченому маслі, як у фритюрі.
- На обсмажені роли покладіть трохи тертого сиру і запечіть в духовці 7 хвилин.
З вугром
Ще одна екзотична, але дуже смачна риба, – це вугор, який так часто присутня в японських стравах.
Для ролів з вугром візьміть:
- 0,5 кг рису;
- сир Буко – 100 грам;
- твердий сир – 50 грам;
- 150 грам вугра;
- 50 грам ікри Тобіко;
- 150 грам лосося;
- огірок;
- норі.
Процес приготування:
- Рис підготуйте, як і в попередніх рецептах, викладіть на норі. Зверху змастіть сиром. Якщо вам не вдалося купити сир Буко, візьміть Філадельфію.
- Покладіть смужку ікри Тобіко, а якщо ви не змогли її придбати, замініть на ікру мойви або приберіть зовсім.
- Далі укладіть вугор, сьомгу і огірок, порізані соломкою.
- Скачайте рулет і наріжте.
- Покладіть зверху шапку з натертого сиру і запечіть в духовці близько 10 хвилин.
Приготуйте запечені роли з будь-якими іншими інгредієнтами, експериментуйте з видами риби, сиру, додайте різну ікру, інші овочі і ароматні трави. І найголовніше – подавайте їх завжди теплими і свіжоприготовлені, так як запечені роли не потерплять розігрівання.