У багатьох країнах, нехай і під різними назвами, часто готується запіканка картопляна з фаршем в духовці. Це колись блюдо аристократів прийшло з французької кухні, де бульби картоплі запікаються з рибою або м’ясом різних сортів. Завдяки нейтральному смаком головного компонента, його можна поєднувати з різними продуктами і приправляти різними спеціями. Вишукані нотки Франції можна надати яству, додавши в нього суміш прованських трав, сходу – куркуму, коріандр, імбир, Італії – сушені томати, базилік і орегано. Картопляна запіканка з фаршем може бути стравою, як на кожен день, так і на святковий стіл. Гарний вигляд і дивовижний аромат нікого не залишить байдужим.
Класична запіканка з картоплі з фаршем в духовці
Самий простий, але від цього не менш смачний рецепт запіканки картопляної з фаршем в класичному варіанті. Начинку для неї, а саме м’ясний фарш, можна готувати в декількох варіантах перед запіканням. Якщо страва орієнтоване на дорослих людей, то м’ясну суміш попередньо обсмажують на сковороді, якщо на діток – м’ясо смажать або варять. Останній варіант обробки м’ясного продукту більш рекомендований дієтологами, так як він щадний, зберігає більше корисних речовин і менш калорійний.
Готується страва з:
- картоплі – 400 г;
- яловичини – 250 г;
- цибулі – 1 середня;
- яєць – пару штук;
- панірувальних сухарів;
- солі.
Яловичина відварюється або обсмажується, після чого подрібнюється блендером або на м’ясорубці. Якщо фарш є готовий, то його потрібно просто протушкувати з невеликою кількістю масла.
Картоплю очистити, відварити в трохи підсоленій воді і переробити в пюре. У нього слід вбити білки з жовтками, перемішати. Окремо на сковороді обсмажується дрібно нарізану цибулю так, щоб він став злегка золотистим, але, ні в якому разі не підгорів – це може зіпсувати смак готового блюда.
Деко потрібно змастити маслом і покрити дно панірувальними сухарями. Зверху на паніровку викладається частину пюре з картоплі, після м’ясна суміш і залишилася картопля. Страва відправляється в духовку на 30 хвилин при температурі 190 градусів. Подати страву можна з томатним або сметанним соусом, підливою або овочевим салатом.
Рецепт приготування з грибами
Ситне і апетитне блюдо можна отримати, якщо приготувати картопляну запіканку з фаршем і ароматними грибочками.
Для приготування страви слід заздалегідь запастися:
- картоплею – 900 г;
- фаршем – 450 г;
- цибулею – пару штук;
- грибами (вешенками або печерицями) – 250 г;
- сиром твердим – 180 г;
- морквою;
- вершковим маслом – 85 м;
- молоком – 280 мл;
- яйця – 2 шт.;
- оливковою або соняшниковою олією;
- сіллю;
- перцем чорним меленим;
- готовими спеціями за смаком.
Спочатку проводиться обсмажування фаршу до готовності з додаванням солі і спецій. Цибулю нарізати півкільцями або кубиками, після чого додається до фаршу і обсмажується до прозорості. Бульби картоплі очищаються (бажано брати приблизно однакового розміру) і нарізати соломкою. На рослинному жирі обсмажується терта морква з грибами протягом 12 хвилин.
На деко, змащене жиром, викласти половину картоплі, фарш, гриби і решта картопля. В серединку продуктів потрібно додати вершкове масло і залити їх молочно-яєчною сумішшю. Зверху викласти тертий сир. Важливо вибрати правильний сир, який повинен добре плавитися.
В духовій шафі, розігрітій до 190 градусів страва має готуватися не менше 35 хвилин. Щоб картопля рівномірно приготувалася знизу, рекомендується деко прикрити фольгою, яку потрібно зняти за 7 хвилин до готовності страви.
З картопляного пюре
Зробити обід або вечерю ситним, ароматною і дуже смачною допоможе запіканка з картопляного пюре. Вона готується протягом 60 хвилин, а великої порції вистачить нагодувати сім’ю з 5-7 осіб.
Приготувати страву можна на основі:
- картоплі – 850 м;
- яєць – кілька штук (залежно від розміру курячого продукту);
- теплого молока – 60 мл;
- масла вершкового – 30 г;
- солі;
- рослинної олії;
- білого перцю, мускатного горіха;
- фаршу – 550 г;
- ріпчастої цибулі;
- часнику – кілька зубків;
- коріандру;
- орегано;
- сиру – 100 г;
- сметани – 100 мл
Бульби картоплі потрібно очистити, порізати (для більш швидкого готування) і відварити в підсоленій рідини. На сковороді обсмажується цибуля, порізана як на зажарку разом з фаршем. За кілька хвилин до готовності в піджарку потрібно додати сіль, подрібнені зубчики часнику, перчик, коріандр та інші спеції за смаком.
Коли картопля стане м’якою, треба її вимкнути і злити рідину, залишивши трохи для заправки.
Починати товкти картоплю без рідини, щоб згодом вимісити його без грудок.
Відвар з пюре, змішане з молоком, слід додавати в картоплю поступово, доводячи страва до потрібної консистенції. В кінці додається трохи масла, солі, білого перчика і мускатного горіха. Перед викладенням на деко в пюре потрібно ввести яйця і ретельно його вимісити.
Круглу або прямокутну форму для запікання слід вистилати пергаментом, змастити соняшниковою олією. Туди ж викладається половинка картоплі, м’ясна піджарка і тертий сир. Зверху продукти закриваються картопляним пюре, поливаються сметаною і злегка посипаються залишками сиру. Запікати всю цю смакоту потрібно в духовці, розігрітій до 190 градусів протягом 30-40 хвилин.
Готову страву слід трохи остудити, вийняти з форми, поділити на порційні шматочки і подати до столу. Взимку страва буде добре поєднуватися з аджикою або вершково-томатним соусом.
Готуємо з курячим фаршем в духовці
Запіканка з курячим фаршем, приготована в духовій шафі, є одним з найбільш смачних варіантів приготування картопляного страви. Вона проста в приготуванні, містить поживні і корисні компоненти в складі. Підходить для хорошої трапези незалежно від часу доби.
Готується страва з наступних продуктів:
- бульби картоплі – 700 г;
- фарш курячий – 450 г;
- цибулю, моркву;
- сир твердих сортів – 120 г;
- перчик мелений і сіль за смаком.
Краще для приготування м’ясної начинки брати свіже куряче філе. Якщо такої можливості немає, підійде звичайний фарш. Його потрібно змішати з сіллю, яйцем, подрібненою цибулею і дати настоятися протягом 12 хвилин.
Картопляні бульби очищаються і нарізати гуртками. Морквина подрібнюється за допомогою терки або нарізається тонкими смужками.
На дно форми, змазану рослинним жиром, викласти картоплю, після м’ясна суміш, морква і залишки картоплі. Все це потрібно приправити за смаком і залити невеликою кількістю кип’яченої води.
Запікатися продукт буде при температурі 190 градусів протягом 30 хвилин. Коли картопля стане м’якою, потрібно посипати страву тертим сиром і відправити далі, готуватися. Готовим можна вважати блюдо після розплавлення сиру.
З фаршем та сиром
Для приготування цієї страви використовуються доступні продукти, які напевно знайдуться у холодильнику в кожної господині.
Воно готується на основі:
- м’яса курки (можна брати готовий фарш) – 600 г;
- картоплі – 900 г;
- лука – 3 шт.;
- яєць – пару штук;
- гарною жирності сметани – 250 мл;
- вершків – 70 мл;
- солі, приправ, спецій.
Фарш обсмажується з цибулею і морквою, картопля очищається, після чого ріжеться гуртками або натирається на тертці. Окремо для соусу слід збити жовтки з білками, сметану, вершки. Викласти шарами картоплю на деко, після м’ясну піджарку і решту картоплю. Зверху посипати сіллю і спеціями, полити водою (щоб частину спецій потрапила в нижні шари продуктів), залити соусом і поставити запікатися. Готуватися страва має при температурі 210 градусів протягом 55 хвилин, після чого його потрібно вийняти, посипати сиром і поставити в духовку до готовності.
З рибним фаршем
Урізноманітнити дієтичне меню допоможе картопляна запіканка з рибним фаршем. Для цих цілей можна використовувати будь-яку рибу, попередньо филировав її і подрібнивши. Важливо пам’ятати, що якщо для страви береться червона рибка, то картопля натирається на тертці для більш ніжної структури наїдки. Добре для приправи страви використовувати свіжу зелень петрушки і кропу.
Щоб приготувати запіканку, слід заздалегідь запастися:
- картопля – 800 г;
- рибним філе – 600 г;
- рослинним жиром – 30 мл;
- майонезом – 60 мл;
- сиром – 130 г;
- цибулею;
- сіллю, чорним перцем.
Риба очищається від шкіри і кісток (ретельно), перемелюється у фарш разом з цибулею. Її потрібно змішати з сіллю і перчиком. Картопля очищається, ретельно вимивається і натирається на тертці. В неї потрібно додати трохи солі і спецій за смаком.
На лист, змащений жиром, викладають продукти шарами – спочатку частину картоплі, після риба і знову картоплю. Зверху потрібно полити все майонезом, посипати зеленню і відправити запікатися на 40 хвилин при температурі 200 градусів. За кілька хвилин до готовності потрібно посипати продукт тертим сиром, запекти і подати до столу. Якщо використовувати за рецептом пісний майонез і відмовитися від сиру, то страва цілком підійде для пісного меню.
З яловичиною
Яловичина – м’ясо ніжне і корисне, ніж свинина. Разом з ним виходить відмінна картопляна запіканка, яка підходить для раціону дорослого і дитини. Запіканка з м’ясним фаршем або бифаше стане улюбленим блюдом для всієї сім’ї.
Готується страва з:
- яловичини – 500 г;
- картоплі – 600 г;
- лука – кілька штук;
- сметани – 220 мл;
- солі, спецій;
- зелені.
Яловичина подрібнена тушкуватися або смажиться з цибулею на олії. Картопля відварюється і переробляється в пюре (не рідке).
У форму, краще зі знімним дном, слід поетапно викласти картоплю, фарш, змішаний зі спеціями і закрити все це пюре. Зверху все поливається сметаною з зеленню і відправляється в духовку на 45 хвилин при температурі 200 градусів.
Готуємо по-французьки – покроковий рецепт
Аші Пармантье або французька запіканка – блюдо дуже смачне і популярний, як на історичній батьківщині, так і за її межами. Готується страва в духовій шафі менше 30 хвилин, має дивовижний смак, ніжну структуру і чудовий аромат прованських трав.
Для приготування страви слід запастися:
- картоплею — 600 г;
- яловичим фаршем – 0,5 кг;
- молоко – 80 мл;
- яйцем;
- цибулиною;
- часником;
- вершковим маслом – 60 г;
- пармезаном (можна використовувати інший твердий сир);
- оливковою олією – не більше 30 мл;
- сіллю і спеціями.
Картопля відварюється, подрібнюється в пюре разом з молоком і маслом. М’ясна суміш обсмажується на середньому вогні з подрібненим часником, який потрібно покласти в масло перед яловичиною. Все це слід поперчити, посолити, приправити прованськими травами, змішати в ємності з яйцем і злегка обсмаженою цибулею.
В жароміцної формі на дно поміщається м’ясна суміш, після картопляна, тертий сир. Все це ставимо в духовку і печеться близько 30 хвилин при температурі 190 градусів. Подати до столу готову страву краще з зеленню і томатним соусом.
З фаршем, помідорами і сметаною
Для різноманітності картопляну запіканку можна готувати з соковитими томатами і сметаною – всі ці компоненти відмінно поєднуються.
Готується страва на основі:
- м’ясного фаршу (будь-якого, за смаком) – 550 г;
- картоплі – 850 г (приблизно);
- цибулі ріпчастої;
- сиру;
- часнику;
- томатів – 2-4 (в залежності від розміру овочів);
- сметани – 120 мл;
- солі, перцю, спецій;
- масла рослинного – кілька ложок.
Картопля невеликого розміру очищається, нарізати гуртками. До неї додається нарізаний тонкими кільцями цибулю, спеції і сметану, все добре перемішується.
Окремо в ємності потрібно змішати фарш з подрібненим луком і тертим часником, додати сіль з перцем, ретельно вимішати. У деко або форму викладаються шарами картопля, м’ясна суміш і частину картоплі. Зверху кладеться сама соковита частина запіканки – томати. Всі поливається сметаною, покривається тертим сиром.
У фользі запікати страву потрібно 45 хвилин і ще 7 без фольги. Подати до столу з зеленню, овочевим фрешем або вином (якщо це блюдо для романтичної вечері).
Ніжний і смачний рецепт з вершками
Відмінний рецепт дуже смачного, простого і разом з тим вишуканої страви.
Для приготування страви потрібно:
- картопля – 1200;
- жирні вершки – 3 ст. л.;
- часникові зубки – 5 шт.;
- фарш курячий – 650 г;
- дрібна сіль – чайна ложка з гіркою;
- жирна сметана – 140 мл;
- вершкове масло.
Вимиті і очищені бульби слід нарізати тонкими кружальцями, посолити, перемішати. Фарш вимішати зі спеціями, часник подрібнити ножем.
Шарами викласти у форму кружечки картоплі, фарш і часник так, щоб шарів вийшло як можна більше. В серединку страви слід покласти кілька шматочків масла, залити все сметаною і вершками, змішаними з улюбленими спеціями.
Запекти страву в духовій шафі при температурі 190 градусів близько 80-100 хвилин. При сильній сушінні продуктів духовкою їх спочатку рекомендується прикрити фольгою.
Крім цих рецептів запікання картоплі з фаршем, можна використовувати інші, додаючи різні овочі і спеції. Експериментувати добре з соусами, підливками, надаючи підсумкового страві соковитості і насиченості смаку.