Запіканка з сиру може стати повноцінним поживним сніданком, так і ніжним десертом до чаю. Легкості й пишноти їй додасть манна крупа. Існує безліч цікавих варіантів сирної запіканки. Рецепти в духовці з манкою публікуються далі.
Класична сирна запіканка з манкою в духовці
Частування, приготоване за цим рецептом, відмінно тримає форму і не розвалюється. У його склад входять наступні продукти: 430 г сиру, 130 г жирної сметани, 85 г цукрового піску, по дрібці ванільного цукру і солі, 2 г розпушувача, 70 г манної крупи, 2 добірних яйця.
- Сир відразу присипається двома видами цукру. Ванільний компонент необхідний для ніжного апетитного аромату готового продукту.
- До сиру всипається розпушувач.
- Після ретельного перемішування в масу відправляється сметана і яйця.
- Найкраще гарненько збити всі інгредієнти спеціальною насадкою блендера. Це подрібнить сир і додасть масі легкості.
- В останню чергу до інших інгредієнтів додається манка. Не можна всипати її до збивання.
- Тісто має постояти близько години, щоб крупа набухла.
- Потім маса викладається в промаслений керамічну форму і поставити в духовку на 45 хвилин.
На стіл запіканка подається гарячою, з фруктовим сиропом або зі сметаною.
Рецепт приготування, як у дитячому садку
В чистому вигляді мало хто з крихт із задоволенням їсть корисний сир. А ось у вигляді запіканки солодкої карапузи охоче їдять незамінний продукт. Одним з найбільш вдалих є рецепт, який зазвичай використовують кухаря в дитячому саду. Він включає в себе: півкіло середньо жирного сиру, 220 г цукру і така ж кількість манки, щіпку солі, 120 мл молока, 2 добірних курячих яйця, сіль, 60 г якісного вершкового масла.
- Олію заздалегідь викладається з холодильника, щоб до початку процесу готування воно встигло розм’якнути.
- Крупа заливається нехолодным молоком і залишається на 25 хвилин.
- Сир пропускають через м’ясорубку.
- Курячі яйця розтираються з піском.
- Всі підготовлені складові збиваються блендером до однорідності. У масу всипається щіпка солі.
- Після перемішування тісто викладається в промаслений форму. Оптимальна товщина його шару – 3-4 див.
- Готується частування 45 хвилин при середній температурі.
Щоб отримати хрустку скоринку на випічці, можна в самому початку присипати її панірувальними сухарями.
Без додавання яєць в духовці
Закінчилися яйця? Не біда! Навіть без них можна приготувати смачну запіканку. Потрібно взяти: 70 г масла вершкового, півкіло сухуватого сиру, 3 великі ложки цукру і така ж кількість жирної сметани, 2 великі ложки манної крупи, жменя панірувальних сухарів.
- Масло розтоплюється і з’єднується з цукром. Крупинки останнього повинні повністю розчинитися в рідині.
- Сир протирають через сито і відправляється до решти інгредієнтів.
- Обрана форма присипається панірувальними сухарями. Зверху викладається вийшла сирна солодка маса.
- Майбутня запіканка поливається сметаною і готується близько півгодини в жаркій духовці.
Нарізують на порції і подають як в гарячому, так і в холодному вигляді, поливши фруктовим соусом.
Шоколадно-твороженная запіканка з манкою
Якщо класичний рецепт обговорюваного страви злегка удосконалити і доповнити його шоколадом, то в результаті вдасться приготувати повноцінний святковий десерт. За смаком частування буде нагадувати сирний пиріг. Воно готується з наступних продуктів: півкіло сиру середньої жирності, 110 г манки, 2 великих курячих яйця, малий. ложка харчової соди, плитка чорного шоколаду, 2 великі ложки цукру.
- Сир в глибокій мисці з’єднується з манною крупою і цукром. Молочний продукт не повинен бути занадто вологим. Компоненти злегка збиваються блендером.
- Шоколад треться на крупній тертці і відправляється в загальну масу.
- Додається негашене сода і жовтки яєць.
- Поки суміш настоюється, потрібно збити білки до стійкої піни. Робити це можна міксером або відповідною насадкою блендера. Білки відправляються в тісто останніми.
- Запіканка готується в промасленим формі 45 хвилин. Духову шафу слід розігріти до 190 градусів.
Перш ніж витягати частування з форми і нарізати його, потрібно остудити запіканку. Інакше вона буде негарно ламатися.
Смачне ласощі на кефірі
Запіканка з сиру на кефірі – найпростіше блюдо, яке дуже швидко готується. Якщо потрібно зробити його дієтичним, візьміть молочні продукти з мінімальною жирністю. З інгредієнтів використовується: 1,5 скл. кефіру, півкіло сиру, 3 добірних курячих яйця, по 1 ст. цукрової пудри і манки, малий. ложка розпушувача, цедра 1 лимона.
- Першим ділом манка розмочується у кефірі. Для цього перемішані компоненти будуть настоюватися близько години.
- Сир перетирається з цукровою пудрою і яйцями.
- Коли закінчиться зазначений час, можна відправляти в сирну суміш кефір з крупою, а також розпушувач і цедру цитрусового.
- Після перемішування тісто викладається в промаслений круглу форму.
- Запіканка готується в духовці 35-40 хвилин.
Подається ласощі з підсолодженої сметаною.
Рецепт приготування зі сметаною
Сметану для такої страви краще брати максимально жирну. Якщо є можливість – домашню (120 г). Крім того, потрібно підготувати: 4 великі ложки манки, 90 г цукру-піску, жменя темного родзинок, щіпку солі, півкіло сиру.
- Манка перемішується зі сметаною і залишають на 20 хвилин.
- Родзинки ретельно миється, на 15-20 хвилин заливається теплою водою.
- Сир солиться і розминається виделкою.
- Яйця збиваються міксером до тих пір, поки на поверхні рідини не з’явиться густа піна. В процесі до них підсипається цукор.
- Підготовлена манка, родзинки, а також солодка яєчна суміш відправляються до сиру.
- У змащеній маслом формі випікається 45 хвилин.
Подається страва з будь-яким ягідним джемом або варенням.
Пишна сирна запіканка з манкою
Щоб приготувати дійсно пишне ніжне ласощі, потрібно обов’язково використовувати не тільки манну крупу, але також розпушувач. Сир краще перетерти через дрібне сито. Крім цього молочного продукту (370 м), береться: 5 великих ложок манки, по ½ малий. ложки розпушувача і ванільного цукру, 3 добірних курячих яйця, півсклянки білого цукру, стиглий м’який банан.
- У перетертий сир відправляються відразу всі сипучі компоненти.
- Далі в масу забиваються яйця.
- Всі складові ретельно вимішуються до однорідності.
- Банан потрібно взяти м’який і стиглий, але не почорніла. Фрукт позбавляється від шкірки і нарізати на невеликі шматочки, після чого відправляється в сирне тісто.
- Форма або деко з високими бортиками спочатку змащується будь-яким жиром, а потім злегка присипається манкою. Зверху викладається постоявшее 8-10 хвилин при кімнатній температурі тісто.
- Готується пишна запіканка буде 45-50 хвилин при середній температурі.
- Залишити у формі до охолодження. Тільки після цього розрізати на порційні шматки.
Можна готувати частування точно таким же рецептом, але без додавання банана.
З додаванням яблук в духовці
В цілому в запіканки з манної крупи і сиру додаються різні фрукти. По популярності на другому місці після бананів виявилися яблука. Краще вибирати їх солодкі сорти. Особливо, якщо частування призначається для маленьких членів сім’ї. Крім 3 середніх яблук, буде використовуватися: 3 добірних курячих яйця, півкіло домашнього сиру, 210 г середньо жирної сметани, 2 великі ложки крохмалю картопляного, щіпка солі, 1 велика ложка манки і 4 великі ложки цукрового піску.
- Сир з’єднується зі сметаною і перетирається до ніжної консистенції. Можна використовувати для цього звичайну вилку або блендер.
- До сирної маси додається пісок, крохмаль і манна крупа. Миска отставляется в сторону на 15-20 хвилин.
- У тісто відправляються яєчні жовтки і нарізані дрібними кубиками яблука.
- Останніми до нього викладаються збиті до міцних піків білки. Далі маса дуже повільно вимішується і викладається в промаслений форму.
- Випікається блюдо в гарячій духовці 35 хвилин.
Смачно їсти таку запіканку зі згущеним молоком.