Найпопулярнішим блюдом з спаржевої капусти вважається запіканка. У її приготуванні використовують яйця, сир і м’ясо. У будь-якому випадку виходить смачне і ситне страву. Залишається тільки дізнатися, як готується запіканка з брокколі.
Класичний рецепт
Традиційний рецепт приготування запіканки з брокколі передбачає використання наступних продуктів:
- половина кілограма спаржевої капусти;
- 20 г масла з вершків;
- 80 р борошна або панірувальних сухарів;
- 200 мл майонезу або сметани;
- спеції.
Запікати брокколі дуже просто:
- Суцвіття відварюють на пару протягом п’яти хвилин.
- Форму змащують маслом і посипають борошном.
- Укладають в ємність овоч.
- Солять, перчать.
- Заливають майонезом.
- Запікають півгодини в розігрітій духовій шафі.
В якості прикраси страви використовують зелень.
Приготування в мультиварці
Готувати таку запіканку можна в мультиварці. Особливих складнощів в цьому немає.
Блюдо роблять з наступних компонентів:
- 0,5 кг брокколі;
- 120 г пошехонського сиру;
- стакан йогурту або кислого молока;
- двадцять грамів вершкового масла;
- велика ложка борошна;
- перець з сіллю.
Готуємо в мультиварці:
- Підготовлену капусту роз’єднують на суцвіття, складають у ємність для приготування на пару. Ставлять режим «Пароварка», час – десять хвилин.
- Потім дістають капусту.
- Вливають в чашу йогурт, насипають борошно, додають масло. Готують суміш на режимі «Мультиповар» або «Швидке приготування» протягом п’яти хвилин, помішуючи складові.
- Додають в чашу тертий сир, солять, перчать. Готують, поки маса не стане однорідною.
- Кладуть у неї суцвіття, перемішують.
- Закривають кришку і ставлять режим «Мультиповар» на 15 хвилин. Страва має готуватися при температурі двісті градусів. Після закінчення часу дають постояти запіканці 15 хвилин.
Подають страву з сирним або часниковим соусом, хлібними грінками, салатом зі свіжих огірків і помідорів.
З сиром і яйцями
Наступна запіканка з капусти брокколі з сиром готується просто і швидко.
Роблять її з наступних компонентів:
- півкіло спаржевої капусти;
- два курячих яйця;
- три великих ложки сметани;
- сто грамів російського сиру;
- спеції за бажанням;
- двадцять грам вершкового масла.
Покроковий рецепт:
- Капусту миють і розбирають на частини.
- Відварюють на пару протягом 15 хвилин.
- Збивають яйця.
- Додають до них сметану, спеції і сіль.
- Все перемішують.
- Сир подрібнюють за допомогою терки.
- Змащують маслом форму.
- Викладають в неї брокколі.
- Посипають сиром і залити яєчною сумішшю.
- Ставлять в гарячу духову шафу і запікають 20-30 хвилин при 180 градусах.
Якщо додати в соус дві ложки манки, то запіканка з сиром і яйцями вийде більш ситної. Кількість яєць можна змінювати за своїм бажанням. Головне – щоб вони пропеклися.
З брокколі та цвітної капусти
Страва з брокколі та цвітної капусти виходить ситним і ароматним, а низька калорійність і корисність роблять його відмінним варіантом для тих, хто стежить за фігурою.
Необхідні продукти:
- 320 г спаржевої капусти;
- 320 г цвітної капусти;
- тридцять грам вершкового масла;
- 120 г Пошехонського сиру;
- велика ложка борошна;
- склянка вершків (20 %);
- сіль, перець.
Покрокове приготування:
- Промивають обидві капусти, роз’єднують на суцвіття.
- Відварюють їх до готовності.
- Обсмажують на маслі борошно, вливають вершки, перемішують і доводять до кипіння. Але не кип’ятять.
- Додають в соус тертий сир.
- Викладають суцвіття у змащену форму, заливають соусом, солять, перчать.
- Випікають до готовності при 170-190 градусах.
Овочі можна брати заморожені. Деякі господині додають у запіканку стручкову квасолю, обсмажені гриби, спаржу.
З додаванням курки
Чоловікам доведеться за смаком запіканка з брокколі і куркою.
Готують її з наступних інгредієнтів:
- 430 г броколі;
- філе курки середнє;
- цибуля ріпчаста;
- сорок грамів масла з вершків;
- три сирих жовтка і білка;
- сіль зі спеціями;
- велика ложка борошна;
- п’ять мілілітрів вершків;
- кінза.
Спосіб приготування:
- М’ясо відварюють протягом 20 хвилин і нарізають шматочками середнього розміру.
- Цибулю ріжуть тонкими півкільцями і злегка пасерують на вершковому маслі.
- Спаржеву капусту відварюють протягом 10-12 хвилин, дають воді стекти.
- Натирає Маслом жароміцну ємність.
- Викладають капусту, розділену на суцвіття, потім цибулю і курку.
- Яйця збивають вінчиком, додають борошно і вершки. Солять, перчать.
- Заливають продукти у формі сумішшю. Ставлять блюдо в духовку на 30 хвилин.
Подають запіканку, посипавши зеленню петрушки.
Як приготувати з м’ясним фаршем
Брокколі відмінно поєднується з м’ясним фаршем. Пропонуємо приготувати з цих інгредієнтів запіканку. Головне – зробити відповідний соус.
Компоненти:
- 500 г броколі;
- півкіло м’ясного фаршу (свинячого або яловичого);
- жовток і білок (сирі);
- сто грамів сиру;
- два часникового зубчики;
- 180 мл сметани;
- сіль, мелений перець;
- масло для змащування ємності.
Покрокові дії:
- Спаржеву капусту відварюють в рідині. Відкидають для того, щоб скла вода.
- Фарш змішують з яйцем і сіллю. Перчать і перемішують.
- Додають подрібнений часник.
- Сир крупно натирають і змішують зі сметаною.
- Викладають у форму капусту, розділену на суцвіття, поверх – фарш. Розрівнюють продукти.
- Заливають сирною сумішшю і тримають в духовій шафі 30 хвилин.
Посипають запіканку зеленню і подають до столу гарячою.
Дієтичне блюдо з індичкою
В запіканці всього 75 ккал. Вона прекрасно підходить для дієтичного харчування.
Щоб її приготувати, беруть наступні продукти:
- 320 г броколі;
- 320 г цвітної капусти;
- сто грамів цибулі-порею;
- двісті г сиру Маасдам;
- 400 г идейки (грудка);
- спеції із сіллю;
- 20 мл рослинного масла;
- півлітра води.
Спосіб приготування:
- Овочі роз’єднують на частини і бланшують у воді з дрібкою солі протягом десяти хвилин.
- Індичку ріжуть шматками і трохи відбивають.
- Цибулю кришать кільцями.
- У посудину, змащену маслом, викладають шарами м’ясо, кільця цибулі, два види капусти. Солять, перчать.
- Розкладають зверху тертий Маасдам.
Випікають блюдо 35 хвилин в духовій шафі.