Запіканка з гречки – страва смачна, але недостатньо популярний, адже всі звикли просто відварювати цю крупу і подавати з чимось м’ясним і дуже даремно. Пропонуємо найкращі варіанти приготування.
Проста запіканка з гречки в духовці
Необхідні інгредієнти:
- одна цибулина;
- спеції за бажанням;
- один стакан крупи в сирому вигляді;
- 50 грам сиру;
- яйце.
Процес приготування:
- Крупу відварюємо до готовності, цибулю подрібнюємо і смажимо на олії до красивого кольору.
- Яйце злегка збиваємо з вибраними спеціями, а потім з тертим сиром і гречкою.
- Кладемо все в будь-яку форму і готуємо не більше 25 хвилин заздалегідь нагрівання духовку до 180 градусів.
З м’ясним фаршем
Більш ситним варіантом стане запіканка з гречки з фаршем в духовці. Причому фарш можна брати будь-який, виходячи зі свого смаку.
Необхідні продукти:
- три ложки сметани;
- 0,5 кг фаршу;
- одна цибулина;
- 0,1 кг сиру;
- 300 грамів крупи;
- приправи за своїм бажанням.
Процес приготування:
- Сир натираємо і змішуємо зі сметаною.
- Крупу відварюємо до м’якості, не забувши приправити її спеціями.
- Цибулю подрібнюємо, спочатку обсмажуємо його на сковороді, а потім додаємо до нього фарш і тримаємо на плиті, поки він не буде готовий. Так само заправляємо спеціями.
- У форму спочатку кладемо частина гречки, потім трохи фаршу і сметанний соус. Знову повторюємо послідовність інгредієнтів і завершуємо все сметаною. Прибираємо на 30 хвилин у духовку, включивши її на 200 градусів.
Готуємо з куркою
Запіканка з гречки з куркою – дуже корисна страва. Якщо використовувати філейну частину, то воно підійде навіть для тих, хто дотримується дієти.
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- маленька баночка нежирної сметани;
- 100 грам сиру;
- два зубчики часнику;
- цибулина;
- один стакан гречки;
- два курячих філе.
Процес приготування:
- Зазначене кількість крупи ставимо варитися і обов’язково робимо це з додаванням солі, інакше вона вийде несмачна.
- Курку так само відварюємо, нарізаємо на шматочки, присипаємо спеціями і зовсім трохи обсмажуємо разом з цибулею.
- В обрану ємність спочатку засипаємо гречку, потім покриваємо її куркою і все це заливаємо соусом.
- Соус готується з сметани, в яку додається тертий сир і роздавлений часник. За бажанням можна присипати чорним меленим перцем і покласти ложечку гірчиці.
- Блюдо прибираємо приблизно на 40 хвилин в духовку, при цьому розігрівши її до 180 градусів.
Сирна запіканка з гречкою
Необхідні продукти:
- одне яйце;
- дві ложки меду;
- 200 грам вже відвареної каші;
- трохи кориці;
- один середній стиглий банан;
- 200 грам сиру.
Процес приготування:
- Сир пропускаємо через сито, щоб він став більш дрібним, і змішуємо з кашею, вже відвареної, звичайно ж.
- Окремо з’єднуємо тільки білок з размятым до стану пюре бананом, медом та корицею.
- Додаємо цю масу до сиру з кашею і все добре вимішуємо, щоб інгредієнти розподілилися рівномірно.
- Нагріваємо духовку до 180 градусів. Поміщаємо туди форму з запіканкою і через 25 хвилин її можна подавати до столу.
В мультиварці
Необхідні інгредієнти:
- дві ложки масла вершкового;
- близько 130 грам сметани;
- один стакан гречаної крупи;
- спеції на свій смак;
- два яйця.
Процес приготування:
- У чашу засипаємо крупу, заливаємо її водою, так щоб вона злегка прикривала вміст. За смаком додайте цукор або сіль, залежно від того яку страву ви хочете отримати – солоне або солодке. Готуйте в режимі «Гречка» або «Рис» до закінчення програми і з’єднайте з вершковим маслом.
- Яйця злегка збийте, приправте спеціями, додати до них сметану, а потім цю масу вимішайте з гречкою.
- Помістіть всі в чашу і доведіть до готовності, включивши прилад в режим «Випічка» на 30 хвилин. Дайте блюдо постояти ще приблизно 15 хвилин і тільки після цього виймайте.
Як приготувати з грибами
Необхідні продукти:
- 250 грам грибів, наприклад печериць;
- приправи на свій смак;
- 130 грам сметани;
- півтора склянки сухої гречки;
- два яйця;
- одна цибулина;
- дві ложки борошна і вершкового масла.
Процес приготування:
- Крупу заливаємо водою, кладемо трохи солі і варимо до повної готовності, при цьому так само додаємо до каші вершкове масло.
- Нарізаємо на невеликі шматочки, цибулю і гриби, відправляємо на сковороду і смажимо до утворення красивого кольору. Туди ж кладемо борошно, перемішуємо, заправляємо спеціями і вливаємо сметану. Тушкуємо на повільному вогні, щоб вийшов соус.
- Яйця трохи збиваємо, викладаємо їх до каші і цією масою наповнюємо форму.
- Зверху покриваємо всі грибною сумішшю і ставимо в духовку приблизно на 20 хвилин заздалегідь прогрів її до 190 градусів.
Запіканка з печінки з гречкою в духовці
Для страви потрібно:
- два яйця;
- півкілограма печінки;
- дві великі ложки сметани;
- моркву і цибулина;
- різні приправи за своїм бажанням;
- стакан сухої гречаної крупи.
Процес приготування:
- Печінку добре промиваємо, звільняємо від усього зайвого і подрібнюємо за допомогою блендера, так щоб вийшла кашка. Якщо цього приладу немає, можна просто дуже дрібно порізати. До неї ж вбиваємо яйце і доводимо до однорідності.
- Гречку заливаємо водою і варимо до готовності, вона повинна увібрати в себе всю рідину і стати м’якою. Не забуваємо приправити її обраними спеціями.
- З’єднуємо вже готову гречку з печінковою масою, а так само з тертою морквиною і нарізаною цибулею. Причому овочі бажано заздалегідь хоч трохи обсмажити на сковороді.
- Заливаємо сметану, знову вимішуємо масу, для рівномірного розподілу всіх складових і перекладаємо у форму. Готуємо страву в духовій шафі, який заздалегідь прогрівається до температури 190 градусів, а час виставляємо на 25 хвилин. Після чого запіканка готова до подачі.
Якщо ви ще жодного разу не готували запіканку з гречки, то саме час зайнятися цим. Блюдо виходить насиченим, ситним і не таким нудним, як проста відварна каша. І навіть якщо не дуже любите гречку, то можливо зміните своє ставлення після того як скористаєтеся одним з рецептів.