Запіканка з капусти – 9 самих смачних рецептів

Ніжна, соковита запіканка з капусти вважається корисним і ситним блюдом. Для її приготування можна взяти будь-які продукти, які є в холодильнику: м’ясо, гриби, ковбаса, перець, морква. Добре освоївши один рецепт, можна створити безліч інших, використовуючи не тільки білокачанну, але також кольорову і навіть пекінську капусту.

Запіканка з капусти в духовці

Для класичної капустяної запіканки знадобляться такі продукти:

  • півкіло капусти;
  • молоко – 0,5 л;
  • парочка яєць;
  • сир – 0,1 кг;
  • спеції і приправи за смаком.

Приготування починається з підготовки головного овоча: його шаткують, перекладають в сковороду, підсолюють, заливають молоком і тушкують 5-6 хвилин, накривши кришкою.

Остигнула капусту приправляють спеціями і приправами і викладають в глибоку форму. Обсипають тертим сиром, заливають добре збитими яйцями.

Потім запікають в духовій шафі близько півгодини при середній температурі (180-190°).

До капусти можна додати обсмажену моркву і цибулю.

З фаршем

Більш поживною вийде запіканка з капусти з фаршем.

Для створення більш калорійного страви потрібно:

  • невеликий качан капусти;
  • півкіло сметани;
  • фарш (будь – 400 м);
  • сир (200 г);
  • пара цибулин;
  • 2 моркви;
  • рослинна олія;
  • сіль, спеції.

Етапи приготування:

  • Підготувати овочі подрібнити очищений цибулю, натерти на тертці промиту моркву нашаткувати капусту.
  • Цибулю підсмажити до рум’яного кольору.
  • Додати фарш, сіль, перець, перемішати і смажити ще хвилин 20.
  • Окремо обсмажити моркву, потім викласти до неї капусту, тушкувати третину години.
  • Викласти у форму половину тушкованої капусти, промазати її сметаною, потім фарш, знову сметану, капусту, сметану.
  • На поверхню рівномірно викласти тертий сир і відправити в розігріту духовку.
  • Випікати півгодини при середній температурі.

З додаванням картоплі

Для створення картопляно-капустяної запіканки знадобиться наступний продуктовий набір:

  • 10 середніх картоплин;
  • середній качан капусти;
  • луковичка;
  • морквина;
  • яйце;
  • 2 ложки сметани;
  • 3-4 ложки олії соняшникової;
  • 2 ложки мелених сухарів;
  • сіль, перець, вода;
  • за бажанням – томатна паста (ложка).

Покроковий процес приготування:

  • Очищену картоплю ріжемо великими шматочками, заливаємо водою і ставимо варитися на середньому вогні (після закипання – приблизно третину години).
  • Поки картопля відварюється, готуємо овочі: шаткуємо капусту, моркву натираємо, подрібнюємо цибулю.
  • Робимо начинку для запіканки: у сковороді обсмажуємо цибулю з морквою хвилинки 3, потім додаємо капусту, солимо і смажимо ще 5 хвилин. Після цього вливаємо трохи води і тушкуємо близько півгодини, закривши кришкою. Потім додаємо спеції, приправи, томатну пасту (за бажанням) і тушкуємо ще кілька хвилин.
  • З сварившегося картоплі готуємо пюре: зливаємо воду, розминаємо, додаємо сметану, яйце, сіль, спеції, добре перемішуємо.
  • Готуємо форму: промазуємо її маслом, рівномірно розподіляємо сухарі.
  • На дно форми викладаємо спочатку половину пюре, розрівнюємо його ложкою і на поверхні розподіляємо начинку, яку закриваємо картоплею. Поверхню можна промазати сметаною і обсипати панірувальними сухарями або тертим сиром.
  • Блюдо запікаємо при температурі 200° близько півгодини.
Дивіться також:  Запіканка з брокколі – 7 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Даний рецепт можна перетворити в пісне страву:

  • капусту відварюємо, або тушкуємо, пропустивши етап обсмажування;
  • робимо пюре на воді, замінивши яйця і сметану на пару ложок борошна.

Для маленьких дітей (від року) можна приготувати таку запіканку:

  • Подрібнену капусту (200 г) відварити в підсоленій воді (можна влити молоко: не більше однієї частини на 4 частини води).
  • Картопля (200-250 г) відварити до готовності, відцідити, розімнути, вмішати вершкове масло (25 г).
  • Капусту зцідити, віджати і вмішати в картопляне пюре.
  • Промаслений форму обсипати сухарями (необов’язково), розподілити в ній овочеву суміш.
  • Поверх викласти стружку із замороженого вершкового масла (10 г). Його можна розтопити і промазати поверхню.
  • Випікати третину години при 180°С.

Заливна запіканка зі свіжої капусти з яйцем

Швидка запіканка – пиріг готується з наступних продуктів:

  • свіжа капуста – 300 г;
  • яйця – 5 шт.;
  • сметана і майонез – 200 г;
  • розпушувач – половина пакетика;
  • борошно – 8 ложок;
  • сіль, спеції;
  • олія рослинна.

Чудовий аромат такий запіканці додасть свіжа зелень. При бажанні її можна включити у список інгредієнтів.

Запіканка з капусти в духовці по цьому рецепту готується наступним чином:

  • Нашаткувати капусту, подрібнити зелень, перемішати.
  • Яйця змішати з майонезом, сметаною, вмішати муку, розпушувач.
  • Форму промазати маслом, розподілити половину заливки.
  • Посолити капустяну начинку, перемішати і розподілити її рівномірно формі.
  • Вилити залишки заливки і розрівняти ложкою.
  • Випікати 35 хвилин при 180°С.

З куркою в духовці

Для приготування соковитого, нежирного страви потрібно:

  • половина качана капусти;
  • філе курки – близько 400 м;
  • сметана – 300 г;
  • твердий сир – 100 г;
  • пара яєць;
  • велика цибулина;
  • ложка майонезу;
  • часточка часнику;
  • ложечка борошна;
  • сіль, приправи, зелень;
  • соняшникова олія.
Дивіться також:  Запіканка з печінки – 8 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Як готувати:

  • Філе подрібнити і замаринувати в майонезі з додаванням подрібненого часнику, солі і перцю.
  • Капусту нарізати невеликий соломкою.
  • У каструлі закип’ятити воду (близько 2 л), підсолити, перекласти в неї капустяну соломку. Варити після закипання хвилин 5, а потім відкинути на друшляк.
  • Цибулю дрібно порізати, підсмажити до рум’яного кольору.
  • Приготувати заливку: збити яйця, сметану, вмішати спеції, приправи, зелень, вмішати муку.
  • Промаслений форму обсипати сухарями.
  • Розподілити суміш капусти та цибулі, поверх – курячі шматочки, полити заливкою.
  • Випікати при середній температурі близько півгодини.
  • Викласти тертий сир і запікати ще третину години.

Якщо готову запіканку декорувати зеленню, вона буде більш ароматною і привабливою.

З цвітної капусти з сиром

Досить просто готується ще одне корисне блюдо – запіканка з кольорової капусти. Приготування починається з підготовки необхідних інгредієнтів.

Нам потрібні:

  • качан цвітної капусти;
  • дрібно порубана зелень кропу;
  • для заливки: пара яєць, неповний склянку молока і твердий сир;
  • приправи, спеції.

Покроковий рецепт:

  • Розділену на суцвіття і вимиту капусту викласти в підсолений окріп і варити 5 хвилин.
  • Злити воду, відкинувши відварений овоч на друшляк.
  • Розподілити рівномірно промазаної маслом сковороду, посипати зеленню.
  • Перемішати молоко, яйця, приправи, вилити на капустяний шар.
  • Випікати 20 хвилин при 190°С.
  • На поверхню рівномірно висипати залишки сиру і запікати ще кілька хвилин (5-6).

Пісна – з грибами

Щоб зробити пісну запіканку, потрібно взяти:

  • качан капусти середнього розміру;
  • цибулину;
  • відварені гриби – 400 г;
  • ложку борошна;
  • сіль, спеції;
  • мелені сухарі;
  • соняшникова олія.

Рецептура приготування передбачає наступні кроки:

  • Капустяний качан промити, розрізати на великі частини, видаливши при цьому качан, і відварити в підсоленій киплячій воді хвилин 10. Потім злити воду, відкинувши варений овоч на друшляк.
  • Подрібнену цибулину злегка обсмажити на сковорідці (приблизно 2 хвилини).
  • Викласти подрібнені гриби і прожарювати ще близько 7 хвилин до підрум’янення (сирі гриби обсмажуються трохи довше).
  • Вмішати муку, продовжити смажити ще хвилину.
  • Після цього додавати спеції, сіль, налити трохи води і тушкувати, поки маса не загусне.
  • В промаслений форму рівномірно розподілити спочатку капусту, а потім – грибну масу. Поверхня промазати маслом, обсипати сухарями.
  • Випікати чверть години при 200°С.
Дивіться також:  Запіканка з локшини – 8 рецептів приготування

Капустяна запіканка, як у дитячому садку

Приготувати запіканку, як готують її в дитячому садку, нескладно: важливо дотримуватися необхідних пропорцій і технології приготування. В результаті вийде смачне блюдо, яке полюбилося багатьом з дитинства.

Необхідні продукти:

  • кіло капусти (свіжої білокачанної);
  • стакан молока;
  • півсклянки манки;
  • пара яєць;
  • пара ложок сухарів;
  • 30 г сиру;
  • сметана.

Готується запіканка з капусти зі смаком дитинства наступним чином:

  • Подрібнену капусту перекладають у каструлю, вливають молоко, потім гасять на повільному вогні майже до м’якості. Для отримання більш ніжного смаку можна додати трішки вершкового масла.
  • Всипають манку, перемішують і тушкують хвилин 10, потім вимикають газ.
  • В злегка остигнула масу вмішують сіль і яйця.
  • Перекладають в промаслений і обсипану сухарями форму, вирівнюють, обмазують сметаною, обсипають тертим сиром, сухарями.
  • Запікають 25 хвилин при температурі 200°.
  • Вимикають духовку, через 5 хвилин виймають блюдо, на якому за цей час утворилася хрустка скоринка.

Якщо почав підгоряти верх, а страва ще не пропечене, потрібно вийняти його і обережно зняти верх. Потім рівномірно посипати сиром і відправити допекаться.

З пекінською капустою

Для приготування ароматної і ніжною запіканки знадобляться:

  • качан капусти;
  • помідори – 2-3 шт.;
  • 4 яйця;
  • молоко – 0,2 л;
  • сир – 100 г;
  • пара морквин;
  • велика цибулина;
  • масло вершкове – 70 г;
  • ложечка солі;
  • перець, зелень.

Приготування:

  • Моркву натерти, цибулю подрібнити, перемішати і посмажити на вершковому маслі до м’якості.
  • Ввести дрібно порізану капусту, сіль, спеції.
  • Закрити і гасити 10 хвилин.
  • З томатів прибрати шкірку і нарізати скибочками.
  • Зробити заливку: змішати молоко, яйця, перець, сіль.
  • В тушковані овочі всипати подрібнений кріп або іншу зелень при бажанні, перемішати і прибрати з вогню.
  • Масу перекласти у форму, поверх неї викласти помідори, залити молочно-яєчною сумішшю, зверху викласти тертий сир.
  • Випікати близько півгодини при 200°С.

Залишилося декорувати страву зеленню, розрізати на порційні шматочки і можна подавати на стіл.

Прокрутка до верху